امام رضا (ع ) و نماز اول وقت به جماعت
امام رضا (ع ) و نماز اول وقت به جماعت
ابراهیمبن موسى از القزّاز مى گوید: امام رضا علیه السّلام به عنوان استقبال از بعضى از طالبان خارج شد (در حالى که من با عده اى از یاران با آن حضرت همراه بودیم ). وقت نماز فرا رسید. قصرى در آن حوالى بود. امام (ع ) با یاران به سوى آن رفتند و در کنار سنگ بزرگى ایستادند و سپس امام به من فرمودند: ((اذان بگو.))
عرض کردم : ((منتظر رسیدن و ملحق شدن بعضى از یاران هستیم که بیایند.))
حضرت فرمود: ((خدا تو را بیامرزد، نماز را از اول وقت بدون عذر به تاءخیر نیانداز. بر تو باد خواندن نماز در اول وقت .))
راوى گفت : پس اذان گفتم و نماز خواندیم .(1)
خوانندهمحترم ، نمازى که امام رضا (ع ) به پا داشت ، نماز جماعت بود که هر چه جمعیت بیشتر باشد ثواب نماز جماعت بیشتر است ، ولى توجه نمودید که امام (ع )اجازه نفرمود نماز اول وقت ، به خاطر رسیدن و ملحق شدن بقیه یاران به تاءخیر بیفتد، بلکه تاءکید کرد که نماز اول وقت خوانده شود و تاءخیر را صلاح ندانست . اینکه امام رضا (ع ) فرمود: ((اى موسى ، بر تو باد که همیشه نماز را در اول وقت بپا دارى )) خطاب به فرد فرد ماست و اختصاص به آن شخص ندارد.
پی نوشت:
1- بحارالانوار، ج 83، ص 21.
ادامه مطلب
ذکر نمازهای واجب و نحوه گفتن آن
ذکر نمازهای واجب و نحوه گفتن آن
مسأله: تکبیرة الاحرام نماز باید در حال آرامش بدن گفته شود (1) ولى بقیه تکبیرهاى نماز اگر به قصد ذکرِ مطلق (2) گفته شود، در حال حرکت هم صحیح است. (3)
اقسام ذکر:
ذکرهاى نماز سه قسم می باشد.
الف: ذکرى که باید در حال حرکت گفت و آن ذکر «بِحَولِ الله ...» است.
ب: ذکرى که باید در حال سکون و آرامش بدن گفت و آن ذکرهاى واجب نماز است همچون: ذکر رکوع، سجود، تکبیرة الاحرام و ...
ج: ذکرى که می توان در حال حرکت گفت و آن ذکرهاى مستحبى است که به قصد ذکر مطلق گفته شود.
(1). توضیح المسائل مراجع، ج 1، ص 534، م 951.
(2). بدون این که مقید به نماز و حالت خاص باشد.
(3). عروة الوثقى، ج 2، ص 462.
منبع: احکام دو دقیقه اى، حجت الاسلام محمود اکبرى، ص45 و 39
ادامه مطلب
حضور قلب
حضور قلب
قال زین العابدین (علیه السلام ): ان العبد لا یقبل من صلاته الا ما اقبل علیه منها بقلبه :
همانا نماز بنده پذیرفته نمى شود، مگر آنچه را که با قلبش به نماز توجه کرده است .
(المواعظ العددیه ، ص 270)
یکى دیگر از مقدمات نماز ((حضور قلب )) است و آن مهمترین شرط قبولى نمازمى باشد. براى نمازگزار سزاوار است که در تمام ذکرها و کارهاى نماز حضور قلب داشته باشد که تنها آنچه در نماز به آن توجه داشته باشد به حسابش گذاشته مى شود(1).
و هم اکنون سالک پس از ایجاد مقدمات و گفتن اذان و اقامه ، آماده خواندننماز است . در این لحظه مهمترین مساءله حضور قلب است . یعنى این که سالک به هر صورتى که شده ، قلب خود را متوجه این عمل عظیم گرداند و در محضر ربوبى قدس آن را حاضر کند، زیرا در روایات تاءکید زیادى به رعایت حضور قلب شده و عبادت بدون آن همچون جسمى بى روح و دور از مرحله قبول است .
در کتاب کافى از حضرت باقر (علیه السلام ) و صادق (علیه السلام ) روایت شده است که فرمودند:
((بدرستى که آنچه از نماز براى تو مى باشد، آن قسمتى است که نسبت به آن حضور قلب داشته باشى ، پس اگر تمام نماز را غلط بجاى آورد و با از آداب آن غفلت نماید، نمازش پیچیده مى شود و با آن به صورت صاحبش زده مى شود))(2).))
پی نوشت ها:
1- تحریر الوسیله ، ج 1، ص 155.
2- اصول کافى ، ج 4، ص 258.
ادامه مطلب
امام جماعتی که سر از بدنش جدا کردند
امام جماعتی که سر از بدنش جدا کردند
به گزارش خبرگزاری پانا تروریست های داعش در موصل شیخ ابراهیم عبدالعزیز امام جماعت مسجد الرحمن منطقه التامیم موصل را به خاطر اعتراض به عملکرد داعش در خطبه نماز جمعه هفته گذشته ودعوت به نشر مبانی صحیح اسلامی اعدام کرده و سر از تن وی جدا کردند.
مقداد محمد الشمری معاوت مرکز رصد جنایت های تروریست های داعش در این باره گفت: تروریست های داعش جنایت جدیدی را در راستای تخریب چهره اسلام مرتکب شده اند و سر از تن شیخ ابراهیم عبدالعزیز امام جماعت مسجد الحمن در محله تامیم موصل جدا کرده اند.
ادامه مطلب