رئیس آزمایشگاه عصبی- شناختی مركز ملی مطالعات اعتیاد با بیان اینكه مصرف مواد مخدر منجر به تخریب مغز میشود، میزان ضایعه و آسیب مغزی حاصل از مصرف مواد را بسته به نوع و میزان ماده مصرفی متفاوت خواند.
به گزارش ایسکانیوز ، دكتر حامد اختیاری در نشست علمی- پژوهشی كه با عنوان «بازتوانی عصبی شناختی، موج جدید در درمان اعتیاد» و با حضور جمعی از پژوهشگران، مدیران، محققان حوزه اعتیاد در مجموعه فرهنگی شقایق برگزار شد، گفت: بازتوانی شناختی در طب اعتیاد، موج جدیدی از روشهای درمانی است که نزدیک به دو دهه مورد توجه محققین و درمانگران حوزه اعتیاد قرار گرفته است.
دکتر اختیاری گفت: کشف پایههای عصبیشناختی اعتیاد در کنار انعکاس یافتههای مطالعات، نسبت به گذشته توانسته نگرش تعداد بیشتری از درمانگران این حوزه را تغییر دهد و آنها را به انجام پژوهشهای بیشتر در این خصوص تشویق كند.
این پژوهشگر حوزه اعتیاد با بیان اینكه مصرف مواد مخدر در افراد هم منجر به وابستگی و هم موجب تخریب مغز میشود، گفت: میزان ضایعه و آسیب مغزی حاصل از مصرف مواد بسته به نوع و میزان ماده مصرفی متفاوت است.
اختیاری ادامه داد: اکثر مراکز درمانی فعال در حوزه اعتیاد، صرفاً بر روی موضوع وابستگی متمرکز هستند و معتقدند که ترمیم تخریب مغزی در فرد معتاد بتدریج صورت میپذیرد.
او با اشاره به اینکه همواره باید به این موضوع توجه كنیم که بیان همه ابعاد، میزان و شدت آسیب مغزی به فرد معتاد توسط درمانگر ضرورت نداردگفت: برای درمان فرد معتاد ضروریست درمانگر با هدفگذاری نواحی مغزی، علاوه بر درمان وابستگی، بر روی موضوع تخریب مغزی نیز برنامهریزی درمانی خود را انجام دهد.
اختیاری ادامه داد: امروزه شاهد سیر افزایشی ثبت مطالعات کارآزمایی با هدف مقایسه اثرات کاربرد مداخلات بازتوانی شناختی برای بیماران مصرفکننده، نسبت به سایر روشهای قدیمی شناختی رفتاری هستیم. در مداخلات بازتوانی شناختی هدف اصلی، بازگرداندن کارکردهای مغزی آسیبدیده بیماران در اثر مصرف مواد استکه با جلسات درمانی منسجم و منظم توسط درمانگر (عمدتاً دارای دو بخش آموزش و تمرین میباشد) طراحی میشود.
او تاکید کرد: بخش آموزشی جلسات درمانی، با هدف ارتقای کارکرد فراشناخت و آموزش استراتژیهای جبرانی و بخش تمرین جلسات درمانی هم با هدف ارائه ورزشهای مغزی پلکانی که سطح دشواری آنها به تدریج افزایش مییابند، ارائه میشود.
105105