جاده های بی رنگ عرفان

مایه آرامش جانی، نماز! بال پرواز مسلمانی، نماز!
ماه تابی چلچراغ سینه ای روشنی بخش شبستانی، نماز!
جویباری بوی دریا می دهی آبشاری، بانگ قرآنی، نماز!
کوچه باغی رو به شهر آفتاب کهکشانی، نور بارانی، نماز!
بادبان زورق اندیشه ای جاده بی رنگ عرفانی، نماز!
بی ریا باید به مسجد چنگ زد دست دل، دامان یزدانی نماز!
می بری ما را به بام آسمان نردبان جان انسانی، نماز!
صبح نوروزی، دل افروزی چو روح آنچه ناید در بیان آنی نماز!
ادامه مطلب
چهار نوع نماز در قرآن داریم
چهار نوع نماز در قرآن داریم:
1- نماز شکر؛ خداوند در سوره بقره میفرماید: «یا أَیُّهَا النَّاسُ اعْبُدُوا رَبَّکُمُ الَّذی خَلَقَکُمْ وَالَّذینَ مِنْ قَبْلِکُمْ لَعَلَّکُمْ تَتَّقُونَ»[1]، ای مردم! پروردگار خود را پرستش کنید آن کس که شما و کسانی را که پیش از شما بودند آفرید تا پرهیزکار شوید.
خداوند در آخر قرآن در سوره قریش میفرماید: «فَلْیَعْبُدُوا رَبَّ هذَا الْبَیْتِ»، چرا عبادت خداوند کنم، «الَّذِی أَطْعَمَهُمْ مِنْ جُوعٍ وَآمَنَهُمْ مِنْ خَوْفٍ»[2]، پس (به شکرانه این نعمت بزرگ) باید پروردگار این خانه را عبادت کنند، همان کس که آنها را از گرسنگی نجات داد و از ترس و نا امنی ایمن ساخت.
2- نماز رشد؛ این نماز کلاسش از نماز شکر بالاتر است: قرآن کریم میفرماید: «وَأَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکَرِ»[3]، و نماز را برپا دار که نماز (انسان را) از زشتیها و گناه باز میدارد، این نوع نماز کارخانه انسان را میسازد.
3- نماز دیگر، نماز انس است؛ خداوند به حضرت موسی(ع): «وَأَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکْرِی»[4]، و نماز را برای یاد من بپادار، چون نماز یاد من خداست، پس با یاد خدا انس میگیرد، ذکر و یاد خدا چه فایدهای دارد، «أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ»[5]، آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش مییابد.
و فایده اطمینان و آرامش چیست؟ قرآن کریم میفرماید: «یا أَیَّتُهَا النَّفْسُ الْمُطْمَئِنَّةُ ارْجِعی إِلی رَبِّکِ راضِیَةً مَرْضِیَّةً»[6]، تو ای روح آرامیافته، به سوی پروردگارت بازگرد، در حالیکه هم تو از او خشنودی و هم او از تو خشنود است.
4- نماز تقرب که در سوره علق آیه که سجده واجب دارد، ذکر شده: «...وَ اسْجُدْ وَ اقْتَرِبْ»[7]، خداوند به پیامبر می فرماید اگر میخواهی به من نزدیک شوی، راهش سجده کردن است.
[1] بقره/ 21
[2] قریش/ 3 و 4
[3] عنکبوت/ 45
[4] طه/ 14
[5] رعد/ 28
[6] فجر/ 27 و 28
[7] علق/ 19
ادامه مطلب
اهمیت نماز
اهمیت نماز
این مطالب است که حساب نماز را از همه چیز جدا میکند.
88 بار فقط لفظ صلاة آمده، غیر از لفظ عبادات، سجده، قنوت، تسبیح، ذکر، چه واجبی را اینقدر خداوند به آن بها داده است.
چه واجبی است که از همه کمالات این کمال را میگوید؛ در زیارت وارث اول میگوییم: «أَشْهَدُ أَنَّکَ قَدْ أَقَمْتَ الصَّلاَةَ وَآتَیْتَ الزَّکَاةَ وَأَمَرْتَ بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَیْتَ عَنِ الْمُنْکَر»[1] بعد از این مطلب خطاب به امام حسین(ع) میگوییم جاهدت فی اللّه.
این چه واجبی است که میارزد هر کلمهاش یک گلوله بخورد، چون نماز ظهر عاشورا امام حسین(ع) دو رکعت نماز سی و پنج کلمه است، سی و پنج تیر رها کردند.
تمام مردمی که حج میروند یا برای حج میروند یا برای عمره ولی بنیانگذار مکه وقتی که به مکه رفت، گفت: خدایا آمدهام مکه نه برای حج است نه برای عمره، گفت: «رَبَّنا إِنِّی أَسْکَنْتُ مِنْ ذُرِّیَّتی بِوادٍ غَیْرِ ذی زَرْعٍ عِنْدَ بَیْتِکَ الْمُحَرَّمِ رَبَّنا لِیُقیمُوا الصَّلاةَ»[2]، نماز چه قدر اهمیت دارد که پیامبرخدا زن و فرزندش را در وادی بیآب علف رها میکند تا نماز اقامه شود.
[1] زیارت وارث
[2] ابراهیم/ 37
ادامه مطلب
راههای حفظ حضور قلب در نماز
راههای حفظ حضور قلب در نماز
1. رعایت تقوا و دوری از گناه
«تقوا»، و «نماز» بر یکدیگر تأثیر متقابل دارند هر چقدر خویشتنداری و در نظر داشتن خداوند و مراقبت و پاییدن نفس، بیشتر شود،نماز از کیفیت بیشتری برخوردار می شود «…هدی للمتقین الذین یؤمنون بالغیب و یقیمون الصلوة …؛1…و هر چقدر نماز با کیفیت بهتری اقامه شود، بر تقوای نماز گزار افزوده می شود…»......
ادامه مطلب