چه گناهانی باعث فشار قبر می شوند؟

مۆمن باید بیم و امیدش به خدا در یك سطح باشد اگر ترسش از عذاب‌های الهی بیش از حد باشد از رحمت خداوند مأیوس می‌شود و به اصطلاح عوام می‌گوید آب كه از سر گذشت چه یك وجب و چه صد وجب. و از طرفی اگر امیدش به فضل و رحمت الهی بیش از اندازه باشد، امن از مكر الهی پیدا می‌كند و از جانب دیگر سقوط می‌كند و انگیزه‌ای برای انجام اعمال نیك و پسندیده پیدا نمی‌كند در حالی‌كه خداوند كریم‌تر از آن است كه بنده ضعیف و ذلیل را عذاب كند.
در نتیجه به هر عمل ناشایستی تن داده و باز دم از فضل و كرم و لطف و رحمت خدا می‌زند در همین راستا حضرت پیامبر عظیم‌ الشأن اسلام (صلی الله علیه و آله) فرمود: «اگر اندازه رحمت خدا را می‌دانستید هر آیینه بر آن تكیه می‌كردید و جز اعمال اندكی انجام نمی‌دادید و اگر میزان غضب و خشم خدا را می‌دانستید گمان می‌كردید كه دیگر نجات نخواهید یافت.»[۱]
ولی بنابر فرمایش امام صادق(علیه السلام): «هیچ بنده مومنی نیست مگر آن كه در قلبش دو نور وجود دارد نور خوف (از عذاب الهی) و نور امید (به رحمت پروردگار) كه اگر هر یك را با دیگر بسنجد از آن زیادتر نخواهد بود»[۲] یعنی هر دو به یک میزان خواهند بود پس شما دوست عزیز هم به همان میزان كه از عذاب الهی بیمناك هستید به فضل و رحمت پروردگار هم امیدوار باشید تا انگیزه خود را برای انجام اعمال خوب و پسندیده از دست ندهید و به گناه كبیره یأس از رحمت پروردگار گرفتار نشوید.

فشار قبر
انسان عوالم مختلفی را پشت سر نهاده و عوالم دیگری را در پیش‌رو دارد، انسان با مرگ از عالم دنیا به عالم آخرت منتقل می‌شود كه عالم آخرت هم ابتدایش عالم برزخ و انتهایش كه بعد از برپایی قیامت كبری است بهشت یا دوزخ می‌باشد. یكی از ویژگی‌های عالم برزخ فشار قبر می‌باشد. فشار قبر نسبت به افراد متفاوت است بعضی از افراد فشار قبر ندارند و آن‌ها كه دارند فشارشان از نظر شدت و ضعف یكسان نیست و بستگی به اعمال آن‌ها دارد.

عواملی كه موجب فشار قبر می‌شود:
۱ـ بداخلاقی
۲ـ سخن‌چینی‌، مراعات نكردن طهارت و نجاست و پرهیز نكردن از بول.[۳]
۳ـ یاری نكردن مظلوم. در كتاب ثواب الاعمال آمده است كه یكی از علمای بنی‌اسرائیل از دنیا رفت و فشار قبر بر او وارد شد چرا كه او یك بار نماز را (عمداً) بی ‌وضو خوانده بود و از كنار مظلومی گذشته بود و او را یاری نكرده بود.[۴]
۴ـ ضایع نمودن نعمت‌های الهی: حضرت پیامبر اكرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: «فشار قبر برای مومن كفاره تباه نمودن نعمت‌ها از ناحیه اوست.»[۵]

عواملی كه باعث كاهش یا رفع فشار قبر می‌شود:[۶]
۱ـ نماز شب و كامل نمودن ركوع : امام رضا (علیه السلام) فرمود: «كسی كه نماز شب بخواند و در قنوت نماز «وتر» هفتاد بار استغفار كند از عذاب قبر پناه داده می‌شود.» و امام باقر(علیه السلام) فرمود: «هر كس ركوع نمازش را كامل انجام دهد وحشت قبر به او نمی‌رسد.»[۷]
۲ـ صدقه و نماز مخصوص[۸].
۳ـ نماز وحشت: این نماز بسیاری از مردگان را از عذاب قبر و فشار قبر نجات داده است كه حكایات عجیبی در داستان‌های شگفت شهید دستغیب در این باره موجود است كه می‌توان به آن مراجعه نمود. [۹]
۴ـ حج نمودن: دو روایت است كه هر كس چهار مرتبه حج به جا آورد عذاب قبر از او برداشته می‌شود. [۱۰]
۵ـ خواندن بعضی از سوره‌های قرآن: امیرالمؤمنین امام علی(علیه السلام) می‌فرماید: «هر كس در هر جمعه سوره نساء را تلاوت كند از فشار قبر امان می‌یابد.»[۱۱] سوره‌های زخرف، یاسین، تكاثر و تبارك، نیز در این مورد سفارش شده‌ اند.
۶- این كه مرگ انسان در روز جمعه باشد.
۷- نهادن دو چوب تر در كفن میت هنگام دفن.
۸- ریختن آب روی قبر.

