حدیثی که شیخ مرتضی زاهد را پریشان کرد!

http://uupload.ir/files/gc3v_%D9%85%D8%B1%D8%AA%D8%B6%DB%8C_%D8%B2%D9%87%D8%AF_180517.jpg
آیت الله شیخ مرتضی زاهد، برای نماز خواندن آماده شده بود، آن شب یکی از درسهای اخلاق وی برقرار بود، به طور معمول در این جلسات، ابتدا دوستان نمازهای مغرب و عشا را به امامت او می خواندند و بعد، سخنان و موعظه های آن عالم عارف از روی کتب حدیثی شروع می شد؛ اما آن شب، نمازهای او عادی نبود. به خوبی پیدا بود فکر و حواسش جمع و جور نیست؛ انگار چیزی فکر و اندیشه او را به خود مشغول کرده بود. این حالت، در منبر و در صحبت های او بیشتر مشهود بود، همه فهمیده بودند فکر و حواسش جای دیگری است.
 
آن جلسه تمام شد؛ اما پریشانی های ایشان حتی در خیابان هم، ادامه داشت، دوستان و رفقای او نیز با نگرانی می گفتند: بیایید برویم دکتر، چرا این طور شده اید؟!
و آقا شیخ مرتضی فقط جواب می داد: نه، نگران نباشید؛ چیزی نیست.
 
چند روز بعد که دوستان دوباره آقا شیخ مرتضی را دیدند، حال ایشان هنوز خوب نشده بود که گفتند: برای شما مشکلی پیش آمده که چنین شده اید!؟ اما او باز هم در پاسخ می گفت: نگران نباشید.
 
یکی از دوستان با ناراحتی گفت: چه می فرمایید آقا! شما حواس پرتی پیدا کرده اید؛ ما را نگران کرده اید! ما حق داریم نگران باشیم و بدانیم چه شده است!
 
آقا شیخ مرتضی که چاره ای جز جواب دادن نداشت، با همان حال و هوای پریشان و نگرانش جواب داد: راستش چند روز پیش، حدیثی را خواندم؛ در آن حدیث، پیامبر خدا صلی الله علیه و آله به حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام می فرماید: یا علی به اندازه ای که تو با خوبی ها و راه های هدایت آشنایی داری، شیطان نیز به همان اندازه با همه بدی ها و راه های گمراهی و ضلالت در زمین و آسمان آشنایی دارد...
 
و سپس آقا شیخ مرتضی زاهد با نگرانی و اضطراب، به آرامی و زیر لب گفت: «... و من با این شیطان چه کنم؟»
 
ای بر طریق باطل پویان تو روز و شب داده عنان خویش به شیطان ز ریمنی
 
مهر رسول مرسل و مهر علی و آل بر دل گمار و گیر به جنات ساکنی(2)
 
پی نوشت:
1.خاطره از شیخ تقی کرمانشاهی
2.سعدی



ادامه مطلب


[ شنبه 9 اردیبهشت 1396  ] [ 5:37 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

منظور از سبك شمردن نماز در روایت امام صادق(ع) چيست؟

منظور از سبك شمردن نماز در روایت امام صادق(ع) چيست؟

http://uupload.ir/files/jd9p_2.jpg

در روايت معروف امام صادق عليه السلام آمده است: « شفاعت ما به کسی که نماز را سبک بشمارد نمی رسد.»

سبك شمردن نماز، یعنی انسان برای نماز ارزش و اهميت لازم را قائل نباشد و با وجود داشتن اختیار و قدرت برخواندن آن نسبت به اين فريضه الهي سستي نمايد.

در اينجا به تعدادي از مراتب و درجات سبك شمردن نماز اشاره مي نمائيم:

ترك عمدی نماز

رسول خدا فرمودند: «نماز را از روي عمد ترك نكن پس كسي كه از روي عمد نماز را ترك نمايد به تحقيق از امت اسلامي جدا گرديده است.»

ایشان همچنین فرمودند: اين دسته كه نماز نمي خواند در يكي از دَركات جهنم به نام «سَقَر» قرار خواهند گرفت .

گاهي نماز می خواند و گاهي ترك مي كند.

رسول خدا (ص) در خصوص اين افراد فرموده اند: براي اين گروه از افراد جايگاهي از جهنم به نام« غَيّ» اختصاص داده شده است (چرا كه خداوند متعال فرموده است ) : « امّا پس از آنان، فرزندان ناشايسته‏اى روى كار آمدند كه نماز را تباه كردند، و از شهوات پيروى نمودند؛ و بزودى« غَيّ» را خواهند ديد!»

