سه خصوصیت برجسته نماز ظهر عاشورا چه بود؟
سه خصوصیت برجسته نماز ظهر عاشورا چه بود؟
در ظهر عاشورا که تنور جنگ به شدت گرم و درگیری و نبرد به نهایت حدّت خود رسیده بود، وقتی صحبت از نماز شد به فکر اقامه نماز افتاد و فرمود: نماز را به یادمان آوردی. خدا تو را از نمازگزارانی قرار دهد که به یاد او هستند. بله اکنون اول وقت آن است از دشمنان بخواهید که دست از جنگ بشویند تا نمازمان را بخوانیم و چون آن ها حاضر به تعطیل کردن جنگ نشدند، سعید بن عبدالله حنفی و زهیر بن قین پاسداری از جان امام علیه السلام در حال نماز را بر عهده گرفتند و در نهایت این دو شهید سعید فدای نماز شدند.
اما این نماز سه خصوصیت برجسته داشت: جماعت، اول وقت بودن، علنی بودن. با آن که امام حسین علیه السلام می توانست این نماز را به صورت انفرادی اندکی دیرتر و در خیمه بخواند، ولی چنین نکرد و آن را با سه خصوصیت ذکر شده به جا آورد. لذا در غالب زیارت های آن حضرت "اشهد انک قد اقمت الصلاه" به عنوان یکی از نقاط برجسته زندگی آن حضرت ذکر می شود. البته اقامه نماز غیر از خواندن نماز است. خیلی از افراد نماز می خوانند اما اقامه نماز در جامعه و تلاش برای سقوط نکردن و فراموش نشدن آن توفیقی است که رفیق هر کسی نمی شود.
قرآن کریم در توصیف متقین در کنار ایمان به غیب، انفاق، ایمان به رسالت رسول اکرم، ایمان به انبیای گذشته و یقین به آخرت، اقامه نماز را ذکر می کند: "یقیمون الصّلاه." آنگاه درباره آن ها می فرماید: این ها کسانی هستند که بر مرکب هدایت الهی سوار هستند: "اولئک علی هدی من ربهم و اولئک هم المفلحون."
منبع: شبستان
ادامه مطلب
فریاد الله اکبر اذان برای دوستان امید آفرین و آرامش بخش است
فریاد الله اکبر اذان برای دوستان امید آفرین و آرامش بخش است
اولین جملاتی که در بدو تولد در گوش یک مسلمان گفته می شود اذان می باشد و شهادتین آن نشانه مسلمانی است.
اذان امروز غریب واقع شده است
اذان که در زمان پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) و حضرت علی(علیه السلام)، مسلمانان را به حرکت در می آورد و بلند شدن ندای آن در میدان های نبرد لرزه بر اندام دشمن می انداخت، متاسفانه امروز در جامعه غریب واقع شده است.
سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین(علیه السلام) در بهبوهه جنگ در روز عاشورا موذنی را انتخاب کرد تا در وقت نماز ظهر اذان بگوید که هم انتخاب موذن و هم نماز آن حضرت برای همه ما حاوی پیام و درس است.
سرافرازترین انسان ها در قیامت موذنین هستند
سرافرازترین انسان ها در قیامت موذنین هستند، در نظام اسلامی باید در وقت اذان استاندار، مدیرکل، استاد دانشگاه، معلم، پلیس و ... در محیط کاری خود حتی برای یک روز هم که شده اذان بگویند؛ در آن صورت است که می توانیم خود را پیرو واقعی زین العابدین(علیه السلام) بدانیم.
هنگامی که «حی علی صلاه» نماز پخش می شود، اگر صدای پای افراد در حالی که به شتاب به سمت مسجد و نمازخانه می روند شنیده شود ارزنده است و ما باید تلاش کنیم تا این فرهنگ نهادینه شود.
هسته های اذان یاوران در بین اقشار مختلف راه اندازی شود
باید تلاش شود تا از این پس در وقت نماز، اذان حلقومی در همه اماکن عمومی نظیر ادارات و نهادها، میادین، پارک ها، ایستگاه های قطار، فرودگاه ها، ترمینال های مسافربری، مجتمع های تجاری و بازار، مدارس و دانشگاه ها پخش شود.
برای تحقق این مهم، در وهله نخست باید موذنین در بین اقشار مختلف شناسایی و سپس برای آنها دوره های آموزشی برگزار شود تا بتوانیم نیروهایی همانند بلال حبشی تربیت کنیم.
