به سایت ما خوش آمدید . امیدوارم لحظات خوشی را درسایت ما سپری نمایید .

خوش آمدید

هر گونه نظر و پیشنهاد و انتقادی داشتید، در قسمت نظرات اعلام کنید.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل

محسن طاهری از مداحان اهل بیت (ع)، به بررسی ویژگی‌های نهضت علمی امام صادق (ع) و هنر مداحی می‌پردازد.

به گزارش خبرنگار حوزه قرآن و عترت گروه فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان؛محسن طاهری از مداحان با سابقه اهل بیت (ع) است. وی از محضر اساتید این امر بهره برده و در محضر علما کسب فیض کرده است.همچنین محسن طاهری از شاگردان مرحوم شیخ احمد کافی بوده است.به مناسبت شهادت امام صادق (ع) در زمینه های مختلف مداحی و البته نهضت علمی امام ششم شیعیان با وی به گفتگو نشسته ایم.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل


در ابتدا در مورد پیروزی اخیر برادران اهل شیعه و سنی در موصل نظری دارید؟

بله به شکر خدا مردم عراق همچون کشورهایی که در صدر این مجاهدت قرار داشتند ،بعد از تلاش بسیار به پیروزی بزرگی در موصل دست یافتند و امروز با تلاش بیشتر در صدد نابودی استکبار که در لباس داعش است قدم برمی دارند.امیدواریم این مجاهدت ادامه داشته باشد تا باقیمانده ریشه های دشمن خشکانده شود و زمینه ظهور حضرت حجت ابن الحسن(عج) فراهم شود.

جهان در انتظار عدالت و عدالت در انتظار مهدی(عج) است

این مجاهدت ها و تلاش ها تا کجا باید ادامه پیدا کند تا چشمان ما به جمال امام زمان(عج) روشن شود؟

استاد بنده مرحوم احمد کافی می گفتند که جهان در انتظار عدالت و عدالت درانتظار مهدی(عج) است، غیر از این هم نیست. هرجا آزادی خواهی و عدالت طلبی هست، ذهن انسان به سمت عادل و مصلح حقیقی می رود که برای دیدن ایشان چشم انتظاری می کنیم.باید هر کدام از ما در حد توان خود، جهان را مهیا و آماده ظهور امام زمان(عج) کنیم و آن وقت می توانیم توقع این را داشته باشیم که ایشان ظهور کنند.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل

آنچه امروز ما از معارف مذهب جعفری داریم مرهون  مجاهدت امام صادق(ع) است

موضوع اصلی گفتگوی ما در مورد امام صادق(ع) و نهضت علمی ایشان است.شما از محضر علما استفاده کرده اید و با این بحث آشنا هستید.در مورد مجاهدت امام صادق (ع) در عصر خود چند جمله ای را بیان کنید.

باید در ابتدا بگویم که آنچه امروز ما از معارف مذهب حقه جعفری داریم و احادیث ایشان در اختیار ماست، همه مرهون و مدیون مجاهدت امام صادق(ع) است.شاعر می گوید:
«نهضت علمی که آن امام کرد کاری چون خون سیدالشهدا کرد
از سر اسلام دست فتنه جدا کرد آنچه رسالت برعهده داشت ادا کرد».
امام صادق(ع) در زمان خود یک نهضت بپا کرد، همچنان که سیدالشهدا با خون خود این کار را انجام داد.در زمان ایشان خیلی ها می خواستند مسیر اسلام را به بیراهه بکشانند،اما امام با روشنگری از این کج روی جلوگیری کردند و میدان نبرد ایشان با دشمنان اسلام، جلسات درس و بحث بود.این موضوع را با قاطعیت باید گفت که امام صادق(ع) نه تنها مذهب شیعه را احیا کرد، بلکه حق بزرگی بر گردن بشریت دارد.

رابطه ایشان با اقشار مختلف مردم چگونه بود؟

قطعا این موضوع در اخبار و روایات موجود است که ایشان از اقشار مختلف مردم شاگرد داشتند و برای افراد منعی وجود نداشت که به جلسات امام صادق(ع) راه یابند.آن هم در زمان خفقات آن روزهای مدینه که مردم به سختی می توانستند به امام خود دسترسی داشته باشند.ایشان شاگردان متفاوتی از نقاط مختلف داشتند و این موضوع نشان می دهد که امام صادق (ع) در دل جامعه زندگی می کردند و درد مردم درد ایشان بود.ایشان به جوانان بها می دادنند و با آنها در درسها به بحث می پرداختند.

