نماز فرزند برای آمرزش والدین
نماز فرزند برای آمرزش والدین
ثواب نمازبرای والدین
هر کس این نماز را بخواند چنانچه پدر و مادر او زنده باشند مورد رحمت خداوند رحمان و رحیم قرار می گیرند .
* چنانچه پدر و مادر فوت کرده باشند نماز در شب های جمعه خوانده شود آنان مورد آمرزش خداوند قرار می گیرند . (شیخ عباس قمی: مابین نماز مغرب وعشا در شب جمعه باشد بهتر است.)
* این نماز آن چنان موجب شادی پدر و مادر میشود که آرزو می کنند زنده شوند و زانوی فرزند خویش را ببوسند .
* این نماز انسان را از افسردگیهای بسیار شدیدی که بر اثر مصیبت های سنگین بوجود می آید آرامش می بخشد .
کیفیت نماز برای والدین
صَلَاةُ الْوَلَدِ لِوَالِدَیْهِ رَکْعَتَانِ الْأُولَى بِفَاتِحَةِ الْکِتَابِ وَ عَشْرَ مَرَّاتٍ رَبَّنَا اغْفِرْ لِی وَ لِوالِدَیَّ وَ لِلْمُؤْمِنِینَ یَوْمَ یَقُومُ الْحِسابُ وَ فِی الثَّانِیَةِ الْفَاتِحَةَ وَ عَشْرَ مَرَّاتٍ رَبِّ اغْفِرْ لِی وَ لِوالِدَیَّ وَ لِمَنْ دَخَلَ بَیْتِیَ مُؤْمِناً وَ لِلْمُؤْمِنِینَ وَ الْمُؤْمِناتِ فَإِذَا سَلَّمَ یَقُولُ عَشْرَ مَرَّاتٍ رَبِّ ارْحَمْهُما کَما رَبَّیانِی صَغِیرا
این نماز دو رکعت است :
رکعت اول یک حمد و بعد از حمد ده بار بگوید
رَبَّنَا اغفِرلی وَ لوالِدَیَّ وَ لِلمُؤمِنینَ یَومَ یَقُومُ الحِساب آیه 41 سوره ابراهیم
پروردگارا بیامرز مرا و پدر و مادرم و دیگر مؤ منان را در روزى که حساب برپا شود
و در رکعت دوم بعد از حمد و ده بار بگوید:
رَبِّ اغفِرلی وَ لِوالِدَیَّ وَ لِمَن دَخَلَ بَیتیَ مُؤمِناً وَ لِلمُؤمِنینَ وَالمُؤمِنات. بخشی از آیه ی 29 سوره نوح
پروردگارا بیامرز مرا و پدر و مادرم و هرکه در حال ایمان به خانه من درآید و هر مرد مؤ من و زن با ایمانى را
و بعد از سلام ده بار بگوید:
رَبِّ ارحَمهُما کَما رَبَّیانی صَغیراً بخشی از آیه ی 25 سوره اسراء
پروردگارا ترحم کن بر ایشان چنانچه پروریدند مرا در کودکى
منبع: مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل،جلد 6، صفحه 348
ادامه مطلب
آیا داشتن مرجع تقلید برای هر مسلمان واجب است؟
آیا داشتن مرجع تقلید برای هر مسلمان واجب است؟
داشتن مرجع تقلید برای كسانی كه به درجه اجتهاد نرسیده اند و در تمام احكام و تكالیف نمی توانند بر اساس احتیاط عمل كنند، واجب عقلی است و شرع نیز بر این حكم تاكید كرده است.
توضیح آنكه: انسان می تواند در مسائل و احكام دینی آگاه شده و بر اساس آگاهی خود و بدون مراجعه به مرجع تقلید(آگاه از احكام دین) احكام و تكالیف الهی را انجام دهد. بر چنین كسی نه تنها تقلید لازم نیست بلكه حرام است مگر آن كه دیگری را آگاه تر از خود بداند.
