فرض كنید كه در یك دنیای دیگر وارد شدهاید و از بین اعضای بدن برای زندگی خود فقط باید سه عضو را انتخاب كنید. كدام اعضا را انتخاب میكنید؟ احتمالا قلب یكی از آنهاست. مغز چطور؟ آیا ریه را انتخاب نمیكنید؟ پس غذا خوردن و معده را باید فراموش كنید!
اما اینها فقط فرض هستند. نمیتوان از بین اعضای بدن انتخابی انجام داد، همهی عضوها حیاتی هستند و باید ازهمهی اعضا به بهترین شكل محافظت كنید. اما اگر اعضای بدن شما میتوانستند از بین مطالب مختلف یكی را برای محافظت خود انتخاب كنند، احتمالاً این مقاله انتخاب آنها بود.
ریهها :
اگر فكر میكنید كیسهی هوای ماشین شما تكنولوژی پیشرفتهای دارید، لحظهای به ریههای خود فكر كنید. ریهها اكسیژن هوا را میگیرند و آن را وارد خون میكنند و دی اكسید كربن را خارج میكنند. ولی این تنها كار ریه نیست. ریهها باكتریها و ویروسها را كه با هوا وارد ریهی شما میشوند پاكسازی میكنند. موثرترین عملكرد ریه بالا بردن سطح انرژی بدن و كاهش عفونتهایی است كه از طریق هوا منتقل میشوند.
بهترین راه حفاظت از ریه :
پرخوری و زیاده روی در مصرف چربیها فقط برای قلب ضرر ندارد. اضافه وزن فشار بیاندازهای به ریهها وارد میكند. چربی اضافی در قفسه سینه باز شدن ریهها را هنگام پر شدن هوا محدود میكند.
خوشبختانه حتی كاهش مختصری در وزن، تاثیر بزرگی دارد. تحقیقات نشان میدهند كه 10% كاهش وزن حجم ریه را 5% افزایش میدهد. میزان كربوهیدرات غذا را كاهش دهید و بر میزان فلاونوئید مصرفی خود بیافزایید. فلاونوئید یك ماده آنتیاكسیدان است كه عملكرد ریه را بهبود میبخشد و در سیب وجود دارد. تحقیقات نشان میدهد در افرادی كه حداقل 2 بار در هفته سیب میخورند احتمال ابتلا به آسم 32% كمتر است. یك مطالعه نشان میدهد كه مصرف یك سیب در روز خطر ابتلا به سرطان ریه را 40% كاهش میدهد.
كلیهها:
كلیهها از لحاظ ارزش قابل قیمتگذاری نیستند و بسیار ارزشمندند. این دو ارگان آب اضافی بدن و مواد زاید خون را تصفیه میكنند. اما این تنها كار آنها نیست. بلكه مایعات بدن، نمك و اسیدها راتنظیم میکنند.
بهترین راه حفاظت از كلیهها :
سنگ كلیه بسیار دردناك است. اما اگر میخواهید بزرگترین خطری كه كلیه را تهدید میكند بشناسید باید بدانید كه فشار خون بالا به مرور زمان عروق كلیه را تخریب میكند و عملكرد كلیه را از بین میبرد و حتی فشار خون را بالاتر نیز میبرد. اگر این مشكل درمان نشده باقی بماند ممكن است منجر به مرگ شود. علاوه بر كنترل فشارخون، مصرف سدیم كمتر و آب و پتاسیم بیشتر و مصرف گوشت ماهیچهگاو نیز برای كلیه مفید است. مطالعات نشان میدهد مصرف گوشت ماهیچه گاو فشار خون را كاهش میدهد. ورزش نیز موجب تنظیم فشار خون میشود.
كیسهی صفرا:
كیسه صفرا مخزن بسیار با ارزشی است. این عضو گلابی شكل كه صفرای تولید شده در كبد را ذخیره میكند به هضم چربیها در رودهی كوچك كمك میكند. اگر از سنگ كیسهی صفرا در امان بمانید
بهترین راه حفاظت از كیسه صفرا:
سنگ كیسهی صفرا قطعهی كوچكی ازكلسترول است كه كریستالی شدهاست. تا وقتی كه سنگ كیسهی صفرا در مجرای صفرا گیر نكند دردناك نمیشود. یك راه ساده وجود دارد كه خطر سنگ صفرا را نسبتا كاهش میدهد. تحقیقات نشان میدهد كه ورزش 30 دقیقه ای روزانه میتواند باعث پیشگیری از ایجاد سنگ كیسه ی صفرا شود.
فیبرهای محلول و ویتامین c كه در میوه ها موجود است نیز احتمال بروز سنگ كیسهی صفرا را كاهش میدهد.
لوزالمعده (پانكراس) :
این عضو ارزشمند كه بین معده و ستون مهرهها واقع شدهاست انسولین را برای تنظیم قندخون و متابولیسم بدن ترشح میكند. همچنین آنزیمها و موادی را ترشح میكند كه برای بدن حیاتی هستند.
برای حفاظت از پانكراس:
اگر در مقابل سنگ كیسهی صفرا در امان بمانید خطر ابتلا به التهاب پانكراس در شما كاهش مییابد. در این بیماری ملتهب شدن پانكراس ایجاد میشود كه میتواند در اثر وجود سنگ ایجاد شود. اگر از التهاب پانكراس پیشگیری كنید میتوانید خطر ابتلا به سرطان بسیار كشندهی پانكراس را نیز كاهش دهید. میوهی تازه و سبزیجاتی مانند سیبزمینی خطر سرطان پانكراس را 49% كاهش میدهد. مطالعات نشان میدهند كه مصرف منظم گوجهفرنگی و محصولاتی كه حاوی آن است احتمال بروز سرطان پانكراس را 31% كاهش میدهد. علت این تاثیر رنگدانهی قرمز رنگی است كه لیكوپن نام دارد. تاثیر این رنگدانه قبلا در مبارزه با سرطان پروستات اثبات شده بود.
كبد:
الكل مواد مختلف و سمومی كه وارد بدن میشود توسط كبد پاكسازی میشوند. این عضو صفرا را میسازد. همچنین كبد باكتریها را از جریان خون پاك میكند، آهن بدن را ذخیره میكند و گلوكز را به گلیكوژن تبدیل میكند تا انرژی را ذخیره كند.
بهترین راه حفاظت از كبد:
اگر مشروبات الكلی مصرف نكنید و غذاهای سالم مصرف كنید عمر كبد زیاد میشود. مطالعات نشان میدهد كه مصرف غذاهای سالم و عدم مصرف الكل از خطر ابتلا به التهاب كبد و سرطان كبد میكاهد.
ادامه مطلب
برخی از دردهای شكمی، ساده و پیشپا افتادهاند و به درمان نیاز ندارند و خود به?خود هم بهبود مییابند اما گاهی دردهای شکمی، خطرناك و حتی كشنده هستند و اگر طی چند ساعت به كمك بیمار نشتابیم، جان و سلامت وی در معرض خطر قرار میگیرد....
دردهای خطرناك یا جدی، خصوصیاتی دارند كه توجه به آنها برای اقدام به موقع و مراجعه به پزشك مهم است.
شكم به حد فاصل بین پرده دیافراگم (پرده زیر ریهها) تا ناحیه ورودی لگن گفته میشود و یك حفره تو خالی است كه برخی اندامهای توخالی مثل بخش كوچكی از مری، معده، روده بزرگ و كوچك و نیز كبد، لوزالمعده طحال و كیسه صفرا در آن جای گرفتهاند. در دو طرف مهرهها و در ناحیه پشت، كلیه و سیستم مجاری ادراری و كمی پایینتر و در ناحیه تحتانی شكم، رحم، تخمدانها و ضمائم آن در جنس مونث قرارگرفتهاند.
