علت گریه حضرت علی (علیه السلام)
علت گریه حضرت علی (علیه السلام)
ابو در داء روایت کرده که شبی امیر المؤمنین علی (علیه السلام) را دیدم که از مردم کناره گرفته و در مکان خلوتی مشغول مناجات با پروردگار است در حالی که او در محراب عبادت ایستاده بود اشکهایش بر روی صورتش می غلطید مانند مار گزیده به خود میپیچید و مانند مصیبت دیدهها گریه میکرد و میگفت: آه! آه! از توشه اندک و سفر طولانی وانیس و همنشین کم! آه از آتشی که جگرها را بریان کند و پوست بدن را برکند آه از آتشی که خرمن گستراند، ناگاه دیدم صدا خاموش شد گفتم حتماً حضرت را خواب برده برده است رفتم تا آن حضرت را بیدار کنم چون ایشان را حرکت دادم دیدم همچون چوب خشک شده است، گفتم بلکه امام از دینا رفته است و بخانه آن حضرت رفتم و فاطمه (علیه السلام) از این امر آگاه ساختم فرمود این حالتی است که از ترس خدا هر شب بر او عارض میشود.(1)
پس وای بر حال ما که اینطور به نمازهای واجبمان اهمیت کمی میدهیم چه برسد به سایر عبادات و اینکه هنوز باور نکردهایم باید توشه فراوانی برای راه طولانی برداریم.
پی نوشت:
1) اسرار الصلوة صفحه 214 و 215.
ادامه مطلب
امام زمان (عج) بر روی آب نماز میخواند
امام زمان (عج) بر روی آب نماز میخواند
رشیق مادرانی گفت: خلیفه عباسی (معتضد) به من و دو نفر دیگر دستور داد که بطور کاملاً محرمانه به سامرا رفته و وارد خانه امام عسگری علیه السلام که از دنیا رفته بشوید و هر کس را که در آن خانه یافتید به قتل برسانید و سر او را به نزد من بیاورید.
ما به سامراء رفته و بدون هیچ مشکلی وارد خانه شدیم و همه جا را بررسی کردیم تا اینکه به پردهای رسیدیم. آن را کنار زدیم سردابی پدیدار شد وارد آن شدیم و دیدیم که گویا دریائی از آب است و در انتهای آن حصیری بر روی آب افکنده شده و شخص بسیار زیبائی بر آن نشسته است و به عبادت و نماز مشغول است و اصلاً توجهی به ما ندارد.
یکی از همراهان ما خواست تا داخل شود و او را دستگیر کند اما درون آب افتاد و چیزی نمانده بود که غرق شود. من دستم را دراز کرده و او را بیرون کشیدم و تا یک ساعت بیهوش بود. آنگاه رفیق دیگر ما اقدام به رفتن به سوی او کرد، ولی در آب افتاد و او را هم بیرون کشیدیم، من مات و متحیر شده بودم و به او خطاب کرده و گفتم از خدا و از شما عذر میخواهی که مزاحم شدم ولی او اعتنائی نکرد و ما باز گشتیم و جریان را برای معتضد گفتیم، او به ما گفت این ماجرا باید پنهان بماند و جائی آن را نقل نکنید وگرنه سر شما را از بدن جدا میکنم(1)
پی نوشت:
1) شنیدنیهای تاریخ صفحه 248.
ادامه مطلب
اگر در نماز، مُهر نمازگزار گم شود، وظیفه چیست؟
اگر در نماز، مُهر نمازگزار گم شود، وظیفه چیست؟
مراجع عظام تقلید در اینباره میگویند:
اگر در بین نماز (فرادا یا جماعت) چیزى که بر آن سجده مىکند گم شود (و یا مثلاً بچّهاى آن را بر دارد)و چیزى که سجده بر آن صحیح است نداشته باشد[1] ، دو حالت دارد:
الف. چنانچه وقت وسعت دارد، باید نماز را رها کرده و بعد از تهیه آنچه سجده بر آن صحیح است دوباره نماز بخواند.[2]
ب . اگر وقت تنگ است،[3] باید به لباسش سجده کند[4] و اگر فراهم نباشد بر پشت دست،[5] و اگر آن هم نمىشود، به چیز معدنى[6] مانند انگشتر عقیق سجده نماید.[7] [8]
پی نوشت:
[1]. آیة الله سیستانی دام ظله: (چه در تنگی وقت و چه در وسعت آن، سجده بر قیر و زفت مقدّم بر سجده بر غیر آنها است ولى اگر سجده بر آنها ممکن نباشد، باید بر لباسش یا هر چیز دیگر که در حال اختیار سجده بر او جایز نیست سجده نماید ولى احتیاط مستحبّ آن است که تا سجده بر لباسش ممکن است بر چیز دیگر سجده نکند).
