هدف از اقامه نماز رستگاری و سربلندی در دنیا و آخرت است
هدف از اقامه نماز رستگاری و سربلندی در دنیا و آخرت است
اقامه نماز وظیفه بسیار مهمی است که در نظام جمهوری اسلامی ایران به خوبی محقق شده است.
اساس اسلام نماز است و دین اسلام با نماز احیا شد و امام حسین (ع) نیز در راه نماز به شهادت رسید و برای اقامه نماز شهدای بسیاری تقدیم شده اند.
نماز انسان را از گمراهی نجات می دهد، افزود: نمازی که موجب شود، انسان بصیرت پیدا کند و راه درست را در پیش بگیرد، نماز واقعی و تاثیرگذار است و باید به دنبال این باشیم که نمازی که ائمه معصوم (ع) و پیامبر بزرگوار اسلام (ص) و دین از ما خواسته را اقامه کنیم تا به آگاهی و بینش درست برسیم.
هدف از اقامه نماز رستگاری و سربلندی در دنیا و آخرت است و نظام جمهوری اسلامی ایران نیز به دنبال اقامه چنین نمازی است.
دكتر جاسم جادری
ادامه مطلب
نماز؛ ذکری به سلیقه خدا
روایتی است از حضرت زهرای مرضیه که می فرمایند: تارک الصلاه بودن سه اثرسوء به هنگام مرگ دارد از جمله این شخص هنگام مرگ با خواری جان می دهد و گرسنه و تشنه از دنیا خواهد رفت.
انسان در عالمی به نام دنیا زندگی می کند و خواهان است که با عالم بالا مرتبط شود و تنها کانال ارتباطی با عالم بالا عمل صالح است.
روایتی است از پیامبر مکرم اسلام(صلی الله علیه و آله) که می فرمایند «اولین وظیفه دینی که بر امت من واجب شده است نماز است، اولین مسئله ای که در قیامت با آن رو به رو می شوند نماز است و اولین سوالی که شب اول قبر از آنها پرسیده می شود درباره نماز است و همچنین نماز ستون دین است».
لحظه مرگ دریچه ورود به عالم دیگری است که چهره و ظاهر افراد هیچ نقشی ندارد و اثرات سوء بی نمازی که در داخل قبر اتفاق می افتد عبارت است از ناراحتی و فشار، تاریکی و تنگی قبر و همچنین نماز نور قبر انسان است.
بی نمازی باعث سخت و طاقت فرسا شدن حساب و کتاب اخروی است و خداوند در قیامت نظر رحمت به بنده بی نماز نمی کند.
پیامبر مکرم اسلام(صلی الله علیه و آله) فرمودند «فاصله بین کفر و بندگی ترک نماز است» و همچنین «فاصله بین انسان و ورود به جهنم نماز است» گفت: نماز زینت وجه و نور قلب است و باعث رحمت خدا بر بنده می شود، نامه عمل انسان را سنگین کرده و نیز بهای بهشت نماز است.
چرا انسان موظف است نماز بخواند؟ بعضی از انسان ها فقط دچار توهم رفاقت با خدا می شوند در صورتیکه نماز یک امتحان است برای انسان هایی که اینگونه متوهم شده اند و با توجه به اینکه لطیف ترین قسمت بدن انسان قلب اوست و این قلب به وسیله وسوسه های تدریجی شیطان دچار مرض شده و فاسد می شود، در نهایت قلب فاسد باعث مستکبر شدن می شود و برای درمان و پیشگیری از آن باید نماز اقامه کرد.
رابطه انسان با خدا رابطه ای دو طرفه می باشد و خواسته های هر دو طرف مهم است، در نهایت نماز ذکر و یاد خداوند است آنطوریکه خداوند دوست دارد.
تنها گروهی که می توانند با خدا ارتباط قوی داشته باشند کسانی هستند که در ارتباط با او خاشع و فروتن هستند.
حجت الاسلام محمد داستانپور، محقق حوزه و دانشگاه
ادامه مطلب
توجه به نماز و جلوه های آن باید اصل و رکن باشد
توجه به نماز و جلوه های آن باید اصل و رکن باشد
اگر نماز اول وقت در اولویت قرار بگیرد خیلی از مشکلات برطرف خواهد شد.
اگر برای ترویج فرهنگ نماز هزینه کنیم و انسان را به سمت نمازی که فرد را از فحشا دور می کند سوق دهیم بسیاری از مشکلات جامعه حل می شود.
