حی علی الصلاة
ادامه مطلب
نماز خواندن در خانه با حضور قلب بهتر است يا در مسجد بدون حضور قلب؟
نماز خواندن در خانه با حضور قلب بهتر است يا در مسجد بدون حضور قلب؟
رواياتِ اهميت و ثواب نماز جماعت گوياي آن است كه هيچ چيز نسبت به نماز جماعت اولويت ندارد و نماز جماعت بر نمازِ با حضور قلبِ در خانه برتری دارد.
همچنین علماي اخلاق يكي از راههاي كسب حضور قلب را حضور در نماز جماعت ذكر نموده اند چرا كه در نماز جماعت برخي مسوليت هاي نماز بر عهده امام جماعت گذاشته شده و انسان با تمركز بيشتري مي تواند نماز خود را اقامه نمايد بويژه اگر امام جماعت به عنوان حقله وصل خالق و مخلوق، از علما و اولياء الهي باشد.
همچنین نماز یک عمل تک بعدی نیست که هدف آن، لذتِ ذكر و معرفت باشد. ممکن است كه با گوشه نشينى و مراقبت فردى، بتوان لذت ذکر و معرفت را تحصيل كرد؛ ولى نماز اسلام، داراى بعدى كاملاً اجتماعى است. به همين جهت اصل در نماز، جماعت است و «ضماير جمع» در سوره حمد، شاهد مدعاى ما است.
نماز اسلام، نماز ناهى از منكر و عمود برپايى خيمه دين است و چنين عبادتى، با گوشه گيرى تحقّق نمی يابد.
- در روایات نماز اول وقتِ با آن همه فضیلتش به فضیلتِ نماز جماعت نمی رسد و اجازه تاخير در نماز اول وقت داده شده تا انسان فضيلت نماز جماعت را درك نمايد.
- (وسائل الشيعة ؛ ج8 ؛ ص308)
- (وسائل الشيعة ؛ ج8 ؛ ص308)
- مجتبی کلباسی، يكصد پرسش و پاسخ درباره نماز، ستاد اقامه نماز، پائيز 80 ش، چاپ نهم، ج 2، ص 37
ادامه مطلب
عزاداری امام حسین یا نماز اول وقت؟
عزاداری امام حسین یا نماز اول وقت؟
گاهی مجلس عزاداری طول می کشد و نماز صبح در اول وقت خوانده نمی شود و یا قضا می شود. آیا این عزاداری قبول است؟
هدف امام حسین زنده کردن نماز
هدف اصلی امام حسین ( علیه السلام) زنده کردن دستورات الهي و روح بخشيدن به نماز بوده است، از همين رو خود امام حسين عليه السلام در ظهر عاشورا نماز خواند و حاضر نشد در صحنه جهاد و جلوي تيرباران دشمن نماز اول وقت را به تاخير اندازد. پس عزاداری ما نبایستی به هدف امام حسین (ع) ضربه بزند.
نماز اول وقت نشانه عزاداری صحیح
یکی از آثار تربیتی عزاداریِ صحیح پایبندی به نماز اول وقت است. یعنی آنچه برای امام حسین (ع) مهم بوده است برای عزادار او هم مهم محسوب شود. پس بایستی نماز برای عزادار امام حسین مهم باشد.
نباید مستحب به واجب ضرر بزند
عزاداری بر سالار شهيدان از مستحبات مهم مي باشد، ولی نماز از واجبات است و اگر انجام مستحب به واجب ضرر بزند، آن مستحب دیگر ما را به خداوند و امام حسین نزدیک نخواهد کرد.
حضرت علی(ع) فرمودند: هنگامی که مستحبی به واجبی ضرر برساند، آن مستحبی دیگر سبب قرب و نزدیکی به خداوند نمی شود.
پس توصیه ما این است که در مجالسی شرکت کنید که زود تمام شود و به نماز شما آسیبی نرساند و یا تا اندازه ای در مجلس حضور داشته باشید که نماز صبحتان از بین نرود.
- لَا قُرْبَةَ بِالنَّوَافِلِ إِذَا أَضَرَّتْ بِالْفَرَائِض (نهج البلاغة (للصبحي صالح) ؛ حکمت 39) ؛ همچنین فرمودند : هنگامی که مستحبی به واجبی ضرر می زند، آن مسحب را ترک کن. إِذَا أَضَرَّتِ النَّوَافِلُ بِالْفَرَائِضِ فَارْفُضُوهَا (نهج البلاغة (للصبحي صالح) ؛ حکمت 279)
ادامه مطلب
کار در اداره یا نماز اول وقت؟
کار در اداره یا نماز اول وقت؟
من کارمند هستم، چگونه عمل کنم تا هم از نمازِ اول وقت محروم نشوم و هم ارباب رجوع ناراضي نشود؟
درباره تقدم نماز بر کار و اقامه آن در اول وقت، دستورات زیادی وارد شده است. فرقی هم نمی کند که شخص در منزل باشد، یا محل کار. در هر حال مستحب و شایسته است که او نماز را در اول وقت بخواند. در ادارات نیز معمولا بعد از چندین ساعت کار و فعالیت، بیست دقیقه تا نیم ساعت به کارمندان اجازه می دهند که در نمازهای جماعت ادارات شرکت کنند و این به معنای از بین بردن حق ارباب رجوع نیست؛ زیرا همه مسلمانان ـ چه کارمند و چه ارباب رجوع ـ وظیفه دارند نماز را در اول وقت به جا آورند.
اما در عین حال اگر کارهای اداری به نحوی بود که تا وقت نماز، امکان حل و فصل آنها نبود و ارباب رجوع نیز منتظر رسیدگی به کار ضروری خود بودند و در صورت به تأخیر افتادن، احتمال ناراحتی و ضرر و زیان وجود دارد؛ در این صورت بهتر است کارمندان، رسیدگی به کار ارباب رجوع را ـ آن هم در شرایط استثنایی ـ مقدم کنند و نماز خود را بعد از آن بخوانند .
- قال علی (ع) : وَ لَا تُؤَخِّرْهَا عَنْ وَقْتِهَا لِاشْتِغَالٍ وَ اعْلَمْ أَنَّ كُلَّ شَيْءٍ مِنْ عَمَلِكَ تَبَعٌ لِصَلَاتِك (نهج البلاغة (للصبحي صالح) ؛ ص384)
- مجتبی کلباسی، يك صدوده پرسش درباره نماز، انتشارات ستاد اقامه نماز، 1388، نهم، ص 136
ادامه مطلب