نماز و زينت داشتن
نماز و زينت داشتن
قرآن :
«اى فرزندان آدم، نزد هر مسجد، زينتتان را برگيريد.»
3 ـ خيثمة بن ابى خيثمه: امام حسن بن علىّ عليه السّلام هرگاه به نماز مى ايستاد، بهترين لباسش را مى پوشيد، پس به ايشان گفته شد: اى پسر فرستاده خدا، چرا بهترين لباست را مى پوشى؟ فرمود: خداوند متعال زيباست و زيبايى را دوست دارد. پس براى پروردگارم خود را زيبا مى سازم، كه مى فرمايد: «نزد هر مسجد، زينتتان را برگيريد» پس دوست مى دارم كه بهترين لباسم را به تن كنم.
4 ـ امام صادق عليه السّلام ـ در پاسخ به پرسش ابوبصير از معنى آيه «نزد هر مسجد، زينتتان را برگيريد» ـ فرمود: آن شانه كردن هنگام نماز واجب ومستحب است .
5 ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : محبوب ترين لباسها نزد خدا، لباس سفيد است. پس با آن نماز بخوانيد.
6 ـ زن نماز نخواند مگر اينكه زينتى در بر داشته باشد، از يك حلقه تا زيورهاى گرانبهاتر، جز آنكه نيابد.
7 ـ امام علىّ عليه السّلام : زن، بدون زيور نماز نخواند.
8 ـ امام باقر عليه السّلام : لباسهاى زينتى خود را براى نمازهاى جمعه و عيد بپوشيد.
فايده:
پنهان نماند كه برخى روايتها، پوشيدن لباس زبر و غير لطيف را در نماز مستحب دانسته اند. از اين رو علامه مجلسى (ره) در بحارالانوار چند وجه جمع بيان كرده است كه خلاصه آن ها را مى آوريم. از آن جمله، اختصاص دادن اخبار پوشيدن لباس زبر به نمازهايى است كه براى حاجتى مهم و يا دور كردن مصيبت و غمى بزرگ خوانده مى شود، يا هر جا كه مناسب نهايت فروتنى است. يا اينكه لباس خشن مخصوص به نمازهاى در خلوت باشد و زينت براى نمازهايى كه با حضور مردم خوانده مى شود، همانگونه كه از مضمون برخى روايات، به دست مى آيد و نيز محتمل است اخبار لباس خشن را بر تقيه حمل كنيم، چون چنين امرى بين بدعتگذاران آن روزگار رايج بوده و پوشيدن لباس فاخر را بر امامان ما خرده مى گرفته اند.
نتيجه سخن اينكه پوشيدن لباس فاخر در همه نمازها بهتر است، جز آنجا كه روايتى تصريح به استحباب غير آن دارد، چون ظاهر آيه و عموم احاديث چنين است.
سبطین
ادامه مطلب
بينى به خاك ماليدن در نماز
بينى به خاك ماليدن در نماز
1ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : كسى كه بينيش را همچون پيشانى به خاك نرساند، نماز (كامل) ندارد.
2ـ خداوند نماز كسى كه بينيش را به خاك نمى رساند، نمى پذيرد .
3ـ ابن عباس: پيامبر صلّى الله عليه و آله بر مردى كه نماز مى خواند، گذر كرد. او در سجده پيشانيش را بر زمين مى نهاد ولى بينيش را نه .پس پيامبر فرمود: بينيت را بر خاك بنه، تا با تو سجده كند.
4ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : سجده بر پيشانى واجب و بر بينى مستحب است
5ـ امام باقر عليه السّلام : پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله فرمود: سجده بر هفت استخوان است: پيشانى، دو دست ، دو زانو و دو انگشت شست پا.بينيت را نيز به گونه اى به خاك مى سايى ،ولى واجب، همين هفت عضو است و اما به خاك ماليدن بينى، سنتى از پيامبر خداست.
سبطین
ادامه مطلب
حضور قلب داشتن در نماز
حضور قلب داشتن در نماز
1ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : اى مردم ،همانا نمازگزار هنگام نماز، با پروردگار بزرگ و بلند مرتبه اش مناجات مى كند. پس بايد بداند چه مى گويد .
2ـ هر گاه بنده به نماز بايستد و گرايش و دلش به سوى خدا باشد، همچون روزى كه از مادر زاده شده باز مى گردد .
3ـ هيچيك از شما نيست كه وضويى كامل بسازد ،سپس برخيزد و دو ركعت نماز با توجه و حضور قلب بخواند، مگر اينكه آمرزيده و بهشت برايش واجب مى شود .
4ـ هر كس دو ركعت نماز بگزارد ودر آن به هيچ كار دنيايى نيانديشد، خداوند گناهانش را مى آمرزد .
5ـ بنده نماز مى خواند و يك ششم [ يك سوم ] و حتى يك دهم آن را هم نمى نويسند. از نماز بنده، فقط آنچه را كه درك مى كند مى نويسند.