نماز عامل سازندگی است، و از این جهت نماز اساس دین به حساب می آید که باید همه تلاش کنیم تا نمازهای جماعت ما در ادارات و مساجد با شکوه خاصی برگزار شود.
پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله) فرمودند هر کاری که بر نماز فائق آید خوشایند نیست.
هیچ امری همانند نماز برای کسب تقوا و خود سازی انسان ها و بخصوص جوانان موثر نیست و باید با انجام برنامه های فرهنگی و اطلاع رسانی اقدام شود.
حجت الاسلام والمسلمین محمدرضا حدادیان
ادامه مطلب
بیست راهکار جهت افزایش همکاری مسجد و مدرسه
بیست راهکار جهت افزایش همکاری مسجد و مدرسه
۱.امام جماعت به مدرسه سر بزند
ارتباط امام جماعت مسجد در نماز جماعت مدارس همجوار حداقل هفته ای یک بار برای برقراری ارتباط با دانش آموزان، همچنین مدیر مدرسه می تواند از امام جماعت برای حضور در جلسات ستاد نماز مدرسه، انجمن اولیاء و مربیان و شورای معلمین دعوت به عمل آورد و مباحث لازم را مطرح نماید. برای انس گرفتن با بچه ها، خوب است که امام جماعت در مناسبت های ملی و مذهبی مدارس، در مراسم های ویژه شرکت کند و در تقدیر از دانش آموزان نمونه و با اخلاق همکاری نماید.
۲.مسجد میزبان فعالیت های فرهنگی مدرسه باشد
اجرای مراسم جشن ها و اعیاد و جلسات انجمن اولیا و مربیان در مساجد و حسینیه های محل
۳.خادم مسجد دوست بچه ها باشد
توجیه خادمین محترم و اهالی مساجد برای برخورد خوب و مناسب با کودکان، نوجوانان و جوانان
۴.مسجد متعلق به دانش آموز باشد
مسئولیت دادن به کودکان، نوجوانان و جوانان؛ دانش آموزی که خود را متعلق به مسجد و مسجد را متعلق به خود می داند تمام تلاش خود را برای انجام وظیفه ای که به او سپرده می شود به کار می بندد. برخی از مسئولیت ها که می توان به کودکان و نوجوانان و جوانان سپرد عبارتند از: مسئولیت کتابخانه، اذان، اقامه، قرائت قرآن، ادعیه پس از نماز، کفش داری، پهن کردن سجاده ها، سیستم صوتی، برنامه ریزی و اجرای مناسبت ها و تزئینات و تبلیغات و زیباسازی مساجد و…
۵.تشویق گل ترین های مدرسه در مسجد
تجلیل از دانش آموزان ممتاز درسی و اخلاقی در مساجد؛ بعضی از مدیران محترم مدارس برای ایجاد پیوند دانش آموزان با مساجد برنامه های تشویقی خود را در مساجد محل انجام می دهند که بسیار کار شایسته ای است.
۶.موذن مسجد از کودکان و نوجوانان باشد
اذان شعار اسلام و اعلام وقت نماز است و چه خوب است که موذنین مساجد از بین کودکان، نوجوانان و جوانانی که قبلا تمرین موذنی کرده اند و اذان را زیبا و صحیح بیان می کنند انتخاب شوند.
۷.امام جماعت دوست بچه ها باشد
ارتباط صمیمی امام جماعت مسجد با کودکان، نوجوانان و جوانان یکی از مهمترین عوامل جذب و استحکام حضور آنان در مساجد می باشد. اگر امام جماعت چند دقیقه ای مانده به اذان در مسجد حضور داشته باشد و گفتگویی دوستانه، خیرخواهانه و پدرانه با کودکان، نوجوانان و جوانان داشته باشد در جذب آنها و یا تداوم حضور آنها بسیار موثر است.
۸.ارتباط چهره به چهره امام با نوجوان
گاهی یک لبخند روحانی به یک جوان، گاهی یک گفتگوی دوستانه، گاهی یک دست به شانه نوجوان زدن، یکی دو قدم با او هم قدم شدن و صحبت های نوجوان را شنیدن مسیر زندگی او را تغییر می دهد. اگر امام جماعت مسجد حلقه هایی از گروه های مختلف علمی، مذهبی را تشکیل دهد و ارتباط چهره به چهره با کودکان، نوجوانان و جوانان داشته باشد بسیار در جذب آنها موثر است.