امیرالمؤمنین امام علی علیه السّلام فرمود:
برای پدرت و معلّمت از جایت برخیز اگر چه امیر باشی.

پی نوشت ها:
[۱] - میزان الحكمه ۱۰ جلدی، ج ۳، ص ۱۷۸.
[۲] - بحارالانوار، ج ۷۸، ص ۲۵۹.
[۳] - همان، ج ۷۵، ص ۲۶۵.
[۴] - ثواب الاعمال، ص ۱۱۱.
[۵] - بحارالانوار، ج ۶، ص ۲۲۱.
[۶] - با استفاده از كتاب «عالم برزخ در چند قدمی ما» محمد محمدی اشتهاردی، انتشارات نبوی.
[۷] - همان، ج ۸۵، ص ۱۰۷.
[۸] - بحارالانوار، ج ۹۱، ص ۲۱۹.
[۹] - حاشیة مفاتیح الجنان، شیخ عباس قمی.
[۱۰] - من لا یحضره الفقیه، ج ۲، ص ۲۱۷، روایت ۲۲۰۹، باب ۲.
[۱۱] - وسایل الشیعه، ج ۷، باب ۵۴، ص ۴۰۹، روایت ۹۷۱۴.

منبع : تبیان

 


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 16 اردیبهشت 1395  ] [ 6:10 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نكته مهم در اسرار باطنى نماز

