محور : اقتصاد ایران
دژپسند فرهاد,گودرزي محسن
مطالعات کاربردي در مورد کشورهاي در حال توسعه نشان مي دهند استفاده از سياست کاهش ارزش پول، اثرات مختلفي بر تراز پرداختهاي کشورهاي در حال توسعه داشته است. سياست کاهش ارزش پول زماني مي تواند کسري تراز پرداختها را تصحيح نمايد که بازار ارز از ثبات نسبي برخوردار بوده و سياستهاي پولي و مالي نيز متعاقبا تعيين شده باشد و در حالت انبساطي قرار نداشته باشند. ثبات بازار ارز توسط شرط مارشال لرنر بررسي مي شود. شرط مارشال لرنر بيان مي کند که اگر مجموع مقدار مطلق کشش تقاضا و عرضه ارز يک کشور بيشتر از يک باشد بازار ارز از ثبات نسبي برخوردار است و افزايش نرخ ارز يا کاهش ارزش پول مي تواند کسري حسابهاي جاري را بهبود بخشد.
در اين مقاله شرط مارشال لرنر در ايران با استفاده از يک مدل سري زماني و يک مدل تلفيقي مورد بررسي قرار مي گيرد. نتايج بررسي شرط مارشال لرنر توسط مدل سري زماني برقراري شرط مارشال لرنر در ايران در کوتاه مدت و بلند مدت تاييد نمي کند. همچنين بررسي شرط مارشال لرنر با استفاده از داده هاي تلفيقي نيز برقراري شرط مارشال لرنر در ايران را تاييد نمي کند.
كليد واژه: ايران، پول، کاهش ارزش پول، تراز پرداخت، شرط مارشال لرنر، نرخ ارز
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد ایران
اكبريان رضا,حيدري پور سيدمحسن
اهميت توسعه بازارهاي مالي در رشد اقتصادي همواره از مباحث کليدي در اقتصاد توسعه است. هدف اين مقاله بررسي تاثير توسعه بازار مالي بر رشد اقتصادي ايران در کوتاه مدت و بلند مدت طي دوره زماني (1345-1386) است. بدين منظور، از دو شاخص مختلف توسعه بازار مالي (نسبت پس انداز مالي به توليد ناخالص داخلي و نسبت اعتبارات داخلي به توليد ناخالص داخلي)، در دو الگوي مجزا و در قالب مدل اقتصادسنجي خود توضيح با وقفه هاي گسترده (ARDL) استفاده شده است. وجه تمايز اين مطالعه با ساير مطالعات در اين است که از يک سو جهت تاييد نتايج به دست آمده از دو شاخص مختلف استفاده شده است و از سوي ديگر به دليل غالب بودن ماهيت پولي شاخص حجم نقدينگي، از به کارگيري اين شاخص صرف نظر شده است.
نتايج حاصل از برآورد معادلات نشان مي دهد که در هر دو الگو، شاخصهاي مالي در کوتاه مدت بر رشد اقتصادي تاثير منفي دارند اما در بلند مدت با کمي اغماض اين رابطه ميان شاخصهاي توسعه مالي و رشد اقتصادي وجود دارد که حاکي از نبود نظارت دقيق در سيستم بانکي بر تسهيلات اعطايي است.
كليد واژه: ايران، اقتصاد، رشد اقتصادي، بازار مالي، پس انداز بخش خصوصي، پس انداز مالي، مدل اقتصاد سنجي ARDL
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد ایران
محمدي تيمور,صفرزاده اسماعيل,موسوي ميرحسين
مساله حائز اهميت در دوره هاي اقتصادي اين است که اين دوران، در چه زماني از يک مرحله، وارد مرحله ديگر مي شود. اهميت اين موضوع آنجا است که سياستهاي اقتصادي اغلب اثرات خود را با وقفه هاي دروني و بيروني به جاي مي گذارد و ممکن است سياست اعمال شده در دوره اي که رکود بوده طراحي شده باشد ولي به دليل وجود وقفه، اثرات خود را در دوره رونق بر اقتصاد بگذارد. پس براي اينکه سياستها اثرات خود را در دوره اي که اعمال شده اند بگذارند، بايد نقطه اي را که در آن اقتصاد از يک دوره رونق (رکود) به دوره رکود (رونق) وارد مي شود، مشخص کرد. از آنجايي که اين نقطه در آينده اتفاق مي افتد پس يک عامل انتظاري است و بايد پيش بيني شود. در اين مقاله سعي شده است که اين نقطه از طريق روشهاي آماري پيشرفته مانند شاخصهاي ترکيبي آينده نگر و زنجيره مارکوف براي اقتصاد ايران برآورد شود.