۹.بسته مناسبتی مسجد برای بچه های مدرسه
مساجدی که کمک هایی از موقوفات دارند یا به نحوی می توانند نسبت به تهیه پذیرائی اقدام کنند، به منظور تبلیغ و جذب دانش آموزان می توانند در مناسبت های مختلف بسته های پذیرائی تهیه و به اسم مسجد و با هماهنگی مدیران مدارس بین دانش آموزان توزیع کنند.
۱۰.فرزندان مأمومین در کنار بچه های مدرسه
امام جماعت مسجد از فرزندان مأمومین برای شرکت در برنامه ها دعوت به عمل آورد.
۱۱ .مسجد میزبان انجمن مدارس
گروه های همسال به خصوص دانش آموزان عضو تشکل ها می توانند قرارهای ملاقات رسمی و غیر رسمی خود را با هماهنگی مسئولین مدرسه در محل مساجد بگذارند.
.۱۲مسجد بانی مسابقات مدرسه
برگزاری مسابقات مختلف از جمله احکام، قرآن، نهج البلاغه، حفظ حدیث، خطاطی، نقاشی، تهیه روزنامه دیواری و مسابقات ورزشی از عوامل موثر بر جذب کودکان، نوجوانان و جوانان به مساجد است.
۱۳ .تبلیغات مسجد در برد مدرسه
یکی از مشکلات موجود نحوه اطلاع رسانی فعالیت های مساجد به دانش آموزان است. متولیان امر به خصوص امام جماعت مسجد و هیئت امنا می توانند برنامه های مسجد را با همکاری مدیران و مربیان مدارس به اطلاع دانش آموزان برسانند و تبلیغات لازم در این خصوص انجام گیرد. استفاده از برد مدرسه برای اعلام برنامه های مسجد یکی از روش های موثر تبلیغ است.
۱۴.همکاری مسجد در برگزاری اردوهای دانش آموزی
برگزاری اردوهای علمی، تفریحی، زیارتی و…برای نوجوانان و جوانان توسط هیئت امنای مساجد و با حضور امام جماعت و با همکاری مدارس در جذب و تربیت دینی دانش آموزان بسیار موثر است.
۱۵.تقدیر از جوان مسجدی
برنامه ریزی برای تجلیل از کودکان، نوجوانان و جوانانی که در مساجد حضور می یابند بر تداوم حضور آنها می افزاید.
۱۶.برنامه های مسجد به روز باشد
استفاده از شیوه های تبلیغی جدید؛ معمولا در انجام تبلیغات به اولین چیزی که فکر می کنیم سخنرانی است. هر چند که سخنرانی در جای خود با رعایت اصول آن بسیار موثر است اما با توجه به روحیه کودکان، نوجوانان و جوانان، آنان حوصله و علاقه ای برای شنیدن از خود نشان نمی دهند و باید از شیوه های تبلیغی دیگری استفاده کرد.
۱۷.نماز جماعت طولانی نشود
طولانی نشدن نماز جماعت از عوامل موثر برای جذب کودکان، نوجوانان و جوانان و حفظ و تداوم حضور آن ها در مسجد می باشد. چه خوب است که امام جماعت مسجد به واجبات اکتفا کنند و مستحبات را برای بعد از نماز بگذارند.
۱۸.کتابخانه مسجد در دسترس دانش آموزان باشد
تقویت کتابخانه مساجد با استفاده از کتاب های مفید و ارائه فهرست کتاب های موجود در کتابخانه مساجد به مدراس. اگر معلمین و مسئولین مدارس از فهرست کتاب های موجود در کتابخانه مساجد مطلع باشند، می توانند تحقیقاتی که به دانش آموزان سپرده می شود در آن راستا باشد تا دانش آموزان بتوانند از امکانات موجود مساجد نیز استفاده کنند.
۱۹.آموزش فلسفه برای نوجوانان
تبلیغات گسترده در خصوص نماز و بیان فلسفه نماز؛ تعداد زیادی از نوجوانان و جوانان علت اینکه چرا باید نماز بخوانند را نمی دانند. باید به روش های مناسب و قابل درک فلسفه نماز توسط معلمین، دبیران، مسئولین مدرسه و امام جماعت مسجد بیان شود.
۲۰.خانواده در رفتن به مسجد پیشقدم باشد
نقش والدین در ترغیب فرزندان به نماز بسیار موثر است. وقتی قول و عمل والدین در مورد نماز یکی باشد و نوجوان ببیند که والدین او به نماز بیش از هر چیزی اهمیت می دهد، او نیز به این امر الهی ترغیب می شود.
منبع:خبرگزاری شبستان
ادامه مطلب