آسیب و اختلال عملكرد در هر كدام از این بخشها باعث ایجاد درد میشود. از آنجا كه این اندامها در كنار هم قرار گرفتهاند، یكی از بهترین روشهای اولیه برای تشخیص درد، توجه به علایم و نشانههای ظاهری است. دردهای شكمی متفاوت و از شایعترین علل مراجعه بیماران به پزشك هستند. 13 نوع از آنها كه به پیگیری نیاز دارند عبارتند از دردهایی كه:
درد ارجاعی
منشأ این دردها از محوطه خارج شكمی است یعنی بیمار با درد شكم به پزشك مراجعه میكند و بعد از معاینهها و آزمایشها معلوم میشود مثلا درد مربوط به عفونت قسمت تحتانی ریه و در اثر سینه پهلو كردن بوده یا عفونت باعث انتشار درد به حفره شكمی شده است. این نوع دردها از نوع ارجاعی هستند.
درد شدید و نفس گیر
دردهای ناتوانکننده و شدید که فرد در اثر آن خمیده و دولا راه میرود، نمیتواند بخوابد یا قادر به حضور در محل كارش نیست، از نوع شدید هستند و به بررسی نیاز دارند.
درد متداوم
دردهای كوتاهمدت شكمی معمولا مهم نیستند مثلا تولید گاز زیاد در رودهها و حركات آن ممكن است درد ایجاد كنند و معمولا بعد از مدت کوتاهی، بهبود مییابد ولی تداوم آن میتواند مشكلساز باشد، دردهای شدید عودكننده و طول كشیده از مواردی هستند که باید بررسی شوند.
درد همراه با تب
درد همراه با تب، درد غیرمعمولی و معمولا نشاندهنده وجود عفونت داخل بدن است. گاهی زخمهای معده یا اثنیعشر دچار عارضه پارگی میشوند و در حفره شكم عفونت ایجاد میکنند. آبسههای داخل شکمی، التهاب کیسه صفرا یا لوزالمعده و سنگهای کلیوی که دچار عارضه شدهاند، از علل مهم تب همراه با دلدرد هستند و همگی بیماریهای مهمی به شمار میروند.
درد همراه با زردی پوست
وجود درد همراه زردی پوست، به بررسی دقیقتر و گاه بستری بیمار نیاز دارد. این علامت میتواند به علت وجود سنگ كیسه صفرا، تكان خوردن آن و در نتیجه انسداد مجرای صفراوی باشد. این بیماران با دلدرد شدید و استفراغ مراجعه میكنند و گاهی لازم است در اسرع وقت تحت عمل جراحی قرارگیرند.
دردی که به پشت میزند
دردهایی كه به پشت میزنند، ممكن است با دردهای كمر یا دردهای عضلانی اشتباه گرفته شوند ولی همراهی درد شكم و درد پشت گاه به دلیل التهاب پانكراس (پانكراتیت) یا التهاب و زخم اثنیعشر است. این بیماران باید از نظر قلبی هم بررسی شوند.
درد همراه با خونریزی گوارشی
درد شكم و استفراغ حاوی خون، میتواند به دلیل خونریزی از مری یا معده باشد. خونریزی گاهی ناشی از وجود زخم در دستگاه گوارش فوقانی، بیماریهای مزمن کبدی یا حتی سرطانهای دستگاه گوارش است. گاهی خونریزی گوارشی خود را با سیاهرنگ شدن مدفوع نشان میدهد و برخی اوقات در فرد دچار دردشکم، خون روشن به همراه مدفوع یا بدون آن از مقعد دفع میشود. در همه این موارد باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه شود.
8 دردی که با تغییر وضعیت تشدید مییابد
اگر در اثر حركت، پهلو به پهلو شدن و سرفه درد ناحیه شكم تشدید شود، احتمالا اتفاق مهمی افتاده و پرده پوشاننده حفره شکم دچار التهاب شده است. به این حالت پریتونیت گفته میشود. پریتونیت یکی از اورژانسهای پزشکی است و اغلب به عمل جراحی اورژانس نیاز دارد. چنین افرادی در زمان معاینه شکم با کوچکترین فشار روی جدار شکم دچار درد بسیار شدید میشوند. سوراخ شدن جدار روده یا معده و انسداد عروقی که به رودهها خونرسانی میکنند، از علتهای منجر به پریتونیت (التهاب حفره داخلی شکم) هستند.
دردی که به کشاله ران تیر میکشد
دردهایی که از ناحیه كمر شروع و به کشاله ران انتشار مییابند، معمولا ناشی از بیماریهای كلیوی مانند عفونت كلیه و سنگهای كلیوی هستند. بیماران اغلب شكایتهای دیگری از قبیل سوزش ادرار، تهوع و استفراغ هم دارند.
درد عصبی
برخی بیماران هنگام مراجعه به یك نقطه خاص مانند ناف یا پهلو یا نقطهای در زیر دندهها اشاره میكنند و از درد این نواحی شکایت دارند و در معاینه و بررسیهای نكتهای كه نشاندهنده بیماری باشد، یافت نمیشود. این دردها بیشتر جنبه روحی روانی (سایكوسوماتیك) دارند. در این زمان پزشكان بیمار را به خواب خوب، ورزش و کنترل استرسهای محیطی تشویق میكنند و در صورت لزوم به روانپزشك ارجاع میدهند.
دردی که در اثر فعالیت ایجاد میشود
این نوع درد شکم باید جدیتر بررسی شود. اگر درد بالای شکم در اثر فعالیت، مثلا ورزش یا از پله بالا رفتن ایجاد شود، بهخصوص اگر با تهوع و تنگی نفس یا تعریق همراه باشد، ممکن است درد قلبی باشد. متاسفانه مبتلایان به چنین دردهایی خیلی دیر مراجعه میكنند و اغلب درد را به مشکلات معده نسبت میدهند. خصوصیت مهم درد قلبی آن است که در اثر فعالیت تشدید میشود و با استراحت بهبود مییابد. گاهی درد ناشی از حمله قلبی به هیچ وجه در قفسه سینه یا بازوها احساس نمیشود و فقط در ناحیه بالای شکم احساس میشود.
درد زونا
یک بیماری ویروسی است كه گاهی با درد نسبتا شدید شكمی آغاز میشود و ابتدا تشخیص آن دشوار است ولی بعد از حدود یک هفته از شروع علایم، ضایعات تاولی آن در ناحیه دردناک شكم پدیدار و تشخیص قطعی میشود. معمولا این درد یکطرفه است.
درد قاعدگی
ادامه مطلب
آبله مرغان یک عفونت شدیدا مسری است که علامت و مشخصه آن ضایعات پوستی (بثورات وزیکولی varicella zouster) میباشد. بیماری آبلهمرغان توسط ویروس واریسلا زوستر که از خانواده هرپس ویروس است، ایجاد میشود. این ویروس بعد از ایجاد آبلهمرغان ، در همه افراد به صورت نهفته ، در مسیر رشتههای عصبی که از نخاع خارج میشوند، جایگزین میشود و فعالیت مجدد آن منجر به بیماری زونا یا هرپس زوستر Herpes zoster میگردد. این ویروس از راه قطرههای ریز در هوا یا تماس با ضایعات پوستی ، از فرد بیمار انتقال مییابد.انسان تنها مخزن ویروس آبلهمرغان است. یک بیماری شدیدا مسری است بطوری که میزان ابتلای آن در افراد حساس حداقل ۹۰ درصد میباشد. عمدتا در اواخر زمستان و اوایل بهار در نواحی معتدل بروز میکند. بیشترین گروه سنی مستعد ابتلا ۹-۵ ساله هستند بقیه موارد اغلب بچه های زیر ۱۵ سال است. در حدود ۱۰% بالای ۱۵ سال را درگیر میکند. در نواحی معتدل معمولا ۹۵-۹۰% افراد ویروس واریسلا زوستر را در دوران کودکی کسب میکنند. استفاده از داروهای سرکوب کننده دستگاه ایمنی بدن خطر بروز این بیماری را افزایش میدهد.