از يحيى بن معاذ رازى ، مكنى به ابو زكريا، يكى از مشايخ طريقت قرن سوم هجرى قمرى منقول است : كه اقسام و انواع طاعاتى كه موصل و رساننده است بنده را به اصل سعادت اخروى ، بسيار است اما مجموع آنها به دو درجه باز گردد: بدنى ، مالى .
و افضل قسم اول كه عبادت بدنى است ، نماز است كه قيام به اداى حقيقت حقوق اين قسم ، جز از ارباب قلوب متصور نشود زيرا كه حقيقت نماز مناجات است با حضرت صمديت . كما قال النبى (صلى الله عليه وآله ): الصلوة مناجاة الرب و مناجات مخاطبه بود و مخاطبه معروف مطلق از عارف كامل محقق درست آيد قيام و قرائت و ركوع و سجود و تشهد و تكبير و تسليم ، صورت اركان ظاهر نماز است و اين صورت را روحى و اين ظاهر را سرى و معنائى بايد، تا آن حقيقت كه مطلوب است حاصل آيد.
اى عزيز! حقيقت نماز، قدامه نار (آتش ديرينه ) عنايت است كه از مشعل انوار هدايت ، در دل مخصوصان ؛ عنايت ازلى مى افروزد كه : الصلوة نور قلب المؤمن تا مصلى محقق به واسطه شعله ضياى آن ، معنى انعكاس ‍ انوار جبروتى را در مراتب ملكوتى مشاهده مى كند و رقوم آيات اسرار سنريهم اياتنا فى الافاق و فى انفسهم سوره فصلت آيه 53 رااز صفحات اوراق كائنات مى خواند تا آنگاه كه سوابق جذبات ، از بوداى كرم ، استقبال حال او كند. و كون صغرى و كبرى را شواهد و دلائل در كتم عدم اندازد و خاشاك وجود تعينات و همى را، به آتش فنا بسوزد، و بى زحمت اثقال وجود حدوث براق همت ، در فضاى ساحات عالم جبروت راند و در مطالعه سبحات انوار جمال و جلال معبود، از رؤ يت ظلمات تكليف رسوم عبادت عابد، فانى گردد.
اين چنين نماز گزارنده كه شنيدى ، كى برابر بود با غافلى كه باظلمات هوا و هوس نفسانى و كدورات وساوس شيطانى ، سر بر زمين مى نهد و برمى دارد. و از سر رسم ، قيامى و ركوعى مى آورد و فاتحه اى به غفلت مى خواند.
اى عزيز! از فاتحه يك آيه اين است : اياك نعبد و اياك نستعين تو را پرستيم و از تو يارى خواهيم پس چون تو هوا و نفسى را پرستى ، و بندگى به فرمان شيطان كنى و در كارها، يارى و مراد و مال از خزينه طلبى اين آيت خواندن از تو دروغ بود و دروغ در شرع حرام است خاصه دروغ بر حق و آيه و من اظلم ممن افترى على الله كذبا سوره انعام آيه 21 بيان اين معنى مى كند و چون اين مقدمات معلوم كنى ، بدانيكه عامه خلق از حقيقت و اسرار نماز بى خبرند.
روشن تر بيانى مى خواهى گوش دار: اى عزيز!قيام به اداى حقوق اسرار نماز، از قومى درست آيد كه چون قصد مقام عبوديت كنند، نقوش وجود كائنات از لوح تقصير خود محو كنند و به آب ترك ماسوى الله دستها بشويند و به شراب طهور ذكر مضمضمه كنند و به روائح نفخات ربانى استنشاق كنند و رذائل اخلاق بشرى را به استنشاق ، طرح كنند و به آب حيات حيا روى بشويند و به زلال توكل ، غسل مرافق كنند و از ينبوع ذلت و افتقار مسح سر كشند و اقدام سعى به آب استقامت مسح كنند و در استقبال كعبه ، روى دل به قبله حقيقى آرند و در نيت تحريم عهود مخاطبات روحانى ، تجديد كنند و در تكبير پستى ذرات موجودات را در اشعه آفتاب كبريا، محو ببينند و در رفع يدين تعلقات اوهام فساده و تصورات باطله را، پس پشت اندازند و در سبحانك اللهم و بحمدك به جناح تنزيه ، در فضاى عالم قدس طيران كنند و در تعويذ پناه به حصن عصمت فاطر كائنات گيرند و در) بسم الله بدايت صبح دولت عاشقان از مشرق ، عنايت ، طلوع كند و در الحمدلله سريان افضال و انعام حضرت نامتناهى ، در مظاهر مراتب علويات و سفليات مشاهده افتد و در الرحمن الرحيم درياى راءفت و رحمت بيكران بيند كه در جداول اعيان وجود، روان گشته پس سفينه وجود اين طايفه در تلاطم امواج اسرار بحر احديت غرق گردد و بحر ازل با بحر ابد، آميزد و حقيقت مالك يوم الدين اشكار گردد پس سباحان قضا آن غرق شدگان درياى وحدت را به كمند تقدير، به ساحل تكليف كشند، پس كمر عبوديت بر ميان جان بندند تا اياك نعبد گفته آيد پس مشرفان عالم اسباب عظم ، اثقال امانت تكليف را، بر نظر آن سوختگان باديه فراق عرضه دهند .بلبل زبان حال ايشان به استمداد عنايت حضرت لايزال و اياك نستعين سرائيدن گيرد چون روح بزرگ را كه عنقاى فضاحت ساحات لاهوتى است از قعر چاه طبيعت نظر بر مراتب درجات سالكان بارگاه حضرت ذوالجلال افتد كه در معراج ترقى ، عروج مى كند، خواطف طمع فضل وى را دريابد و اهدنا الصراط المستقيم ناطق وقت شود پس از نديمان مجلس انس ، كه در عالم ارواح ، شراب خطاب الست با هم مى خورند، ياد آرند و صراط الذين انعمت عليهم بگويند اين مردودان بيچاره مهجور و مطرودان سرگشته مبتور را بينند، بركنار بساط قبول محروم مانده ، و در ظلمات تيه غفلت گم گشته ، غير المغضوب عليهم ولاالضالين گفته آيد.
اى عزيز! نمى دانم از اين سخنان چه فهم خواهى كرد، اگر در همه عمرت ، يكبار اينچنين فاتحه خواندن دست دهد، گوى دولت از ميدان مسابقت مبارزان صفوف ولايت بردى و به آنجا كه بايد برسى ، رسيدى .
شعر
اگر دل از غم دنيا جدا توانى كرد؟
نشاط و عيش به باغ بقا توانى كرد
اگر به آب رياضت برآورى غسلى ؟
همه كدورت دل را صفا توانى كرد
ز منلات هوس گر برون نهى قدمى
نزول در حرم كبريا توانى كرد
اگر ز هستى خود، بگذرى يقين مى دان
كه عرش و فرش و فلك ، زير پا توانى كرد
وليك اين عمل رهروان چالاك است
تو نازنين جهانى كجا توانى كرد
نه دست و پا مى امل را فرو توانى بست
نه رنگ و بوى جهان را رها توانى كرد
چو بو على ببر از خلق و گوشه اى بنشين
مگر كه خوى دل از خلق وا توانى كرد