[2]. آیة الله مکارم شیرازی دام ظله: (چنانچه وقت نماز باقى است، نماز را تمام کرده و بنا بر احتیاط دوباره مىخواند و اگر وقت تنگ است قضا ندارد).
[3]. یا اصلا چیزى که سجده بر آن صحیح است ندارد و یا اگر دارد به واسط? سرما یا گرماى زیاد و یا تقیه و مانند اینها نمىتواند بر آن سجده کند.
[4]. آیات عظام اراکى و نورى و شبیری: (اگر لباسش از پنبه یا کتان است، بر آن سجده کند و اگر از چیز دیگرى است بر پشت دست...)؛ آیت الله گلپایگانى: (اگر لباسش از پنبه یا کتان است، بر آن سجده کند و اگر از چیز دیگرى است بر پشت دست یا چیز معدنى مانند انگشتر عقیق سجده نماید و احتیاط لازم آن است که تا سجده بر پشت دست ممکن است به چیز معدنى سجده نکند)؛ آیت الله صافى: (باید به لباسش سجده کند و اگر بر آن هم نشود باید بر پشت دست .. [بقیه مثل آیت اللّ?ه گلپایگانى])؛ آیت الله مکارم: (اگر لباسش از پنبه یا کتان است، بر آن سجده کند و اگر از چیز دیگرى است بر همان یا بر فرش سجده نماید و اگر آن هم ممکن نیست بر فلزّات و اشیاء معدنى سجده کند و اگر مطلقاً چیزى پیدا نمىکند که بتوان بر آن سجده کرد، بر پشت دست خود سجده مىکند بنا بر این پشت دست آخرین چیزى است که مىتوان بر آن سجده کرد).
[5]. آیات عظام خوئى و تبریزى: (بر پشت دست یا چیز دیگر که در حال اختیار سجده بر او جایز نیست سجده نماید ولى احتیاط مستحبّ آن است که تا سجده بر پشت دست ممکن است بر آن چیز سجده نکند).
[6]. آیة الله فاضل لنکرانی ره: (بنا بر احتیاط به چیز معدنى ..).
[7]. آیة الله بهجت ره: (..بنا بر أظهر. و اگر آن هم نشد، تا نزدیک زمین خم مىشود و یا این که با اشار? سر، سجده مىنماید).
[8]. امام خمینی ره، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنیهاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج1، ص 587 - 589، م 1084 و 1087
ادامه مطلب
ممنوعیت نماز در حال مستی
ممنوعیت نماز در حال مستی
یا أیها الذین ءامنوا لا تقربوا الصلوة و أنتم سکاری حتی تعلموا ما تقولون و لا جنبا الا عابری سبیل حتی تغتسلوا ... (1)
از آیه شریفه فوق چند حکم اسلامی استفاده میشود.
الف ) از نظر قرآن کریم افراد مست نمیتوانند مشغول نماز شوند و نماز آنها در این حال باطل است . فلسفه ی آن هم روشن است . زیرا نماز سخن گفتن با خداوند است و انسان باید بفهمد چه میگوید؛ در برخی از روایات آیه ی شریفه به مستی خواب تفسیر شده است؛ یعنی در حالی که کاملا بیدار نشدهاید نماز نخوانید، ولی این تفسیر از جمله ی (حتی تعلموا ما تقولون ) استفاده میشود گرچه در معنای سکاری داخل نشود.
ب ) باطل بودن نماز در حال جنابت که با جمله ( و لا جنبا) به آن اشاره شده است سپس استثنایی برای این حکم بیان فرموده و میگوید: ( الا عابری سبیل ) مگر اینکه مسافر باشید و در مسافرت گرفتار بیآبی شوید که در این حال نماز خواندن به شرط تیمم جایز است فلم تجدوا ماء فتیمموا صعیدا طیبا ولی بعضی از روایات گوید: مقصود از صلوة در آیه محل نماز گزاردن و مسجد است یعنی در حال جنابت وارد مسجد نشوید مگر اینکه بخواهید عبور کنید.
ج ) جواز نماز خواندن یا عبور از مسجد بعد از غسل کردن که با جمله (حتی تغتسلوا ) بیان شده است .
د) تیمم برای معذورین (افراد مریض یا مسافر در صورت پیدا نکردن آب).(2)
پی نوشت ها:
1) نساء / 42 .
2) نمونه 3 / 395 .
ادامه مطلب