تأخير بی دلیل نماز

انسان بدون هيچ عذري نماز خود را به تأخير بيندازد بگونه اي كه يا در آخر وقت خوانده شود و يا بطور كلي نماز قضا گردد.

امام صادق عليه السلام در تفسير آیه «فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ الَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ» فرمودند: مراد از بي اعتنايي به نماز در اين آيه، تأخير آن از اول وقت بدون عذر است .

با عجله خواندن نماز

نبي اكرم صلي الله عليه وآله مي فرمايد: «دزدترين مردم كسي است كه به خاطر سرعت و شتابزدگي از نماز خود كم كند، نماز چنين انساني، همچون جامه مندرسي در هم پيچيده شده، به صورت او پرتاب مي گردد.»

همچنین مردي در حضور اميرالمومنين عليه السلام نماز خود را با شتاب به جا مي آورد حضرت نگاهي به او كرده و فرمود: چند وقت است اينگونه نماز مي خواني؟ او گفت: مدت هاست. حضرت فرمود: مثل تو نزد خداوند مثل كلاغ مي باشد (كه بجاي سجده منقار بر زمين مي كوبد) اگر اينگونه بميري بر غير ملت و دين پيامبر اكرم مرده اي سپس فرمودند: بدرستيكه دزدترين مردم كسي است كه از نمازش بدزدد .

عدم حضور قلب و خمیازه کشیدن و بازی با صورت و ریش

امام باقر عليه السلام فرمودند: « بر تو باد توجه كامل به نمازت، پس همانا، آن مقدار كه در نماز حضور قلب داشته باشي، حساب مي شود، در نماز با دست و سر و ريش خويش بازي مكن، و در نماز با خودت صحبت نكن و خميازه نكش...»

به جا نياوردن كامل ركوع و سجود نماز

رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرموده: «كسى كه ركوع و سجده نمازش را كامل انجام ندهد ( مثل اين است كه ) نماز نخوانده است».

بدون دقت نماز خواندن

نبي اكرم (صلی الله عليه و آله ) مي فرمايد: « آنكس كه در مقابل مردم با دقت نماز بخواند و در خلوت بدون دقت نمازگزارد به نماز بي اعتنايي كرده است».

فراهم نكردن مقدمات نماز قبل از اذان

در روايات مذمت شده است كه انسان قبل از وقت نماز آماده نماز نباشد مثلاً وضوي خود را به تأخير انداخته باشد که این از مراتب پائين سبك شمردن نماز محسوب می شود.

-« إِنَّهُ لَا يَنَالُ شَفَاعَتَنَا مَنِ اسْتَخَفَّ بِالصَّلَاةِ» ؛ (الكافي، ج‏3، ص 270)

- «لَا تَدَعِ الصَّلَاةَ مُتَعَمِّداً فَإِنَّ مَنْ تَرَكَهَا مُتَعَمِّداً فَقَدْ بَرِئَتْ مِنْهُ مِلَّةُ الْإِسْلَام» ؛ (الكافي، ج‏3، ص 488)

- على مشكينى‏، تحرير المواعظ العددية، قم، الهادى‏، 1424 ق‏، هشتم، ص332

- على مشكينى‏، تحرير المواعظ العددية، قم، الهادى‏، 1424 ق‏، هشتم، ص332

- « فَخَلَفَ مِنْ بَعْدِهِمْ خَلْفٌ أَضاعُوا الصَّلاةَ وَ اتَّبَعُوا الشَّهَواتِ فَسَوْفَ يَلْقَوْنَ غَيًّا.» ؛ (مريم: 59)

- (ماعون: 4 و 5)

- عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع‏ فِي قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَ‏ فَوَيْلٌ لِلْمُصَلِّينَ الَّذِينَ هُمْ عَنْ صَلاتِهِمْ ساهُونَ‏ - قَالَ تَأْخِيرُ الصَّلَاةِ عَنْ أَوَّلِ وَقْتِهَا لِغَيْرِ عُذْرٍ. (وسائل الشيعة ؛ ج‏4 ؛ ص124)

- «أَسْرَقُ النَّاسِ فَالَّذِي يَسْرِقُ مِنْ صَلَاتِهِ تُلَفُّ كَمَا تُلَفُّ الثَّوْبُ الْخَلَقُ فَيُضْرَبُ بِهَا وَجْهُهُ» ؛ (ابن فهد حلى‏، عدة الداعي و نجاح الساعي‏‏، ص 41)

- عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ ع قَالَ: أَبْصَرَ عَلِيُّ بْنُ أَبِي طَالِبٍ ع رَجُلًا يَنْقُرُ بِصَلَاتِهِ فَقَالَ مُنْذُ كَمْ صَلَّيْتَ بِهَذِهِ الصَّلَاةِ فَقَالَ لَهُ الرَّجُلُ مُنْذُ كَذَا وَ كَذَا فَقَالَ مَثَلُكَ عِنْدَ اللَّهِ كَمَثَلِ الْغُرَابِ إِذَا مَا نَقَرَ لَوْ مِتَّ مِتَّ عَلَى غَيْرِ مِلَّةِ أَبِي الْقَاسِمِ ص ثُمَّ قَالَ عَلِيٌّ ع إِنَّ أَسْرَقَ النَّاسِ مَنْ سَرَقَ صَلَاتَهُ‏ (بحار الأنوار (ط - بيروت) ؛ ج‏81 ؛ ص242)

- «عَلَيْكَ بِالْإِقْبَالِ عَلَى صَلَاتِكَ فَإِنَّمَا يُحْسَبُ لَكَ‏ مِنْهَا مَا أَقْبَلْتَ‏ عَلَيْهِ وَ لَا تَعْبَثْ فِيهَا بِيَدِكَ وَ لَا بِرَأْسِكَ وَ لَا بِلِحْيَتِكَ وَ لَا تُحَدِّثْ نَفْسَكَ وَ لَا تَتَثَاءَبْ وَ لَا تَتَمَطَّ وَ لَا تُكَفِّر...» ؛ (بحارالانوار، ج 84، ص 201)

- « لَا صَلَاةَ لِمَنْ لَا يُتِمُّ رُكُوعَهَا وَ سُجُودَهَا» ؛ (بحار الأنوار، ج‏69، ص 198)

- « مَنْ أَحْسَنَ صَلَاتَهُ حَتَّى تَرَاهَا النَّاسُ وَ أَسَاءَهَا حِينَ يَخْلُو فَتِلْكَ اسْتِهَانَةٌ» ؛ (مستدرك‏الوسائل، ج3، ص 26)

- بحار الأنوار،ج‏2، ص 154




ادامه مطلب


[ شنبه 9 اردیبهشت 1396  ] [ 5:21 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

توصیه امام حسین علیه السلام به مرحوم آيت الله كمپانى‏

توصیه امام حسین علیه السلام به مرحوم آيت الله كمپانى‏

 

http://uupload.ir/files/9ta_5.jpg

عارف بزرگوار مرحوم آيت الله حاج شيخ محمد حسين اصفهانى كمپانى اهل مكاشفه بودند. در حالات ايشان آمده است روزى در حرم حضرت امير المؤمنين (عليه السلام) مشغول سجده طولانى بودم كه در آن حال حضرت سيد الشهداء (عليه السلام) را مى‏بينند كه به ايشان مى‏فرمايند: اينجا در حضور جمعيت براى عمل سجده طولانى خوب نيست اينگونه اعمال را در جاى خلوت انجام دهيد.


اکبر دهقان ؛ هزار و یک نکته اخلاقی از دانشمندان ؛ نکته ۹۳۴




ادامه مطلب


[ جمعه 8 اردیبهشت 1396  ] [ 6:50 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

پیک حق در قالب پشه، مرا از خواب بیدار کرد تا نمازم فوت نشود

پیک حق

 

http://uupload.ir/files/kzol_49293_665.jpg

«شهید حسین صنعت کار» بسیار مقیّد به خواندن نماز شب بود و این روحیه را در عمل به سایرین نیز منتقل می کرد. هر کس دو روز با او بود، نماز شب خوان می شد. از او سؤال کردم: « شده است از خواب بیدار نشوی؟» او با تبسم ملیحی گفت: «یک شب که از شدت ضعف و بی خوابی، خواب مانده بودم، با نیش پشه ای از خواب بیدار شدم، دیدم ساعت سه بامداد است. بسیار خوشحال شدم که پیک حق در قالب پشه، مرا از خواب بیدار کرد تا نمازم فوت نشود.»


نماز شب شهیدان ؛ محمد محمدی ؛ نشر دارخوئین ؛ ص 17




ادامه مطلب


[ جمعه 8 اردیبهشت 1396  ] [ 6:44 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]