سبطین


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 16 اردیبهشت 1395  ] [ 5:59 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

ذكر نمازهاى ايّام هفته

ذكر نمازهاى ايّام هفته

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%B2/80896375826749425256_thumb.png

نماز روز شنبه سيّد بن طاوس از حضرت امام حسن عسكرى عليه السلام روايت كرده كه فرمود خواندم از كتابهاى پدرانم عليهم السلام كه هر كه روز شنبه چهار ركعت نماز گذارد بخواند در هر ركعتى حمد و قُلْ هُوَاللَّهُ اَحَد و آية الكرسى بنويسد خداوند عزّوجلّ او را در درجه پيغمبران و شهداء و صالحين و نيكو رفيقانند ايشان .نماز روز يكشنبه و نيز از آن حضرت مرويست كه فرمود هركه روز يك شنبه چهار ركعت نماز بخواند در هر ركعت حمد و سوره تَبارَكَ الَّذى بِيَدِهِ الْمُلْكُ حق تعالى مكان دهد او را در بهشت هر كجائى كه خواسته باشد.

نماز روز دوشنبه و نيز فرمود كه هر كه روز دوشنبه ده ركعت نماز بجاآورد بخواند در هر ركعت حمد و توحيد ده مرتبه حق تعالى در روز قيامت براى او نورى قرار دهد كه روشنائى دهد مَوقِف را تا غبطه برند بر او جميع خلق خدا در آن روز.

نماز روز سه شنبه و نيز از آن حضرت مرويست كه هر كه در روز سه شنبه شش ركعت نماز بگذارد و بخواند در هر ركعت بعد از حمد آيه آمَنَ الرَّسُولُ را تا به آخر و سوره اِذا زُلْزِلَتْ را يك مرتبه حق تعالى گناهان او را بيامرزد و از گناهان بيرون آيد مانند روزى كه از مادر متولّد شده .

نماز روز چهارشنبه و نيز از آن حضرت مرويست كه هر كه روز چهارشنبه چهار ركعت نماز بگذارد و بخواند در هر ركعت بعد از حمد يك مرتبه سوره قُلْ هُوَاللَّهُ اَحَد و سوره اِنّا اَنْزَلْناهُ خداوند قبول فرمايد توبه او را از هر گناهى و تزويج فرمايد به او حوريّه در بهشت .

نماز روز پنجشنبه و فرمود آن حضرت كه هر كه روز پنجشنبه ده ركعت نماز گذارد و بخواند در هر ركعتى سوره حمد و قُلْ هُوَ اللَّهُ اَحَد را ده مرتبه ملائكه به او گويند كه هر حاجتى دارى بخواه كه برآورده خواهد شد.

نماز روز جمعه و نيز فرمود كه هر كه روز جمعه چهار ركعت نماز كند و بخواند در هر ركعتى سوره حمد وَ تَبارَكَ الَّذى بِيَدِهِ الْمُلْكُ و حَّم سجده حق تعالى او را داخل بهشت كند و شفاعت او را در حقّ اهلبيت او قبول فرمايد و نگهدارد او را از فشار قبر و هولهاى روز قيامت راوى سؤ ال كرد از آن حضرت كه در چه وقت از روزها اين نمازها را بايد بجا آورد فرمود از مابين طلوع آفتاب تا وقت زوال سبطین


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 15 اردیبهشت 1395  ] [ 6:25 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(1) ]

نماز عفو و استغفار

نماز عفو و استغفار

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%B2/63283482272405839863_thumb.png

دو ركعت است در هر ركعت حمد و يك مرتبه اِنّا اَنْزَلْناهُ و بعد از قرائت رَبِّ عَفْوَكَ عَفْوَكَ پانزده مرتبه و در ركوع ده مرتبه تمام مى كنى مثل نماز جعفر .

مؤ لّف گويد نماز استغفار مثل نماز عفو است مگر آنكه عوض رَبِّ عَفْوَكَ بايد اَسْتَغْفِرُ اللَّهَ گفته شود و اين نماز براى توسعه معاش نافع است انشاءالله تعالى سبطین


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 15 اردیبهشت 1395  ] [ 6:24 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]