6ـ از معصوم روايت شده است : براى تو از نمازت ـ جز آن مقدار كه حضور قلب دارى ـ چيزى نيست .
7ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : دو ركعت نماز مختصر با تفكر، بهتر از يك شب به عبادت ايستادن است.
8ـ از معصومان روايت شده است : دو ركعت نماز با تدبّر، بهتر از يك شب به عبادت ايستادن با قلبى بى توجه است .
9ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : خداوند نماز بنده اى را كه دلش همراه تنش نيست، نمى پذيرد .
10ـ امام باقر عليه السّلام و امام صادق عليه السّلام : براى تو از نمازت، فقط آنچه كه به آن توجه دارى هست. پس اگر همه آن را به وهم و خيال بگذراند يا از انجامش غفلت بورزد، نمازش را درهم مى پيچند و به صورتش مى زنند .
11ـ امام صادق عليه السّلام : هر كس دو ركعت نماز بگزارد و بداند كه چه مى گويد، بى هيچ گناهى ميان او و خدايش باز مى گردد .
12ـ امام باقر عليه السّلام : هنگامى كه به نماز مى ايستى، پيوسته باتوجه باش كه از آن، فقط آنچه توجه دارى به حساب مى آيد .
13ـ امام صادق عليه السّلام : همانا من دوست دارم شخص با ايمان شما هنگامى كه به نماز واجب مى ايستد، دلش را به سوى خدا كند و به كار دنيايى مشغول ندارد. هيچ شخص با ايمانى در نماز دل به سوى خدا نمى كند مگر اينكه خداوند به او رو مى آورد و دلهاى مؤمنان را به او علاقمند مى سازد، پس از آنكه خود نيز او را دوست دارد .
14ـ هنگامى كه به قبله رو كردى، دنيا را و آنچه در آن است و مردم را و آنچه در پى آنند، فراموش كن و به چشم دل، بزرگى خدا را نظاره كن و ايستادنت را در پيشگاهش ـ آن روز كه هر كس از آنچه فرستاده آگاه مى شود و به سوى مولاى حقيقيش باز گردانده مى شود ـ به ياد آر، ايستادنى بر يك پاى ترس و يك پاى اميد. پس هنگامى كه خدا را بزرگ دانستى (تكبير گفتى) ، آنچه را در ميان آسمان برين و خاك زيرين است كوچك بشمار، بى گمان آن هنگام كه خداوند از دل كسى كه او را بزرگ شمرده اما از حقيقت آن امتناع دارد آگاه شود، مى گويد: اى دروغگو آيا مرا گول مى زنى؟ به عزت و جلالم سوگند، از شيرينى ذكرم محرومت مى سازم و از نزديكى به درگاهم و شادمانى مناجاتم، مانع مى شوم
و بدان كه خدا به خدمت تو احتياجى ندارد و از عبادت و دعاى تو بى نياز است و تنها براى اين دعوتت كرده كه تو را ببخشايد واز مجازاتش دور كند و بركتهاى رحمتش را به تو مژده دهد و راه رضايتش را به تو بنمايد و درِ آمرزشش را بر تو بگشايد .
15ـ از سنتهاى ادريس: هنگامى كه به نماز داخل شديد، فكر و ذكر خود را به آن مشغول كنيد وخدا را با پاكى وخالى بودن از غير بخوانيد ومصلحت و سود خويش را باخوارى وفروتنى وفرمانبردارى وبيچارگى ازاوبجوييد.
سبطین
ادامه مطلب
نماز خواندن مانند نماز خداحافظى كننده
نماز خواندن مانند نماز خداحافظى كننده
1ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : مانند كسى كه آخرين نمازش را مى خواند ، نماز بگزار ؛ گويى او (خدا) را مى بينى ، پس اگر تو او را نمى بينى، او تو را مى بيند.
2ـ ابو ايوب: مردى نزد پيامبر صلّى الله عليه و آله آمد و گفت: اى پيامبر خدا، به من بياموز و مختصر كن . حضرت فرمود: هنگامى كه به نماز ايستادى، همچون كسى كه آخرين نمازش را مى خواند، نماز بگزار.
3ـ پيامبر خدا صلّى الله عليه و آله : در نماز، مرگ را به ياد آر كه هر گاه انسان مرگ را در نماز به ياد آورد ، سزامند است كه نمازش را نيكو بگزارد و مانند كسى نماز بخوان كه گمان نمى برد جز آن، نماز ديگرى بخواند.
4ـ امام صادق عليه السّلام : هنگامى كه نماز واجب مى خوانى در وقتش بخوان ؛ همچون نماز كسى كه خداحافظى مى كند و مى ترسد هيچگاه بدان بازنگردد. سپس نگاهت را به سجده گاهت بدوز؛ اگر مى دانستى در راست و چپت چه كسانيند نمازت را نيكو مى گزاردى، پس بدان كه در پيشگاه كسى هستى كه تو را مى بيند و تو او را نمى بينى .
________________________________________
سبطین
ادامه مطلب