هیچ عملى نزد خداوند، محبوبتر از نماز نیست
امام على سلام الله علیه :
لَیْسَ عَمَلٌ اَحَبَّ اِلَى اللّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنَ الصَّلاةِ، فَلا یَشْغَلَـنَّـكُمْ عَنْ اَوقاتِها شَىْءٌ مِنْ اُمورِ الدُّنیا؛
هیچ عملى نزد خداوند، محبوبتر از نماز نیست، پس هیچ كار دنیایى شما را در وقت نماز به خود مشغول ندارد.
خصال، ص 621، ح 10؛ میزان الحكمه، ج 6، ص 315.
ادامه مطلب
نماز

نماز مانند لیمو شیرین است، هر چه از وقت فضیلت(اول وقت) دورتر شود تلخ تر می شود. آیت الله بهجت رحمه الله علیه. به این اصل معتقد بوده و هستم که اگر کار به نماز میخورد باید کار را تعطیل کردو نماز خواند، استدلالم هم این است که وقتی ندا می آید: حی علی الصلاه ، این خیلی تجاهر و وقاحت میخواهد که خداوند شما را به نماز بخواند و شما چشم در چشم دیگران بدوزید و توجهی نکنید ، این لوث کردن ارزش نماز است که هم به کار لطمه میزند و هم عوارض وضعی دارد.
(امام خامنه ای حفظه الله)
ادامه مطلب
چرا میتوان نماز را در کربلا، مکه، مدینه و کوفه به صورت تمام خواند؟

احکام الهی بر اساس مصالح و مفاسد است؛ یعنی هیچ چیزی بدون جهت، حلال و یا واجب نشده است، اینطور نیست که احکام بدون حکمت و ملاک و معیار و آثار برای بشریت آورده شده باشد. در آیات و روایات به صورت کلی و جزئی به برخی از حکمتها (چراییها) اشاره شده است. در مواردی هم میتوان از قرائن و روح کلی دستورات الهی به این حکمتها دست یافت، اما این را هم باید توجه داشت که اگر در مواردی حکمت و چرایی احکام فقهی بیان نشده، این خود دارای چرا و حکمت و مصلحتی است و آن پرورش روح تعبّد و عبودیت و بندگی در انسان است.[1]
یکی از احکام فقهی این است که مسافر با توجه به شرایطی میتواند نمازش را در کربلا، مکه، مدینه و کوفه بهصورت تمام بخواند.
علت این موضوع بر میگردد به همان مصالحی که خداوند در تشریع این حکم داشته است. در روایات به این نکته اشاره شده و ائمه اطهار(ع) علت این امر را، جمع کردن خیر و ثواب بیشتر دانستهاند.
میدانیم که در دنیای اسلام این چهار شهر از برترین نقاط دنیا هستند، و نزد مسلمان جایگاه ویژه دارند. مکه شهر توحید که بیت الله الحرام در آن است، مدینه شهر نبوّت که قبر پیامبر گرامی اسلام(ص) در آن قرار دارد، کوفه مرکز زمامداری و ولایت امیر المؤمنین(ع) است و در نهایت، کربلا که شهر امامت و شهادت است. از طرفی، نماز ستون دین و از بزرگترین افعال عبادی است که خیر کثیری را نصیب نمازگزار میکند. مسافر وقتی وارد این شهرها میشود، پس چه بهتر که از این سفرۀ گسترده به نحو احسن و اکمل استفاده کند. در همین راستا، اگر نمازهای خود را به صورت تمام بخواند، قطعاً تعداد رکعات بیشتری خوانده و خداوند را بیشتر عبادت کرده است.
امام باقر(ع) در جواب نامهی یکی از اصحابشان که دربارۀ اتمام نماز در حرمین پرسیده بود، میفرماید: «رسول خدا دوست داشت در حرمین بسیار نماز بخواند، شما هم به ایشان اقتدا کنید و زیاد نماز بخوانید و نمازهای خود را به صورت تمام برپا دارید».[2]
در روایت دیگری امام کاظم(ع) در جواب کسی که از اتمام یا قصر(شکسته) در حرمین پرسیده بود، فرمود: «اگر قصر بخوانی به وظیفهات عمل کردهای، ولی اگر تمام بخوانی خیری است که زیاد میشود».[3]
بنابر این، به علت جایگاهی که این چهار شهر در نزد خداوند دارند، و به علت ثواب زیادی که بر اعمال عبادی در این چهار شهر مقدس نصیب اشخاص میشود، اتمام در این شهر برای مسافر جایز شمرده شده است.
[1]. برگرفته از نمایه «فلسفه و حکمت احکام فقهی»، سؤال 8593.
[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، الکافی، محقق و مصحح، غفاری، علی اکبر، آخوندی، محمد، ج 4، ص 524، دار الکتب الإسلامیة، تهران، چاپ چهارم، 1407ق.
[3]. همان.
ادامه مطلب
نماز زائر

((عنبسه ))، از ((حضرت ابى عبداللّه (ع ))) نقل كرد:
شنیدم از ((امام صادق (ع ))) كه مى فرمودند:
خداوند متعال هفتاد هزار فرشته را بر قبر ((حضرت حسین بن على (ع ))) موكّل ساخته كه او را نزد قبر عبادت كنند، یك نماز از یك نفر آنها معادل با هزار نماز آدمیان مى باشد و ثواب نمازشان براى زوار قبر حضرت امام حسین (ع ) است .
و وزر و وبال زوار براى قاتل آن حضرت كه لعنت خدا و ملائكه و مردم اجمعین بر او باد محسوب مى گردد.(1)
اى درود ما، دمادم بر روانت یا حسین
اى فراز بام گیتى ، طایر آزادگى
1-ترجمه كامل الزیارات ص 393.
------------------------------
على میرخلف زاده
ادامه مطلب