آداب و فضيلت نماز جماعت

آداب و فضيلت نماز جماعت

http://file.tebyan.net/a433b6090c/vdd.jpg

مستحب است كه نمازهاى واجب مخصوصا نمازهاى يوميه را به جماعت بخوانند و در نماز صبح ، مغرب و عشا، براى همسايه مسجد و كسى كه صداى اذان را مى شنود بيشتر سفارش شده است .
در روايتى آمده است كه اگر يك نفر به امام جماعت اقتدا كند، هر ركعت از نماز آنان ثواب صد و پنجاه نماز و اگر دو نفر اقتدا كنند، هر ركعتى ثواب ششصد نماز دارد و هر چه بيشتر شوند، ثواب نمازشان بيشتر مى شود تا به ده نفر برسند، عده آنان كه از ده گذشت اگر تمام آسمانها كاغذ و درياها مركب و درختها قلم و جن و انس و ملائكه نويسنده شوند، نمى توانند ثواب يك ركعت آن را بنويسند.
در اينجا بعضى از آداب نماز جماعت را متذكر مى شويم :
1 - مستحب است كه انسان صبر كند تا نماز را به جماعت بخواند و نماز جماعت از نماز اول وقت كه فرادى (تنها) خوانده شود بهتر است . همچنين نماز جماعتى را كه مختصر بخوانند از نماز فرادى كه آن را طول بدهند، بهتر مى باشد.
2 - وقتى كه نماز جماعت بر پا مى شود، مستحب است كسى كه نمازش را فرادى خوانده ، دوباره نمازش را به جماعت بخواند.
3 - بعد از تكبير امام اگر صف جلو، آماده نماز و تكبير گفتن آنان نزديك باشد، كسى كه در صف بعد ايستاده مى تواند تكبير بگويد، ولى احتياط مستحب آن است كه صبر كند تا تكبير صف جلو تمام شود.
4 - احتياط مستحب آن است كه جاى سجده ماءموم با جاى كسى كه جلوى او ايستاده ، فاصله اى نداشته باشد.
5 - اگر موقعى كه انسان مشغول خواندن نماز مستحبى است جماعت بر پا شود، چنان چه اطمينان ندارد كه اگر نماز را تمام كند به جماعت برسد، مستحب است كه نماز را رها كرده و مشغول جماعت شود. همچنين اگر اطمينان نداشته باشد كه به ركعت اول مى رسد مستحب است كه به همين دستور رفتار نمايد.
6 - اگر موقعى كه انسان مشغول خواندن نماز سه ركعتى يا چهار ركعتى است نماز جماعت بر پا شود، چنانچه به ركوع ركعت سوم نرفته و اطمينان ندارد كه اگر نماز را تمام كند به جماعت برسد، مستحب است كه به نيت نماز مستحبى ، نماز را دو ركعتى تمام كرده و خود را به جماعت برساند.
7 - اگر ماءموم در ركعت اول و دوم نماز صبح ، مغرب و عشا صداى امام را نشنود، مستحب است كه حمد و سوره را آهسته بخواند.
8 - مستحب است كه ماءموم در ركعت اول و دوم نماز ظهر و عصر، به جاى حمد و سوره ذكر بگويد.
9 - اگر ماءموم يك مرد باشد، مستحب است كه طرف راست امام بايستد و اگر يك زن باشد، در طرف چپ امام ، به گونه اى كه جاى سجده اش مساوى با زانو يا قدم امام باشد.
10 - اگر ماءموم يك مرد و يك زن يا يك مرد و چند زن باشند، مستحب است كه مرد، طرف راست امام و باقى پشت سر امام بايستند و اگر چند مرد يا چند زن باشند پشت سر امام بايستند و اگر چند مرد و چند زن باشند مردها عقب امام و زن ها پشت مردها بايستند.
11 - اگر امام و ماءموم هر دو زن باشند، احتياط آن است كه امام كمى جلوتر بايستد.
12 - مستحب است كه امام در وسط صف بايستد.
13 - مستحب است كه اهل علم و كمال و تقوى در صف اول بايستند.
14 - مستحب است كه صف هاى جماعت منظم باشد.
15 - مستحب است كه بين كسانى كه در يك صف ايستاده اند فاصله نباشد و شانه آنان هم رديف با يكديگر باشد.
16 - مستحب است كه بعد از گفتن ((قد قامت الصلاة )) ماءمومين برخيزند.
17 - مستحب است امام جماعت رعايت حال ماءمومى را كه از ديگران ضعيف تر است بكند و عجله نكند تا افراد ضعيف به او برسند.
18 - مستحب است كه امام جماعت ، قنوت ، ركوع و سجود را طول ندهد، مگر آنكه بداند همه كسانى كه به او اقتدا كرده اند، مايل به اين كار هستند.
19 - مستحب است كه امام جماعت در حمد و سوره و ذكرهايى كه بلند مى خواند، صداى خود را به قدرى بلند كند كه ديگران بشنوند؛ ولى بايد بيش از اندازه صدا را بلند نكند.
20 - اگر امام در ركوع بفهمد كسى تازه رسيده و مى خواهد اقتدا كند، مستحب است كه ركوع را دو برابر هميشه طول بدهد و بعد برخيزد، اگر چه بفهمد كس ديگرى هم براى اقتدا وارد شده است .
21 - مستحب است كه براى بر پا كردن جماعت امامى كه قرائتش بهتر است ، از امام هاى ديگر مقدم شود.
مكروهات نماز جماعت
1 - اگر در صف هاى جماعت جا براى ايستادن باشد، مكروه است كه انسان تنها بايستد.
2 - مكروه است كه ماءموم ذكرهاى نماز را طورى بگويد كه امام بشنود.
3 - مسافرى كه نماز ظهر، عصر و عشا را دو ركعت مى خواند، مكروه است كه در اين نمازها به كسى كه مسافر نيست اقتدا كند.
4 - كسى كه مسافر نيست ، مكروه است كه در نمازهاى ظهر، عصر و عشا به مسافر اقتدا كند.
5 - كراهت دارد كسى كه مرض جذام يا پيسى دارد، براى ماءموم سالم امامت كند.
6 - كراهت دارد كسى كه حد و تازيانه خورده و توبه كرده است ، امامت كند.
7 - كراهت دارد مسلمانى كه در بلاد كفر ساكن است ، براى مسلمانى كه در بلاد اسلامى ساكن است ، امامت كند.

