ماجرای نماز علامه طباطبایی برای فردی که از تفسیر المیزان ایراد علمی گرفته بود
ماجرای نماز علامه طباطبایی برای فردی که از تفسیر المیزان ایراد علمی گرفته بود
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور با ذکر خاطره ای از علامه طباطبایی توسط آیت الله امینی گفت: از آیت الله امینی سئوال می شود که بهترین خاطره شما در زمان حضور در درس علامه طباطبایی چه بود که ایشان می فرمایند، روزی بر سر درس علامه حاضر شدم و چون هیچ جایی برای نشستن بنده نبود مجبور بودم به گوشه ای که هیچ زیراندازی نداشت رفته و بر روی زمین مفروش نشده بنشینم.
وی ادامه داد: آیت الله امینی در ادامه خاطره خود بیان کردند که در آن زمان علامه طباطبایی متوجه این امر شده و عبای خود را بر روی زمین انداخته تا من بر روی آن عبا بنشینم که این اقدام علامه طباطبایی برای بنده بسیار درس آموز بود.
حجت الاسلام و المسلمین ارباب سلیمانی بیان داشت: در دیگر خاطره از علامه طباطبایی باید گفت که ایشان بسیار متواضع بودند و روزی فردی بر درب منزل ایشان یعنی همین مکان فعلی آمده و از علامه سئوالی را مطرح کردند، علامه طباطبایی در عین تواضع به فرد فرمودند که من جواب این سئوال را نمی دانم و اجازه بدهید مطالعه کنم و بعد جواب شما را بدهم.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: این اقدام علامه طباطبایی باید سرلوحه کار ما نیز قرار گیرد که اگر در خصوص موضوعی اطلاعی نداریم متواضعانه بگوییم نمی دانیم.
وی همچنین به خاطره ای دیگر از علامه طباطبایی اشاره کرد و گفت: فردی به نام آیت الله نجفی در کاشان به بیان درس تفسیر مشغول بودند که درس تفسیر ایشان به قدری سنگین بود که ما در آن درس واقعا از گستردگی بیان مطالب و همچنین عمیق بودن آنها گیج می شدیم.
حجت الاسلام و المسلمین ارباب سلیمانی بیان داشت: بعد از فوت ایشان قرار شد ما در لا به لای کتب ایشان جستجو کرده تا اگر دست خطی از ایشان باقی مانده از آن استفاده کنیم که ناگهان به دست خط علامه طباطبایی بر خوردیم.
مسئول دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور گفت: در ابتدا نمی دانستیم که این دست خط علامه است و بعد از مدت ها این را متوجه شدیم و ماجرا از این قرار بود که آیت الله نجفی به هفت قسمت از تفسیر المیزان علامه طباطبایی ایراد گرفته بودند و علامه طباطبایی طی نامه ای به ایشان فرموده بودند بنده تمامی این ایرادها را بررسی کرده و متوجه شدم که حق با شماست و خدا را شاکرم که در زمان حیاتم این ایرادها برطرف شد و برای شما که از من ایراد علمی گرفته ایم دو رکعت نماز در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه(س) اقامه می کنم.
وی با اشاره به دیگر خاطره از علامه طباطبایی گفت: بعد از فوت همسر ایشان، علامه بسیار بی تابی می کردند که برخی از شاگردان به محضر ایشان آمده و عرض کردند، شما ما را به صبر دعوت می کنید حال چرا در فوت همسر خود اینقدر بی تاب شده اید، که علامه در جواب آنها فرمودند من به وفاداری همسرم بی تاب هستم، 40 سال من مشغول نوشتن و تدوین تفسیر المیزان بودم و در طی این 40 سال همسرم به گونه ای وارد اتاق می شد و برای من چایی می آورد که من متوجه نشده و صدای درب و ورود ایشان موجب پرت شدن حواس من از موضوع نشود.
حجت الاسلام و المسلمین ارباب سلیمانی از دست اندرکاران و کسانی که در احیای منزل علامه طباطبایی به ویژه آقای نجفی قدوسی تلاش کردهاند قدردانی کرد و گفت: این فضا امروزه به عنوان یک مرکز برای آبروی شهر قم تبدیل شده و دورههای قرآنی و تفسیر بسیاری در این مکان برپا میشود.