رابطه خود شما با جوانان چطور است؟

این مطلب را به صراحت می گویم که بنده خودم را نوکر جوانان می دانم.یعنی آغوش ما روی جوانان باز است تا بتوانیم آنها را جذب دین و دستگاه اهل بیت(ع) کنیم.تلاش کردم که با آنها دوست و رفیق باشم و در رابطه ام با جوانان نگاه بالا به پایین نداشته ام.بالاخره ما هم روزی جوان بوده ایم و شرایط آنها را درک می کنیم.این جوانان آینده سازان کشور هستند.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل

جنگ از میدان حقیقی به فضای مجازی کشیده شده است

امروز چقدر جوانان کشور با دین ارتباط دارند؟

در نظر داشته باشید با توجه به سخن بزرگان کشور، شرایط جامعه ما در تقابل با دشمنان ،کمتر از روزهای دفاع مقدس نیست.آن روز جنگ در میدان فکه و شلمچه بود، امروز نبرد در میدان های مجازی و حقیقی دیگر است.اگر در آن ایام، ما جوانان رشید و با شهامتی داشتیم که در برابر دشمن سینه سپر کردند ، امروز نیز جوانان بی شماری در کشور هستند که با اخلاص دل به دریای نبرد زده اند و ازجبهه حق و حقیقت دفاع می کنند.آنچه امروز در کشور مطرح است، حضور سبز و چشمگیر و فعال جوانان در عرصه های مختلف است.نمونه اش مراسم احیا شب های قدر، مناجات خوانی شب های ماه رمضان و حضور در هیات عزاداری است.امروز نوبت جوانان است که وارد میدان شوند و کشور را بسازند.

تا به حال این اتفاق رخ داده است که از اشتباه جوانی در هیات ها چشم پوشی کنید تا او از دستگاه اهل بیت دور نشود؟

بله اتفاق افتاده است و ما به خاطر آن هدف والا باید چشم پوشی کنیم.آیا ما خود اشتباه نداریم؟ آیا ما در ایام جوانی معصوم بوده ایم که حالا توقع معصومیت از جوانان داریم.من امروز در خانه ام یک دختر 21 ساله و یک پسر 17 ساله دارم و باید با آنها تعامل داشته باشم.این موضوع مسلم است که برخی خواسته های جوانان با نگاه ما متفاوت است اما می شود با ادبیات درست و مناسب، به تفاهم رسید.ما باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل.برخی از آقایان که پا به سن گذاشته اند در برخی موارد با جوانان برخورد می کنند که این رفتار شایسته و پسندیده نیست.البته جوانان هم نباید فضا را به سمت بی احترامی به بزرگترها ببرند و باید از تجربه آنها استفاده کنند.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل

یک مداح چقدر باید در مشکلات در کنار مردم باشد و درد جامعه درد مداح باشد؟

مداح اگر مردمی نباشد خودش ضرر می کند. به نظر بنده مداحانی که از جامعه دوراند و خود را تافته جدا بافته می دانند ضرر می کنند.آنچه به نفع ماست، اخلاق خوب است.کسانی که مدح اهل بیت(ع) می کنند، باید سیره این بزرگواران را در زندگی خود جاری کنند.مداح باید بداند که اگر مردم به ما حتی سلام می دهند به خاطر دستگاه اهل بیت (ع) است و مداح با آحاد جامعه تفاوتی ندارد.

به نظر شما آیا مداحی شغل است؟

مداحی می تواند شغل باشد. البته می تواند شغل هم نباشد. یعنی اگر کسی مبتنی بر اصول از این طریق کسب روزی کند اشکالی ندارد.اما نیت کار بسیار مهم است.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل

آیا برخی افراد از این موضوع سوء استفاده نکرده اند؟

متاسفانه باید به این موضوع اشاره کرد که برخی ها با سو استفاده از مداحی به این مقوله ضربه زده اند.مداح می تواند بایک بی توجهی نقش تخریبگر را در امور دینی داشته باشد.یعنی مداح هم می تواند ستایشگر اهل بیت(ع) باشد و هم با بی توجهی به این دستگاه ضربه بزند.باید به این امر توجه فراوانی داشته باشیم.


