نماز عجیب
نماز عجیب:
خدمت حضرت رسول خدا(ص) آمد ،حضرت فرمود با گوسفندات چه کردی؟
عرض کرد ای رسول خدا داستان شگفت آوری برای آن هاست ،حضرت فرمود :چه قصه ای ؟عرض کرد ای رسول خدا در آن میان که به نماز ایستاده بودم ناگاه گرگی بر گوسفندان حمله کرد،به خود گفتم پروردگارا نمازم ،گوسفندانم ،شیطان بدلم افکند که ای اباذر کجایی تو؟ اگر گرگ ها بر گوسفندانت حمله کنند تو در نماز باشی ،تمام آن ها را نابود کنند و چیزی برای زندگی تو در دنیا به جا نمی ماند .
به شیطان گفتم توحید خدا و ایمان به محمد رسول خدا (ص) و دوستی برادرش آقای مردم ُعلی بن ابی طالب و دوستی امامان طاهرین و پاکیزگان از نسل علی و دشمنی دشمنانشان برای من باقی می ماند و هر چه که از دنیا از دست برود بعد از این باطل است ،سپس مشغول نماز شدم ،گرگ آمد و گوسفندی را گرفت و رفت به طوری که من می دیدم ناگاه شیری به گرگ رو آورد و او را پاره کرد و دو نیم کرد و گوسفند را خلاص کرد و بلکه برگرداند .بعد فریاد زد ای اباذر سرگرم نمازت شو که همانا خدای سبحان مرا مامور نگهداری گوسفندان تو کرده تا زمانی که نمازت را بخوانی ،من مشغول نماز شدم .شگفتی مرا فرا گرفت که جز خدای سبحان کسی نمی دانست سپس شیر آمد و گفت برو به سوی محمد (ص)و از طرف من به او سلام برسان و به او خبر ده که همراه و صحابه ات را خدا گرامی داشت .شیری را موکل کرد برای نگهداری گوسفندانش ،سپس رسول خدا شادمان شد و اطرافیانش از شنیدن این قصه تعجب کرند.
اگر نه روی دل اندر برابرت دارم
من این نماز حساب نماز نشمارم
مراد من ز نماز آن بود که پنهانی
حدیث درد فراق تو با تو بگذارم
و گر نه این چه نمازی بود که من با تو
نشسته روی به محراب و دل بیازارم
منبع: (کتاب:درسنامه تبلیغی احکام -مولفین:حسن هرمز ُمحمود محمدی)
ادامه مطلب
چگونه می توان نماز را با تمام دقت و حواس خواند
چگونه می توان نماز را با تمام دقت و حواس خواند
عوامل مختلفي در به دست آوردن حضور قلب مؤثر است. مهم ترين آن ها عبارت اند از:
1. شناخت و آگاهي:
هر مقدار معرفت و شناخت انسان به حق تعالي و صفات و اسماي حُسنايش بيش تر باشد، عشق و محبتش نسبت به خدا و شوق خلوت نمودن و سخن گفتنش با خدا نيز بيش تر خواهد بود. شناخت و معرفت پروردگار سبب مي شود که انسان خداوند را ناظر و حاضر ببيند و در برابرش خاضع و خاشع باشد. چه زيبا اين حقيقت را امير مؤمنان - عليه السلام - در دعاي صباح بيان مي فرمايد:
«مَنْ ذَا يَعْرِفُ قَدْرَكَ فَلَا يَخَافُكَ وَ مَنْ ذَا يَعْلَمُ مَا أَنْتَ فَلَا يَهَابُك»؛ (1) «چه کسي تو را شناخت و به عظمت تو پِي برد، در پيشگاه تو خاشع و خاضع نشد و از تو ترس و خوف نداشت؟ چه کسي دانست که تو کي هستي و در برابر هيبت و عظمت تو سر تسليم فرود نياورد؟»
2. اهميت دادن به نماز:
ميزان حضور قلب در نماز، به ميزان همت آدمي و ميزان شناخت و آگاهي نماز گزار و اهميت و ارزشي بستگي دارد که براي نماز معتقد است؛ زيرا قلب تابع همت و شوقي است که از معرفت بر مي خيزد. پس اگر همت و شوق به نماز و شوق به سخن گفتن و راز و نياز کردن با معشوق و محبوب باشد، قلبت هم نزد نماز حاضر خواهد بود. هر اندازه که همت و شوق انسان بيش تر باشد، قلبش هم بيش تر نزد نماز خواهد بود. هر اندازه که توجه و شوق انسان بيش تر باشد، غفلتش از غير نماز بيش تر خواهد بود.
3. فهم معاني نماز:
هر چه ميزان درک و فهم نماز گزار از معاني ظاهري و باطني نماز بيش تر باشد و هر اندازه بتواند به لطايف و بطون نماز بيش تر پِي ببرد، حضور قلب و درک لذت از نماز او افزون تر مي شود.
