چکار کنیم در نماز مشغولیت فکری نداشته باشیم؟

چکار کنیم در نماز مشغولیت فکری نداشته باشیم؟

1.jpg


 راه های تحصیل حضور قلب در نماز

 بزرگان برای به دست آوردن حضور قلب در نماز عواملی را ذکر کرده اند که مهم ترین آن ها عبارتند از :

 1 .  اهمیت دادن به نماز: عارف بزرگ میرزا جواد آقا ملکی تبریزی می گوید: حضور قلب سببش همت آدمی است، زیرا قلب تابع همت بوده و اگر همت نماز باشد، قلبت هم نزد نماز حاضر خواهد بود. هر اندازه که همت انسان بیش تر باشد، قلبش هم بیش تر نزد نماز خواهد بود و هر اندازه که همت انسان بیش تر باشد، غفلتش از غیر نماز بیش تر خواهد بود. (1)

 کسانى که نماز را سرسرى مى گیرند و نسبت به آن بى توجه هستند و به اهمیت نماز توجهى ندارند، حضور قلب نخواهند داشت.

 2 . شناخت و آگاهی: هرمقدار معرفت انسان به حق تعالی بیشتر باشد، احساس او نیز بیش تر خواهد بود و در برابر پروردگار خاضع و خاشع خواهد بود و خداوند را ناظر و حاضر خواهد دید.

 3 . احساس و درک عظمت و بزرگى خدا.
درک عظمت و بزرگى هر کسى بستگى به مقدار شناخت و معرفت به او دارد. اگر کسى به عظمت و بزرگى خدا پی ببرد، ‌طبعاً‌ خضوع و خشوع بیشترى در پرستش و عبادت خواهد داشت زیرا هر چه غیر اوست در نظرش کوچک می شود.*

 4 . آمادگی قبل از نماز: کسی که می خواهد در نماز حضور قلب داشته باشد، لازم است به مقدمات نماز توجه داشته باشد و وضو را به صورت کامل انجام دهد و قبل از نماز لحظاتی را با خدا خلوت کند.

 امام صادق (علیه السلام) می فرماید: "هنگامی که به قصد نماز به جانب قبله ایستادی ، دنیا و آن چه در آن است و مردم و احوال آن ها را فراموش کن. قلبت را از هر شاغلی که تو را از یاد خدا باز می دارد، فارغ ساز و با چشم باطن، عظمت و جلال خدا را مشاهده کن. به یاد آور توقف خودت را در برابر خدا، در روزی که هر انسانی اعمالی پیش فرستاده اش را آشکار می سازد " . (2)

〰〰〰〰〰〰〰
1 . ملکی تبریزی، اسرار الصلاه ، ترجمه رجب زاده.
2 . بحارالانوار، ج 84، ص 230.

منبع:  نماز، قدمگاه عاشقی


ادامه مطلب


[ شنبه 12 تیر 1395  ] [ 4:31 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

سه چيز است كه اگر مردم آثار آن را مى دانستند ...

سه چيز است كه اگر مردم آثار آن را مى دانستند ...

 جماعت.jpg

پيامبر اکرم صلّي الله عليه و آله فرمودند:
سه چيز است كه اگر مردم آثار آن را مى دانستند، به جهت حريص بودن به خير و بركتى كه در آنها هست، به قرعه متوسل مى شدند:
اذان نماز، شتاب به نماز جماعت و نماز در صف اول.

كنزالعمّال، ح ۴۳۲۳۵


ادامه مطلب


[ شنبه 12 تیر 1395  ] [ 4:30 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

زهرا در مسجد

زهرا در مسجد

1.jpg

شب بود. حياط مسجد شلوغ بود. مردم بعد از خواندن نماز، از مسجد بيرون آمده بودند و به طرف خانه مي رفتند.

زهرا كه با مادرش به مسجد آمده بود، بعد از خواندن نماز، همراه مادرش از مسجد بيرون آمد. توي حياط، حاج آقا موسوي امام جماعت مسجد ايستاده بود و با چند نفر صحبت مي كرد. زهرا و مادرش چند لحظه اي ايستادند و منتظر شدند تا صحبت آن ها تمام شود. وقتي كه حاج آقا تنها شد، به طرفش رفتند و سلام كردند. حاج آقا جواب آن ها را داد و با آن ها احوالپرسي كرد.

