عارفان چگونه نماز می خوانند؟
عارفان چگونه نماز می خوانند؟
شیخ رجبعلی خیاط (رحمه الله)
دررهنمودهای جناب شیخ، درباره نماز، چهار نکته اساسی وجود دارد که هر چهار نکته، برگرفته از متن قرآن و روایات اسلامی است که آنها عبارتند از:
1-عشق: یکی از شاگردان جناب شیخ که حدود سی سال با ایشان بوده است، می گوید:«خدا شاهد است که من می دیدم ایشان در نماز، مثل یک عاشق در مقابل معشوقش ایستاده و محو جمال اوست».
2-ادب: جناب شیخ معتقد بودند که هر حرکتی بر خلاف ادب، در محضر پروردگار، معلول وسوسه شیطان است و می فرمودند: «دیدم که شیطان بر جایی که انسان در نماز می خاراند، بوسه می زند».
3-حضور قلب: جناب شیخ با توجه به این نکته که باطن نماز، یاد خدا و حضور صادقانه دل نمازگزار در محضر قدس حق تعالی است، سعی می کردند قبل از اقامه نماز جماعت، حاضران را آماده نماز با حضور قلب کنند و نماز ایشان، نمونه نماز با حضور قلب بود.دکتر حمید فرزام در این باره می گوید: «نماز شیخ، خیلی با طمأنینه و با آداب بود».
4- مواظبت بر نماز اول وقت: جناب شیخ مقید بودند که نمازهای پنجگانه را در اول وقت بخوانند و دیگران را نیز به آن، توصیه می فرمودند.
منبع: کتاب کیمیای محبت (یادنامه مرحوم شیخ رجبعلی خیاط).
ادامه مطلب
اسباب پذیرش نماز
اسباب پذیرش نماز
- پیامبر خدا صلّی الله علیه و آله : نماز پشت سر مرد پرهیزکار، پذیرفته است.
-اگر نماز می خواندید تا چون میخ (یا زه کمان) می شدید و روزه می گرفتید تاچون کمان می شدید، خداوند از شما نمی پذیرفت جز با پروای از گناه.
-امام علیّ علیه السّلام : جایز نیست انسان نماز بخواند ، تا اینکه پنج عضوش را: صورت و دو دست و سر و دوپایش را با آب و دل را با توبه بشوید.
- ابو حازم: مردی به امام سجاد علیه السّلام عرض کرد: چه چیز سبب پذیرش نماز است؟ فرمود: ولایت ما و برائت از دشمنانمان.
-امام صادق علیه السّلام : خداوند تبارک و تعالی گفته است: نماز را تنها ازکسی می پذیرم که در برابر بزرگی من سر فرود آورد و خود را به خاطر من از شهوتها نگه دارد و روزش را با یاد من سپری کند و بر آفریده های من بزرگی نکند ، گرسنه را سیر کند و برهنه را بپوشاند، بر مصیبت زده رحم آورد و غریبرا پناه دهد. پس نور این شخص چون خورشید می درخشد و برایش در تاریکیها، نور و در نادانیها، دانایی، قرار می دهم. با عزّتم او را نگاه می دارم و بافرشتگانم از او نگهبانی می کنم. مرا می خواند، پاسخش می دهم از من درخواستمی کند، می دهم. حکایت او نزد من حکایت باغهای بهشت است، که میوه هایش خشکنمی شود و حالت آنها دگرگون نمی گردد.
-در بیان آنچه خداوند در مناجات موسی به او فرمود: ای موسی، نماز را نمی پذیرم جز از کسی که در برابر بزرگی من سر فرود آورده، ترس از مرا همنشین دلش ساخته، روزش را با یاد من سپری کرده ، شبش را با پافشاری بر خطا به روزنبرده و حق اولیا و دوستان من را شناخته است.
منبع : کتاب سیمای نماز ، حسین انصاریان
ادامه مطلب
نماز همتای رهبری است
نماز همتای رهبری است
در قرآن دوبار کلمه «و من ذرّیتی» بکار رفته است که هر دوبار از زبان مبارک حضرت ابراهیم است.
یکبار زمانی که بعد از آزمایشات بسیار سنگین از طرف خداوند به مقام رهبری رسید، فوراً از خدا خواست که ذریّه من هم رهبر شوند. ولی در جواب شنید ظالم رهبر نمی شود (اگر از ذریه تو ظلمی سر زند رهبر نخواهد شد) بار دیگر در دعائی که برای اقامه نماز داشت فرمود: «و من ذریّتی» یعنی خداوندا ذریّه و نسل مرا نیز از بر پا کنندهگان نماز قرار بده. بنابراین مقام نماز در نزد ابراهیم مثل مقام رهبری و همتای آن است.
منبع : کتاب 114 نکته از اسرار نماز، حجت الاسلام و المسلمین قرائتی
ادامه مطلب
آخرین سفارش رسول خدا (ص)
آخرین سفارش رسول خدا (ص)
ازامیرالمؤمنین (ع) پرسیدند: حرف آخر رسول خدا (ص) چه بود؟ آن موقعی که در حال رحلت، سر مبارکش بر دامن تو بود؟ امیرالمؤمنین (ع) فرمود: رسول خدا (ص) مرتب می فرمود: «امّتی الصلوة و ما ملکت اَیمانکم».
«ای امّت من! به دو چیز خیلیاهمیت بدهید: یکی نماز و یکی هم زیردستان خودتان».
منبع: فروع دین از دیدگاه قرآن و سنت، حجت الاسلام و المسلمین محمدتقی صرفی پور.
ادامه مطلب