سبطین

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 8 اردیبهشت 1395  ] [ 5:43 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

آداب وضو

آداب وضو

http://file.tebyan.net/a433b6090c/89022030424201903541_thumb.jpg.png

1 - مستحب است كه مصرف آب بيش از يك مد نباشد؛ (حدود 750 گرم )
2 - مسواك كردن ؛ هر چند با انگشت باشد بهتر است كه با شاخه سبز شاخه اى كه هنوز خشك نشده است ، مسواك نمود. (چوب ادراك )چرا كه مسواك نمودن ، دهان را پاكيزه ، بلغم را برطرف و حافظه را زياد مى كند و باعث خشنودى حق تعالى است . گفته اند كه دو ركعت نماز بعد از مسواك زدن از هفتاد ركعت نماز به غير مسواك با فضيلت تر است
3 - اگر از ظرف وضو مى گيرد، آن را سمت راست خود قرار دهد و رو به قبله بنشيند
4 - وقتى نگاهش به آب افتاد اين دعا را بخواند: الحمدلله الذى جعل الماء طهورا و لم يجعله نجسا؛ حمد و سپاس شايسته خدايى است كه آب را پاك كننده قرار داد و آن را نجس و ناپاك نساخت
5 - گفتن نام خدا ؛ (بسم اللّه و بالله )
6 - شستن دست ها قبل از شروع وضو(138) و گفتن : اللهم اجعلنى من التوابين و اجعلنى من المتطهرين ؛ خدايا مرا از توبه كاران و از پاكيزه كنندگان قرار بده
7 - سه بار مضمضه كردن (گرداندن آب در دهان ). بهتر است كه آب را بيرون بريزد(140) و بگويد: ((اللهم لقنى حجتى يوم القاك و اطلق لسانى بذكرات ؛ خدايا دليلم را روزى كه ملاقات مى كنم تو را به دهانم گذار و زبانم را به ذكر خودت گويا كن !))
8 - سه بار استنشاق كردن ؛ يعنى آب در بينى كردن و بيرون ريختن و بگويد: اللهم لاتحرم على ريح الجنة واجعلنى ممن يشم ريحها و روحها و طيبها؛ خدايا بوى بهشت را بر من حرام مكن و مرا از كسانى قرار بده كه بو، نسيم و عطر بهشت را مى بويند.
9 - دو بار شستن صورت و دست ها
10 - هنگام شستن صورت بگويد: اللهم بيض وجهى يوم تسود الوجوه و لاتسود وجهى يوم تبيض الوجوه خدايا مرا رو سفيد كن روزى كه صورت ها سياه مى شوند و سياه مكن رويم را روزى كه چهره ها سفيد مى شوند!))
11- با دست راست يك كف آب بردارد و در كف دست چپ بريز و سپس ‍ روى دست راست بريزد و بگويد: اللهم اعطنى كتابى بيمينى و الخلد فى الجنان ظهرى و لا تجعلها مغولة الى عنقى و اءعوذ الى عنقى و اءعوذ بك من مقطعات النيران ؛ خدايا نامه اعمالم را به دست چپم مده و آن را از پشتم نيز مده و آن را به گردنم نبند! پناه مى برم به تو از تكه هاى آتش !))
13 - مردها در شستن اول ، آب را بر پشت آرنج بريزند و در شستن دوم بر پيش آرنج قسمت داخلى بريزند؛ بر عكس زن ها
14 - مستحب است كه آب روى قسمت بالاى آرنج ريخته شود
15 - مستحب است كه آب را بر عضو بريزد، نه عضو را در آب فرو ببرد.
16 - مستحب است كه هنگام شستن ، دست را بر اعضا بكشد؛ هر چند بدون كشيدن دست ، شسته شود.
17 - مستحب است كه هنگام شستن صورت ، چشم ها را باز بگذارد
18 - مستحب است كه در موقع مسح سر بگويد: اللهم غشنى رحمتك و بركاتك ؛ خدايا رحمت و بركاتت مرا فرا گيرد!
19 - سزاوار است كه هنگام مسح پاها بگويد: اللهم ثبتنى على الصراط يوم تزل الاقدام واجعل سعيى فيما يرضيك عنى يا ذاالجلال و الاكرام خدايا مرا بر صراط پا بر جا بدار؛ روزى كه پاها بلغزد و سعى و تلاش مرا در راهى قرار بده كه از من بپسندى اى صاحب جلال و اكرام !
20 - مستحب است كه بعد از اتمام وضو، بگويد: اللهم انى اسئلك تمام الوضوء و تمام الصلوة و تمام رضوانك و الجنه . الحمداللّه رب العالمين خدايا از تو درستى وضو و نماز و كمال رضوان و بهشت را مى خواهم . حمد براى خداست ؛ خدايى است كه پروردگار جهانيان است .
21 - خواندن سوره قدر؛ سه مرتبه بعد از وضو.
22 - استعمال بوى خوش

سبطین

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 8 اردیبهشت 1395  ] [ 5:40 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

