قرآن در تتمه بیان خواص نماز می فرماید

«والذین هم لأماناتهم و عهدهم راعون»؛(1) آنان که امانتهای خود را ـ چه مالی و چه غیر مالی ـ رعایت می کنند و تعهداتی را که دارند ـ چه بین خود و خدا و چه بین خود و دیگران ـ عمل می کنند. خدا آن قدر به ما نزدیک است که به ما می فرماید با من عهد ببندید، مرا طرف معامله خود قرار بدهید.
«والذین هم بشهاداتهم قائمون»(2) کسانی که در شهادتهای خود ایستادگی کنند؛ اگر به وحدانیت حق شهادت می دهند، می ایستند؛ اگر به رسالت حق شهادت می دهند می ایستند؛ اگر در دیگر مسائل حقوقی به حق شهادت می دهند، ایستادگی می کنند؛ اهل ایستادگی و اهل قیام اند.
«والذین هم علی صلاتهم یحافظون»(3) نمازگزاران کسانی هستند که مواظب نماز خویشتن اند، همه اوقات نماز را حفظ می کنند.
«اولئک فی جناتٍ مُکرمون»؛(4) «اینان در بهشت از کرامت الهی برخوردارند.»(5)
1- سوره معارج، آیه 32 ـ 35.
2- همان، آیه 33.
3- همان، آیه 34.
4- همان، آیه 35.
5- اسرار عبادات، عبدالله جوادی آملی، ص 41.
ادامه مطلب
فلسفه اذان و اقامه چیست؟
فلسفه اذان و اقامه چیست؟
پاسخ اول: «اذان، اعلام قوای مادی و ملکوتی در انسان برای حضور در پیشگاه خداوند و اقامه حاضر نمودن آن قوا در محضر حضرت دوست است. با تکبیرات اولیه، اعلام می کند که موجودات عاجزند از ثناگویی خداوند و با نفی هر الهی غیر از او، استحقاق داشتن ثنا را از غیر او نفی می کند و با شهادت به رسالت پیامبر ـ صلی الله علیه وآله وسلم ـ به مقام شامخ آن حضرت توسل می جوید. سپس اعلان مهیا شدن برای نماز می کند: «حیّ علی الصلاة»، سپس سرّ نماز را اجمالاً اعلان می کند: «حیّ علی الفلاح؛ حیّ علی خیر العمل» و آن گاه که فطرت را بیدار و قوا را مهیا کرد، تکبیر و تهلیل را تکرار می کند تا اعتراف به عجز، در قلب مستقر شود. آن گاه با اقامه، حقایق سابقه را تصدیق و تعمیق می کند و فطرت را باز متنبه می سازد و آن گاه که بنده به این جا رسید اعلان حضور می کند که «قد قامت الصلاة».(1)
پاسخ دوم: اذان، ندا کردن مردم و فرا خواندن آنها به سوی خداست و متذکر کردن آنها به حضرت حق است.(2)
1- سر الصلاة، امام خمینی(ره)، ص 67؛ آداب نماز، حضرت امام (ره)، ص 122.
2- اسرار الحکم، ص 510.
ادامه مطلب
«پروردگارا! کدام کس را در خانه خود جا می دهی؟

در اخبار داود - علیه السلام - وارد است که: داود عرض کرد: «پروردگارا! کدام کس را در خانه خود جا می دهی؟ و نماز که را قبول می کنی؟ خطاب رسید: کسی را درخانه خود ساکن می کنم و نماز او را قبول می کنم که: فروتنی کند از برای عظمت من. وروز خود را شام کند به یاد من. و نفس خود را از خواهشهای آن باز دارد. و به جهت من سیر کند گرسنه ای را. و جای دهد غریبی را. و رحم کند بلا رسیده ای را. چنین شخصی نور او در آسمان می درخشد مانند خورشید تابان. چون مرا بخواند در جواب او «لبیک» گویم. و چون از من سؤال کند عطا می نمایم. و مثل او در میان مردم مانندفردوس است در بهشت، که هرگز نهرهای آن خشک نمی گردد و میوه های آن نمی پوسد» . (1)
1- محجة البیضاء، ج 1، ص 353. و بحار الانوار، ج 69، ص 391، ح 66
ادامه مطلب
کوثر عرفان

ذکر سَحَرِ عارفِ فرزانه نماز است غوغای دل عاشق دیوانه نماز است
ای قطره، به دریای دل خویش نظر کن در بحر صفا گوهر یک دانه نماز است
گفتیم که از کوثر عرفان قدحی ده گفتند می و ساغر و پیمانه نماز است
در جمع همه سوختگان نیک بگشتیم دیدیم که شمع و گل و پروانه نماز است
ادامه مطلب