كليد واژه: دورانهاي اقتصادي، نقطه چرخش، شاخصهاي ترکيبي آينده نگر، زنجيره مارکوف، انتقال رژيم
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد اسلامی
هيبتي فرشاد,احمدي موسي
در دهه هاي اخير تامين مالي اسلامي با روند رو به رشد قابل ملاحظه اي مواجه بوده است. يکي از مشخصات مهم آن، اين است که هدف تامين کننده منابع مالي به هيچ وجه نمي تواند بهره باشد و بجاي آن يک شاخص يا سهم را در منافع لحاظ مي نمايد. چند نوع محصول استاندارد در زمينه تامين مالي به منظور دستيابي به نيازهاي تجارت و پروژه ها ايجاد شده است. برخي از اين محصولات بطور مستقيم براساس مباني قرآني ايجاد شده اند و برخي ديگر نيز نتيجه مهندسي مالي مي باشند که از ترکيب ابزارهاي مالي متنوع و مورد قبول براي دستيابي به محصولي که در قبال ريسک قابل قبول، بازده قابل قبولي را نيز ايجاد کند، بوجود آمده است. بخش عمده اي از رشد تامين مالي اسلامي بخصوص در دهه 1970، به دليل نياز موجود در زمينه صادرات نفت کشورهاي اسلامي بود. در حال حاضر با وجود ايجاد تنوع در صنعت، تامين مالي پروژه محور اهميت خود را از دست نداده است. در همين زمان، تامين کنندگان مالي اسلامي در اجراي تامين مالي پروژه محور، به محدوديتهاي اعتباري بانک ها وابسته بودند. در مطالعه حاضر به بررسي تامين مالي پروژه محور پرداخته شده و با تامين مالي سنتي مقايسه مي شود و در نهايت برخي تکنيک هاي مورد استفاده در اين زمينه در کشورهاي اسلامي تبيين خواهد شد.
كليد واژه: تامين مالي اسلامي، منابع مالي، تامين مالي پروژه محور، مهندسي مالي، تامين مالي سنتي
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد
وکيلي فرد حميدرضا,زارعي عليرضا
طبق تئوري قيمت گذاري آربيتراژ (APT) بازده واقعي سهام شرکت يا صنعت وابسته است. حساسيت بازده يک دارايي به تغييرات پيش بيني نشده در عوامل کلان ريسک بيانگر معيار ريسک سيستماتيک ورقه بهادار است. در حالت تعادل، بازده پيش بيني شده ورقه بهادار تابعي خطي از حساسيتهاي بازده واقعي ورقه بهادار به تغييرات پيش بيني نشده در عوامل کلان ريسک است. APT تعداد يا ماهيت اين عوامل را مشخص نمي کند. تحليل عاملي بازده سهام مي تواند براي تعيين حساسيتهاي اوراق بهادار خاص نسبت به عوامل کلان ريسک بکار رود، بدون آنکه اين عوامل را شناسايي کند. در اين راستا تحقيق حاضر سعي در پاسخگويي به اين پرسش دارد که: آيا مي توان با استفاده از معيارهاي ريسک حسابداري در دوره جاري، تغييرات مقطعي معيارهاي ريسک APT (حساسيتها) را در دوره آتي پيش بيني نمود؟ مطالعه تجربي براي نمونه اي شامل سهام 42 شرکت پذيرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طي سالهاي 1378 تا 1383 صورت گرفت. متغير (هاي) وابسته، معيارهاي ريسک APT ناشي از تحليل عاملي بازده ماهانه سهام، و متغيرهاي مستقل مجموعه اي از متغيرهاي متداول حسابداري مرتبط با فعاليتهاي عملياتي و مالي شرکتها، شامل معيارهاي مرتبط با نقدينگي، مديريت بدهي، سودآوري و کارايي، ريسک تجاري، ارزش بازار (نسبت دورگه) و اندازه شرکت مي باشد. ضرايب رگرسيون با استفاده از مدل مبتني بر داده هاي تابلويي تخمين زده شدند. معناداري مدل توسط آماره F آزمون گرديد. بر اين اساس، در دامنه مطالعه انجام شده، متغيرهاي متداول حسابداري مي توانند سهمي از تغييرات مقطعي معيارهاي ريسک APT در دوره آتي را توضيح دهند.
