خصوصی سازی دولتی
خصوصی سازی که در سیاست های اجرایی اصل «۴۴» قانون اساسی تبلور یافته است، بی شک یکی از مهم ترین دغدغه ها و دلمشغولی های نظام اقتصادی کشور ماست. راه درازی طی شده و تجربه های مثبت و منفی فراوان و گاه با هزینه های گزافی اندوخته شده تا به این نتیجه رسیده ایم که اقتصادی که یکسره در سیطره دولت باشد ناتوان از تخصیص بهینه منابع و گستردن تور عدالت بر سر جامعه است. تصمیم گرفته شده است تا پاسخ به پرسش های اساسی دانش اقتصاد یعنی «چه کالایی، برای چه کسی، توسط چه کسی، به چه مقدار و با چه قیمتی تولید شود» را به نظام بازار و حوزه رقابت واگذار کنیم. قاعدتا چنان چه به این نتایج رسیده باشیم، باید چنین دیدگاهی در تمامی سیاست ها به عنوان وجه غالب رخ نمایاند و در تمامی سطوح تصمیم گیری نیز مورد پذیرش و رعایت قرار گیرد.
ادامه مطلب
نگاهی به رشد توسعه انسانی ایران محسوس، اما همچنان نامطلوب
چند سالی است که تئوریسین های اقتصادی، «انسان» را مبدا توسعه معرفی می کنند و نظریه های نوین رشد متکی بر انسان هاست، به این معنا که سرمایه گذاری روی انسان را معتبرترین شرط حرکت به سمت توسعه بهینه اقتصادی می دانند.
امروزه شاخص توسعه انسانی، مدرن ترین معیاری است که جای هر کشور را در جدول سازمان ملل تعیین می کند. مشارکت مردم در فرآیند توسعه اقتصادی و سپس امکان استفاده از بهداشت، آموزش و مواردی از این قبیل عنوان شاخص های دیگر برای ارزیابی پیشرفت کشورهای مختلف است که مجموعه آنها تحت نام شاخص های توسعه انسانی مورد توجه آژانسهای بین المللی است. عناصر اساسی در الگوهای توسعه انسانی، بهره وری، برابری، پایایی و توانمندسازی است. در قالب این الگو، بهره وری مشارکت فعال مردم در فرآیند درآمدزایی و اشتغال به شمار می آید.
ادامه مطلب
فرآیند پیدایش و سیر تحولات سازمان برنامه ایران
سازمان مدیریت وبرنامه ریزی ایران در ادامه تغییراتی که در آبان ماه ۱۳۸۵ از طرف نهمین رییس جمهوری اسلامی ایران، دکتر محمود احمدی نژاد جهت اصلاح ساختار آن صورت گرفت، در۱۸ تیرماه ۱۳۸۶ با دیگر معاونت های اقتصادی نهاد ریاست جمهوری ادغام و به فعالیت آن پایان داده شد.
تاسیس و آغاز به کار سازمان برنامه، سلف سازمان مدیریت و برنامه ریزی در تاریخ ۲۶ بهمن ۱۳۲۷ و بر اساس ماده ۸ قانون برنامه هفت ساله عمرانی ایران (برنامه اول عمرانی) صورت گرفت و بدین ترتیب پایان فعالیت سازمان در آستانه ۶۰ سالگی آن اتفاق افتاد. عمده دوران فعالیت سازمان برنامه در ایران مصادف است با نیمه دوم قرن بیستم، دوران شکوفایی اقتصادی ناشی از انقلاب صنعتی در غرب و دوران تلاش برای دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی در دیگر نقاط جهان. دورانی که تعداد معدودی از کشورها در یک فرآیند تاریخی، دوران شکوفایی اقتصادی و توسعه را تجربه کردند و گروه کثیری از کشورهای عقب مانده از قافله شکوفایی اقتصادی، تلاش و تقلا برای دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی را با راهکار برنامه ریزی شروع کردند.
ادامه مطلب