آرامش بي انتها در پيشگاه پروردگار

نگاهي به آثار نماز از منظر روان شناختي
نماز آرامش روان و سكينه خاطر است. به نظر مي رسد كه نماز اين عالي ترين جلوه نياز، ارتباطي گسترده با ابعاد مختلف زندگي انسان داشته باشد. از ميان تمام فرايضي كه از لحاظ ديني بر مسلمانان واجب است نماز بيشترين ارتباط را با انسان دارد. هر روز پنج بار نماز اين كتاب هستي را ورق مي زنيم و اين چنين است كه نماز كلاس درسي مي شود كه آموختني هايش تمامي ندارد.
امروزه روانشناسي را به عنوان علم رفتارشناسي معرفي مي كنند و در اينجا ما به بررسي تأثيراتي مي پردازيم كه نماز به عنوان يك رفتار بر ابعاد مختلف روح و روان انسان مي گذارد.
از ديدگاه روانشناسان يكي از عوامل رشد و شكفتگي شخصيت نشانه هاي رمزي است. از خوشبختي آدمي يكي اين است كه مي تواند نشانه هاي رمزي بكار برد.
آدمي هر چه بيشتر ترقي كند و به كمال نزديك تر شود بيشتر نشانه هاي رمزي بكار مي برد و برعكس هر چه بيشتر در حال تنزل باشد، نشانه هاي رمزي كمتر مورد استفاده اش واقع مي شوند.
يكي از فوايد نشانه هاي رمزي اين است كه جاي انگيزه هاي غريزي و تمايلاتي را كه ابزار آنها مقتضي يا مناسب و يا مقدور نيست مي گيرند و به تسكين يا تخفيف تنيدگي و ناراحتي كه ناشي از عدم ارضاي آنهاست مي پردازند.
«ان الصلوه تنهي عن الفحشا و المنكر». همانا نماز انسان را از بدي و زشتي باز مي دارد.
و از همين جا درمي يابيم كه شايد نماز نشانه اي رمزي است كه باعث رشد شخصيت ما مي شود و آن را اعتلا مي بخشد.
روانشناسان معتقدند «نشانه هاي رمزي مناسب نيروي زندگي را به خدمت خود در مي آورند و از تنيدگي ها و ناراحتي ها مي كاهند و آدمي را قادر مي سازند به اينكه خود را به درجات عالي برساند» و بدين سان نماز سكوي اعتلا و معراج انسان مي شود. نماز مي تواند به مثابه يك پالاينده عمل كند. زماني كه انسان با انجام مقدمات نماز، رو به درگاه خالق بي نياز مي كند و با يكي و فقط يكي كه او را قادر مطلق مي پندارد به گفتگو مي پردازد در واقع به يكي از نيازهاي مهم روانشناختي خود پاسخ داده است.
يكي از نيازهاي انسان نياز به بزرگداشت است، يعني نياز به برتر از خود را ستايش كردن و به تأييد او پرداختن و پيروي كردن از او. با نماز خواندن اين آيين مقدس و هميشگي براي تكريم پروردگار بي همتا چنين نيازي ارضاء مي شود.
يكي ديگر از نيازهاي روانشناختي انسان، نياز به پشتيباني است. خود را به كسي كه هنگام احتياج، كمك و ياري مي كند نزديك نگه داشتن و هميشه به حمايت كسي پشت گرمي داشتن. ما با نماز كه هر روز به صورت منظم انجام مي شود رابطه خود را با كسي حفظ مي كنيم كه در تمام سختي ها و شدايد اميد به ياري او داريم.
مسأله ديگري كه در اينجا مطرح است نظم بخشي نماز به فكر است. در بين بسياري از اقشار جامعه رايج است كه وقتي چيزي را گم مي كنند به نماز مي ايستند تا آن را بيابند. در واقع اين تمركز حواس از طريق ايستادن به سوي قبله يكتا خالق و ركوع و سجود در برابر يگانگي او حاصل مي شود.
