اولین گام براى نایل شدن به حقیقت و روح نماز
اولین گام براى نایل شدن به حقیقت و روح نماز
اولین گام براى نایل شدن به حقیقت و روح نماز این است که توجه داشته باشیم که چه مىکنیم . از همان ابتدا که براى تکبیرة الاحرام مىایستیم و قبل از آن که «اللّه اکبر» بگوییم، باید توجه کنیم که براى چه این جا ایستادهایم و مىخواهیم چه بکنیم. حتى جلوتر از آن، از همان اولین کلمه و جملهاى که شروع به اذان و اقامه مىکنیم، توجه داشته باشیم که این جملات براى چیست.
منبع: کتاب « به سوی او» آیه الله مصباح یزدی
ادامه مطلب
نماز همانند نهرآب است
نماز همانند نهرآب است که انسان میتواند در پرتو نماز از آلودگی ها پاک شود،پیامبر اکرم صلی الله علیه وآله فرمودند:"مثل الصلوه کمثل النهر کامه صلی صلوه کفرت ما بینهما من الذنوب"(1)
نماز همانند سفره آماده است که انسان می تواند از آن بهره مند شود"الا ان الصلوه مادبه الله فی الارض قد هیا ها لاهل رحمته فی کل یوم خمس مرات"(2) نماز سفره ای است از جانب خداوند در روی زمین که آن را برای کسانی که مورد لطف او هستند آماده وتهیه کرده تادر هرروزپنج مرتبه از آن بهره مند شوند.
روش امام رضا علیه السلام در مورد نماز: امام رضا جلسه بحث ومناظره خود را با عمران صابی که مشرک بود ترک
کردند.عمران در جلسه گفت قلب من نرم شده امام حاضر نشد جلسه را ادامه دهدزیرا وقت نماز بود وبرای به جا آوردن نماز حرکت نمودندبعد از نماز جلسه بحث را ادامه دادند وعمران مسلمان شد(3) .
اهمیت نماز: در اهمیت وعظمت نماز همین بس که در هیچ حال وزمانی از انسان (مرد) ساقط نمی شود.قرآن کریم میفرماید "ان الصلوه کانت علی المومنین کتابا موقوتا"(4) .علامه طباطبایی در کتاب المیزان می فرماید کلمه موقوت به معنای قراردادن وقت برای کاری است،یعنی نمازواجبی است که بایددر مواقع وزمان های معینی انجام شود ومقصود ازکتابا موقوتا این است که نماز واجب ثابتی استکه اصلا" تغییر پذیر نیست ودرهیچ حالی ساقط نمیشود.(5)
عنایت خداوند به نماز: قرآن کریم می فرماید"وامرنا لنسلم لرب العالمین " "وان اقیمو الصلوه واتقوه وهوالذی الیهتحشرون"(6) مرحوم علامه طباطبایی می گویند:خداوندمتعال با ذکر کلمه وتقوه (تقوا داشته باشید)تمامی
عبادات واعمال دین را خلاصه کرد وتنها از میانانها نماز را نام برد به خاطراهمیتی که داشته وعنایتی که خداوند نسبت به امرنماز دارد(7)
پاورقی:
1- کتاب تهذیب جلد2 ص 237
2- کتاب مستدرک جلد 1ص107
3- کتاب بحار جلد 49ص 175
4- سوره نساء آیه 101
5- کتاب المیزان جلد 5ص 102
6- سوره انعام آیه 71-72
7- کتاب المیزان جلد 7ص 230
ادامه مطلب
مستحب است قلب هم سمت قبله باشد
مستحب است قلب هم سمت قبله باشد
امام صادق (علیه السلام ) فرمود: ((چون رو به قبله نمودى ، از دنیا و هرچه در آن است و از خلق و هر چه بدان مشغولند، ماءیوس باش و دل خود را از هر آنچه که او را از خداوند مشغول مى نماید، خالى ساز و با دیده باطن عظمت خداوند را ببین ، و به یاد آور روزى را که در پیشگاه الهى خواهى ایستاد، روزى که هرکس بدانچه از پیش فرستاد گرفتار است )).