علایم آبلهمرغان
بیماری معمولا ۱۷-۱۴ روز بعد از تماس (دوره کمون یا نهفته) با فرد مبتلا به آبلهمرغان یا زونا شروع میشود.
علایم عمومی
این علایم که شبیه علائم آنفلوانزا هست، عبارتند از تب ، بیحالی ، بیاشتهایی ، سردرد و گاهی اوقات درد خفیف شکم که ۲-۱ روز قبل از بروز ضایعات پوستی رخ میدهد. این علایم بیشتر در بچههای بزرگتر دیده میشوند و تا ۵-۴ روز باقی میمانند.
ضایعات پوستی
ضایعات پوستی که علامت اصلی بیماری هستند، ابتدا روی پوست صورت و سینه ظاهر میشوند و بعد سایر قسمتهای بدن نیز مبتلا میشوند. ضایعات اولیه شامل ماکولوپاپولهای قرمز (شبیه جوش) شدیدا خارشدار است که در نهایت به وزیکولهای حاوی مایع روشن تبدیل میشوند سپس این ضایعات دلمه بسته و بهبود مییابند. و در یک زمان انواع مختلف این ضایعات روی پوست دیده میشوند. ضایعات را میتوان روی مخاط حلق یا دستگاه تناسلی نیز پیدا کرد.
محتملترین راه سرایت بیماری از طریق سیستم تنفسی و ترشحات تنفسی است. راه دیگر انتقال تماس مستقیم با ضایعات پوستی بیمار مبتلا به آبلهمرغان یا زونا است. میزان انتقال در تماسهای خانوادگی ۹۰-۸۰% است.
دوره سرایت آبلهمرغان از ۴۸-۲۴ ساعت قبل از ظهور ضایعات پوستی شروع میشود و تا وقتی است که تمام وزیکولها ضایعات پوستی دلمه بسته و خشک شوند و ضایعات آبدار وجود نداشته باشد.
دوره نهفته (کمون) بیماری بین ۲۱-۱۰ روز است اما معمولا ۱۷-۱۴ روز طول میکشد.
عوارض آبلهمرغان
عفونت پوست:
شایعترین عارضه عفونی آبلهمرغان ، اضافه شدن عفونت ثانویه باکتریال بر روی ضایعات پوستی است. علت این عفونت خراشیدگی آنها بدنبال خاراندن میباشد. همچنین برخی اوقات جای تاول در صورتی که تاول عفونی شود، باقی میماند.
عفونت ریه:
وخیمترین عارضه آبلهمرغان است و اغلب بالغین را گرفتار میکند. معمولا ۵-۲ روز بعد از شروع بیماری با علایم تنگی نفس ، سرفه و تند شدن تنفس و تب ظاهر میشود و ممکن است باعث نارسایی تنفسی شود.
گاهی پس از طی شدن سیر بیماری آبله مرغان ، ویروس در بدن به حالت خفته باقی میماند (احتمالاً در ریشه اعصاب نزدیک نخاع ). این ویروس خفته ممکن است سالها بعد دوباره بیدار شود و بیماری زونا را ایجاد کند.این بیماری ناشی از فعال شدن دوباره ویروس واریسلا زوستر در رشته عصبی نخاعی است که با درد شدید و ضایعات پوستی مشخص میشود.
عبارتند از عفونت مغز یا یردههای مغزی بوسیله ویروس واریسلا زوستر ، التهاب قلب ، قرنیه ، مفاصل و کبد و پانکراس.
سیر بیماری
بهبود خود به خودی کودکان معمولاً در عرض ۱۰-۷ روز بهبود مییابند، در بزرگسالان این مدت بیشتر است و احتمال بروز عوارض در آنها بیشتر است. پس از بهبود ، فرد برای تمام عمر در مقابل آبله مرغان ایمنی دارد.
آبلهمرغان در حاملگی
در موارد نادر ، آبلهمرغان مادر منجر به سندرم مادرزادی آبلهمرغان میگردد که با علایم ، کوچکی سر (میکروسفالی) ، ناهنجاری در یک اندام ، نقایص چشمی و ضایعات پوستی موقع تولد مشخص میشود. زمانی که مادر در فاصله زمانی ۵ روز قبل از زایمان تا ۲روز بعد از زایمان مبتلا به آبلهمرغان شود، نوزاد مبتلا به آبلهمرغان پیشرونده میشود و میزان مرگ و میر بالاست.
درمان
هدف درمان آبلهمرغان جلوگیری از بروز عوارض آن است. برای این منظور گرفتن ناخنها ، حمام روزانه با آب ولرم و داروهای ضد خارش توصیه میشود. درمان با آسیکلوویر نیز در بیمارانی که کمتر از ۲۴ ساعت از بیماری آنها گذشته، توصیه میشود، بخصوص در بیماران بالای ۱۵ سال. اگر تب وجود دارد، از استامینوفن استفاه کنید. به هیچ عنوان از آسپیرین استفاده نکنید، زیرا این دارو ممکن است در بروز سندرم رای (یک نوع آنسفالیت) در کودکانی که دچار عفونت ویروسی هستند، نقش داشته باشد.
واکسن:
اخیرا نوعی واکسن زنده ضعیف شده واریسلا مورد تایید قرار گرفته است. این واکسن در کودکانی که از نظر ایمنی سالم هستند، استفاده میشود.
ایمنوگلوبولین واریسلا زوستر (VZIG)
- بچههای با ضعف سیستم ایمنی
- افراد طبیعی در سن بلوغ که حساس هستند (از نظر ایمنی)
- خانمهای حامله
- نوزادانی که در معرض آبلهمرغان مادر قرار گرفتند.
- نوزادان با سن کمتر از ۲۸ هفتگی که در بیمارستان بستری شدهاند.
در موارد بالا VZIG باید در عرض ۹۶ ساعت بعد از تماس تزریق شود. در صورت ابتلا به آبلهمرغان معمولا ایمنی برای تمام عمر باقی میماند و دو بار ابتلا به آبلهمرغان نادر است، ولی احتمال ابتلا به زونا در این فرد وجود دارد.