نماز محوری ترین کار در عرصه فرهنگی است
«نماز محوری ترین کار در عرصه فرهنگی است»، اظهار کرد: محوری ترین اقدام در راستای اقامه نماز، توسعه فرهنگ اذان است.
موذن مدارس باید مدیران و معلمان باشند، خاطرنشان کرد: در ارزیابی های صورت گرفته مشخص شد که در یکی از مدارس 98 درصد از معلمان و دانش آموزان در نماز جماعت شرکت می کنند که دلیل آن موذن بودن مدیر این آموزشگاه بود.
حجت الاسلام و المسلمین محمد حسن فروزان نژاد
ادامه مطلب
اتکا به اقامه نماز باعث اثبات مسلمانی نیست
اتکا به اقامه نماز باعث اثبات مسلمانی نیست
تنها اتکا کردن به نماز باعث اثبات مسلمانی هیچ کسی نمی شود همانطور که مسلمانی بدون اقامه نماز نیز غیر ممکن است و اقامه نماز برای فرد مسلمان امری واجب است.
انسان ها در تعامل با نماز به چهار دسته کلی تقسیم می شوند، گفت: اولین گروه کسانی هستند که در ادبیات عرب از آنها به عنوان تارک الصلاه یا منکران نماز یاد می شود.
افرادی جز این گروه هستند که نماز و قواعدش را قبول داشته ولی نماز را ادا نمی کنند.
پیامبر مکرم اسلام(ص) فرمودند «اگر کسی به فردی که تارک الصلاه است کمک کند و یاری و محبت دهد حتی اگر با یک لقمه نان یا یک پیراهن، گویا 70 پیامبر را به قتل رسانده است» و این نشان از اهمیت جایگاه نماز و مصیب های ترک آن دارد.
دسته دوم کسانی هستند که به خاطر منافع و خواسته هایشان از خداوند، نماز می خوانند و در اصطلاح «مستخف به الصلاه» هستند.
گروهی افراد معتقد به نماز و گروهی کاهل به نماز هستند یعنی نماز را در وقت خود نمی خوانند، احکام نماز را نمی دانند یا علاوه بر داشتن نماز قضا، نسبت به ادای آن بی تفاوت هستند.
اهمیت قائل نبودن برای نماز، سستی و تنبلی، تمسخر از جانب دیگران، بی برنامه بودن برای اقامه نماز و رفتارهای نا مناسب افراد نماز خوان می تواند دلایل تارک الصلاه بودن عده ای باشد.
حجت الاسلام والمسلمین محمد داستانپور، محقق حوزه و دانشگاه
ادامه مطلب
روح نماز انسان را از خواب غفلت بیدار می کند
روح نماز انسان را از خواب غفلت بیدار می کند
هموراه باید با اخلاص برای خداوند کاری را انجام داد و کسانی که به هر قصدی منهای خداوند تلاش می کنند به تعبیر قرآن تلاش آنها همچون خانه عنکبوت سست و بی بنیان است.
با توجه به افزایش زمینه های گناه در جامعه کنونی با ازدیاد امکانات به خصوص اضافه شدن دنیای مجازی و وجود چندین شبکه اجتماعی نمی شود به صورت سنتی فرزندان خود را به جامعه سپرده و به آن ها کاری نداشته باشیم، بلکه باید سبک زندگی اسلامی و آگاهی از معضلات اجتماعی به فرزندانمان بیاموزیم.
نمازی مانع از گناه می شود که مومن حلاوت آن را در دل احساس کند.
امام جماعت مساجد باید افراد را با نماز مانوس کنند و با تبیین راه های دوری از گناه با اقامه نماز بین افراد به ویژه جوانان سبب از بین رفتن برخی از آسیب های اجتماعی شوند.
هرچند نماز را به فرادا میتوان اقامه کرد اما از منظر آیات و روایات نماز یک فریضه اجتماعی است که کارکردهای خاص اجتماعی خود را دارد ، اوج ارتباطات و کنشهای اجتماعی در مسجد رقم میخورد.
نماز جماعت، عامل نظم و انضباط، صف بندی و وقت شناسی است، روحیه فردگرایی و انزوا و گوشه گیری را از بین می برد و نوعی مبارزه با غرور و خودخواهی را در بر دارد.
یکی از بارزترین اجتماعات مسلمین نماز های جمعه و جماعت است وترویج و احیا و اقامه نماز میتواند یک سد محکم در برابر این تهاجم فرهنگی گسترده باشد و این اوج ایستادگی در ترویج نماز جماعت روی میدهد.
حجت الاسلام مصطفی ذوالفقاری
ادامه مطلب