كليد واژه: بورس اوراق بهادار تهران، ريسک سيستماتيک، آربيتراژ، بازده سهام، قيمت گذاري، نظريه قيمت گذاري آربيتراژ (APT)
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد ایران
عبدلي قهرمان*
* دانشکده اقتصاد، دانشگاه تهران
در اين مقاله نرخ تنزيل اجتماعي براي ايران محاسبه شده که در ارزيابي اقتصادي و تحليل فايده هزينه پروژه هاي سرمايه گذاري نظير طرحهايي که مقاصد بهبود زندگي مردم را بررسي مي کنند، مورد استفاده قرار مي گيرد. اجزاي اين نرخ طبق فرمول رمزي شامل نرخ رشد مصرف واقعي سرانه، کشش مطلوبيت نهايي مصرف و نرخ تنزيل مبتني بر مرگ و مير است. براساس آمار سري زماني واقعي 1353-1386 (سي و يک سال) نرخ تنزيل %7.2 برآورد شده است. با توجه به منطق بکار گرفته شده و مقايسه آن با کشورهاي ديگر، اين نرخ معقول بنظر مي رسد و مي تواند در عمل نيز بکار گرفته شود.
كليد واژه: ايران، نرخ تنزيل اجتماع- تجزيه و تحليل فايده- هزينه، سرمايه گذاري، مصرف، مرگ و مير
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد ایران
عوامل موثر بر رشد صنعت گردشگري ايران
تقوي مهدي,قلي پور سليماني علي
پاسخ به اين پرسش که «چه عوامل در افزايش درآمدهاي گردشگري خارجي ايران موثر هستند؟» زمينه اجراي پژوهش حاضر را فراهم آورده است. «افزايش تعداد اتاق در هتل»، «آموزش منابع انساني شاغل در صنعت گردشگري» و «جنگ» از جمله متغيرهاي توضيحي هستند که به گمان محقق مي توانستند موجب تاثير بر گردشگري خارجي ايران (متغير وابسته) شوند. نوع داده هاي پژوهشي سري زماني 1357-1386 است.
براي آزمون پايايي سري زماني از آزمون ريشه واحد و به منظور آزمون فرضيه هاي پژوهش و برآورد مدل تعادل بلند مدت از رگرسيون چند متغيره و تکنيک خود توضيح با وقفه هاي گسترده (ARDL) استفاده گرديد. نتايج پژوهش نشان مي دهد که ضرايب متغيرهاي مربوط به «تعداد اتاق هتل»، «درآمدهاي ارزي دوره هاي گذشته»، «قيمت اتاق هتل»، «نرخ آزاد ارز»، «آژانس هاي گردشگري» معنادار و علامت آنها نيز طبق انتظار است.
كليد واژه: ايران، صنعت گردشگري، ARDL، هتل، توسعه گردشگري، سري زماني
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد ایران
ابراهيمي محسن,قنبري عليرضا
عامل اصلي در نوسانات درآمدهاي نفتي، نوسان قيمتهاي نفت است. از آنجايي که اقتصاد ايران متکي به درآمدهاي نفتي است؛ تثبيت و مقابله با ريسک نوسانات قيمت نفت، لازم و ضروري مي نمايد. يکي از راهکارهاي نوين و جذاب مقابله با ريسک قيمت نفت، ورود به بازارهاي کاغذي نفت و استفاده از ابزارهاي مشتقه مالي است که موضوع مطالعه اين مقاله است. ابزار پوششي مورد استفاده مقاله، قراردادهاي آتي يک تا چهار ماهه آتي بورس نفتي نايمکس مي باشد. در اين مطالعه با استفاده از روشهاي مختلف اقتصادسنجي حالات مختلفي براي استراتژي پوشش ريسک بدست آمد که براي انتخاب بهترين حالت، کارايي و مطلوبيت هر کدام محاسبه شده و نتايج نشان مي دهند که با استفاده از قراردادهاي آتي مي توان ريسک درآمدهاي نفتي را حداقل 85 درصد کاهش داد که در بهترين حالت به 96 درصد نيز مي رسد.