تاثیر آبله مرغان مادر بر جنین
آبله مرغان مادرزادی می تواند از زن باردار به جنین وی سرایت کند. مشخصه این عفونت وزن کم هنگام تولد, آتروفی کورتکس مغز, حملات تشنج عقب افتادگی ذهنی, آب مروارید , کوریورتینیت , میکروسفالی, کلسیفیکاسیون های داخل مغزی و جوشگاه های سیکارتریس بدن و اندام ها می باشد.بطور کلی احتمال اینکه آبله مرغان مادر باعث ناهنجاری زنتیکی بچه بشه.. بین دو دهم درصد تا ۲.۵ درصد هست… یعنی از بین ۱۰۰۰ زن حامله ای که ابله مرغان گرفتن.. بین ۲-۲۵ نفرشون .. بچه هاشون دچارمشکل آبله مرغات مادرزادی میشن….درسته که زیاد نیست و لی به هرحال باید جانب احتیاط را رعایت کرد.شما اگر در دوران ۰-۲۰ سالگیتون واکسن آبله مرغان را تزریق کردین یا اینکه بهر حال حد اقل یکبار مبتلا به بیماری شدین… اصلا جای نگرانی نداره.. برای اینکه بدن شما به اندازه کافی سلول دفاعی داره تا اگه مجددا ویروس وارد بشه دفاع کنه… امااگر دوحالت اول را ندارین.. و در معرض بیمار ان آبله مرغان هستید… بهتر هرچه زودتر اون واکسن رو تزریق کنید.. درسته که احتمالش خیلی کمه اما ممکنه از بدشانسی , کودک شما جزء اون ۲.۵ درصد باشه…آبله مرغان مادردر هفته های آخر بارداری در نوزادان مادرانی که عفونت با این ویروس را دارند( به غیر از زونا) و بین ۵ روز قبل از زایمان و ۲ روز بعد از زایمان علایم بیماری را نشان داده اند سندرم واریسلای شدید نوزادی اتفاق می افتد که به نظر می رسد به علت فقدان انتقال آنتی بادی ها از طریق جفت باشد. این نوزادان سریعا باید یا یک ایمنو گلوبین بنام ZIG درمان شوند.خلاصه: اگه قبلا خودتون یک بار به بیماری مبتلا شدین.. یا اینکه واکسنشو زدین..جای هیچ گونه نگرانی نیست.. و هیچ اقدام دیگری هم لازم نیست… اما اگر او ن اتفاق ها نیفتاده.. بهتره از بیماران آبله مرغانی پرهیز کنید برای اینکه به احتمال ۲.۵ % بجه شما دچار نقص عضو میشه…
ادامه مطلب
چارلز داروین عقیده داشت اجداد ما نسبت به ما گیاهان زبر (مانند سبوس گندم) بیشتری می خوردند و به همین دلیل به روده کور بزرگتری برای هضم آن نیاز داشتند. بنابراین آپاندیس در ابتدا، فضای مفیدی از روده بوده که طی میلیون ها سال فرگشت انسان و عدم استفاده از آن، به تدریج آب رفت و کوچکتر شد. جانورانی مانند کوالا که مقدار بسیار زیادی برگ هضم ناشدنی می خورند، روده کوری دو متری دارند که بخش عمده آن را آپاندیسی بزرگ تشکیل می دهد.
شکی وجود ندارد که می توان آپاندیس را با عمل جراحی برید و از بدن خارج کرد؛ بدون آنکه عواقب درازمدت مشهودی برای بیمار به دنبال داشته باشد اما توانایی گذراندن زندگی بدون یک چیز، به این معنا نیست که آن چیز کاملا بی استفاده است.
تحقیقات جدید که روده 361 پستاندار را با هم مقایسه کرده است، نشان می دهد که 50 گونه مختلف و کاملا غیرمرتبط در بدن خود آپاندیس دارند. این مسئله به این معنی است که آپاندیس باید حداقل 32 بار به طور مستقل فرگشت یافته باشد که همین نشانگر آن است عملکرد مفیدی برای آن وجود داشته. در حال حاضر دانشمندان گمان می کنند آپاندیس به عنوان مخزنی اضطراری برای پناه گیری باکتری های روده ای انسان عمل می کند. دریچه باریک این عضو و محل قرارگیری خارج از مسیر آن به این معنی است که عفونت های باکتریایی معمولا وارد آن نمی شوند. (بنابراین پس از آنکه بیماری همچون اسهال تمام باکتری ها را از روده شما خارج می کند، باکتری های مفید می توانند دوباره از آپاندیس بیرون آمده و در روده شما مجددا تکثیر شوند.)
ادامه مطلب
بعضی ازمردم با اینکه میدانند این راه آنها را به مقصد نمیرساند اما دنبال راههای میانبر میگردند. نمونه واضحش، افرادیاند که میخواهند لاغر شوند ولی حال و حوصله رژیمهای لاغری و ورزش را ندارند و سراغ روشهایی میروند که بدون دردسر و زحمت چربیهای اضافه بدنشان را آب کند. یکی از راههای میانبر لاغری، استفاده از چای لاغری است که این روزها تبلیغات زیادی در تلویزیون برای آن انجام شده است. آیا واقعا این چایهای به اصطلاح چربیسوز که به ادعای تولیدکنندگانشان گیاهی هستند و هیچ عارضهای ندارند، چربیهای اضافه بدن را از بین میبرند؟!
چربیسوزی در خواب
تبلیغ چای لاغری فقط مختص تلویزیون نیست بلکه یک سایت اختصاصی دارد که تمام مشخصات چای را با یک کلیک نشان میدهد. برای اینکه بیشتر در مورد عملکرد این چای معجزهآسا بدانم، سایت یکی از برندهای معروف چای لاغری را باز میکنم. قیمت چای 25 هزار تومان ذکر شده و در قسمت عملکرد چای و سوالهای مشتریان نوشته که چاقی شما را در کوتاهترین مدت، بدون محدودیت غذایی کاهش میدهد. مصرف این چای کاهش ترشح آنزیم آمیلاز روده را در پی دارد که وظیفه آن کمک به هضم و جذب مواد قندی در بدن است و همین امر باعث کاهش شدید میزان جذب مواد قندی غذایی مصرفی میشود. با این مکانیسم، میزان تجمع مواد قندی در بدن کاهش پیدا میکند و بدن برای جبران ناچار به چربیسوزی میشود. نکتهای که خیلی برایم جالب بود، اینکه میگویند با مصرف چای لاغری حتی در خواب نیز چربیسوزی ادامه دارد و این چربیسوزی هیچ عارضهای برای مصرفکننده ندارد، چون کاملا چای گیاهی است! این ادعاهای ظاهرا منطقی چقدر صحت دارد و اگر صحت دارد پس تکلیف رژیم لاغری و فعالیت بدنی چه میشود؟ اگر قرار باشد بدون هیچ محدودیتی غذا بخوریم و بعد با نوشیدن 3 فنجان چای در روز لاغر شویم و فعالیت فیزیکی هم نداشته باشیم، پس باید نام این چای را چای معجزهآسای لاغری بگذاریم!
همین حالا با ما تماس بگیرید
موضوع دیگری که معمولا در تبلیغات مختلف مطرح میشود، نشان استاندارد و مجوز وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو است که در تبلیغات تلویزیونی نیز بر آن تاکید زیادی میشود. چای لاغری نیز دارای همین مجوزهاست، ولی سوال اینجاست که وزارت بهداشت که همواره تاکید میکند فقط فعالیت فیزیکی مناسب و اصلاح رژیم غذایی راههای مبارزه با چاقی است، بر چه مبنایی به این محصولات مجوز میدهد؟ علاوه بر آن، موضوع قابلتامل نمایش این تبلیغات در رسانه ملی است. تصور کنید، یک زن میانسال روستایی که اتفاقا چاق هم است، مشغول تماشای برنامه خانواده است که مسئول فروش چای لاغری، کلی از خواص چای میگوید و وعده لاغری در کوتاهترین مدت را میدهد. زن میانسال هم به اعتماد اینکه چای لاغری در تلویزیون تبلیغ شده، برای آنکه اندام پر از چربیاش را متناسب کند، چای لاغری را انتخاب کند. در این صورت از مسیر اصلی تناسب اندام که به سلامتش کمک میکند، دور میشود. حتی ممکن است اگر رژیم لاغری گرفته، آن را رها کند و به امید این چای هر چه رشته بوده، پنبه کند.
ادامه مطلب
اختلال خوردن، نوعی اختلال در نحوه غذا خوردن است كه از حالت طبیعی خارج شده است. مثلا اگر فرد از خوردن غذای كافی امتناع میكند، یا بیش از اندازه غذا میخورد، یا پس از مصرف غذا اقدام به مصرف مسهل میكند، یا عمدا استفراغ میكند و یا تركیبی از اختلالات فوق را داشته باشد، به اختلال خوردن مبتلا شده است.
