پيوند نماز با مسأله جبر و اختيار

پيوند نماز با مسأله جبر و اختيار

 

http://uupload.ir/files/0h8r_2463.jpg

در نماز ميگوييم: «اياك نعبد» يعني ما با اراده و اختيار خود تو را بندگي ميكنيم و سپس ميگوييم «و اياك نستعين» يعني همه چيز به ما تفويض نشده و ما همچنان به خداوند نياز داريم. مثل كساني كه آموزش رانندگي ميبينند كه شاگرد در گاز دادن و ترمز گرفتن اختيار دارد، ولي يك پدال گاز و ترمز هم زير پاي معلم است. انسان نيز اينگونه است كه هم اختيار دارد و هم پشت سرش قدرت ديگري نيز هست.


پیوند های نماز؛ حجت الاسلام قرائتی؛ ص ۹۵




ادامه مطلب


[ چهارشنبه 27 اردیبهشت 1396  ] [ 7:44 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

در مسافرت اگر اتوبوسی براي نماز نگه نداشت! وظيفه ما چيست؟

در مسافرت اگر اتوبوسی براي نماز نگه نداشت! وظيفه ما چيست؟

 

http://uupload.ir/files/l1mg_6.jpg

قبل از پاسخ چند نکته را یاد آوری می نمائیم:

نماز واجبي است که در هيچ حالتي از انسان ساقط نمي شود و بايد به هر شکل و در هر صورت آن را انجام داد.

باید از سفرهای غیر ضروری که احتمال از دست رفتن نماز است پرهیز نمود. حضرت علی علیه السلام فرمودند: « نبايد شخص به مسافرتى برود كه بر دين و نماز خود بيمناك است.»

سهل انگاری متدینین در امر به معروف و نهي از منكر موجب می گردد، برخی از افراد گستاخانه نسبت به نماز بی توجهی نمایند همانگونه که پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله) فرمودند: «امر به معروف و نهى از منكر كنيد، وگرنه خدا بدان شما را بر نيكانتان چيره مى‏كند...»

حال پیشنهاد ما این است که در مرحله اول با هماهنگی با مسافران ترتيبي داده شود که راننده اتوبوس توقف کند. اگر چنین شرایطی فراهم نشد، به تنهایی به راننده تذکر دهيد.

اگر راننده نگه نداشت که از جهت قانون برای نماز باید نگه دارد، شما به جهت نهی از منکر و برای آنکه مسافران بعدی از فیض نماز محروم نشوند حتما در اولین فرصت گزارش آن را به مسؤولین مربوطه اعلام کنید.

در هر حال نبايد براي نماز خواندن کوتاهي نمود و این امر مجوز قضا شدن نماز نيست. در ماشين وضو بگيريد و اگر آب نبود تيمم کنيد و اگر هر دو کار امکان نداشت، بدون وضو نماز را نشسته بخوانيد و بعدا هم نماز را قضا کنيد نمازتان نیز تا حد ممکن بر طبق دستور باشد يعني اگر ايستاده خواندن و يا رعايت جهت قبله و يا سجده بر چيزي که صحيح است ممکن است بايد رعايت کنيد و اگر ايستاده نشد بايد نشسته بخوانيد و اگر رو به قبله امکان پذير نبود به هر طرف کافي است. در مورد رکوع و سجده نيز اگر نتوانستيد طبق معمول انجام دهيد مي توانيد با اشاره انجام دهيد.

- « لَا يَخْرُجُ الرَّجُلُ فِي سَفَرٍ يَخَافُ فِيهِ عَلَى دِينِهِ وَ صَلَاتِه‏» ؛ (بحار الأنوار، ج‏10، ص 108)

- «لَتَأْمُرُنَّ بِالْمَعْرُوفِ وَ لَتَنْهُنَّ عَنِ الْمُنْكَرِ أَوْ لَيُسَلِّطَنَّ اللَّهُ شِرَارَكُمْ» ؛ (بحارالأنوار، ج 90، ص 378)




ادامه مطلب


[ سه شنبه 26 اردیبهشت 1396  ] [ 6:01 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؛ قسمت 9

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؛ قسمت 9

 

http://uupload.ir/files/iok_3.jpg

انصافاً چقدر نشستهايد در جلساتي که از عشق و محبّت و مهرباني خدا سخن گفته شده است و شما هم اشک ريختيد و حال کرديد؛ ولي وقتي رفتيد بيرون باز اوضاع همان اوضاع شده است.

عظمت خدا توليد خودت است. خودت بايد عظمت خدا را در دلت توليد کني. هر چقدر نماز را مؤدبانه تر خواندي، در احکام و آداب نماز از امر خدا حساب بردي، خدا در دلت عظمت پيدا مي کند.

آقاي من نسبت به هر کسي ادب رعايت کني، اُبهّتش به دلت مي نشيند. دوست نداري اُبهّت خدا به دلت بنشيند؟

آقا چرا من عظمت خدا را درک نمی کنم؟ حتماً سر نماز سرت را خاراندي، حتماً چشم هايت را اين ور و آن ور گرداندي، حتماً کلمات نماز را شسته و رفته اداء نکردي.

کتاب منبر و محراب ؛ چکیده ای از متن سخنرانی ها؛ صفحه 49 تا 96




ادامه مطلب


[ سه شنبه 26 اردیبهشت 1396  ] [ 5:37 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؛ قسمت 8

چگونه یک نماز خوب بخوانیم؛ قسمت 8

 

http://uupload.ir/files/tfub_3.jpg

چرا ما سر نماز به جاي «الله اکبر»، «الله رحمن» نمي گوييم؟ آيا بهتر نبود بگوييم خداي مهربان. دل ها بيشتر جذب نمي شد براي نماز؟ تا اينکه اول نماز از کبريايي خدا حرف مي زنيم.

چرا در مقابل کبريايي خدا سر به تربت و خاک مي گذاريم؟ چرا در هر رکعت يک رکوع و دو سجده داريم؟ براي اينکه نماز مي خواهد عظمت خداوند را در دل ما بنشاند.

اگر من سؤال کنم آيا لازم است ما عاشق خدا بشويم، همه محکم مي فرمايید: بله؛ ولي ميپرسم که آيا لازم است خدا در قلب ما عظمت داشته باشد؟ آرام مي فرماييد: بله؛

عزيز من! کوچه اي که مي خواهي از آن عبور بکني تا به خانه ي عشق به خدا برسي، در آن کوچه بايد اول احساس عظمت خدا در دلت بنشيند. 

چرا بعضي ها دوست دارند قدرت خدا را حذف کنند؛ عظمت خدا را حذف کنند؛ فقط با خدا عشق بازي کنند؛ چرا؟

کتاب منبر و محراب ؛ چکیده ای از متن سخنرانی ها؛ صفحه 49 تا 96




ادامه مطلب


[ سه شنبه 26 اردیبهشت 1396  ] [ 5:37 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]