به اعتقاد يكي از روانشناسان محبت يا عشق پنج نوع است و يكي از انواع آن عبارت است از عشق به حق يا به پروردگار عالم كه داراي عالي ترين ارزش و دوست داشتني ترين چيزهاست و بطور كامل مستلزم مراقبت، مسؤوليت، احترام و بخصوص معرفت است. اين عشق براي زندگي ضروري است، زيرا آدمي بايد كمال را در نظر بگيرد و آرزوي وصول به آن را در سر بپروراند تا به پيشرفت و حل مشكلات خود نايل آيد و نماز كشش عاشقان حق و محبوب خاشعان و مِهر معبود است.
يكي از روش هايي كه براي كاهش استرس توسط روانشناسان پيشنهاد مي شود استفاده از شستشوي با آب است. وضو مقدمه نماز است و هر بار كه ما براي نماز مي ايستيم و خود را با وضو پاك و مطهر مي سازيم در واقع به تطهير روح خود مي پردازيم و مرهمي بر روان خسته خود مي گذاريم.
در واقع اگر بخواهيم براي نماز روح و جسم قايل شويم و حركات فيزيكي را جسم نماز و حالات روحاني آن را روح نماز نام گذاريم به فوايد و آثار نماز بيشتر پي مي بريم. يكي از روش هاي مقابله با تنش كه علاوه بر روانشناسي، علوم ديگر نيز آن را تأييد مي كنند انجام حركات منظم يا ورزش است. در همين راستا نماز و بعد جسمي آن (حركاتي كه بطور منظم پنج بار در شبانه روز تكرار مي شود) جسم را چنان صيقل مي دهد كه آيينه روح مي شود.
يكي از فلاسفه مي گويد: نماز به آدمي نيرويي براي تحمل غم ها و مصائب و در نتيجه بهداشت رواني مي بخشد و انسان را اميدوار مي سازد و قدرت ايستادگي و مقاومت در برابر حوادث بزرگ را به او مي دهد.
انسان در نماز با تمام اعضاي بدن و حواس خود متوجه خدا مي شود و از همه اشتغالات و مشكلات دنيوي روي برمي گرداند و به هيچ چيز جز خدا و آيات قرآن كه در نماز بر زبان مي آورد فكر نمي كند همين روي گرداني كامل از مشكلات زندگي و نينديشيدن به آنها، در اثناي نماز، باعث ايجاد آرامش روان و آسودگي عقل در انسان مي شود.
اين حالت آرام سازي و آرامش رواني ناشي از نماز، از نظر رواني تأثير بسزايي در كاهش شدت تشنجات عصبي ناشي از فشار زندگي روزانه و پايين آوردن حالت اضطرابي كه برخي از مردم دچار هستند، دارد.
در حديث آمده است كه: هرگاه امري بر رسول خدا سخت مي آمد به نماز مي ايستاد.
اصولاً رابطه معنوي ميان انسان و خداوند در اثناي نماز، به او آنچنان نيروي معنوي مي بخشد كه مايه تجديد اميد، تقويت اراده و آزاد شدن توانايي هاي عظيم وي مي شود، توانايي ها و نيروهاي عظيمي در وجود انسان نهفته است كه معمولاً بخش كوچكي از آنها را به كار مي گيرد. رابطه معنوي انسان با پروردگار در طول نماز و دريافت نوعي فيض الهي، يا بارقه روحانيت از خداوند متعال، باعث رها شدن نيروهاي معنوي مستمر در انسان مي شود و عزمش را جزم، اراده اش را قوي و همتش را بلند مي گرداند. در نتيجه براي پذيرش علم و معرفت آماده تر و براي انجام كارهاي بزرگ داناتر مي شو د.