اختلال خوردن، شامل افكار و رفتارهای كنترل نشده ای است كه الگوهای بیمارگونه ی غذا خوردن را القاء میكنند. زنان و مردانی كه به این اختلال دچارند، تصور غیر واقعی و تحریف شده ای از بدن خود دارند. مثلا این افراد همیشه فكر میكنند كه بیش از حد چاق هستند.
اختلالات شایع خوردن:
در این زمینه تا كنون دو اختلال، توسط انجمن روانپزشكی آمریكا تعریف شده است. بی اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی.
بی اشتهایی عصبی (آنوركسیا نوروزا) :
بی اشتهایی عصبی یك اختلال روانی است كه با گرسنگی عمدی و از دست دادن اشتها همراه است.
افرادی كه بی اشتهایی عصبی دارند، فشار روانی ای احساس میكنند كه به شدت آنان را مجبور به كاهش وزن و اجتناب از چاقی میكند. این افراد تصور درستی از شكل واقعی بدن خود ندارند.
در بین اختلالات روانی شناخته شده، بی اشتهایی عصبی بالاترین میزان مرگ و میر را دارد و نزدیك به 10% افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی میمیرند.
پرخوری عصبی (بلمیا نوروزا) :
این اختلال كمتر از بی اشتهایی عصبی جلب نظر میكند و ممكن است تشخیص داده نشود، اما میتواند به فرد آسیب وارد كند. افراد مبتلا به پرخوری عصبی، بیش از اندازه غذا میخورند و اشتهایشان افزایش یافته است. همچنین افكار و رفتارهای نامتناسبی دارند كه از افزایش وزن اجتناب میكنند، اما برای این كار به صورت افراطی از مسهلها یا ورزش مفرط استفاده میكنند تا وزنشان زیاد نشود. علائم این اختلال كمتر از بی اشتهایی عصبی آشكار میشود و افراد مبتلا میتوانند علائم خود را از دیگران پنهان كنند.
انواع دیگر:
اختلالاتی نیز هستند كه نمیتوان علائم آنها را با دو اختلال گفته شده مطابقت داد. در این موارد فرد برخی از علائم یك اختلال و برخی از علائم اختلالات دیگر را دارد.
به عنوان مثال ممكن است فرد پرخوری داشته باشد و از روشهای غیر طبیعی برای كاستن وزن استفاده كند، اما شدت علائم و تناوب این كارها به حدی نباشد كه به عنوان پرخوری عصبی در نظر گرفته شود. ممكن است فرد مقادیر زیادی مواد غذایی را بجود و بدون بلع غذا آنها را بیرون بریزد. این موارد نیز اختلال خوردن به حساب میآیند.
ممكن است فرد وزن طبیعی داشته باشد اما علائم بی اشتهایی عصبی را داشته باشد. مثلا فردی كه وزن طبیعی دارد اما به تازگی محدودیتهای غذایی شدید و غیر منطقی برای خود در نظر گرفته است نیز اختلال خوردن دارد.
خوردن افراطی نیز اختلالی است كه در آن فرد بدون اینكه سعی در كاهش وزن داشته باشد و نگران وزن خود باشد، به صورت افراطی و كنترل نشده غذا میخورد.
ادامه مطلب
کم خوراکی یا بیاشتهایی علامت شایعی است که میتواند علل مختلفی داشته باشد که بسیاری از آنها اهمیت چندانی ندارند.
تقریباً تمام عفونتها میتوانند باعث بیاشتهایی شوند. مثلاً ویروس سرماخوردگی یا آنفولانزا ممکن است عامل آن باشد. یا علل جدیتر مثل سل، کمکاری غده تیروئید، بیماریهای قلبی یا ریوی، یا گرفتاریهای کبدی.
متأسفانه یکی از شایعترین علائم اخطاردهنده اولیه سرطان بیاشتهایی است که معمولاً با تغییر در حساسیت به مزهها همراه است.
بیاشتهایی، مقاومت بدن در برابر خوردن هر چیزی است که به فرایند بهبود کمک کند.
با این همه بیماری تنها علت کاهش اشتها نیست. گاهی چیزی که به دلیل خاصی خوردهاید، مثل یک دارو، میتواند عامل آن باشد. آنتیبیوتیکهایی مثل اریترومایسین جوانههای چشایی را غیرفعال کرده و باعث کندی حرکت غذا در روده شده و احساس پری بعد از خوردن غذا را طولانی میکنند. تمام آمفتامینها -که برای کاهش وزن تجویز میشوند- احساس گرسنگی را از بین میبرند.
داروهای مسکن و ضد التهاب مفصل میتوانند معده را تحریک کرده و باعث تهوع و برگرداندن غذا شوند. دیژیتالیس (که یک داروی قلبی است) و داروهای مدر (که باعث دفع آب شده و فشار خون را پایین میآورند) نیز میل به غذا خوردن را کم میکنند.
گاهی چیزی غیرخوراکی مشکل ساز شده است. کمبودهای کلی تغذیهای میتوانند نیروی حیاتی یک اشتهای طبیعی را تضعیف کنند. مخصوصاً اشخاص مسن ممکن است گرفتار کمبود روی در رژیم غذایی باشند که میتواند جوانههای چشایی را از بین ببرد.
خود پیری بر روی اشتها تأثیر میگذارد. در اشخاص مسن، سازوکار بدن آهسته میگردد، وزن ماهیچهها کم میشود و ضعف جسمانی مانع فعالیت است. در رأس آنها، کاهش احساس چشایی و ترشحات معدی قرار دارد که همه باعث بیاشتهایی میشوند.
گاهی نیز اتفاقی در زندگی بر اشتها تأثیر میگذارد. اگر اخیراً یک برنامه ورزشی را شروع کردهاید، ممکن است دچار بیاشتهایی شوید تا بدن خود را با نیازهای جدید تطبیق دهد.
به طور کلی، سلامت روانی نقش مهمی در اشتهای شما دارد، در هنگام گرفتاری طولانی، تنش روانی میتواند شما را به پرخوری بکشاند. ولی فشارهای کوتاه مدت معمولاً اشتها را از بین میبرند. افسردگی نیز در برخی افراد باعث بیاشتهایی میشود.
بیاشتهایی عصبی اختلالی است که در افراد مبتلا - معمولاً دختران جوان - تقریباً باعث ترک کامل غذاخوردن میشود. بیماری وسوسه غذا خوردن دارند، ولی از ترس چاق شدن چیزی نمیخورند. برای آنها نخوردن از به اندازه خوردن راحتتر است.
درمان بیاشتهایی
* کمی بیاشتهایی جای نگرانی ندارد. اما اگر آخرین باری را که از غذا خوردن لذت بردهاید به یاد ندارید، باید سعی کنید.
* عادت عادی خوردن را باز به دست آورید. در اینجا مواردی را که باید به آن توجه کنید گفته میشود.
* اگر اشتهای طبیعی دارید، باید انواعی از غذاها را بخورید. اشتهای زیاد به خوردن فقط گوشت، اشتهای طبیعی نیست.
* اگر مرتباً خود را وادار به خوردن میکنید، این هم علامت خوبی نیست.
* ویتامین بخورید. خوردن روزانه مکمل مولتیویتامین و کانیها به باز شدن اشتهای کاهش یافته کمک میکند و اگر کم خوردن شما باعث سوء تغذیه شده است، مواد غذایی اضافی آسیبی به شما نمیرساند. گاهی افراد مسنتر با خوردن روی کمی اشتهای خود را باز مییابند. درباره لزوم خوردن روی با پزشک مشورت کنید.
* داروهایتان را کنترل کنید. درباره احتمال اینکه داروهای مصرفیتان یا مقدار آنها باعث بیاشتهایی شده باشد سؤال کنید. پزشک ممکن است دارو را با داروهای دیگری که اشتها را از بین نمیبرند عوض کند.