حجت الاسلام و المسلمین سلیمانی
ادامه مطلب
نماز جماعت؛ نخستین و مهمترین تشکل اجتماعی اسلام
نماز جماعت؛ نخستین و مهمترین تشکل اجتماعی اسلام
نطفه حیات اجتماعی اسلام مقارن با نخستین روزهای بعثت با تشریع نماز از جانب خداوند متعال، شکل می گیرد. یعنی روز دوم بعثت بود که جبرئیل برای تعلیم نماز و وضو بر پیامبر نازل شد پیامبر خدا نیز خدیجه و علی را تعلیم فرمودند و آنگاه نماز جماعت سه نفره را در مسجد الحرام به جای آوردند.
«عفیف کندی»، مشاهدات خود را از برگزاری نخستین روزهای نماز جامعت چنین گزارش می کند:
در دوران جاهلیت به مکه رفتم تا برای خانواده خویش از پارچه ها و عطر آنجا خریداری کنم. پس نزد «عباس بن عبدالمطلب» که مردی بازرگان بود، رو به کعبه نشسته بودم که خورشید در آسمان بر آمد و به زوال رسید ناگاه جوانی آمد و دیده به آسمان دوخت و سپس رو به کعبه ایستاد، اندک زمانی فاصله شد که پسری رسید و دست راست وی ایستاد و طول نکشید که زنی آمد و پشت سر آن دو ایستاد، پس جوان به رکوع رفت و آن پسر و زن هم رکوع کردند و چون سر از رکوع برداشت آنان هم سر از رکوع برداشتند آنگاه به سجده رفت و آن پسر و زن نیز سجده کردند. به عباس گفتم: امری است عظیم؛ گفت: این جوان را می شناسی؟ گفتم: نه، گفت: این برادرزاده من «محمد بن عبدالله» است. این را می شناسی؟ گفتم: نه، گفت: این هم برادرزاده من است، این زن را می شن اسی؟ این هم خدیجه دختر خویلد همسر اوست.
اکنون این برادرزاده ام می گوید که پروردگار آسمان و زمین او را به این دینی که بر آن است مامور ساخته است، به خدا قسم که در تمامی روی زمین جز این سه نفر احدی بر این دین نیست.
رسول خدا چندی بعد، در خصوص برگزاری نماز جماعت در مسجدالحرام از جانب قریش مورد تهدید واقع می شود لذا ناگزیر برنامه عبادی خود را همراه با علی بن ابی طالب موقتا در خارج از شهر مکه و به دور از انظار عمومی برگزار می نمایند.
«این اسحاق» به نقل از بعضی از اهل علم می گوید: آنگاه که وقت نماز فرا رسید رسید پیامبر(ص) به سوی دره های اطراف مکه می شتافت و علی(علیه السلام) نیز به طور مخفیانه و به دور از چشم پدرش «ابی طالب» و تمامی عموها و اقوام اش، پیامبر را همراهی می کرد و آنجا با هم نماز خود را اقامه کرده و شبانگاهان باز می گشتند.
«به تدریج بر مسلمانان نمازگزار افزوده شد و «جعفر»، «زید»، «ابوبکر» و دیگران به این جماعت پیوستند اما پیغمبر و یاران نماز خود را در کوهستان ها ادا می کردند چون «عمر» اسلام آورد و دین حنیف قوت گرفت، با درخواست عمر مسلمانان آشکارا به مقابل کعبه آمدند و به نماز و طواف پرداختند».
به این ترتیب ملاحظه می شود که «اصل تشریع نمازهای یومیه به جماعت بوده و فرادی رخصت است و بر این اساس است که «حنابله»، جماعت در نماز را واجب می دانند اما باقی مذاهب، جماعت را در نماز سنت موکد شمرده اند.
مدرک رای حنابله حدیثی است از پیغمبر که به هدم خانه کسی که در نماز جامعت حاضر نشود دستور است. دیگران این حدیث را ناظر به موقع خاص گرفته اند و برخی حدیث را بر شدت و تاکید استحباب حمل کرده اند.
اغلب فقها شیعه را نظر بر این است که «حاضر نشدن به نماز جماعت از روی بی اعتنایی جایز نیست و سزاوار نیست که انسان بدون عذر نماز جماعت را ترک کند».
مصداق سخن اینکه پیامبر حمت فرمود:
«من سمع النّداء فارغا صحیحا فلم یجب فلا صلاة له»
(آنکه صدای اذان جماعت را بشنود و در آن حاضر نشود نمازی برای او نیست) «یعنی از رسیدن به هدف اجتماعی-الهی که فلسفه نماز مستتر است بازمانده است».