اگر فردی بخواهد اعمالش را بر اساس قرآن و سنّت انجام دهد، باید قرآن و تفسیر آن و علومی را كه وابسته به آن است، به طور تخصصّی بداند. همین طور باید سنّت را كه عبارت است از قول، عمل و تقریر (گفتار و اعمال و رضایت به اعمال دیگران) كاملاً بشناسد؛ یعنی با علوم حدیث آشنا باشد كه عبارت است از: علم رجال (شرح حال راویان حدیث) و سلسله سند، درایه (فهم دلالت روایات)، شأن نزول روایات، قرائن حالیه و مقالیه، تقیّه، حقیقت و مجاز، تعارض روایات با روایات یا تعارض روایات با آیات و تزاحم مصالح. وی باید این دانش ها را به طور تخصّصی و كارشناسانه بداند. چنین فردی كه به قرآن و سنّت با كیفیت مذكور آگاهی داشته باشد، می تواند بلكه باید طبق قرآن و سنت، آن طور كه می فهمد عمل نماید. به چینن فردی متخصّص علوم اسلامی یا مجتهد و فقیه می گویند و تقلید كردن بر او حرام است.
امّا اگر كسی از نظر علم و آگاهی به حدّ مذكور نرسیده باشد، عقل حكم می كند از یك یا چند متخصّص علوم اسلامی بپرسد و طبق آن عمل نماید. «فَسْئَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لا تَعْلَمُونَ؛[انبیاء/۷] اگر نمى دانید، از آگاهان بپرسید.»
تقلید، سؤال از اهل ذكر یا رجوع به مجتهد و متخصّص است، همان طور كه مردم چه مسلمان و چه غیر مسلمان در مسائلی كه تخصّص ندارند، به متخصّصان مراجعه می كنند، مثلاً اگر ماشینشان خراب شد به مكانیك مراجعه می كنند؛ اگر بیمار شدند به پزشك مراجعه می كنند؛ اگر بخواهند شهر یا خانه بسازند به مهندس و معمار مراجعه می كنند.
حتی كسانی كه در یك رشته تخصص دارند، در رشته های دیگر تقلید می كنند، مثلاً مراجع تقلید در بیماری به پزشك مراجعه می كنند؛ مهندسان و معماران هنگامی كه ماشینشان خراب شد به مكانیك مراجعه می كنند. بنابراین همان طور كه عقلاً در اكثر مسائل روزمرّه از متخصّصان پیروی می كنند، در مسائل دینی نیز اگر متخصّص نیستند، باید به متخصّص (مرجع تقلید) مراجعه كنند. این مراجعه را "تقلید" می گویند.
پس تقلید از فقها نه تنها خلاف عقل نیست بلكه از باب رجوع غیر متخصص به متخصص می باشد كه حكم عقلی است. اگر كسی كه باید تقلید كند، تقلید نكرده و اعمالی را انجام دهد مانند بیماری است كه خودسر دارو مصرف كند. چه بسا عوض این كه بهبودی حاصل شود بیماری اش افزون شود. از امام عسكری(ع) آمده است: «امّا من كان من الفقها صائناً لنفسه حافظاً لدینه مخالفاً علی هواه مطیعاً لامر مولاه فللعو ام أن یقلّدوه؛[۱] از بین فقها آنان كه حافظ و نگهبان دین اند و خود را از گناه و آلودگی حفظ میكنند و با هواهای نفسانی مبارزه می كنند و مطیع اوامر الهی و جانشینان اویند، بر عوام لازم است كه از آنان تقلید كنند.»
مراد از عوام یعنی كسانی كه در علوم اسلامی مجتهد و متخصص نیستند، گرچه در علوم دیگر متخصص باشند، مثلاً اگر استاد دانشگاه یا پزشك در علوم اسلامی مجتهد نباشد باید تقلید كند، چنان كه مرجع تقلید در مسائل پزشكی و مهندسی از پزشك و مهندس تبعیت و تقلید می كند.
بنابراین در احكام دین، به حكم عقل، شخص یا باید مجتهد باشد كه بتواند احكام را از روی دلیل به دست آورد یا از مجتهد تقلید كند، یعنی به دستور او رفتار نماید، یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید كه یقین كند تكلیف خود را انجام داده است، مثلاً اگر عده ای از مجتهدان عملی را حرام می دانند و عده دیگر می گویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد و اگر عملی را بعضی واجب و بعضی مستحب می دانند، آن را به جا آورد، پس كسانی كه مجتهد نیستند و نمی توانند به احتیاط عمل كنند، واجب است از مجتهد تقلید كنند.
[۱]. بحار الانوار ج ۲ ص ۸۸.