* هر چه را که دوست دارید بخورید. اگر غذاخوردن لذت خود را از دست داده است، برنامه غذایی خود را عوض کنید. ببینید کدام غذاها برایتان اشتهاآور است و از آنها بخورید. اگر فقط بستنی دوست دارید، هر قدر که میخواهید بخورید. ما رژیم غذایی ناسالمی را توصیه نمیکنیم، اما اگر بستنی تنها راه رساندن کالری مورد نیاز به بدن است، هر قدر که میخواهید بخورید. هدف بالا بردن ضریب اشتهاست.
* حجم غذا را کم کنید. غذا را با حجم کم و دفعات بیشتر بخورید. معده شما غذای کمتر را بهتر میپذیرد.
* آب زیاد بخورید. اگر برنامه ورزشی تازهای شروع کردهاید، مهمترین نیاز شما آب است. کم آبی بدن میتواند بیاشتهایی ایجاد کند. پیش از شروع تمرین و بلافاصله بعد از آن یک لیوان آب بنوشید. به علاوه هر روز شش تا هشت لیوان آب بخورید.
* اگر بعد از دو هفته اشتهای خود را بازنیافتید، برای معاینه کلی پیش پزشک خود بروید. قبل از درمان باید اختلالات جسمانی تشخیص داده شود. شاید فقط به یک دوره درمان با آنتیبیوتیک برای از بین بردن یک عفونت خفیف نیاز داشته باشید.
* سلامت روانی خود را بیازمایید. اگر افسرده هستید، داروهای ضد افسردگی تجویز شده توسط پزشک اشتهای شما را بر میگرداند. با بازگشت سلامت روانی اشتهای شما نیز بازمیگردد.
* از متخصص کمک بگیرید. بیاشتهایی عصبی معمولاً به درمان خانگی جواب نمیدهد و افراد مبتلا به آن باید در بیمارستان بستری شوند. معالجه آن مشکل است و نیاز به درمان شدید روان شناختی و تغذیهای دارد. ممکن است تغذیه اجباری از طریق تزریق درون سیاهرگی یا لوله معدی لازم شود.
ادامه مطلب
خاطره تلخ بعضی از بیماری ها مانند تیفوس همگانی در جنگ جهانی که تعداد زیادی از جمعیت اروپایی شرقی را از بین برد فراموش نشده است. خطر طاعون، مالاریا و تب زرد از بین نرفته است، هنوز هم بر اثر بعضی از این بیماری ها جامعه بشری سالانه هزاران قربانی می دهد.
ساس تختخواب (Bed bug Cimex lectularius)
مهم ترین گونه موجود، ساس است. دو نوع ساس وجود دارد. ساس تختخواب و ساس معمولی که در منطقه گرمسیر و معتدل زندگی می کنند. بدن آن ها مسطح است و به آسانی از شکاف درزهای دیوار و تختخواب عبور می کنند. اندازه این ساس ها بین 4 تا 5 میلی متر است. رنگ آجری و سطح بدن این حشره از کرک پوشیده شده، سر آن ها پنج ضلعی است و چشم درشت و سیاه رنگ دارند که با یک جفت شاخک چهاربندی به سر متصل می شود.
مشخصات زیستی این حشره
این گونه ساس ها معمولاً شب تغذیه می کنند و روزها خود را ماهرانه در شکاف ها و درزها مخفی می کنند. انسان بدون شک منبع اصلی خونخواری برای ساس های معمولی است و اگر به انسان دسترسی نداشته باشند به خوبی می توانند از حیوانات تغذیه کنند، ساس ها بعضی مواقع به تعداد خیلی زیاد در لانه مرغان، کبوتران و قفس موش ها تکثیر می شوند. سگ ها و گربه ها نیز اغلب مورد حمله ساس ها قرار می گیرند. مقاومت ساس ها در مقابل گرسنگی فوق العاده زیاد است و در شرایط آزمایشگاهی توانسته اند، آن ها را بیش از یک سال بدون هیچ نوع غذایی زنده نگه دارند.
این حشره چه بیماری هایی را منتقل می کند؟
تحریکی که به وسیله گزش ساس ایجاد می شود، بدون شک بیشتر بستگی به حساسیت یا مصونیت شخصی دارد، تداوم گزش به طور دائم و بیش از معمول باعث کم خونی یا تحریکات عصبی، بی خوابی و ضعف عمومی می شود.
گزش ساس
اهمیت پزشکی
1- ساس ها آزار گزش دارند. عکس العمل افراد نسبت به گزش ساس ها متفاوت است و ممكن است از خارش جزیی تا حساسیت های بسیار شدید بروز نماید. ساس ها به سبب داشتن خرطوم سخت و بلند از روی لباس و ملحفه نیز خونخواری می کنند.
2- در انتقال هپاتیت B نقش دارند.
3- چون ممكن است به صورت دسته جمعی بر روی افراد خونخواری نمایند ایجاد کم خونی و کمبود آهن در بچه ها می نمایند.
4- به جز موارد فوق ساس ها بیماری خاصی را منتقل نمی کنند.
درمان عوارض ناشی از گزش ساس ها
استفاده از لوسیون ها یا کرم های ضد عفونی کننده یا آنتی بیوتیک ها برای درمان عفونت های ثانویه ناشی از خارش، کاربرد آنتی هیستامین ها برای تسکین خارش، از بین بردن منبع آلودگی.
چه طور می توان با این حشرات مبارزه کرد؟
به دو روش. نخست روش فیزیکی با موازین بهداشتی، نظافت خانه و محیط مسکونی و بهسازی محیط، بازسازی درها و پنجره های کهنه و رنگ آمیزی آن ها، شست وشوی وسایل از قبیل پتو، انواع ملحفه به موقع با آب و دیگر روش شیمیایی، شامل سمپاشی با سموم فسفره پایروتیروئید زیرنظر کارشناسان.
رختخواب کودکان و گهواره اطفال نباید سمپاشی شود. در این مورد لباس ها و .. را بجوشانید.
کنترل ساس ها در خانه
- ابتدا باید بازرسی دقیقی از همه قسمت های خانه به ویژه اتاق خواب ها، داخل کمد رختخواب ها، لابلای درز چوب تختخواب ها، کمد لباس، اتاق نشیمن و نقاطی که ساکنین منزل بیشتر در آن جا به سر می برند، به عمل آورد.
- ساس ها از نور گریزانند و شب ها برای خونخواری از پناهگاه هایشان خارج می شوند. از سایر پناهگاه های احتمالی این حشرات به ویژه در منازل چوبی می توان به فضای زیر ستون ها و لابلای چوب و حصیر مورد استفاده برای سقف اشاره کرد. در منازلی که دیوارها با کاغذ دیواری یا پارکت پوشیده شده اند، قسمت هایی از این پوشش که از دیوار جدا شده می تواند پناهگاه امنی برای ساس ها باشد.
- در بازرسی به پشت تابلوها و عکس و پوسترهای نصب شده بر روی دیوارها و همچنین بالش و پشتی هایی که با پر مرغ یا مقوا پر شده اند دقت کافی نمود. چه بسا این محل ها منبع اصلی آلودگی را تشکیل داده اند. ساس های تختخواب غددی دارند که مواد بدبویی را از خود متصاعد می کنند.
سم ددت
این بوی بد در خانه هایی که به شدت به این آفت آلوده اند به مشام می رسد. بنابراین یکی دیگر از دلایل آلودگی منزل به ساس می تواند وجود این بو باشد که باید منبع آن را جستجو کرد.
- اگر در منزل حیوانات و پرندگان اهلی و دست آموز نگه داری می شود باید بدن و لانه آن ها را نیز مورد بررسی قرار داد و در صورت لزوم سمپاشی نمود. البته باید قبل از سمپاشی حیوان را به محل دیگری منتقل کرد.