مادر زهرا گفت: ببخشيد حاج آقا! زهراي ما يك سؤال داشت كه مي خواست از شما بپرسد.

حاج آقا لبخندي زد و گفت: بفرماييد زهرا خانم.

زهرا گفت: حاج آقا « تقليد » يعني چه؟

حاج آقا گفت: بگذار برايت توضيح بدهم. دخترم همان طور كه براي هر كاري مثلا درمان بيماري يا تعمير وسايل خانه يا دوختن لباس، يا ياد گرفتن يك شغل، ما به سراغ افرادي كه آن كار را بلد هستند مي رويم و هر چه آن ها مي گويند گوش مي كنيم، در مسائل ديني و احكام شرعي هم به سراغ كسي مي رويم كه متخصّص باشد و اين مسائل را بلد باشد؛ به چنين شخصي مجتهد يا مرجع تقليد گفته مي شود. عمل كردن به حرف و نظر مجتهد را تقليد مي گويند. تقليد يعني اين كه يك مسلمان در برنامه هاي زندگي و احكام شرعي بايد از يك مجتهد پيروي كند. پس تقليد يعني پيروي كردن و گوش دادن و اطاعت كردن دستورات خداوند از زبان نمايندگان امام زمان عليه السلام يعني مراجع تقليد. هر مسلماني يا بايد خودش مجتهد باشد و يا اين كه از مرجع و مجتهدي كه متخصص احكام اسلام است، تقليد كند.

احكام اسلامي در كتاب هايي به نام توضيح المسائل آمده است. البته آدم اول بايد مجتهد خودش را انتخاب كند و بعد به احكام اسلام كه در كتابش آمده عمل كند.

پس، يكي از وظيفه هاي دختران مسلمان اين است كه در آغاز تكليف، مرجع تقليد خود را انتخاب كنند.

مرجع تقليد بايد اين شرايط را داشته باشد:

1. مرد باشد، 2. بالغ باشد، 3. عاقل باشد، 4. شيعة دوازده امامي باشد، 5. از پدر و مادر مسلمان به دنيا آمده باشد، 6. زنده باشد، 7. عادل باشد، 8. دنيا پرست نباشد، 9. از مجتهدان ديگر با سوادتر باشد.

حاج آقاي موسوي سپس مكثي كرد و گفت: خوب حتماً حالا مي خواهي بداني كه چه طور مي تواني يك مجتهد با سوادتر را پيدا كني. راهش اين است كه حد اقل دو نفر آدم با سواد و درس خوانده در مسائل شرعي مجتهد با سوادتر را به تو معرفي كنند و تو را مطمئن كنند كه آن مجتهد از همه با سوادتر است.

پس، از حالا بايد به فكر مرجع تقليد و مجتهد خودت باشي!

زهرا از حاج آقا تشكر كرد. حاج آقا؛ پرسيد: ديگر سؤالي نداري؟

زهرا گفت: نه متشكرم.

مادر زهرا گفت: خيلي ممنون حاج آقا، ببخشيد كه وقت شما را گرفتيم.

حاج آقا گفت: خواهش مي كنم.

مادر زهرا با حاج آقا موسوي خدا حافظي كرد و همراه زهرا از مسجد خارج شد.

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

جشن تکلیف/محمود جویباری

منبع : مسجد، قدمگاه عاشقی


ادامه مطلب


[ شنبه 12 تیر 1395  ] [ 4:29 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

تربیت کودک نمازخوان

تربیت کودک نمازخوان

1.jpg

«و أمر أهلک بالصلاة و اصطبر علیها؛ای پیامبر!اهلت را به برپایی نماز فراخوان و در این امر پایداری و صبوری پیشه کن».(سوره طه،آیه ۱۳۲)

تشویق فرزندان به نماز، اختصاص به پیامبر ندارد.همه ما (والدین و مربیان) نسبت به فرزندان و شاگردان مسئولیم و باید در تربیت آنها کوشا باشیم.

فرزند وقتی که در خانه است از والدین مسائل را می‌آموزد و وقتی که در مدرسه است از مربیان و معلمان. بنابراین وظیفه مربیان و والدین در آموختن ارزش‌های اسلامی به فرزندان بیش از سایران می‌باشد.

در روایت است که به فرزندانتان از سن هفت سالگی نماز تمرینی یاد بدهید..........


ادامه مطلب


[ شنبه 12 تیر 1395  ] [ 4:27 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]