برائت از آتش دوزخ و برائت از نفاق
حضرت رسول (ص):
کسی که نماز خود را با جماعت و با درک تکبیر اول نماز، چهل روز انجام دهد، خداوند دو برائت را برای او مقرر می سازد:
1- برائت از آتش دوزخ .
ادامه مطلب
شرط لذتبردن از نماز

از امام صادق علیهاسلام روایتشده که فرمود:چون تکبیر (نماز) گفتی، آنچه را مابین آسمان و زمین است در مقابل کبریاء خدا کوچک و ناچیز شمار که اگر خداوند بر قلب بنده، زمانی که تکبیر میگوید، بنگرد و در دل او چیزی باشد که از حقیقت معنای تکبیر بازش میدارد، به او گوید: "ای دروغگو آیا مرا میفریبی؟ به عزت و جلالم قسم از شیرینی یاد خود محرومت کنم و از قرب به خود و شادمانی مناجاتم محجوبت سازم." پس به هنگام نمازگزاردنت دل خود را بیازما، پس اگر شیرینی نماز را در (عمق) جان سرور وبهجت حاصل از آن را مییابی و دلت از راز و نیاز با او شادمان است و از گفتوگو با او لذت میبرد، بدان که خداوند تو را در تکبیری که بر زبان راندهای تصدیق فرمودهاست؛ و گرنه، دانستهای که فقدان شیرینی مناجات و محرومیت از شیرینی عبادت دلیل بر این است که خدا تو را (در تکبیرت) دروغگو دانسته و از درگاه خود راندهاست.
مصباحالشریعه، باب۱۳.
ادامه مطلب
پاداش قرائت سوره قدر در نماز واجب
پاداش قرائت سوره قدر در نماز واجب
اینسوره با اشاره به نزول قرآن در شب قدر آغاز و با بیان اهمیّت شب قدر نزد خداوند و برترى آن بر هزار ماه ادامه مییابد و با سلام و درود الهى در آنشب پایان میپذیرد.
روایات متعدّدى در فضیلت تلاوت این سوره بعد ازسوره حمد در نماز وارد شده است و به کسى که آن را در نماز واجب بخواند خطاب میشود: «غفر اللّه لک ما مضى فاستأنف العمل؛ خداوند گذشته تو را بخشید، از نو آغاز کن».( وسائل الشیعه، ج 6، ص 79)
امام رضا علیهالسلام فرمود: کسى که در زیارت قبور مؤمنین، سوره قدر را هفت مرتبه بخواند، خداوند آن مردگان و کسى که این سوره را تلاوت کرده است، میآمرزد.(تفسیر نورالثقلین)
بر اساس نظر مفسّران، قرآن دو بار نازلشده است. یکبار به صورت یکپارچه در شب قدر که این سوره به آن اشاره دارد وبار دیگر به صورت تدریجى در مدت 23 سال دوره رسالت پیامبر. تعبیرات قرآن نیز درباره نزول این کتاب آسمانى دو گونه است؛ برخى با واژه «انزلنا» از ریشه اِنزال به معناى نزول دفعى آمده و برخى دیگر با واژه «نزّلنا» از ریشهتَنزیل به معناى نزول تدریجى آمده است.
از انضمام آیه «انّا انزلناه فى لیلة القدر» با آیه «شهر رمضان الّذى انزل فیه القرآن» معلوم میشود که شب قدر در ماه رمضان است، امّا اینکه کدام یک از شبهاى ماه رمضان است، در قرآن چیزى بر آن دلالت ندارد و در روایات نیز به صورت مردّد میان یکى از سه شب آمده است. چنانکه از امام صادق علیهالسلام در مورد شب قدر پرسیدند و آن حضرت فرمود: در شب نوزدهم، بیستویکم و بیستوسوم رمضان جستجویش کن.
البته معروف میان اهل سنّت آن است که شب بیست و هفتم رمضان، شب قدر است.
برگرفته از تفسیر «نور» حجتالاسلام محسن قرائتی
ادامه مطلب
معناى به یاد خدا بودن در نماز
معناى به یاد خدا بودن در نماز
*در نماز به یاد خدا بودن به چه معنا است؟ در نماز به چه امورى مجازیم فکرکنیم؟ اگر فقط معناى نماز را به خاطر آوریم براى یاد خدا بودن کافى است؟
*انسان در نماز باید همواره به یاد خداوند باشد و از آن جا که در نماز، با خداوند متعال سخن مىگوید، باید با توجه به معنا و محتواى نماز، حضور قلب داشته باشد و از افکارى که باعث غفلت از یاد خدا و مانع عبودیت خالصانه درگاه خداوند مىشود بپرهیزد و به این وسیله دل و قلبش آرام مىگیرد: (أَلاَ بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَــِنُّ الْقُلُوبُ؛...)[1]؛ آگاه باش که با یاد خدا دلها آرامش مىیابد.
بااندیشه در اهمیت و آثار نماز، کنترل افکار خود ترک گناه، آشنایى با فلسفه نماز، انتخاب محل و مکان مناسب براى نماز، اندیشه در عظمت خداوند متعال و ... قبل از شروع نماز، مىتوان به لذتهاى معنوى نماز، دست یافت.[2] پیامبر اکرم (صلى الله علیه وآله) مىفرماید: هر کس با معرفت نماز بخواند، بخشیده مىشود.[3]
ادامه مطلب