مساجد، بازار آخرت و برترين مكانها در زمين
مساجد، بازار آخرت و برترين مكانها در زمين
همانگونه كه بازار، محل خريد و فروش و مبادله كالاهاى دنيوى است، مسجد نيز محل كسب امور معنوى و اسبابى است كه در سراى آخرت داراى كاربرد و تأثير ميباشد.
در حديثى از رسول اكرم (ص) آمده است:
«مساجد، بازارى از بازارهاى آخرت است. از كسانى كه به آن وارد ميشوند با معرفت پذيرايى ميشود و هديه آنان بهشت است».
پس مؤمنين بايد سعى كنند در هنگام رفتن به مساجد، بر ديگران پيشى بگيرند و به هنگام خروج، ديرتر از همه مسجد را ترك گويند و بالعكس اهل دنيا پيش از همه به بازار و پس از همه خارج شوند.
امام باقر (ع) از رسول اكرم نقل ميكند: «رسول اكرم از جبرئيل سؤال كرد، كدام مكانها نزد خداوند محبوبتر است؟ جبرئيل عرض كرد: مساجد و دوست داشتنيترين اهل مسجد نيز كسى است كه پيش از همه به مسجد داخل و پس از همه از مسجد خارج شود.
رسول خدا (ص) سؤال كرد: كدام مناطق نزد خدوند مبغوضترين است؟ جبرئيل عرض كرد: بازارها و مبغوضترين اهل آن نزد خداوند كسى است كه قبل از همه به بازار رود و پس از همه از آن خارج شود».
پيامبر اكرم (ص) در جاى ديگرى ميفرمايند: «اى ابوذر! خوشا به حال پرچمداران روز قيامت كه پرچمها را به دوش برگرفته و پيش از ديگران به بهشت وارد ميشوند. آنان همان كسانى هستند كه در سحرگاهان و ديگر اوقات در رفتن به مساجد بر ديگران پيشى ميگيرند».
منبع: تبیان
ادامه مطلب
آثار نمازگزاران در مساجد متعدد
آثار نمازگزاران در مساجد متعدد
يكي از آثار بجاى آوردن نماز در مساجد متعدد آن است كه اين مكانها در سراى قيامت به نفع نمازگزار شهادت خواهند داد.
امام صادق (ع) در حديثى ميفرمايند: «در جاهاى مختلف و متعدد از مساجد نماز بجاى آوريد چون هر گوشهاى از زمين در روز قيامت، براى كسى كه بر آن نماز گزارده باشد، شهادت ميدهد».
از اين حديث شريف هم مطلوبيت نماز گزاردن در مساجد مختلف استفاده ميشود و هم اين كه در مورد مسجد واحد شايسته است انسان در نقاط مختلف آن مسجد نماز و عبادت بجاي آورد.
البته پوشيده نيست اين كه انسان با چنين ديدى در نقاط مختلف خداى را عبادت كند در حقيقت حاكى از روح تضرع الى الله و احساس فقر در درگاه ربوبى است. چرا كه او با اين عمل، عدم اعتماد خود بر اعمال و عباداتش را اظهار مينمايد و در حقيقت، موجودات هستي را شاهد بر ايمان و بندگى خويش ميگيرد، و وجود چنين حالتى در انسان يكى از كمالات نفسانى براى او به شمار ميآيد.
از همين روى ائمه هدى (ع) در اوج ايمان و عبادت به خاطر همين روحيه خوف و تضرع به درگاه الهى عبادات خويش را در مكانهاى مختلف بجاى ميآورند.
در حديثى از امام باقر (ع) آمده: «حضرت سجاد مانند اميرالمؤمنين در يك شبانهروز هزار ركعت نماز بجاى ميآورند. اميرالمؤمنين (ع) پانصد درخت خرما داشت و در زير هر نخلي دو ركعت نماز بجاى ميآوردند».