و در حدیث نبوى است که : ((هرگاه بنده اى به نماز بایستد و قلبش با خدا ومتوجه او باشد، پس از نماز، همچون روزى خواهد بود که از مادر متولد شده است ))(1).
بدون شک صحیح نیست در پیشگاه حضرت حق داراى دو حالت باشى ، در یک حال توجه به او و در یک حال توجه به دنیا و خلق دنیا.
پی نوشت:
1- اسرار الصلوة ، ص 198.
ادامه مطلب
نماز فقط به خاطر رفع تکلیف
نماز فقط به خاطر رفع تکلیف
نماز نور دیدة پیامبر(1) ـ صلی الله علیه و آله و سلم ـ و موجب تقرّب پرهیزکاران(2) و بهترین تکلیفی است که وضع شده است(3) و از بهترین و برترین کارها(4) و ستون دین بوده(5) که اقامه آن موجب دوری و پرهیز انسان از فحشاء و منکر می باشد.(6)
منظور از خواندن نماز فقط به خاطر رفع «تکلیف» این است که ، شخصی اعتقاد به نماز و وجوب آن دارد ولی به عللی ، از جمله تنبلی و بی حوصلگی به آن محبتی ندارد و فقط از ترس عقاب و برای رفع تکلیف آن را به جای می آورد.
نماز چنین شخصی (اگر شرایط دیگر صحّت را داشته باشد) از نظر ظاهری صحیح بوده و نیازی به قضا (از نظر فقهی) ندارد. و نماز این شخصی از نظر ظاهری مورد قبول واقع می شود.(7)
منتهی باید توجه داشت که نماز ظاهری دارد و باطنی و آنچه منظور اصلی پروردگار متعال و باعث قرب الی الله می شود باطن و حقیقت نماز است.(8) و هر یک اثر مخصوص به خود را دارند.
اثر خواندن ظاهر نماز (با شرایطی که در فقه و توضیح المسائل آمده است)، اسقاط تکلیف و نجات از عذاب است. اما اثرات باطنی نماز (که مقصود اصلی هستند) بالاتر و عمیق تر است. از جمله: پاداش و ثوابهای اخروی و دنیوی، رسیدن به مقامات معنوی، تقرّب به خدا، دوری از گناهان بزرگ، برپایی خیمة دین.(9)
بنابراین شخصی که فقط به جنبة ظاهری و مقدار فقهی نماز اکتفا می کند، نباید انتظار داشته باشد که از آثار و فوائد دنیوی و آخروی آن مانند مصون بودن از گناهان و یا پاک شدن از آلودگی های گناه و جایگاه والای مصلیین در بهشت برخوردار باشد.
پاورقی:
1. ر.ک: محمدی ری شهری، محمد، ترجمة میزان الحکمه، مترجم: حمیدرضا شیخی، دارالحدیث، چاپ اول، 1377 هـ ش، ج 7، ص 3093، ح 10535.
2. ر.ک: همان، ص 3094، ح 10537.
3. ر.ک: همان، ص 3094، ح 10541.
4. ر.ک: همان، ح 10544.
5. ر.ک: همان، ح 10546.
6. ر.ک: همان، ص 3096، ح 10551.
7. ر.ک: دستغیب، گناهان کبیره، انتشارات جهان، چاپ ششم، ج 2، ص 205.
8. ر.ک: جوادی آملی، عبدالله، تفسیر تسنیم، انتشارات اسراء، چاپ سوم، 1381، ج 2، ص 165. و ر.ک: ملکی، جواد، اسرار الصلوة، پیام آزادی، مترجم: رجب زاده، چاپ چهارم، 1372، ص 297.
9. ر.ک: تفسیر تسنیم، همان، ص 166.
ادامه مطلب