4. آمادگي قبل از نماز و رعايت برخي مستحبات:
کسي که مي خواهد در نماز حضور قلب داشته باشد، لازم است به مقدمات نماز توجه داشته باشد، وضو را به صورت کامل انجام دهد، اذان و اقامه بگويد و قبل از نماز لحظاتي را با خدا خلوت کند. امام صادق (ع) مي فرمايد:
«هنگامي که به قصد نماز به جانب قبله ايستادي، دنيا و آنچه در آن است و مردم و احوال آن ها را فراموش کن. قلبت را از هر چیزی که تو را از ياد خدا باز مي دارد، فارغ ساز. با چشم باطن، عظمت و جلال خدا را مشاهده کن.
به ياد آور توقف خودت را در برابر خدا، در روز قيامت، روزي که اعمالي را که انسان ها از پيش فرستاده اند، آشکار مي شود». (2)نمازگزار حال کسی را داشته باشد که مخبر صادقی به او گفته است که این آخرین نماز تو است. جناب عزرائیل منتظر تو است تا بعد از نماز جانت را بگیرد.
5. رعايت آدابي مانند نماز را در اول وقت خواندن، مسواک زدن، انگشتر به دست راست کردن، عطر زدن و... که باعث آمادگي و تميزي و پاکي انسان مي شود. اين کارها موجب بهره برداري هر چه بيش تر از برکات معنوي نماز مي شود.
6. رفع موانع:
موانع تا نگردانى ز خود دور درون خانه دل نايدت نور
الف) هرزگى و پراکندگى قوه خيال:
يکى از بزرگ ترين عوامل حواس پرتى در نماز، «هرزگى و پراکندگى قوه خيال» است. اگر قبل از نماز چند دقيقه اى به وسيله ذکر خدا و مناجات و خواندن نمازهاى مستحبى و تلاوت قرآن،خود را آماده نماز کنيم، ذهن از حواس پرتى و پراکندگى و از توجه به کثرت،به سوى وحدت(خدا) معطوف مى شود.
ب) گناه:
گناهان، به ويژه خوردن غذاهاي شبهه ناک و حرام و يا تصرف در اموالي که از طريق غير مشروع به دست مي آيد، از موانع حضور قلب است. کسى که به مردم خيانت مي کند، يا به کلاه برداري، رشوه خواري، اختلاس، تهمت، غيبت و غيره فکر مى کند، براى او قلبى نمانده است تا خدا در آن جلوه کند. هر چه هست، غير خدا است.
دل ز دل بردار اگر بايست دلبر داشتن دلبر و دل داشتن نَبْوَد طريق عاشقان
گناه، لذت مناجات را از انسان مى گيرد و با گرفتن لذت شيرينى عبادت، حضور قلب هم خواهد رفت.
امام صادق(ع) مى فرمايد: «خداوند به داوود پيامبر فرمود: کم ترين کارى که من با کساني که دانسته گناه مي کنند انجام مي دهم، اين است که شيرينى عبادت و مناجاتم را از قلبشان مى گيرم». (3)
ديگر از موانع حضور قلب عبارت اند از: پرخوري، جلوگيري از ادرار، نماز با کسالت و خستگي، نماز خواندن در محل رفت و آمد و پر سر و صدا، نگاه به اطراف و ...
موفق باشيد.
پي نوشت ها:
1. علامه مجلسي، بحار الانوار، ج 84، ص 339، مؤسسه الوفاء، بيروت، 1404 ه ق.
2. همان، ص 23.
3. ثقه الاسلام کليني، الکافي، ج 1، ص 46، دار الکتب الاسلاميه، طهران، 1365 ه ش.
ادامه مطلب
شیعیان و دوستان ما را در سه مورد آزمایش نمایید

امام صادق (ع) فرمودند:شیعیان و دوستان ما را در سه مورد آزمایش نمایید:
1- مواقع نماز، چگونه رعایت آن را مینمایند.
2- اسرار یکدیگر را چگونه فاش و یا نگهداری میکنند.
3- نسبت به اموال و ثروتشان چگونه به دیگران رسیدگی میکنند و حقوق خود را میپردازند.
1_(وسائل الشیعة: ج 4 ص 112.)
ادامه مطلب
آثار چهار گناه بر جامعه
آثار چهار گناه بر جامعه
حضرت امام صادق(ع)فرمود: هنگامی که چهار چیز در جامعه شایع و رایج گردد، چهار نوع بلا و گرفتاری پدید آید:
1- چنانچه زنا رایج گردد، زلزله و مرگ ناگهانی فراوان شود.
2- چنانچه زکات و خمسِ اموال پرداخت نشود، حیوانات اهلی نابود شود.
3- اگر حاکمان جامعه و قُضات، ستم و بیعدالتی نمایند، باران رحمت خداوند نمیبارد.
4- و اگر اهل ذمّه، تقویت شوند، مشرکین بر مسلمین پیروز آیند.
1_(اءمالی الصدوق: ص 197.)
ادامه مطلب