كليد واژه: ايران، نوسانات درآمدهاي نفتي، نوسان قيمت نفت، بورس نفتي نايمکس، پوشش ريسک، بازارهاي آتي نفت خام، نرخ بهينه پوشش ريسک، مدل اقتصادسنجي VAR، مدل اقتصادسنجي ECM
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد ایران
خدادادكاشي فرهاد,حيدري خليل
فقر مقوله اي است جهاني که هم کشورهاي در حال توسعه و هم کشورهاي توسعه يافته نسبت به آن نگراني دارند. علاوه بر اين، سازمانهاي بين المللي براي کاهش آن تلاش مي کنند. قانون اساسي ايران و سندهاي قانوني الزام آوري همچون سند چشم انداز و قانون برنامه به صورت مستقيم يا غير مستقيم بر کاهش فقر در ايران تاکيد دارند. در اين مقاله شاخصهاي فقر در ايران به روشهاي مختلف و با تاکيد ويژه بر رويکرد تغذيه اي محاسبه مي شوند. درصد افراد فقير و شکاف فقر و شاخص سن، از جمله شاخصهاي مورد استفاده در اين مقاله هستند. يافته هاي اين مقاله دلالت بر آن دارد که مجموعه تحولات اقتصادي و اقدامات حمايتي منجر به کاهش فقر مطلق و افزايش فقر نسبي در ايران شده است. علاوه بر اين با مقايسه روشهاي مختلف اندازه گيري فقر در مي يابيم که اندازه فقر و درصد افراد فقير جامعه تابعي از نحوه نگرش به مفهوم فقر است. واقعيت اقتصاد ايران مويد آن است که در حوزه سياستگذاري براي کاهش فقر، مفهوم مطلق فقر مناسب ترين مفهوم است.
كليد واژه: ايران، فقر، عامل فقر، درصد خانوارهاي فقير، شاخص سنجش فقر، شکاف فقر، شاخص سن، عملکرد تغذيه اي
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اقتصاد ایران
پيرايي خسرو,شهسوار محمدرضا
استان فارس با دارا بودن حدود 6.5 درصد از کل جمعيت کشور و وسعت جغرافيايي قابل توجه و امکانات و قابليتهاي مناسب اقتصادي- اجتماعي همواره با کاستيها و محروميتهايي روبرو بوده است. بنابراين آگاهي از وضعيت فقر در مناطق شهري و روستايي استان مي تواند زمينه ساز مناسبي به منظور سياستگذاريهاي کوتاه مدت و بلند مدت در امر توسعه استان باشد. با در نظر گرفتند اين موضوع در مطالعه حاضر، وضعيت فقر در مناطق شهري و روستايي استان فارس طي سالهاي 1374-86 بررسي شده است. بدين منظور پس از ارايه تعاريف فقر و انواع آن و مروري بر مطالعات صورت گرفته، خط فقر مطلق بر مبناي 50 درصد ميانه مخارج خانوارها تعيين شده و سپس شاخصهاي فقر مانند نسبت سرشمار، نسبت شکاف درآمدي، شدت فقر، شاخص سن و کاکواني معرفي و براي مناطق شهري و روستايي استان محاسبه شده است. نتايج محاسبه اين شاخصها نشان مي دهد که ميزان خط فقر مطلق سالانه خانوارها در مناطق شهري بيشتر از مناطق روستايي بوده و روند شاخصهاي فقر در مناطق شهري و روستايي نشان دهنده روند نزولي فقر در اين مناطق طي دوره مورد بررسي است.
كليد واژه: استان فارس، وضعيت اقتصادي، فقر، خط فقر، مناطق شهري و روستايي، شاخص فقر فاستر، گرير و توربک
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 3 (پياپي 34) پاييز 1388
محور : اخبار جهاد اقتصادی
استاندار اردبیل گفت: هنرجویان هنرستان های فنی و حرفه ای و کاردانش به عنوان نیروهای زبده از عناصر کارآمد در سال جهاد اقتصادی هستند.