خبرگزاری شبستان
ادامه مطلب
نماز؛ راهی برای استواری قدم بر پل صراط
نماز؛ راهی برای استواری قدم بر پل صراط
وضو مقدمه ای برای رفتن به پیشگاه الهی باعث تقویت روحیه ودل انسان و افزایش کیفیت نماز می شود،ما در ارتباط با دیگران ابتدا تعامل برقرارمیکنیم (صورت) سپس اندیشه وفکر وارد ارتباط می شود (سر) ودرآخر باعث حرکت (پا ) واقدام جدی به ارتباط می شود و به همین دلیل است که در وضو، ایجاد ارتباط با خدا نیز ترتیب طهارت این اعضا به این شکل است.
کشیدن مسح پا به این معنی است که انسان از خدا می خواهد همیشه قدم هایش را بر پل صراط استوار بگرداند حرکت های او را در مسیر قرب الهی قرار دهد و با خدا عهد ببندیم که پا در مسیر معصیت نگذاشته و خدا ما را از لغزش های مسیر محفوظ بدارد چرا که پیرو احادیث مربوط به آخرت، هم اکنون و در زندگی دنیایی هم انسان روی پل صراط که از مو باریک تر است حرکت می کند و برای انجام عمل صالح بسیار بر سر دوراهی عقل و نفس وعوامل بیرونی قرا می گیرد.
موضوع غریزه و شهوت یکی از راه های بسیار باریک است که عبور و مبارزه با آن در دوران نوجوانی و جوانی بسیار مشکل بوده و تنها راه خویشتن داری است، گفت: اگر انسان شیرینی گناه را چشید، دیگر قادر به چشیدن شیرینی ارتباط خالصانه با خدا و عبادت را ندارد و اینجا است که انسان باید از مستی گناه بیم داشته باشد.
انسان ها هنگام رد شدن از پل صراط به چهار دسته تقسیم می شوند، اولین گروه کسانی هستند که مانند برق جهنده می گذرند، بعضی مثل اینکه سوار بر اسبی می گذرند، بعضی سینه خیز حرکت کرده و بعضی از پل افتاده و رد نمی شوند.
در نماز حتی لباس هم مانند وضو آداب خاص خود را دارد و اولین شرط آن این است که آب مورد استفاده برای وضو و لباس نمازگزار نباید غصبی باشد.
اگر نماز کاملا وارد زندگی ها می شد گناه از بین می رفت و نقل است که علامه طباطبایی به خاطر عشق به اقامه نماز اول وقت و اینکه نماز ایشان قضا نشود برای عمل چشم خود از پزشک معالج درخواست کردند که ایشان را بدون بیهوشی عمل کند وایشان حتی پلکی برهم نزند، چرا که وی معتقد بود انسانی که اختیار پلک خود را نداشته باشد انسان نیست.
انسان هایی که در هرکاری شاخه به شاخه می شوند و هدف و راه مشخص و مستقیمی ندارند معمولا به موفقیت هم دست نمی یابند و قبله بدین معناست که ما باید جهت دار و به سمت یک جهت واحد زندگی کنیم و مدام تغییر جهت ندهیم و متمرکز باشیم که این سبب دریافت انرژی می شود زیرا ما با اشیاء متقابلا در ارتباط هستیم.
قبله یعنی زمین و منطقه وجود دارد که در شبانه روز یک ونیم میلیارد نفر به طرف آن ایستاده و عبادت کرده و در نتیجه انرژی می دهند پس از طرف کعبه هم به آنان انرژی مثبت و سازنده وارد می شود.
حجت الاسلام والمسلمین محمد داستانپور، محقق و پژوهشگر حوزه و دانشگاه
ادامه مطلب
هر روز و شب نماز استغاثه به امام زمان بخوانید
هر روز و شب نماز استغاثه به امام زمان بخوانید
سلام علیکم. بهترین روش برای توسل به امام زمان (به منظور ترک کامل گناهان) چیست؟
حجت الاسلام والمسلمین جاودان پاسخ می دهند:
سلام علیکم و رحمة الله
هر روز بلکه هر روز و شب نماز استغاثه به امام زمان بخوانید و هر روز صبح زیارت آل یس را با توجه و تضرع بخوانید و اگر موفق به ترک شدید این توسلات را رها نکنید و خیالتان به ترک چند روزه مطمئن نشود. باید دست از توسل و تضرع بر ندارید.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی آیت الله محمدعلی جاودان
ادامه مطلب