آیاتى كه در فضیلت نماز شب آمده،

65307491244934047350.jpg
 
آیاتى كه در فضیلت نماز شب آمده،     
         
. توصیه به نماز شب براى رسیدن به مقام محمود (شفاعت): (و مِن الّیل فتهجّد به نافلة لّك عسى أن یبعثك ربّك مقاما مّحمودا)[1]; و پاسى از شب را ]ازخواب برخیزو[ قرآن ]و نماز[ بخوان! این یك وظیفه اضافى براى توست; امید است كه پروردگارت تو را به مقامى در خور ستایش برانگیزد!

2. نماز شب همراه با ترس و امید: (تتجافى جنوبهم عن المضاجع یدعون ربّهم خوفا و طمعا و ممّا رزقنـهم ینفقون)[2]; پهلوهایشان از بسترها در دل شب دور مى شود ]و بپا مى خیزند و رو به درگاه خدا مى آورند [و پروردگار خود را با بیم و امید مى خوانند و از آن چه به آنان روزى داده ایم انفاق مى كنند!
3. تمجید از كسانى كه سحرگاهان از درگاه الهى طلب آمرزش و مغفرت مى كنند: (كانو قلیلا مِّن الّیل ما یهجعون * و بالأسحارهم یستغفرون)[3]; آنها كمى از شب را مى خوابیدند و در سحرگاهان استغفار مى كردند.
4. یاد نیكو از كسانى كه در طول شب در سجده و قیامند: (أمّن هو قـنت ءانآء الّیل ساجدا و قآئما یحذر الأخرة و یرجوا رحمة ربّه قل هل یستوى الّذین یعلمون و الّذین لایعلمون إنّما یتذكّر أولوا الألبـب)[4]; ]آیا چنین كسى با ارزش است [یا كسى كه در ساعات شب به عبادت مشغول است و در حال سجده و قیام، از عذاب آخرت مى ترسد و به رحمت پروردگارش امیدوار است؟! بگو:«آیا كسانى كه مى دانند با كسانى كه  نمى دانند یكسانند؟! تنها خردمندان متذكر مى شوند.
5. نماز شب، نشان اخلاص و ادّعاى راستى در ایمان است. (إنّ ناشئة الّیل هى أشدّ وطـاً و أقوم قیلا)[5].
6. دعوت پیامبر(صلى الله علیه وآله) به نماز شب: (یـأیّها المزّمّل * قم الّیل إلاّ قلیلا * نّصفه أو انقص منه قلیلا * أوزد علیه و رتّل القرءان ترتیلا)[6]; اى جامه به خود پیچیده! شب را جز كمى، بپاخیز! نیمى از شب را، یا كمى از آن كم كن، یا بر نصف آن بیفزا و قرآن را با دقت و تأمل بخوان.
7. توصیه به ذكر نام خدا و نماز شب: (و مِن الّیل فاسجد له و سبّحه لیلا طویلا);[7] و در شبانگاه براى او سجده كن و مقدارى طولانى از شب، او را تسبیح گوى!
8. یاد نیكو از كسانى كه نماز شب به پا مى دارند و به یاد خداوند هستند، حتى از اهل كتاب: (من أهل الكتـب أمّة قآئمة یتلون ءایـت اللّه ءانآ الّیل و هم یسجدون)[8]; آنها همه یكسان نیستند; از اهل كتاب، جمعیتى هستند كه ]به حق و ایمان[ قیام مى كنند و پیوسته در اوقات شب، آیات خدا را مى خوانند، در حالى كه سجده مى نمایند.
بعد از ذكر آیات قرآن درباره نماز شب، شایسته است محتواى برخى از احادیث را در فضیلت نماز شب نیز بیان كنیم. در روایات آمده است كه: نماز شب شرف مؤمن است، باعث صحت بدن و كفاره گناهان و برطرف كننده وحشت قبر مى باشد، روى را سفید و بوى را پاكیزه و روزى را جلب مى نماید و... .[9]
[1]. اسراء، آیه79.
[2]. سجده، آیه16.
[3]. ذاریات، آیه17ـ18.
[4]. زمر، آیه9.
[5]. مزمل، آیه6.
[6]. همان، آیه1ـ4.
[7]. انسان، آیه26.
[8]. آل عمران، آیه113.
[9]. ر.ك: شیخ عباس قمى، سفینة البحار، ج5، ص159

ادامه مطلب


[ یک شنبه 23 اسفند 1394  ] [ 5:06 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(1) ]

علت عدد دانه های تسبیح چیست؟

67874047746892516119.jpg

علت عدد دانه های تسبیح چیست؟

تسبیح برای به خاطر سپردن تعداد تسبیحات است، اصل این موضوع به هر روشی ممکن است انجام شود.