مداحان هدف مقدسی را دنبال می کنند و باید تمام جوانب کار سنجیده شود.می شود از این راه کسب درآمد کرد ،هرچند شاید فردای قیامت به واسطه اینکه همه چیز را دنیایی حساب کرده ایم ،چیزی دستمان را نگیرد.از این منظر هم باید به قضیه نگاه کرد.مداح باید طوری با خدا معامله کند که دستش خالی نباشد.مداح گاهی اوقات برخی انسان ها را به نقطه اوج معنوی رساند ،اما خودش آخر خط است.اگر کسی بخواهد از راه خواندن برای اهل بیت (ع)کسب در آمد کند و جیب خود را پرکند،در اشتباه است چون مداحی بیزینس نیست.مداحی چاشنی معرفت معنویت و اخلاص نیاز دارد.

مشکل بزرگ هیات ها ، فاصله گرفتن از سخنرانی ومنبر است

به یکی از معضلات هیات های مذهبی اشاره کردید.آیا مشکل دیگری در این خصوص در ذهن دارید؟

به نظر من یکی از مشکلات بزرگ هیات ها در این سال ها ، فاصله گرفتن از سخنرانی ومنبرها است.خیلی از افراد، وقتی مداح شروع به خواندن می کند وارد مجلس می شوند و به موضوع سخنرانی بی توجه اند.بدانیم که اول باید زیر بنای معرفتی انسان ساخته شود و بعد وارد مقوله مداحی شویم.مثل اینکه ابتدا ما باید نماز های واجب را بخوانیم و بعد به امور مستحبی مثل هیات رفتن اهتمام ببخشیم.نباید در هیات ها به دنبال هیجان باشیم و اصل برگزاری جلسه را فراموش کنیم.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل

به نظر شما علت اصلی این فاصله چیست؟

دلایل مختلفی دارد شاید. برخی منبرها موضوع قابل عرضه ای ندارد یا شاید مستمعین مسائل سیاسی را با موضوع منبرها قاطی می کنند.اما اگر نفس یک سخنران حق باشد مردم را به سمت خود جذب می کند.

آیا هیات ها می توانند مامنی برای انجام کارهای سیاسی باشند؟

رهبر معظم انقلاب در این زمینه فرموده اند:ما هیات سکولار نمی خواهیم و مداح باید نظر خود را بگوید و به روشنگری در میان مردم بپردازد.اما محل بحث اینجاست که در اوج معنویت یک جلسه نباید برخی مسایل سیاسی را بیان کرد و حال خوب مردم در آن دقایق را از آنان گرفت.اما مداح می تواند به شیوه ای درست مروج یک خط سیاسی باشد و نباید در مسایلی که در حد یک مداح نیست وارد شود.

چقدر مداحی را یک هنر می دانید؟

حتما مداحی یک هنر است و این هنر ملزوماتی دارد که مداح باید آن را فرا بگیرد.مداح باید با ادبیات فارسی و عربی آشنایی داشته باشد و بتواند قالب های مختلف شعری را بشناسد.مداح باید مضمون و محتوای یک شعر را بشناسد و بداند که چه شعری در چه مجلسی بخواند.مداحان جایگاه ویژه ای در میان مردم دارند و باید بتوانند با حرکات و سکنات خود جامعه را به سمت خدا و معنویت سوق دهند.

مداحی می تواند شغل باشد، اما بیزینس نیست/باید به فکر تعامل با جوانان باشیم نه تقابل

سوال آخر ما این است که به نظر شما در مجالس مذهبی چقدر تلاش شده است برای زمینه سازی ظهور امام زمان؟

ما در عرصه آخر الزمان و امام عصر(عج) بسیار کم کاری کرده ایم.به ما دستور داده اند که بیشتر کارها و دعاهای ما برای زمینه سازی ظهور باشد ، اما آیا ما این کار را انجام داده ایم؟ مجالس اهل بیت(ع) در این زمینه بسیار کوتاهی کرده اند.ما باید در مسیر اهداف نورانی امام عصر (عج)حرکت و دل های های مردم را برای فرج آماده کنیم.

ممنون از حضور شما در باشگاه خبرنگاران جوان، سخن خاصی دارید؟

به امید توفیق روزافزون شما و همکارانتان

گفتگو از محمدرضا فلاحی

انتهای پیام/

ادامه مطلب
سه شنبه 27 تیر 1396  - 7:17 PM

جستجو

آمار سایت

کل بازدید : 1493222
تعداد کل پست ها : 20595
تعداد کل نظرات : 20
تاریخ ایجاد بلاگ : جمعه 29 مرداد 1389 
آخرین بروز رسانی : پنج شنبه 25 مرداد 1397 

نویسندگان

مهدی گلشنی

امکانات جانبی

کد ذکر ایام هفته
اوقات شرعی

حدیث