امام باقر (ع ) و لباس خشن براى نماز
امام باقر (ع ) و لباس خشن براى نماز
قال الصادق - عليه السلام -
پدرم دو لباس خشن داشت كه در آنها نماز مى خواند.
(وسائل الشيعه ، ج 3، ص 331).
ادامه مطلب
حضور قلبى امام باقر (ع )
حضور قلبى امام باقر (ع )
قال جابر جعفى :
روزى امام باقر (ع ) در حالى كه مشغول نماز بودند، چيزى بر سرشان افتاد حضرت به جهت تعظيم خداوند و حضور قلبى كه در نماز داشت ، بدون اعتنا، به نماز خويش ادامه دادند تا اين كه امام صادق (ع ) آمد و آن چيز را از سر پدرش برداشت .
(بحارالانوار، ج 84، ص 253).
ادامه مطلب
از نماز غفیله غفلت نکنید

غفیله: بدان نمازی است بین نماز مغرب و عشا که فضیلت بسیار دارد و چون از آن ساعت مردم غفلت دارند، لذا نماز غفیله اش نامیدند و آن دو رکعت است.
غفیله اسم مصغر از غفلت است؛ یعنی غفلت کوچک
آمده است، در ساعت غفلت اگر دو رکعت نماز هر چند خفیف و مختصر خوانده شود خداوند آن شخص را اهل دار کرامت (بهشت) قرار مىدهد. گفتنى است که کلمه غفیله از ماده غفلت است و علت این که این نماز را غفیله میگویند، به خاطر این است که ساعت غفلت (بین مغرب و عشا) خوانده مىشود زیرا معمولاً در این ساعت شیطان سعى مىکند افراد را از یاد خدا و فضیلت وصف ناپذیر نافله غافلنماید.
شاید یکی از دلایل توصیه به اقامه نماز غفیله و ثواب آن، این است که: حضرتیونس علیه السلام یک لحظه غفلت کرد و از قوم خود جدا شد و سرنوشت او با دریا و ماهی پیوند خورد و در شکم ماهی پس از انابه به درگاه خدای سبحان نجات پیدا کرد و شاید تأکید رسول اکرم صلی الله علیه و آله بر این نماز، بهلحاظ غفلت های کوچک و بزرگی باشد که ما هر روز مرتکب می شویم. تا ما هم ازظلمت های ظاهری و باطنی نجات پیدا کنیم.
بزرگان گفته اند: بالاترین ذکر در بین اذکار، ذکر یونسیه «لااله الا انت سبحانک انی کنت من الظالمین» است.
آیاتى که در نماز غفیله خوانده مى شود اثر و خواصى دارد که اهل بیت(علیهم السلام) از آن مطلع بودند; ازاین رو به ما چنین دستورى داده اند; مثلا در مورد ذکر«لااله الاّانت» که در اول نماز غفیله خوانده مى شود، از پیامبر(صلى الله علیه و آله) نقل شده که فرمودند: اسم اعظم خداست و موجب استجابت دعا مى باشد.
قسمتى از ذکر نماز مستحبى که در رکعت اوّل خوانده مى شود در سوره انبیا، آیه هاى 87 و 88 آمده و به ذکر «یونسى» نیز معروف است و همان دعایى است که حضرت یونس(علیه السلام) موقعى که در شکم ماهى بزرگ بود خواند و براى نجات خود از خدا کمک خواست. ذکر دیگر نماز غفیله که در رکعت دوم و بعد از سوره حمد مى آید ، در سوره انعام، آیه 59 آمده است که در این آیه شریف، از اسرارغیب و علم و قدرت خدا و وسعت دایره حکم و فرمان او سخن به میان آمده است.
در روایات شیعه برای نماز غفیله ثواب و فواید بسیاری بیان شده که ما در این جا به برخی از آنها اشاره می نماییم.
1. نماز بین نماز مغرب و عشاء بسیار فضیلت دارد و آن نماز توبه کنندگان است و در روایت وارد شده که به آن نماز «غفیله» می گویند و آن دو رکعت است،که در رکعت اول پس از حمد آیه وَ ذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغاضِباً و دررکعت دوم پس از حمد آیه وَ عِنْدَهُ مَفاتِحُ الْغَیْبِ مىخوانند، و ثواباین نماز نزد خدا از گرفتن روزه بیشتر است.
[دیلمی، حسن، ارشاد القلوب الی الصواب، سلگى نهاوندى، على، ج1، ص 232]
ادامه مطلب
نماز غفیله از نظر امام صادق(علیه السلام)

هشام بن سالم از امام صادق(علیه السلام) نقل می کند که آن حضرت فرمود: هر کس این دو رکعت را در بین نماز مغرب و عشا بخواند و به این دعا تبرّک جوید وحاجت خود را از حضرت حق طلب نماید خداوند حاجت او را بر آورده نماید و آن چه را خواهد به او کرامت کند».
[ بهایی، منهاج النجاح فی ترجمة مفتاح الفلاح، بسطامى، على بن طیفور، ص 309]
ادامه مطلب