- شستشوی رختخواب ها و لباس های آلوده و یا مشکوک به آلودگی با آب داغ، خشک کردن آن ها در آفتاب و اتوکشی با اتوی داغ به ویژه درز دوخت آن ها ضروری است.
- پس از طی این مراحل برای شروع سمپاشی باید ابتدا همه محل های آلوده را با جاروبرقی کاملا تمیز کرد و سپس محلول پودر قابل تعلیق در آب حشره کش های پایرتروئید (مانند ایکون و دلتامترین) را تهیه نمود و در محل های مورد نظر پاشید. به منظور از بین بردن نوزادان ساس ها که پس از سمپاشی ممکن است از تخم خارج شده باشند، باید سمپاشی دو هفته بعد هم تکرار شود.
سموم موثر بر ساس ها
سم HCH و سم BHC سم دی اکساکارب و سم بندیو کارب ، سم ددت، سم دیازینون سم فن کلروفوس، یودفن فوس لیندین، مالاتیون و پرویوکسور، آیکون، سولفاک موثر می باشند.
اضافه کردن پیرترین یا پیرتروئیدهای ترکیبی مثل بیورزمترین مفید است چون باعث خارج شدن ساس از پناهگاه هایشان می شود و تماس آن ها را با سطوح سمپاشی شده افزایش می یابد. سمپاشی به صورت دستی یا کمپرسی روی دیوارها و کف اتاق ها صورت می گیرد. رختخواب کودکان و گهواره اطفال نباید سمپاشی شود. در این مورد لباس ها و .. را بجوشانید.
توجه :
- هنگام خرید لوازم چوبی دست دوم کلیه شکاف ها و درزها بازدید شود.
- هنگام خرید فرش، پشتی (دست باف و ماشینی) دست اول و دوم دقت شود و بازدید به عمل آید.
- هنگام مسافرت قبل از استقراردر محل، فرش ها، رختخواب ها، کمد لباس و ... بازدید شود تا از عدم وجود ساس ها اطمینان حاصل شود.
ادامه مطلب
محصولات ارگانیک
لغت ارگانیک به شیوه یا عملکرد کشاورزان هنگام پرورش، تولید و حتی فرآوری محصولاتی از جمله میوه ها، سبزیجات، صیفی جات و حبوبات اشاره می کند. در عین حال لبنیات و حتی گوشت نیز که در رده محصولات دامی جای دارد، از این طبقه بندی خارج نیست. هدف کشاورزان و دامپرورانی که در این زمینه فعالیت می کنند، به طور مشخص حفاظت از خاک و آب به عنوان دو عنصر اصلی تولید محصول و در عین حال کاهش آلودگی هاست. در واقع کشاورزان و دامپرورانی که محصولات خود را به شیوه ارگانیک پرورش می دهند، به هیچ وجه از روش های قراردادی و معمول برای کوددهی، کنترل آفات و حتی شیوه های رایج مقابله با انواع بیماری های دامی استفاده نمی کنند. یک کشاورز ارگانیک به جای استفاده از علف کش های شیمیایی، از روش های به نسبت سخت اما محیط زیست دوست تر، نظیر کشت دوره ای، پخش مالچ (مواد آلی قیرمانند حاصل از تجزیه کاه و برگ های مرده) یا کودهای حیوانی برای کنترل آفات بهره می گیرد. گاهی باغبان های حرفه ای از صفحات پلاستیکی سیاه رنگی که به مالچ مشهور است، استفاده می کنند اما مالچ طبیعی مشخصا باید از جنس مواد آلی باشد تا همزمان رشد علف ها را کاهش و تکثیر کرم ها را افزایش دهد و در عین حال مانع تبخیر آب از سطح خاک نیز شود.
کشاورزان عادی برای بالا بردن میزان رشد گیاهان از کودهای شیمیایی استفاده می کنند اما کشاورزان ارگانیک، از کودهای طبیعی نظیر کودهای حیوانی و کمپوست (مخلوط کود گیاهی و خاک) نه تنها برای رشد گیاه بلکه حتی برای تغذیه خاک کمک می گیرند. کشاورزان عادی برای کاهش آفات و بیماری ها، حشره کش های سنتزی و مصنوعی را روی محصولات خود اسپری می کنند، اما کشاورزان ارگانیک آفت کش های خود را از منابع طبیعی می گیرند. آنها برای این منظور بیشتر از مزایای حشرات و پرندگان در کنترل زادآوری دیگر حشرات یا حتی به عنوان تله استفاده می کنند. از طرف دیگر، کشاورزان عادی برای کنترل علف های هرز، بیشتر به علف کش های شیمیایی و مصنوعی وابسته هستند اما راهکار کشاورزان ارگانیک مشخصا بر استفاده از عناصر طبیعی نظیر گیاهان رقیب بومی، برداشت علف با دست و استفاده از مالچ تاکید دارد. از طرف دیگر دامپروران عادی اغلب به دام های خود آنتی بیوتیک، دارو و حتی ترکیبات هورمونی برای رشد و مقابله با انواع بیماری ها می دهند اما دامپروران ارگانیک دام های خود را با مواد غذایی ارگانیک تغذیه می کنند و مهم تر از همه امکان استفاده از فضاهای باز را برای آنها میسر می سازند. این دامپروران باور دارند که کاربرد روش های پیشگیرانه، چرای دوره ای، رژیم غذایی متعادل و تمیز نگه داشتن دائم محل اسکان دام ها در کنترل بیماری های آنها نقش بسزایی دارد.
روش های ساده برای کشت محصولات خانگی ارگانیک
کاشت محصولات ارگانیک، مستلزم داشتن امکانات خاصی نیز هست اما پرسش اینجاست که آیا افراد عادی هم می توانند در فضاهای محدود از جمله در باغچه های کوچک یا حتی گلدان برخی از انواع آنها را پرورش دهند؟ پاسخ این پرسش از نظر بسیاری از متخصصان مثبت است، به عنوان مثال برخی از سبزیجات و صیفی جات را می توان براحتی در فضای مناسب اما محدود پرورش داد.
الف: مکان مناسب برای کاشت
اغلب سبزیجات و صیفی جات برای رشد خوب و آسان نیازمند نور خورشید و زهکشی مناسب خاک است اما خاک آنها باید توانایی نگهداری رطوبت را نیز داشته باشد. سایه زیاد کاشت سبزیجات را با مشکلات عدیده همراه خواهد کرد. علاوه بر این، مکان مورد نظر نباید در معرض باد باشد. تحقیقات نشان داده حتی بادهای با سرعت متوسط هم می تواند میزان محصول را تا حدود 30 درصد کاهش دهد. جالب است بدانید حتی چند تکه چوب که در اطراف گلدان به شکل تیرک محکم شود نیز می تواند مانع تاثیر مخرب باد بر محصولات کشاورزی شود. نکته ای که در مورد فضاهای محدود از جمله گلدان باید به خاطر داشت، استفاده از تکنیک کشت تناوبی است. کاشت یک نوع محصول آن هم به طور مداوم در فضای محدود به هیچ وجه توصیه نمی شود، زیرا قطعا باعث کاهش محصول، افزایش عوامل بیماریزا و علف های هرز خواهد شد.
