نماز در پشت حوض
نماز در پشت حوض
حضرت رضا علیهالسلام در نیشابور به محلهای که نام آن «فوزا» بود رفت، در آن جا دستور داد یک باب حمام ساختند، و چشمهای را لایروبی نمودند و نیز دستور داد در بالای آن، حوضی ساختند، و پشت آن حوض را محل نماز قرار داد، سپس خود آن حضرت در آن حوض غسل کرد، و در پشت آن نماز گزارند، و این موضوع سنت گردید [1] .
[1] نگاهی بر زندگی امام رضا علیهالسلام، ص 91.
ادامه مطلب
نماز شب و اثرات سازنده آن
نماز شب و اثرات سازنده آن
نماز شب نیز مانند نماز جماعت، به مهجوریت خاصّی دچار شده است. مرحوم آیت الله العظمى مرعشى نجفى«رحمة اللهعلیه» میفرمودند: «روزى در راه زیارت گم شدم و بالأخره تا نزدیك مرگ بىتاب گشتم. با توسّلى به امام زمان «ارواحنافداه»، حضرت به سراغ من آمدند و مرا نجات دادند و فرمودند كه «ننگ است براى شیعیان ما كه نماز شب نداشته باشند.»
در قرآن کریم، چندین آیه راجع به نماز شب وجود دارد. از جمله آیاتی که در ابتدای بعثت از جانب خداوند متعال بر پیامبر اکرم«صلّیاللهعلیهوآلهوسلّم» نازل شد، آیات ابتدایی سوره مبارکه مزمّل است. این آیات، مشتمل بر دستور العملی است که پیامبر را موظّف میکند به آنها عمل کنند.[12] یکی از آن دستورات، شب بیداری، تهجّد و نماز شب است:
«یا أَیُّهَا الْمُزَّمِّلُ ، قُمِ اللَّیْلَ إِلاَّ قَلیلاً ، نِصْفَهُ أَوِ انْقُصْ مِنْهُ قَلیلاً ، أَوْ زِدْ عَلَیْهِ وَ رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتیلاً»[1]
خداوند متعال در این آیات میفرماید: یا رسول الله! به هر اندازه که میتوانی، شب بیداری و تهجّد داشته باش.
در روایت آمده است که شیطان مواظب است تا شیعیان نماز شب نخوانند. آنها را سرگرم میکند تا از نماز شب غافل شوند و اینگونه بر گوش و چشم آنها مسلّط میشود و صبحگاه، کسل و افسرده از خواب برمیخیزند.[2]
مسلمان حقیقی، باید با استعانت از نیروی صبر و استقامت، راجع به اقامه نماز جماعت و نماز شب کوشا باشد. در صدر اسلام، مسلمانان همه نوافل را میخواندند و اصلاً یکی از علامتهای مۆمن، خواندن پنجاه و یک رکعت نماز در طول شبانهروز ، بیان شده است.[3]
کسی تصوّر نکند آنها کار خاصّی نداشتهاند و از روی بیکاری به نماز میپرداختند، بلکه نگاهی به تاریخ سراسر تلاش و کوشش صدر اسلام، نشان میدهد که با وجود همه مشکلات و سختیها، آنها خود را ملزم به اقامه نماز جماعت و نماز شب میدانستند. در زندگی آنان، نماز جماعت، مقدّم بر هر کار دیگری بود و اهتمام به این اصل، تنها در سایه صبر و استقامت صورت میگرفت.
بسیار جای تأثّر دارد که چرا شیعیان، نماز شب و نماز جماعت ندارند؟ بسیاری از اهل سنّت، اهتمام خاصّی به نماز جاعت دارند، ولی متأسّفانه آنها نیز، ولایت ندارند. هر دو عملکرد، نماز جماعت بدون ولایت و ولایت بدون نماز جماعت، ناقص و مایه ناراحتی است.
1. مزمّل / 4-1
2. من لا یحضره الفقیه، ج1، صص 479-478
3. روضة الواعظین، ج 1، ص 195: «عَلَامَاتُ الْمُۆْمِنِ خَمْسٌ صَلَاةُ إِحْدَى وَ الْخَمْسِینَ وَ زِیَارَةُ الْأَرْبَعِینَ وَ التَّخَتُّمُ بِالْیَمِینِ وَ تَعْفِیرُ الْجَبِینِ وَ الْجَهْرُ بِ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیم»
ادامه مطلب
طریق نماز امام رضا(ع)
طریق نماز امام رضا(ع)
ابوالحسن صائغ از عمویش که همراه امام رضا علیه السلام بود نقل میکند که گفت: چند ماه پشت سر امام رضا علیه السلام برای نماز اقتدا کردیم، در نمازهای واجب روزانه، همواره در رکعت اول بعد از حمد سوره ی (انا انزلناه...) را میخواند، و در سوره ی دوم بعد از حمد سوره ی توحید (قل هو الله احد...) میخواند. [1] [2] .
پی نوشت ها :
[1] عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 205 و 206.
[2] نگاهی بر زندگی امام رضا علیه السلام، ص 86.
ادامه مطلب
مراتب نماز
مراتب نماز
نماز و سایر عبادات، معمولاً سه مرتبه دارند. مرتبه اول، نماز صحیح است. نماز صحیح نمازی است که مقدّمات و مقارنات آن مطابق دستور اسلام انجام شود؛ اگر کسی مطابق فتوای مراجع تقلید نماز بخواند، نماز او صحیح است و قضا ندارد و در روز قیامت تارک نماز محسوب نمیشود. در مقابل این نماز، نماز باطل قرار دارد.
مرتبه دوّم نماز که اهمیّت بیشتری دارد، نماز همراه با خضوع و خشوع است. نمازگزار، در این مرتبه از نماز، علاوه بر خضوع و رعایت آداب ظاهری و ادای صحیح کلمات و حرکات، خشوع دارد و دل او نیز به یاد خدا خاشع است. به عبارت دیگر، دل انسان هم همراه زبان او نماز میخواند. افراد متّقی چنین نماز میخوانند و خداوند هم نماز آنها را قبول میکند. چنان که در قرآن کریم میفرماید:
«إِنَّما یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقین»[2]
خداوند فقط از متّقین میپذیرد.
مرتبه سوّم از نماز، «نماز مبرور» است. نماز مبرور بدین معناست که علاوه بر اینکه نماز صحیح است و خداوند متعال آن را قبول میکند، پروردگار عالم به اقامه کننده آن تبریک و آفرین میگوید.
همه باید تلاش کنند نماز مقبول و نماز مبرور داشته باشند. کسی تصور نکند که اقامه چنین نمازی غیر ممکن یا سخت است؛ زیرا اساساً وضع نماز برای رسیدن انسان به چنین جایگاه ارزشمندی است. جایگاهی که در آن، بنده با خدای خویش معاشقه و مکالمه میکند و بالاترینِ لذّتها را میبرد. جایگاهی که اگر تمام دنیا را یک طرف و دو رکعت نماز را طرف دیگر قرار دهند، آن بنده به تمام دنیا و آنچه در آن است، پشت پا میزند تا توفیق درک آن دو رکعت نماز را بیابد.
«ألَرَکْعَتَانِ فِی جَوْفِ اللَّیْلِ أَحَبُّ إِلَیَّ مِنَ الدُّنْیَا وَ مَا فِیهَا»[3]
پینوشتها:
1. علل الشرائع، ج 2، ص 363
2. مائده/ 27
3. علل الشرائع، ج 2، ص 363
ادامه مطلب