هر چند راز اين عمل به طور قطعى براى ما روشن نيست، ولى به نظر ميرسد، علت اين عمل همان نمازگزاردن در مكانهاى مختلف و به شهادت گرفتن زمين و ديگر موجودات عالم هستي همچون نخل بر عبادت و بندگى خويش است.
منبع: تبیان
ادامه مطلب
مسجدهاى ستوده شده

۸۵۰۰.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :مَسجِدُ الكوفَةِ صَلّى فيهِ سَبعونَ نَبيّا و سَبعونَ وَصِيّا، أنا أحَدُهُم . 1
امام على عليه السلام :در مسجد كوفه هفتاد پيامبر و هفتاد وصىّ [از اوصياى پيامبران] نماز خواندند كه يكى از آنها من هستم .
۸۵۰۱.الإمامُ الصّادقُ عليه السلام :لا تَدَعْ إتيانَ المَشاهِدِ كُلِّها : مَسجِدِ قُبا ، فإنّهُ المَسجِدُ الذي اُسِّسَ على التَّقوى مِن أوَّلِ يَومٍ ، و مَشرَبَةِ اُمِّ إبراهيمَ ، و مَسجِدِ الفَضِيخِ ، و قُبورِ الشُّهَداءِ ، و مَسجِدِ الأحزابِ و هُو مَسجِدُ الفَتحِ . 2
امام صادق عليه السلام :رفتن به هيچ يك از مشاهد را ترك نكن : مسجد قبا، كه از همان روز اول بر شالوده تقوا بنا شد، و مشربه ام ابراهيم 3 و مسجد فضيخ 4 و قبور شهيدان و مسجد احزاب كه همان مسجد فتح باشد .
۸۵۰۲.عنه عليه السلام :بالكوفةِ مَسجِدٌ يقالُ لَهُ مَسجِدُ السَّهلَةِ ، لَو أنَّ عَمِّيَ زيدا أتاهُ فَصَلّى فيهِ و استَجارَ اللّه َ لأَجارَهُ عِشرينَ سَنَةً . 5
امام صادق عليه السلام :در كوفه مسجدى است به نام مسجد سهله . اگر عمويم زيد به آن جا مى رفت و نماز مى خواند و از خدا پناه مى خواست، خداوند بيست سال به او پناه مى داد.
پی نوشت
____________________________________________
1. بحار الأنوار : ۱۱/۵۸/۵۹.
2.بحار الأنوار : ۱۰۰/۲۱۵/۶ .
3.اتاق و جايگاه نماز پيامبر (ص) كه به خاطر زاده شدن ابراهيم، پسر آن حضرت در آن، به اين نام ناميده شده است.
4.مسجدى كه گفته مى شود ماجراى رد شمس به خاطر حضور پيامبر (ص) و امير مؤمنان در آن، اتفاق افتاد.
5. الكافي : ۳/۴۹۵/۳.
ادامه مطلب
اهميت نماز جماعت
اهميت نماز جماعت
غير از آثار فردي و اجتماعي نماز جماعت(که به آنها اشاره خواهدشد)پاداشهاي عظيمي براي آن بيان شده که در اينجا به بعضي ازروايات،اشاره ميشود. از رسول خدا(ص)نقل شده که:«من سمع النداء فلم يجبه من غيرعلة فلا صلاة له» (1) نماز کسي که صداي اذان را بشنود و بي دليل،در نماز جماعتمسلمانان شرکت نکند،ارزشي ندارد.
