دانستنی های نماز
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلیاللهعلیهوآله: «إِنَّ عَمُودَ الدِّینِ الصَّلَاةُ وَ هِیَ أَوَّلُ مَا یُنْظَرُ فِیهِ مِنْ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ فَإِنْ صَحَّتْ نُظِرَ فِی عَمَلِهِ وَ إِنْ لَمْ تَصِحَّ لَمْ یُنْظَرْ فِی بَقِیَّةِ عَمَلِهِ»[1]
رسول مکرم اسلام صلیاللهعلیهوآله میفرمایند: نماز ستون دین است، و اولین چیزی که در قیامت از انسان سوال می شود نماز است، اگر نماز قبول شد به بقیه اعمال شخص هم نظر می شود و اگر قبول نشد به بقیه اعمال هم توجهی نمیشود.
البته در ارتباط با نماز، آیات و روایات زیادی آمده است و بارها بر وجوبو اهمیت آن تأکید شده است و حکم تکلیفی را بر ما مشخص ساخته است.
اما در باب حکم وضعی که همان صحت و بطلان و یا فعل مکلف است، این سوال پیش میآید که: اگر نمازگزار به دلیلی در نماز، مثلا جلوگیری از خنده تغییرحالت دهد حکم چیست؟
پاسخ:
اگر نماز گزار برای جلوگیری از صدای خنده حالتش تغییر کند،[2] مثلا رنگشسرخ شود،[3] چنانچه از صورت نمازگزار بیرون رود، باید نمازش را دوباره بخواند.[4]
پی نوشت:
[1] ابوجعفر محمد طوسی، تهذیب الاحکام، ج2، ص237
[2] آیت الله صافی: به حدی که از صورت نمازگزار خارج شود نمازش باطل است.
[3] آیت الله بهجت: نمازش صحیح است.
[4] رساله توضیح المسائل شش مرجع، مسأله 1151.
ادامه مطلب
وضو گرفتن سه قسم است
وضو گرفتن سه قسم است :
1 - وضوی واجب ، مانند برای نماز ،مس کلمات قرآن . و ....
2 - وضوی مستحبی ، مانند خواندن قرآن ، زیارت ائمه معصومین ( ع ) و .....
3 - وضوی حرام ، مانند وضو گرفتن بعد از غسل جنابت ، زیرا کسی که غسل جنابت انجام داده ، تا وقتی کاری که وضو را باطل می کند ا او سر نزده باشد، نباید وضو بگیرد .
توضیح المسائل مراجع ، ج 1 ، ص 227
ادامه مطلب
امام حسن عسکری(علیه السّلام) :ابتدا نماز صبح بخوانم
امام حسن عسکری(علیه السّلام) :ابتدا نماز صبح بخوانم
هنگامی امام حسن عسکری(علیه السّلام) در بستر بیماری بود و آخرین لحظات عمر شریفشرا سپری می کرد مقداری دارو جوشانده خدمت حضرت آوردند تا میل کند.فرمود: ((وقت نماز صبح است. اول مقداری آب بیاورید تا وضو بگیرم و نماز بخوانم.))آب آوردند و امام وضو گرفت و نماز صبح را بجا آورد و لحظاتی بعد روح مقدسش به عالم بقا پرواز کرد.(منتهی الامال /ج۲/ص۴۱۲)
رسول خدا(صلّی الله علیه و آله و سلّم) :هنگامیکه آفتاب طلوع می کند کافران و آفتاب پرستان در برابر آن به سجده می افتندو خداوند نماز صبح را بر امت من واجب فرموده تا پیش از آنکه کافران،آفتاب وشیطان را سجده کنند امتم در برابر خداوند متعال سجده کنند. (تفسیر ابوالفتوح رازی /ج۱/ص۱۶۱)
ادامه مطلب
نماز صبح به جماعت
نماز صبح به جماعت
رسول خدا چون شنید تعدادی از مسلمین در نماز جماعت صبح حضور ندارند فرمود: اگر آنها از ثواب زیاد نماز جماعت صبح وعشا خبر داشتند مانند راه رفتن کودکان شیرخوار، خود را به نماز جماعت می رساندند
(بهترین پناهگاه/ص۹۴)
اسحاق ابن عمار از امام صادق(علیه السّلام) سوال کرد که : خبر ده ما را از برترین وقت برای نماز صبح.امام فرمود:هنگام طلوع فجر
چون خداوند می فرماید: اِنّ قران الفجر کانَ مشهوداً(اسرا ۷۸)
یعنینماز صبح را ، فرشته روز و فرشته شب هر دو مشاهده می کنند. پس هرگاه بنده نماز صبح را با طلوع فجر بخواند،دو مرتبه پاداش نوشته می شود،هم فرشته صبح می نویسد و هم فرشته شب.
(ثواب الاعمال/ص۸۵)
ادامه مطلب