منبع: سبطین

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 8 اردیبهشت 1395  ] [ 5:38 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

آسيب شناسي گرايش جوانان به مساجد و نماز جماعت

آسيب شناسي گرايش جوانان به مساجد و نماز جماعت

http://file.tebyan.net/a433b6090c/vdd.jpg

شماري از كارشناسان امورفرهنگي معتقدند كه جوانان در روي آوردن به فريضه مهم نماز به عملكرد و رفتار الگوها توجه خاص دارند. آنها مي گويند كه جوانان ذهن پرسشگري دارند و براي سوالات گوناگون خود در زمينه هاي مختلفي ازجمله مسائل مذهبي به دنبال پاسخ قابل قبول هستند. به گفته بسياري از صاحبنظران و كارشناسان امور ديني و اجتماعي كشورمان، امروزه مساجد بيشتر به صورت محلي براي عبادت تبديل شده و برنامه هاي فرهنگي و هنري آن در حاشيه و نامتناسب با نيازهاي نسل جوان است. دراين ميان علل مختلفي از جمله عوامل خانوادگي ، فرهنگي ، اجتماعي ، سياسي و اقتصادي درگرايش جوانان به نماز نقش دارد. بمباران اطلاعاتي و مسخ فردي و فرهنگي از سوي بيگانگان به يقين در بي توجهي نسل جوان كشورمان به فريضه نماز بي تأثير نيست كه دستاورد آن بي هويتي و دين ستيزي است.
وزير آموزش و پرورش درهشتمين اجلاس سراسري نماز اعلام كرده بود 76 درصد دانش آموزان كشور به اقامه نماز جماعت گرايش دارند در حالي كه نتايج تحقيقات و پژوهشهاي متعدد كارشناسان به نكته اي ديگر دراين باره اشاره مي كند. شايد بتوان اين رقم را اينطور تعديل كرد كه 76 درصد دانش آموزان درنمازجماعت شركت مي كنند. درگفت و گوهايي كه با برخي جوانان صورت گرفته ، آنها نيز نظراتي دارند كه مواردي از آنها قابل دفاع است . بسياري مي گويند: برنامه ريزان برنامه هاي مساجد بيشتر ميانسالان و سالخوردگاني هستند كه شايد كمتر با نيازهاي و خواسته هاي جوانان و سير تحولات اجتماع آشناهستند. برخي از اين جوانان عقيده دارند كه بسياري از برنامه هاي مساجد با سليقه و روح شادي طلب شان كمتر سازگاري دارند. اين عده معتقدند كه وجود حاكميت ديني برفضاي كشور مي طلبد همه مسوولان از پايه ديني قوي برخوردار باشند، دروغ نگويند، عوام فريبي نكنند، عمل وگفتار آنان يكي باشد و سطح زندگي خود را با زندگي طبقات پايين جامعه منطبق سازند.
از عوامل بسيار موثري كه در جذب جوانان اسلام كارساز است آگاه كردن روحانيون ، ائمه جماعات و مبلغان ديني تغيير درنوع و شيوه بيدارگري و كشاندن جوانان به نماز جماعت مي باشد. به دليل اينكه محيط مدرسه جذابيت بيشتري براي جوان دارد ابتدا بايد نماز جماعت را دراين محيط تقويت كرد و سپس با همان طراوت و نشاط به مسجد كشانده شود.

منبع: سبطین

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 8 اردیبهشت 1395  ] [ 5:36 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]