به گزارش خبرگزاری شبستان از استان اردبیل، دکتر سید حسین صابری استاندار اردبیل صبح امروز(22اردیبهشت) در مراسم اختتامیه دهمین دوره مسابقات فنی و حرفه ای کشور در اردبیل اظهار داشت: در سال جهاد اقتصادی ما به اصلاح فرآیند هایی در حوزه های مختلف نیازمندیم که هنرجویان پیشرو در این اصلاح هستند.
وی با یادآوری این که در سال جهاد اقتصادی بدنه کار و تلاش باید بدنه کارآمد باشد گفت: هنرجویان در این مسابقات با نشان دادن نوآوری ها، خلاقیت ها و نخبگی خود در این عرصه درخشش کامل داشته اند.
وی تصریح کرد: روی آوردن به مسائل تخصصی و تلفیق علم و عمل از جمله مزیت های هنرجویان و دانش آموزان هنرستان ها است که باید به این ویژگی ارج و بهای خاص داد.
صابری در ادامه سخنان خود به جایگاه کشورمان در دنیا اشاره کرد و افزود: امروز ایران اسلامی ما در جایگاهی قرار دارد که مورد الگو و عمل بسیاری از کشورها است و باید این جایگاه ارزنده با نگاه عمیق و ژرف به تحولات منطقه ای تثبیت شود.
استاندار اردبیل با ارج نهادن به ایثارگری رزمندگان و شهدای 8 سال دفاع مقدس، امنیت و اقتدار امروز کشورمان را مدیون خون شهدا اعلام کرد و از دانش آموزان به عنوان رهروران حقیقی عزت و سلامت آن ها یاد کرد.
خبرگزاری شبستان
محور : اقتصاد ایران
پژويان جمشيد,فقيه نصيري مرجان
مفهوم رقابت بندي از جنبه هاي خرد و كلان قابل بررسي است. مطالعه حاضر در مفهوم رقابت مندي به چند نكته توجه دارد؛ اول اينكه اين مفهوم در سير تكويني نظريات مزيت نسبي و مزيت نسبي پويا در جهان امروز مورد توجه اقتصاددانان تجارت قرار گرفته است؛ دوم در اغلب مطالعات، شاخصهاي تركيبي رقابت مندي، بر اساس عوامل تعيين كننده آن دسته بندي شده اند، ليكن در اين مطالعه علاوه بر توجه به عوامل تعيين كننده، به اين موضوع نيز توجه شده كه شاخصهاي فوق بر كداميك از مولفه هاي تابع توليد تاثير مي گذارند؛ زيرا رويكرد اصلي اين مطالعه مبني بر اين است كه عوامل رقابت مندي از طريق مولفه هاي تابع توليد منجر به رقابت مندي و در نهايت رشد اقتصادي خواهد شد. از اين رو در اين مطالعه ابتدا به مرور مختصري از نظريه هاي مزيت نسبي، مزيت نسبي پويا و مزيت رقابتي پرداخته شده؛ سپس تعاريف مختلفي از رقابت مندي ارايه مي شود و پس از آن با مرور مطالعات تجربي در مورد رقابت مندي، شاخصهاي رقابت مندي كار، سرمايه و تكنولوژي را معرفي كرده و با روش تاكسونوي عددي براي 57 كشور جهان طي دوره 1995-2003 شاخصهاي مذكور محاسبه مي شود. شايان ذكر است كه كشور ايران در هيچ يك از مطالعات انجام شده از رقابت مندي در سطح جهان وجود نداشته و براي اين كشور محاسبه اي وجود ندارد.
در اين مطالعه رتبه كشور ايران در شاخصهاي معرفي شده محاسبه و جايگاه رقابت مندي آن در ميان كشورهاي جهان معين شده است. براي ارزيابي شاخص محاسبه شده نيز، يك شاخص كلي از سه شاخص مذكور محاسبه و با شاخصهاي مطالعات ديگر مقايسه مي شود.
