چگونگى و علّت تغییر نماز در حدیثى امام سجاد علیه السلام
چگونگى و علّت تغییر نماز در حدیثى امام سجاد علیه السلام
در حدیثى امام سجاد علیه السلام با اشاره به چگونگى و علّت تغییر نماز فرموده اند:
«در مدینه و زمانى كه دعوت عمومى به اسلام آشكار گردید و اسلام قوّت یافت و خداوند متعال جهاد را بر مسلمانان واجب فرمود، رسول خدا صلى الله علیه و آله هفت ركعت به نمازهاى شبانه روز افزود به این ترتیب: دو ركعت به نماز ظهر و دو ركعت به نماز عصر، و یك ركعت به نماز مغرب، و دو ركعت به نماز عشاء و نماز صبح را به همان صورت كه در مكّه واجب گردیده بود باقى گذاشت و بر آن نیفزود» (1)
افزودن ركعت هاى نماز به دستور و اذن خداوند توسّط پیامبر صلى الله علیه و آله صورت گرفته است زیرا پیامبر مأمور الهى است و از طرف خود چیزى نمى گوید: «وَ ما ینْطِقُ عَنِ الْهَوى؛ إِنْ هُوَ إِلَّا وَحْىٌ یُوحى » ؛ «و هرگز از روى هواى نفس سخن نمى گوید؛ آنچه مى گوید چیزى جز وحى كه بر او نازل شده نیست»(2)
اوّلین نماز جماعتى هم كه بر پا شد، به امامت رسول خدا صلی الله و علیه و اله و شركت حضرت على علیه السلام و جعفر طیّار (برادر حضرت على علیه السلام) بود. همین كه ابوطالب، فرزندش على علیه السلام را دید كه به پیامبر اقتدا كرده، به فرزند دیگرش جعفر گفت: تو نیز به پیامبر اكرم اقتدا كن. و این جماعت دو سه نفرى، پس از نزول آیه «فاصدَعْ بماتؤمَر» بود، كه فرمان به علنى ساختن دعوت و تبلیغ مى داد. (3)
اولین نماز جمعه توسط مصعب بن عمیر در شهر مدینه در خانه اسعدبن زراره با دوازده نفر برگزار شد كه به دستور پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بود و صاحبخانه در آن روز گوسفندی كشت و نمازگزاران را مهمان كرد.
نخستین نماز جمعه با حضور پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در اولین هفته ورود پیامبر به مدینه با حضور چهل مسلمان صورت گرفت. (4)
1- من لایحضره الفقیه، ج 1، ص 455
2- النجم: آیه 3 و 4
3- وسائل الشیعه،ج5،ص373
4- پیغمبر و یاران ، ج 3، ص 83
ادامه مطلب
کدام نماز مقبول است
کدام نماز مقبول است
یک برداشت کوتاه از یک آیه قرآن کریم درباره مقبولیت نماز توسط حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم راد
زمان : 06:59
ادامه مطلب
قلوب مؤمنان
قلوب مؤمنان
در كافى به اسنادش به يونس بن ظبيان از ابو عبدالله عليه السلام روايت كرده كه آن حضرت فرمود: خدا دلهاى مؤمنان را بر ايمان پيچيد و مندمج نمود. پس به هنگامى كه خواهد آنچه در دلهاست را روشن نمايد. حكمت را بر آن بپاشد و علم را در آن زراعت كند، و زارع و قيم بر آن پروردگار عالميان است .
منبع:فضایل و سیره چهارده معصوم در اثار علامه حسن زاده آملی
ادامه مطلب
آداب سالک الی الله از زبان علامه حسن زاده آملی
آداب سالک الی الله از زبان علامه حسن زاده آملی
حضرت علامه براى تاديب نفس سالك الى الله و سائر الى الكمال امورى را در كلمه 178 هزار و يك كلمه آورده اند كه خلاصه اش اين است :
1 - قرآن كه صورت كتيبه انسان کامل است...
2 - در باب سيزدهم و باب بيستم ارشاد القلوب ديلمى آمده است كه جناب رسول الله صلى اللّه عليه و آله فرمود: يقول الله تعالى : من احدث ... كسى كه محدث شود و وضو نسازد به من جفا كرده و كسى كه محدث شد و وضو بسازد و دو ركعت نماز گزارد به من جفا كرده است و آن كه نماز خواند و از من چيزى نخواست به من جفا كرده است و آن كه محدث شود و وضو بسازد و نماز گزارد و مرا بخواند پس من جوابش را در آنچه كه مربوط به امر دين و دنياى اوست ندهم من به او جفا كردم در حاليكه من پروردگار جفا كار نيستم .
خوشا حال آن كه از او خود او را بخواهد كه دوست ما را و همه جنت و فردوس شما را
3 - آيات آخر سوره فرقان را در مورد عباد الرحمن دستور خود قرار دهد.
4 - و كلوا واشربوا و لا تسرفوا انه لا يحب المسرفين .
نه چندان بخور كز دهانت برآيد نه چندان كه از ضعف جانت برآيد
5 - از فضول كلام همان فضول طعام پرهيز نمايد كه قساوت قلب آورد.
6 - محاسبت نفس
7 - مراقبت ، و اين مطلب عمده است
8 - ادب مع الله كه علامت حضور است
9 - عزلت . سلامت در عزلت است (با خلق باش و نباش )
10 - تهجد در شب تا به مقام محمود نائل آيد.
11 - تفكر
12 - ذكر قلبى و لسانى در هر حال
13 - رياضت در طريق علم و عمل كه (علم و عمل انسان سازند)
14 - اقتصاد يعنى ميانه روى در مطلق امور حتى در عباد
15 - مطلب در دو كلمه است : تعظيم امر خالق ، و شفقت با خلق
علامه حسن زاده آملی
ادامه مطلب