 آنچه از روایات استفاده می‌شود این است که در زمان ائمه(علیه السلام) تسبیح ۳۴ دانه و ۳۳ دانه وجود داشته است.

1-«وَ رَوَى عُبَیْدُ اللَّهِ بْنُ عَلِیٍّ الْحَلَبِیُّ عَنْ أَبِی الْحَسَنِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ ع قَالَ لَا یَخْلُو الْمُؤْمِنُ مِنْ خَمْسَةٍ مِسْوَاکٍ وَ مُشْطٍ وَ سَجَّادَةٍ وَ مِسْبَحَةٍ فِیهَا أَرْبَعٌ وَ ثَلَاثُونَ حَبَّةً وَ خَاتَمِ عَقِیقٍ»؛[۱]

امام موسی بن جعفر(علیه السلام) فرمود: مؤمن از پنج چیز بی‌نیاز نیست؛ مسواک، شانه، سجاده، تسبیح ۳۴ دانه و انگشتر عقیق.

2- «قَالَ أَبُو الْحَسَنِ مُوسَى (علیه السلام) لَا تَسْتَغْنِی شِیعَتُنَا عَنْ أَرْبَعٍ خُمْرَةٍ یُصَلِّی عَلَیْهَا وَ خَاتَمٍ یَتَخَتَّمُ بِهِ وَ سِوَاکٍ یَسْتَاکُ بِهِ وَ سُبْحَةٍ مِنْ طِینِ قَبْرِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ الْحُسَیْنِ ع فِیهَا ثَلَاثٌ وَ ثَلَاثُونَ حَبَّةً مَتَى قَلَبَهَا ذَاکِراً لِلَّهِ کَتَبَ اللَّهُ لَهُ بِکُلِّ حَبَّةٍ أَرْبَعِینَ حَسَنَةً وَ إِذَا قَلَبَهَا سَاهِیاً یَعْبَثُ بِهَا کَتَبَ اللَّهُ لَهُ عِشْرِینَ حَسَنَة»؛[۲]

امام کاظم (علیه السلام) فرموده است: شیعیان ما از چهار چیز بى‌‏نیاز نیستند، حصیرى که بر آن نماز بگزارند و انگشترى که در دست کنند و مسواکى که با آن مسواک کنند و تسبیح از تربت سید الشهداء(ع) که داراى ۳۳ دانه باشد، هرگاه با آن ذکر بگویند خداوند برایشان در قبال هر دانه آن چهار حسنه مى‌‏نویسد و هر گاه بدون این‌که ذکر بگویند، با آن تسبیح بازى کنند، خداوند براى آنان ۲۰ حسنه می‌نویسد.

این دو روایت با هم منافاتی ندارند؛ و اگر جایی ۳۴ دانه گفته شده به این جهت بوده که مهره بزرگ رشته تسبیح را که بالای همه مهره‌ها است، ‌به حساب آورده‌اند و آنجایی که ۳۳ دانه ذکر شده، این مهره به حساب نیامده است؛ محمدتقی مجلسی(پدر علامه مجلسی) در این‌باره می‌نویسد: «سى و سه دانه اصل و یکى بر فوق همه و این تسبیح مولاة و واجب الاطاعة و المحبة ما فاطمه زهرا (صلوات اللَّه علیها) است؛ چون حمزه شهید شد آن‌حضرت از خاک قبر حمزه این تسبیح را ساختند و بعد از هر نمازى به آن تسبیح می‏کردند».[۳]

آنچه اکنون مرسوم است، تسبیحی است که سه ردیف ۳۳ دانه‌‌ای در آن وجود داشته و یک سر تسبیح و دو حد فاصل نیز در آن وجود دارد.

پی نوشت ها:
[۱]. شیخ مفید، محمد بن محمد، کتاب المزار(مناسک المزار)، محقق و مصحح: ابطحى، محمد باقر، ص ۱۵۲، کنگره جهانى هزاره شیخ مفید، قم، چاپ اول، ۱۴۱۳ ق.‏
[۲]. شیخ طوسى، محمد بن حسن، ‏تهذیب الأحکام، محقق و مصحح: موسوی خرسان، حسن، ج ۶، ص ۷۵، دار الکتب الإسلامیة، تهران‏، چاپ چهارم، ۱۴۰۷ ق‏.
[۳]. مجلسی، محمدتقی، لوامع صاحبقرانی مشهور به شرح فقیه، ج ۳، ص ۴۴۳، مؤسسه اسماعیلیان، قم، چاپ یوم، ۱۴۱۴ق.