كليد واژه: ايران، رقابت پذيري، مزيت نسبي پويا، مزيت رقابتي، نظريه مزيت، شاخصهاي رقابت مندي
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 2 (پياپي 33) تابستان 1388
محور : اقتصاد ایران
حسيني ميرعبداله,عاقلي كهنه شهري لطف علي
در اين مقاله از مدل اقتصادسنجي داده هاي تابلويي (Panel data) براي برآورد كششهاي درآمدي، قيمتي مستقيم و جانشيني واردات ايران از اكو و واردات اكو از ايران براي دوره زماني 1998-2002 استفاده شده است. نتايج حاصل از «برآورد كششها در تجارت متقابل ايران و اكو گوياي آن است كه كششهاي درآمدي وارد كننده، درآمدي صادركننده، قيمتي و جانشيني واردات ايران از كشورهاي عضو اكو به ترتيب برابر 1.21، 0.74، -0.42 و 0.07 است، حال آنكه كششهاي درآمدي صادركننده، درآمدي وارد كننده، قيمتي و نسبت واردات به GDP اقتصاد واردكننده (كشورهاي عضو اكو) به ترتيب برابر 0.84، 0.71، 0.6 و 0.45 مي باشد. در واقع كشش درآمدي واردات ايران از كشورهاي عضو اكو بيشتر از كشش درآمدي صادرات ايران به كشورهاي عضو اكو است؛ اما كشش قيمتي صادرات ايران به كشورهاي عضو اكو بيشتر از قدر مطلق کشش قيمتي واردات ايران از كشورهاي عضو اكو است.
كليد واژه: ايران، كشورهاي عضو اكو، اكو، كشش درآمدي، كشش قيمتي، داده هاي تابلويي (Panel Data)، سازمان همكاري اقتصادي، تجارت جهاني
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 2 (پياپي 33) تابستان 1388
محور : اقتصاد ایران
عسگري منوچهر,توفيقي حميد
هدف از اين تحقيق تعيين نرخ واقعي تعادلي ارز، ناميزاني نرخ ارز و بررسي تاثير ناميزاني نرخ واقعي آن بر رشد اقتصادي است. با توجه به معرفي ادبيات جديد نرخ ارز در اواخر دهه 80 ميلادي، و همچنين مدل هاي اقتصادسنجي ارايه شده در دهه هاي اخير، مدلي كه در اين مقاله معرفي شده، مدل پايه اي ادواردز است كه با توجه به شرايط و ويژگيهاي كشور تغييرات مناسب در آن اضافه شده است. متغيرهاي مورد استفاده در اين تحقيق براي تعيين نرخ واقعي ارز عبارتند از: نسبت هزينه هاي مصرفي دولت به توليد ناخالص ملي، نسبت تشكيل سرمايه به توليد ناخالص ملي، حساب سرمايه، نسبت درآمد نفت و گاز به توليد ناخالص ملي، مازاد رشد عرضه پول نسبت به رشد توليد ناخالص ملي، درصد تفاوت ميان نرخ ارز بازار مولوي و بازار رسمي، دوره زماني مورد بررسي در اين تحقيق از سال 1338 تا 1386 است. در اين مقاله از آزمون همگرايي يوهانسون يوسيليوس به منظور برآورد رابطه نرخ تعادلي بلندمدت ارز استفاده شده است. پس از محاسبه نرخ واقعي تعادلي ارز، از رابطه بلندمدت برآورد شده ناميزاني به صورت درصد تفاوت ميان نرخ واقعي ارز و نرخ واقعي تعادلي ارز برآورد شده، محاسبه گرديد. از آنجايي كه در بيشترين سالها نرخ ارز در كشور بيش از حد ارزشگذاري شده و به عبارتي ناميزاني منفي بود، مطابق انتظار با قرار گرفتن آن در مدل رشد، تاثير منفي بر رشد اقتصادي داشته است.
كليد واژه: ايران، رشد اقتصادي، نرخ ارز، ناميزاني نرخ ارز، نرخ واقعي ارز، نرخ تعادلي ارز، آزمون اقتصادي، مدل اقتصادسنجي
:: مشاهده متن کامل مقاله در قالب فرمت pdf ::
منيع : پژوهشنامه اقتصادي- شماره 2 (پياپي 33) تابستان 1388