48. ترجمه ترکی قرآن، نسخهای از ترجمه ترکی قرآن با تاریخ 734ق. در موزههای هنری ترکی - اسلامی استانبول نگهداری میشود، که قدیمترین ترجمه موجود ترکی قرآن است.
48. ترجمه ترکی قرآن، نسخهای از ترجمه ترکی قرآن با تاریخ 734ق. در موزههای هنری ترکی - اسلامی استانبول نگهداری میشود، که قدیمترین ترجمه موجود ترکی قرآن است.
49. ترجمه اردو، نخستین ترجمه قرآن کریم به زبان اردو، ترجمه مولاناشاه رفیعالدین دهلوی است (1190 ق.); اما از آن پس اردوزبانان در ترجمه و تفسیر قرآن کریم در فاصله چهار قرن، سنگ تمام گذاشتهاند و کتابشناسی ترجمهها و تفسیرهای قرآن کریم به زبان اردو که منتشر شده است، بیش از یکهزار اثر را دربر دارد.
50. ترجمه لاتین، نخستین ترجمه لاتینی قرآن را رابرت کتونی (روبرتوس کتننسس) در سال 1143م. انجام داد که قرنها بعد با اجازه مارتین لوتر اجازه چاپ پیداکرد.
51. ترجمه انگلیسی قرآن، قرآن کریم به انگلیسی بیش از هر زبان اروپایی دیگر ترجمه شده است و امروزه بیش از چهل ترجمه کامل و یکصدوبیست ترجمه برگزیده از قرآن کریم به انگلیسی وجود دارد. نخستین ترجمه کامل انگلیسی به قلم الکساندر راس است که از روی ترجمه فرانسوی در سال 1648م. به عمل آمده است. از غیر مسلمانان ترجمه آرتور آربری ترجمهای ممتاز است. و از مسلمانان ترجمههای پیکتال و عبد الله یوسف علی.
52. ترجمه فرانسوی قرآن. بهترین ترجمههای فرانسوی قرآن ترجمه کازیمیرسکی، و ترجمه بلاشر است.
53. ترجمه آلمانی قرآن. بهترین ترجمههای آلمانی قرآن ترجمه اولمان، ترجمه هنینگ، و اخیرا ترجمه همراه با توضیحات و واژهنما (کونکوردانس) اثر رودی پارت است.
54. ترجمه روسی قرآن. بهترین ترجمههای روسی قرآن یکی ترجمه کراچفسکی است، و دیگری که در سال جاری (1374ش.) انتشار یافته است ترجمه پرفسور عثمانوف.
55. اولین مفسر قرآن حضرت رسول(ص) هستند و نمونهای از تفسیرهای ایشان، با ترتیب سوره بهسوره در کتاب اتقان سیوطی نقل شده است. نیز بسیاری از احادیث از ایشان نقل شده است که روشنگر آیات قرآنی است و احادیث تفسیری نام دارد.
56. پس از رسولالله(ص) بزرگترین قرآنشناس و مفسر جامعه اسلامی درصدر اسلام، حضرت علیبن ابیطالب(ع) است که سوگند یاد فرموده است که اگر بخواهم تفسیر سوره حمد را درحدی که هفتاد بار شتر باشد، بیان میدارم. همچنین ایشان از حافظان قرآن و کاتبان وحی بوده است و مصحف خود را در فاصلهای کمتر از یک هفته پس از وفات رسولالله(ص) جمع کرد. ولی چون دارای توضیحات و اضافات تفسیری بود و فیالمثل نام منافقان را که در قرآن با اشاره و بدون نام آمده است، بالصراحه معلوم میکرد و نظایر این، آن جمع و تدوین را که برحسب نزول بود از ایشان نپذیرفتند. حضرت ابتدا آزرده شدند; ولی سپس با دیدن روشمندی و اتقان شیوه کار گروه زیدبن ثابت در عهد عثمان و کمال دقت و مراقبتی که در تدوین مصحف امام (مصاحف عثمانی) به کار رفته بود آنرا پذیرفتند و مصحف خود را ظاهر نساختند و فرمودند: اگر همان مسؤولیتی که بهعثمان داده شد به من داده میشد من نیز در جمع و تدوین قرآن همان کار را میکردم.
57. پس از حضرت رسول و حضرت علی(ع) بزرگترین قرآنشناس جامعه صدر اسلامی ابن عباس (عبداللهبن عباس) صحابی گرانقدر و شاگرد حضرت علی(ع) بوده است که اقوال تفسیری او که در دل تفسیر طبری آمده بوده است، بهصورت مستقل جمع شده و به کوشش فیروزآبادی صاحب قاموس تحت عنوان تنویر المقباس فی تفسیر ابنعباس مدون گردیده و در عصر جدید انتشار یافته است.
58. پس از ابنعباس شاگرد بزرگش مجاهد، مفسریبزرگ است و گویند سیبار قرآنکریم را بهدرس و تفسیر نزد ابنعباس دوره کرده بود و به روایتی شاگرد حضرت علی(ع) هم بوده است. در سالهای اخیر تفسیر او در دو مجلد بهطبع رسیده است.
59. مهمترین تفسیر قدیم جهان اسلام تفسیر طبری مورخ و محدث بزرگ ایرانیاست (متوفی 310ق.) که به جامعالبیان معروف است و در سی مجلد بهطبع رسیده است. این تفسیر قدیمترین و مهمترین تفسیر نقلی یا ماثور جهان اسلام هم شمرده میشود.
60. قدیمترین تفسیرهای شیعه یکی تفسیر علی بن ابراهیم قمی است که در دو مجلد به طبع رسیده است; و دیگر تفسیر فرات کوفی که آن نیز طبع منقحی دارد. قمی و کوفی از رجال اواخر قرن سوم و اوایل قرن چهارم هجریاند.