اقتصاد نپستر:موثر ترین راه برای حمایت از مالکیت فکری چیست؟
«هر چند عجیب به نظر می رسد، اما در دنیایی که قانون، دزدی ضبط خودرو ها را نا دیده می گیرد، ممکن است صاحبان آنها عملا شرایط بهتری پیدا کنند.»
در روز های طلایی فعالیت نپستر۱، می توانستیم تقریبا هر قطعه موسیقی را روی میز کار کامپیوتر مان ذخیره کنیم. بعد بی آنکه انرژی چندان زیاد تری صرف کنیم، می توانستیم آن را روی یک دستگاه ام پی تری پلیر یا سی دی بریزیم. با هر دوی این روش ها می توانستیم از شنیدن یک قطعه موسیقایی با کیفیتی شبیه به یک سی دی خریداری شده لذت ببریم، بی آنکه مجبور باشیم سر کیسه را شل کنیم.
منتقدین نپستر می گفتند که این شرکت دزدی کرده. هر چند که دوستداران موسیقی عاشق نپستر بودند، اما منتقدینش استدلال می کردند که این شرکت، اگر به شکل قانونی و در دسترس فعالیت کند و به رشد خود ادامه دهد، دست آخر به ضرر موسیقی دوستان خواهد بود. به باور آنها اگر فعالیت نپستر قانونی و گسترده می ماند، فروش قطعات موسیقایی ضبط شده به صفر می رسید و انگیزه فعالیت از موسیقیدان ها گرفته می شد؛ بنابراین وجود نپستر به معنای پایان کار جامعه حرفه ای موسیقی بود. در این دید گاه افراد در روز های طلایی نپستر تنها به این دلیل سی دی می خریدند که چیزی از فعالیت این شرکت نمی دانستند یا به اینترنت با پهنای باند گسترده دسترسی نداشتند. منتقدین در داد گاه ها پیروز شدند و توفان سایبری، نپستر را مچاله کرد و به تدریج کشت.
ادامه مطلب
تباهی اقتصاد ریاضیاتی از درون؟
داغ ترین عنوان در ریاضیات، فیزیک و علومی این چنین «نظریه آشوب» است. این نظریه به جهت دلالت هایش نظریه ای تند به نظر می رسد اما هیچ کس آن را متهم به غیرریاضیاتی بودن نمی کند چون محاسبات پیچیده و نمودارهای پیشرفته کامپیوتری را در بر دارد و عملا در مرزهای دانش ریاضیات است.
با نگاهی عمیق تر می توان گفت نظریه آشوب واکنشی در برابر تلاش ها، سرمایه ها و امیدهایی است که برای دهه ها بر سر موضوعاتی گذاشته شد که در پی نفوذ کردن به لایه های عمیق تر اتمی و لایه های بیرونی تر کهکشان ها بود. نظریه آشوب تمرکز علمی را در پایان به جهان «میکروسکوپی ای» بازگرداند که برای همه ما آشنا است.
راست است که نظریه آشوب از رشته پست و مایوس کننده هواشناسی آغاز شد. چرا به نظر می رسد که برای تمام هواشناسان پیش بینی هوا غیرممکن است در حالی که آنها کامپیوترهای قدرتمندتر و اطلاعات بیشتری دارند؟ دو دهه پیش ادوارد لورنز، متخصص هواشناسی در دانشگاه ام آی تی با این کشف که حتی تغییری کوچک در آب و هوا می تواند تغییرات بعدی ویرانگر را موجب شود، به سمت نظریه آشوب کشیده شد. او با نامیدن آن به اثر پروانه ای قصد داشت
ادامه مطلب
پروژه های سیما و منظر شهری از دیدگاه اقتصادی
● پیش گفتار
بخش مهمی از پروژه های عمران شهری، به پروژه های طراحی شهری اختصاص دارد که در زیر این عنوان کلان پروژه های سیما و منظر شهری شامل کف سازی ها، تجهیز گذرها و استقرار و نصب اثاثیهٔ عمودی شهری تعریف شدنی اند. بیشتر پروژه های مرتبط با سیما و منظر شهری، چه از نظر اجزائی و چه از نظر بهره برداری پروژه های عمرانی کوتاه مدت و میان مدت به شمار می روند؛ به همین منظور سالانه بخش مهمی از اقلام هزینه های عمرانی شهری را به خود اختصاص می دهند و گاه کار بدین جا می انجامد که از رهگذر پیش بینی های نادرست در طراحی یا محاسبات فنی شهرسازی، شاهد هدر رفتن منابع و اعتبارات عمرانی در این بخش باشیم و با توجه به این که این بخش از فعالیت های عمرانی اغلب در ذهن شهروندان تعریف مشخصی مانند احداث یک پل، خیابان، بزرگ راه و ... ندارد، این شیوه می تواند به واکنش هائی بعضاً نامطلوب بیانجامد به ویژه آن که بسیاری از تغییرات در حوزهٔ سیما و منظر شهری به درستی درک و احساس نمی شوند. ضرورت این نوع پروژه ها و پردازش برنامه ریزی شدهٔ آنها از جمله نکاتی است که می توان از منظر اقتصاد شهری به آن توجه کرد.
ادامه مطلب