ادامه مطلب


[ یک شنبه 23 اسفند 1394  ] [ 5:05 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(1) ]

بهترین عمل برای جهان آخرت

30233952853923489181.jpg
 
 
بهترین عمل برای جهان آخرت

رسول گرامی اسلام حضرت محمد صلی الله علیه و اله در حدیث شریفی سه عمل برتر در دنیا را نام برده اند.

ابو علقمه می گوید: پیامبر اسلام حضرت محمد صلی الله علیه و آله بعد از نماز صبح رو به ما کرد و فرمود: اصحاب من! دیشب عمویم حمزه و برادرم جعفر (طیار) را در خواب دیدم. به آن دو نزدیک شدم و گفتم: «کدام عمل را برتر یافتید؟»
پاسخ دادند: پدر و مادر ما فدایت، ما صلوات بر تو، تشنه را سیراب کردن و محبت علی بن ابی طالب علیه السلام را برترین اعمال یافتیم.
متن حدیث:
عَنْ أَبِی عَلْقَمَةَ قال: صَلَّی بِنَا رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله الصُّبْحَ ثُمَّ الْتَفَتَ إِلَینَا فَقَالَ: مَعَاشِرَ أَصْحَابِی رَأَیتُ الْبَارِحَةَ عَمِّی حَمْزَةَ بْنَ عَبْدِ الْمُطَّلِبِ وَ أَخِی جَعْفَرَ بْنَ أَبِی طَالِبٍ... فَدَنَوْتُ مِنْهُمَا فَقُلْتُ: بِأَبِی أَنْتَُما أَی الاْءَعْمَالِ وَجَدْتُمَا أَفْضَلُ؟ قَالا: فَدَینَاک بالآبَاءِ وَالامُّهاتِ وَجَدْنَا أَفْضَلَ الاْءَعْمَالِ الصَّلاةَ عَلَیک وَ سَقْی الْمَالِ وَ حُبَّ عَلِی بْنِ أَبِی طَالِبٍ علیه السلام.


«بحارالانوار،جلد 39،صفحه 274»

 


ادامه مطلب


[ یک شنبه 23 اسفند 1394  ] [ 5:03 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

بی توجهی به نماز سرمنشا مشكلات اجتماعی و خانوادگی جامعه است.

بی توجهی به نماز سرمنشا مشكلات اجتماعی و خانوادگی جامعه است.


به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، آیت الله حسین مظاهری، رئیس حوزه علمیه اصفهان در درس اخلاق این هفته به اهمیت نماز اشاره و اظهار داشت: كسانی كه نماز را ترك كرده اند آن ها كافر عملی هستند و بر اساس روایات كور وارد محشر می شوند.
وی افزود: نماز عمود خیمه است و اگر خیمه ای عمود نداشته باشند آن خیمه برای اهلش اثر گذار نیست نماز نیز اساس اسلام و مایه اثر بخشی به اعمال انسان است.
آیت الله مظاهری با اشاره به اهمیت اقامه نماز تصریح كرد: بی توجهی به نماز سرمنشا مشكلات اجتماعی و خانوادگی جامعه است و كسانی كه اقامه نماز را به آخر وقت می سپارند و به اقامه نماز در مسجد توجهی ندارند به شفاعت اهل البیت(ع) نمی رسند.
وی با اشاره به فرمایش امام صادق(ع) افرادی كه نماز را سبك می شمارند به شفاعت اهل البیت(ع) نمی رسند، گفت: خواندن نماز در پایان وقت، سریع و به صورت سرسری نشانه بی توجهی به نماز و سبك شمردن این فریضه الهی است.
رئیس حوزه علمیه اصفهان بر توجه به اقامه نماز تاكید كرد و افزود: نمازها باید با تعقیب، اول وقت، حضور قلب و دعای پس از نماز همراه باشد كه توجه و اهمیت دادن به نماز سبب توجه خداوند به انسان می شود كه هدایت خاص ناشی از اهمیت و توجه خداوند به انسان است.
وی همچنین به حضور قلب در نماز اشاره كرد و گفت: حضور قلب در نماز سبب قبولی نماز نزد خداوند و خشنودی پرودگار می شود.
وی ادامه داد: عدم حضور قلب در نماز از مصادیق مبطلات معنوی است كه مانع قبولی نماز نزد پرودگار می شود كه انسان باید علاوه بر توجه به مبطلات نماز كه در رساله ها مطرح شده باید به مبطلات معنوی نیز توجه داشته باشد.
وی با بیان اینكه نماز معاشقه انسان با خدا است، تصریح كرد: اقامه نماز برای سعادت دنیا و آخرت انسان بسیار مهم است و اقامه نماز شب به انسان مقام محمود یعنی عاقبت به خیری می بخشد.

 منبع:http://center.namaz.ir/


ادامه مطلب


[ یک شنبه 23 اسفند 1394  ] [ 5:02 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]