ب: رازهای کوچک اما مهم
در کاشت برخی از صیفی جات ریزه کاری هایی وجود دارد. مثلا اگر پیاز و هویج با یکدیگر کاشته شود، اغلب نتیجه بهتری حاصل می شود. همین کار ساده باعث خواهد شد نه تنها هویج ها بلکه حتی پیازها هم از نوعی آفت خاص دور بماند. این آفت در واقع نوعی حشره است که لاروهای آن عمدتا در میان لایه های خارجی ریشه هویج، پیاز، سیر و دیگر گیاهان پیازی یافت شده و محصول را ضایع می کند. براساس تحقیقات انجام شده، بوی هویج همزمان بوی ناشی از پیاز را خنثی می کند و در نتیجه حشره مذکور یا همان Vice / versa دیگر برای تخمگذاری جذب این دو محصول نمی شود. از طرف دیگر کشت چرخشی نیز می تواند تاثیر بسزایی در کنترل علف های هرز داشته باشد. به عنوان مثال گلدانی که نسبتا از علف های هرز پر شده، می تواند برای کاشت سیب زمینی مناسب باشد. این کار یکی از بهترین روش ها برای به اصطلاح خفه کردن علف های هرز است و نه تنها محصول خوبی را همراه دارد بلکه حتی برای شما زمان کافی را می خرد تا بتوانید در مرحله بعد کار نسبتا سخت تری همچون کشت سیر را دنبال کنید. به علاوه این کار خود نمونه ای از کشت محصولات ارگانیک است.
پ: مشوق های خوب
گوجه فرنگی یکی از صیفی جاتی است که زمان کاشت آن اکنون فرا رسیده. برای کاشت گوجه فرنگی فقط به نور کافی خورشید نیاز دارید. معمولا فاصله کاشت بذرهای گوجه فرنگی بین 30 تا 50 سانتی متر است اما بسیاری از باغبان ها اول بذرها را در کنار یکدیگر با چند سانتی متر فاصله می کارند و پس از اندکی رشد، آنها را به گلدان های جدا منتقل می کنند. گاهی دیده شده برخی از گوجه فرنگی های گلخانه ای پوست سفت و محکمی دارد، دلیل این مساله نگهداری از گیاه در درجه حرارت های بالاست. استفاده از سایبان های کوچک به شرط آن که نور را بیش از حد محدود نکند، می تواند این مشکل را برطرف کند. یکی از صیفی جاتی که نباید از کشت آن غفلت کرد، بادمجان است. کاشت این گیاه درست به آسانی کاشت گوجه فرنگی های خانگی است. این گیاه نیز عینا به نگهداری در فضای گلخانه ای نیاز دارد اما زمانی به اوج باروری می رسد که از نور طبیعی روز برخوردار باشد. بادمجان در مقایسه با گوجه فرنگی و حتی فلفل شرایط پرآبی را راحت تر می پذیرد اما باید توجه داشت آبیاری بیش از حد، محصول آن را کم می کند. بهترین زمان آبیاری بادمجان وقتی است که حداقل پنج سانتی متر از سطح خاک خشک شده باشد. یکی دیگر از محصولاتی که کشت آن می تواند جالب باشد، سیب زمینی است. سیب زمینی انواع گوناگونی دارد. بهترین انتخاب برای فضاها و زمان های محدود نوع زودرس سیب زمینی است معمولا کمتر هم دچار آفت زدگی می شود. بهترین زمان برای کاشت سیب زمینی نیز اوایل بهار است پس فقط کافی است که خاک را بین پنج تا ده سانتی متر گود کنید و بذرهای سیب زمینی را بکارید. معمولا بهتر است در قسمت زیرین بذر سیب زمینی کمی کود و روی آن هم مخلوط کود و خاک ریخته شود. سیب زمینی به نور و آب کافی نیاز دارد و نبود هر دوی آنها بشدت بر میزان محصول اثر خواهد داشت.
آفات مهم سبزیجات در یک نگاه
سوسک سبزیجات که از آن با عنوان سوسک های کک مانند نیز یاد می شود، از جمله حشراتی است که در کشورهایی نظیر جمهوری آذربایجان، گرجستان، روسیه، ارمنستان، قزاقستان، چین، ژاپن، بخش های مرکزی و جنوبی اروپا، آسیای صغیر و حتی ایران هم یافت می شود. یک گونه از این سوسک ها با نام علمی Chaetocnema sp. اغلب روی بادمجان دیده شده. البته گونه هایی هم هستند که بیشتر مختص چغندر یا هندوانه و حتی درخت نارون است. گاه گزارش هایی از حضور آنها روی سبزیجات نیز ارائه شده است. این حشره می تواند سوراخ های کوچکی روی برگ ها ایجاد کند و طی مدت کوتاهی از قدرت گیاه بکاهد. به همین سبب در مناطقی که احتمال پراکنش گسترده آن وجود دارد، بخصوص در نواحی جنوب دریای خزر از جمله در کلاردشت، نور و فیروزکوه توصیه می شود حتما پوششی شبیه نایلون روی سبزیجات کشیده شود زیرا بهترین راه مبارزه با این حشره لزوما آفت کش های شیمیایی نیست. این کار معمولا دو نتیجه مثبت را دارد: یکی این که رطوبت و حفاظت لازم را که اغلب سبزیجات بدان نیازمند است، فراهم می کند و دوم این که احتمال حمله سوسک های کک مانند را نیز کاهش می دهد.
ادامه مطلب
ممکن است بتوانید با جویدن بیشتر آدامسهای بدون قند میزان خوردن غذاهای سرپایی را از بین برد.
به گزارش هلثدینیوز در جریان یک تجربه، به گروهی از افراد سه ساعت پس از خوردن یک ناهار استاندارد مجموعهای از غذاهای سرپایی ارائه شد و به آنها گفته شد که هر چقدر که میخواهند از این غذاهای سبک بخورند.
در یکی از بعدازظهرها از شرکتکنندگان همچنین خواسته شده بود که در دوره زمانی میان زمان ناهار و زمان میانغذا هر ساعت برای 15 دقیقه آدامس بدون قند بجوند. در یک بعدازظهر دیگر، افراد در این زمان آدامس نمیجویدند.
پژوهشگران دریافتند که افرادی که در فاصله زمان میان مصرف این دو زمان غذاخوردن آدامس جویده بودند، در مقایسه با آنهایی که آدامس نجویده بودند، غذای سرپایی کمتری خوردند و 40 کالری سوزاندند.
افرادی که در این تجربه شرکت کرده بودند - 115 مرد و زن 18 تا 54 ساله که همگی پیش از آن مرتبا آدامس میجویدند- گفتند که بعد از جویدن آدامس آنقدر احساس گرسنگی نمیکردند و تمایلی به غذاهای شیرین نداشتند. آنها همچنین گزارش کردند که در طول بعدازظهر انرژی کافی داشتهاند و نسبت به بعدازظهری که آدامس نمیجویدند، کمتر در زمان میانغذای بعدازظهر احساس خوابآلودگی میکردند.
نتایج این بررسی در 19 آوریل (30 فروردین) در کنفرانس "زیستشناسی تجربی 2009" در نیواورلئانز آمریکا اعلام شد.
پائولا جی گیسلمن، رئیس بخش بهداشت زنان و رفتار تغذیه و ترک سیگار در مرکز پژوهش زیستی-پزشکی پنینگتون و سرپرست این تحقیق در یک اعلامیه خبری در این کنفرانس گفت: "در مجموع پژوهش بیانگر آن است که جویدن آدامس بالقوه میتواند نقشی در کنترل اشتها، کاهش تمایل به غذاهای سرپایی و کنترل وزن داشته باشد. حتی تغییرات کوچک در کالری میتواند اثری در درازمدت در وزن ایجاد کند. و این پژوهش از نقش جویدن آدامس به عنوان ابزاری ساده و عملی برای کنترل مصرف و میل به غذاهای سرپایی به خصوص غذاهای شیرین، حمایت میکند."
هزینه این بررسی را انستیتو علمی Wrigley تامین کرده است که بخشی از شرکتی است که آدامس تولید میکند.
ادامه مطلب