منبع: شهر سوال
ادامه مطلب
چه نمازی است که گناهان را پاک میکند؟
چه نمازی است که گناهان را پاک میکند؟
در روایات اسلامی درخصوص نماز روز یکشنبه ماه ذی القعده و ثواب آن روایات بینظیری آمده است. پیامبر اکرم (ص) فرمودند: هیچ مسلمانی نیست که این نماز را بگزارد جز اینکه از آسمان بدو ندا شود ای بنده خدا توبه تو پذیرفته شد و گناهان تو بخشیده شد اینک کار خویش از نو آغاز کن.
فرشته ای نیز از فرود عرش بدو میگوید: ای بنده خدا خوشا به حالت مبارکباد بر تو و بر خاندان و خانواده تو. دیگری بدو ندا میدهد: ای بنده خدا با ایمان بمیری دین از تو دور مباد و قبرت گسترده باد و نورانی دیگری میگوید ای بنده خدا پدر و مادر از تو خرسندند گناهان آنها و گناهان تو و گناهان خاندان تو بخشوده است و روزی تو در دنیا و آخرت گسترده است و جبرئیل بدو ندا میدهد دل خوش دار من همراه با فرشته مرگ نزد تو خواهم آمد و بدو فرمان خواهم داد با تو مهربان باشد تا مرگ تو را هیچ نیارزد و روح از جسمت به آرامی و خوشی بیرون رود.
گفتند ای رسول خدا اگر این اعمال را در زمان دیگری به جای آورد چه؟ فرمود: همان پاداش و خواص را دارد و در پایان افزود: اینها را جبرئیل در شب معراج به من آموخت.
رسول خدا(صلى الله علیه وآله) کیفیّت نماز را این گونه بیان فرمود که، در روز یکشنبه غسل کند و وضو بگیرد و چهار رکعت نماز بخواند (هر دو رکعت به یک سلام) در هر رکعت، سوره «حمد» یک مرتبه، سوره «قل هو الله» سه مرتبه و سوره هاى «فلق» و «ناس» را یک مرتبه بخواند; و بعد از نماز هفتاد مرتبه استغفار کند، سپس بگوید:
لا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلىِّ الْعَظیمِ
جنبش و نیرویى نیست جز به خداى والاى بزرگ
آنگاه بگوید: یا عَزیزُ یا غَفّارُ، اِغْفِرْ لى ذُ نُوبى، وَذُ نُوبَ جَمیـعِ الْمُؤْمِنینَ وَالْمُؤْمِناتِ، فَاِنَّهُ لا یَغْفِرُ الذُّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ.
اى نیرومند اى بسیار آمرزنده ، بیامرز گناهانم را و گناهان همه مردان مؤمن و زنان با ایمان را که نیامرزد کسى گناهان را جز تو.
منبعش کتاب مفاتیح الجنان /اعمال ماه ذی القعده
منبع: شهرسوال
ادامه مطلب
مهریه دختران آیتالله شبزندهدار چقدر بود
مهریه دختران آیتالله شبزندهدار چقدر بود
آیت الله شب زنده دار طبق روایاتی كه راجع به مهرالسنّه و كم گرفتن مهریه وارد شده در ازدواجهایی كه در مورد دخترانشان واقع شده، به این موضوع تقیّد داشت كه مهریه از مهرالسنّة حضرت صدیقه طاهره فاطمه زهرا (علیها السلام) تجاوز نكند.
در یكی از این موارد، هنگام تعیین و قرارداد ازدواج، ایشان گفتند: كه مهریه، مهرالسنّة باشد ولی از ناحیه همراهان داماد خواهش شد كه اجازه بدهید مقداری سكّه هم ضمیمه شود، ایشان قبول نکردند و صریحاً نهی كردند .
یكی از نزدیكان داماد در دست نوشته قرارداد عقد نوشت: مهرالسنة و پنجاه عدد سكه بهار آزادی، این استاد اخلاق با آنکه پدر عروس بودند و طبق عرف خانواده دختر طلب مهریه بیشتر می کنند، هنگامی كه نوشته را مطالعه كردند، قلم برداشته و روی پنجاه سكّه را خط كشید و فرمود:اگر خواستید بعد برایشان بخرید، ولی نه جزء مهریه.1
1. با اقتباس و ویراست از کتاب انسانی فرشته خصال
منبع : سایت حوزه
ادامه مطلب