در حديث،تحقير نماز جماعت،به منزله تحقير خداوند بشمار آمدهاست:«من حقره فانما يحقر الله» (2) شرکت دائم در نماز جماعت،انسان را از منافق شدن بيمه ميکند. (3) و براي هر گامي که به سوي نماز جماعت و مسجد برداشته شود،ثوابو حسنه در نظر گرفته شده است. (4) همين که کسي براي شرکت در نماز جماعت از منزل خارجميشود،يا در مسجد،در انتظار نماز جماعتبه سر ميبرد پاداش کسيرا دارد که در اين مدت،به نماز مشغول بوده است. (5) تعداد حاضران در نماز جماعت،هر چه بيشتر باشد،پاداش آن بيشتراست.اين کلام رسولخداست که فرمود:«ما کثر فهو احب الي الله» (6) حديث جالبي در بيان فضيلت نماز جماعت است که قسمتي از آندر رسالههاي عمليه هم ذکر شده است.ترجمه تمام حديث چنين است:
اگر اقتدا کننده 1 نفر باشد،پاداش 150 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کننده 2 نفر باشد،پاداش 600 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کننده 3 نفر باشد،پاداش 1200 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کننده 4 نفر باشد،پاداش 2400 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کننده 5 نفر باشد،پاداش 4800 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کننده 6 نفر باشد،پاداش 9600 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کننده 7 نفر باشد،پاداش 19200 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کننده 8 نفر باشد،پاداش 36400 نماز داده ميشود.
اگر اقتدا کنندگان و امام جماعتبه 10 نفر رسيدند،پاداش72800 نماز دارد.
ولي،همين که عدد افراد از ده نفر گذشت،حساب آنرا جز خداکسي نميداند. (7) در حديث ديگر است:هر که نماز جماعت را دوستبدارد،خدا وفرشتگان او را دوست ميدارند. (8) در زمان پيامبر(ص)هرگاه افراد نماز جماعت کم ميشدند، آنحضرت به جستجو و تفقد از افراد ميپرداخت و ميفرمود:شرکت درنماز صبح و عشاء،بر منافقان از هر چيز سنگينتر است. (9) قرآن نيز،از اوصاف منافقان،بي حالي و کسالت هنگام نماز را بيانکرده است. (10 )چرا که سحر خيزي و حضور در جماعت مسلمين،آن هم ازراههاي دور و در گرما و سرما،نشانه صداقت در ايمان و عشق نمازگزاراست.
حضور در نماز جماعت،خاص يک منطقه نيست.انسان در هر جا که باشد،خوب استبه فکر نماز جماعت و حضور در آن و تشويقديگران باشد.
رسول خدا(ص)در باره اهميت جماعت،فرمود:
«صلاة الرجل في جماعة خير من صلاته في بيته اربعينسنة.قيل:يا رسول الله!صلاة يوم؟فقال(ص):صلاةواحدة» (11) يک نماز با جماعت،بهتر از چهل سال نماز فرادي در خانهاست.پرسيدند:آيا يک روز نماز؟فرمود:بلکه يک نماز.
و ميفرمود:صفهاي نماز جماعت،همانند صفهاي فرشتگان درآسمان چهارم است. (12) اولين نماز جماعتي هم که بر پا شد،به امامت رسول خدا و شرکتحضرت علي(ع)و جعفر طيار(برادر حضرت علي(ع))بود.همين کهابوطالب،فرزندش علي(ع)را ديد که به پيامبر اقتدا کرده،به فرزندديگرش جعفر گفت:تو نيز به پيامبر اکرم اقتدا کن و اين جماعت دو سهنفري،پس از نزول آيه «فاصدع بما تؤمر» بود،که فرمان به علني ساختندعوت و تبليغ ميداد. (13)
پي نوشتها:
1- وسائل،ج 5 ص 375،کنز العمال،ج 8 حديث 22799.
2- من لا يحضره الفقيه،ج 1 ص 377.
3- مستدرک الوسائل،ج 1 ص 488.
4- کنز العمال،ج 8 حديث 22815 از پيامبر اسلام(ص).
5- کنزالعمال،ج 8 حديث 22818 و 22827.
6- کنزالعمال،ج 8 ص 258.
7- مستدرک الوسائل،ج 1 ص 487،رساله حضرت امام،مسئله 1400.
8- مستدرک الوسائل،ج 1 ص 488.
9- کنزالعمال،ج 8 ص 256.
10- و اذا قاموا الي الصلوة قاموا کسالي(نساء،آيه 142).
11- مستدرک الوسائل،ج 1 ص 488.
12- همان مدرک.
13- همان مدرک،ص 689،وسائل،ج 5 ص 373.
ادامه مطلب