موهبت نماز را جدی بگیریم

نماز، موهبتی بیبدیل و سرچشمهی فیضی لایزال، در اختیار ما است که با آن، نخست از خویش و سپس از هر آنکه بدو مهر میورزیم، انسان صالح بسازیم. این دروازهیی است گشاده به عرصهیی پهنا و رو مصفا. دریغ است که آدمی عمری را در جوار بهشت مصفایی بگذراند و سری بدان نکشد و عزیزان خود را بدان سوق ندهد. وحی الهی به پیامبر عظیمالشأن (صلّیاللَّهعلیهوالهوسلّم) چنین فرمان داد: «و أمر اهلک بالصلوة و اصطبر علیها» (۱). امروز همهی شما خود را طرف این خطاب بشمرید و نماز را، حقیقت مقدس و گوهر درخشان را که عطیهی الهی به امت محمّد مصطفی (صلّیاللَّهعلیهواله) است، قدر بشناسید. (۲)
اینکه به ما گفتند «الصّلوة عمود الّدین»، (۳) باید این را جدی بگیریم. خیمهی دین با نماز برپاست؛ هم در دینداری و تدین یک فرد، هم در اقامهی یک جامعهی دینی و هم در دینداری یک کشور و یک مجتمع. اگر ما نتوانیم کیفیت تأثیر نماز را در این عرض عریض و وسیع درست تشخیص بدهیم، از کوتاهی دید ماست. و الّا آن کسی که فرموده است: «الصّلوة عمود الّدین» و آیات کریمهی قرآنکه ناطقِ به اهمیت نماز هستند، خوب میدانند که این ساز و کار چگونه و این نقش چگونه است.
۱) طه: ۱۳۲
۲) پیام به سومین سمینار نماز ۱۳۷۲/۰۶/۱۶
۳) الأمالی، شیخ طوسی، ص ۵۲۹. «... یَا أَبَا ذَرٍّ، لَا تَجْعَلْ بَیْتَکَ قَبْراً، وَ اجْعَلْ فِیهِ مِنْ صَلَاتِکَ یُضِیءُ بِهَا قَبْرُکَ. یَا أَبَا ذَرٍّ، الصَّلَاةُ عَمُودُ الدِّین...» پیامبر اکرم (صلّیاللهعلیهوآله) فرمودند: ای ابوذر خانهات را قبر (تاریک) قرار نده، بلکه [چیزی] از نمازت در آن قرار ده که قبرت را روشن سازد.ای ابوذر نماز ستون دین است.
ادامه مطلب
خانواده خود را به نماز فرمان ده
خانواده خود را به نماز فرمان ده
وَأمُر أَهلَکَ بِالصَّلاةِ وَاصطَبِر عَلَیها ۖ لا نَسأَلُکَ رِزقًا ۖ نَحنُ نَرزُقُکَ ۗ وَالعاقِبَةُ لِلتَّقویٰ
خانواده خود را به نماز فرمان ده؛ و بر انجام آن شکیبا باش! از تو روزی نمیخواهیم؛ (بلکه) ما به تو روزی میدهیم؛ و عاقبت نیک برای تقواست!
﴿سوره مبارکه طه آیه ۱۳۲﴾
ادامه مطلب
برادرانه مشغول عبادت و نماز هستند
برادرانه مشغول عبادت و نماز هستند
هیچ چیز در این عالم مرا قانع نمیسازد که کدام یک از ادیان آسمانی دعوت به مساوات در میان مردم میکند. من بسیاری از کلیساها و معبدها را دیدهام و دیدهام که در همان جاها هم مساوات برقرار نیست و طبیعتا معتقد بودم که باید همین تبعیض در داخل معابد اسلامی هم حکمفرما باشد. ولی هنگامی که در روز عید فطر، در مسجدی در «ووکنج» در لندن، ملاحظه کردم که عالیترین نوع مساوات در میان مسلمانان وجود دارد، حیرتزده شدم. من دیدم که نژادهای مختلف و شخصیتهای عالی، در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و برادرانه مشغول عبادت و نماز هستند.
تا آن روز چنین صحنهای ندیده بودم. در آنجا دیدم که یک نفر رعیت از بلاد «ممباسا» با یک نفر از رجال سیاست و یا از بزرگان دولت «مصر» با هم مصافحه (روبوسی) میکنند و هرگونه تشریفات طبقاتی برچیده شده است. هیچ کس در هیچ مقامی، از ایستادن در کنار دیگران برای نماز ناراحت نیست. صفها کاملا منظم و همه در یک ردیف ایستادهاند، زیرا آنجا امتیازی نیست و همه در پیشگاه خداوند برابرند. هیچ کس را بر دیگری برتری نیست. هنگامی که پیشوا و امام مسجد مسلمانان به من گفت که به عقیده مسلمانان همه انبیاء بر حق بودند و کتابهای آنها از جانب خداوند است، گمان کردم گوشم بد شنیده است! زیرا این سخن اولین باری بود که از یک رهبر دینی چنین سخنی را میشنیدم. از اینرو دیگر برای من شکی باقی نماند که دین اسلام صلاحیت دارد که دین جهانی باشد.
هراس لیف دانشمند مشهور اروپائی
ادامه مطلب
نماز برای مسلمانان مانند یک آموزش نظامی بوده است
نماز برای مسلمانان مانند یک آموزش نظامی بوده است
از روزی که اسلام ظاهر شد، نماز یگانه شعار اسلامی به صورت یک ضرورت درآمد. ارتباط این نماز با مسیحیت و یهودیت هر چه باشد نیروی خاص و اهمیّتی فوق العاده در بین مسلمانان پیدا کرد و بعدها به صورت نماز جماعت به اقتدای امامی که اغلب خود محمّد بود اقامه میشد. هر کسی به هنگام نماز جماعت، اجتماع مسلمانان را مشاهده کند که برای نماز صف بستهاند و با نظام خاصّی در کمال وقار و با طرز حیرتانگیزی رکوع و سجود میکنند، به شگفتی در میآید و آثار تربیتی آن را در روان مسلمین از همان روزهای نخستین درک خواهد نمود.
کافی است که ما نقش نماز را مورد بررسی قرار دهیم که چه تأثیر مهمی در بیدار کردن روح نظم و حفظ نظام داشته. آنگاه به خوبی در مییابیم که در حقیقت نماز برای مسلمانان مانند یک آموزش نظامی بوده است و همین نظم مسلمانان در نماز، روح وحدت و یگانگی را در میان مسلمانان زنده کرده.
دانشمند شهیر اروپایی، آقای هیل
ادامه مطلب