اولین نماز جمعه‌ایی که پیامبر اقامه نمودند؟

اولین نماز جمعه‌ایی که پیامبر اقامه نمودند؟

68642972544751318513.jpeg

نماز جمعه از عبادت هایى بسیار مهم و با ارزش است. مرحوم مجلسى می ‏فرماید: «با توجه به تأکیدات خداوند در سوره جمعه نسبت به نماز جمعه معلوم مى‏شود که نماز جمعه با فضیلت ‏ترین و محبوب‏ترین عبادت‏ها در پیش خداوند است».(1)
رسول خدا(ص) فرمود: «چهار نفر گناهانشان بخشوده شده و باید عمل را از سر بگیرند: بیمار پس از بهبودى، مشرک بعد از قبول اسلام، حاجى بعد از اعمال و کسى که از نماز جمعه بازگردد، بدین شرط که به انگیزه ایمان به خدا و به حساب آن را انجام داده باشد».(2)
در بعضى از روایات اسلامى آمده است که مسلمانان مدینه، پیش از آن که پیامبر(ص) هجرت کند، با یکدیگر صحبت کردند و گفتند: یهود در یک روز هفته (شنبه) اجتماع مى‏کنند و نصارا نیز روزى (یکشنبه) براى اجتماع دارند. خوب است ما هم روزى قرار دهیم و در آن روز جمع شویم و ذکر خدا گوییم و شکر او را به جا آوریم. آن‏ها روز قبل از شنبه را که در آن زمان «یوم العروبه» نامیده مى‏شد، برا این هدف برگزیدند و به سراغ «اسعد بن زراره» رفتند. او نماز را به صورت جماعت با آن‏ها به جا آورد و اندرز داد. آن روز «جمعه» نامیده شد، زیرا روز اجتماع مسلمانان بود. این نخستین جمعه‏اى بود که در اسلام تشکیل شد.
اولین جمعه ‏اى که رسول خدا(ص) بااصحابش تشکیل داد، هنگامى بود که به مدینه هجرت کرد. حضرت چهار روز در دهکده «قبا» ماند و مسجد قبا را بنیان نهاد. سپس روز جمعه به سوى مدینه حرکت کرد و به هنگام نماز جمعه به محله «بنى سالم» رسید و مراسم نماز جمعه را به جا آورد. این اولین نماز جمعه‏اى بود که رسول خدا(ص) در اسلام به جا آورد. خطبه‏اى هم خواند که متن خطبه در بحارالانوار آمده است.(3)
پی نوشت :
1 - محمد باقر مجلسى، بحارالانوار، ج‏86، ص 133.
2 - همان، ج 65، ص 288، حدیث 47.
3 - محمد باقر مجلسى، بحارالانوار، ج‏86، ص 232، حدیث 66، تفسیر نمونه، ج‏24، ص 130.

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 30 دی 1394  ] [ 5:15 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

اقامه نماز شب شرط حضور در درس میرزای نائینی

 68694315216261533766.jpg

اقامه نماز شب شرط حضور در درس میرزای نائینی

مرحوم میرزا محمد حسین نائینی‌غروی معروف به میرزای نائینی در سال 1240ش برابر با 1277ه.ق در خانواده‌ای فاضل و روحانی در شهر نائین به دنیا آمد.

پدراو شیخ‌الاسلام میراز عبدالرحیم از خاندان بزرگی بود که در شهر اصفهان لقبشیخ الاسلامی داشتند. میرزای نائینی تحصیلات ابتدای خود را در نائین گذراند و در سن هفده سالگی به اصفهان رهسپار شد و در آن حوزه بزرگ علمی، علوم دینی شامل دروس فقه، اصول، فلسفه و حکمت را نزد اساتید بزرگی چون جهانگیرخان قشقایی، شیخ محمد باقر ایوانکی و ... آموخت.

این عالم بزرگ سپس به نجف اشرف هجرت کرد و سپس به سامرا رفت و دروس بزرگانی چون سید محمد طباطبایی فشارکی و سید اسماعیل صدر و میرزا محمد حسن شیرازی را درک کرد و با سفر به نجف اشرف از درس اخلاق ملاحسینقلی همدانی بهره ‌جست.

میرزاینائینی شاگردان فاضل و اندیشمندی چون سید محمد حکیم، سید جمال‌الدین گلپایگانی، سید محمد حسینی شاهرودی، سید ابوالقاسم خویی، میرزا هاشم آملی، سید محمد هادی میلانی، سید محمد حسین طباطبایی را تربیت کرد.

مرحومنائینی خواندن نماز شب و شب‌زنده‌داری را شرط حضور در درس قرار داده بود وبه ضبط و نگارش درس و یادداشت برداری از مطالب علمی توجه ویژه داشت و از شاگردان خود می‌خواست درس را تقریر کنند.

حاشیهعرو‌ةالوثقی، وسیلة‌ النجاة، تقریرات اصول، و نیز تنبیه‌الامة و تنزیه الملة که برای بیان، مشروع بودن مشروطیت و دفاع از آن در برابر استبدادپیشگان نگاشته است از تالیفات آن مرحوم به شمار می‌رود.

مرحوم نائینی در این کتاب حاکمیت اسلام را با دلیل و برهان قاطع اثبات کرده است.

اینعالم وارسته، شیفته مقام ولایت بوده و همواره هنگام سحر، پیش از آنکه درب حرم به روی زائران گشوده شود به شوق زیارت، پشت در حرم به انتظار می‌ایستاد.

اینفقیه فرزانه سر انجام پس از عمری تهجد، تلاش و مجاهده در کسب و ترویج معارف اهل‌بیت‌(علیهم‌السلام) و دفاع از حریم ولایت در 26 جمادی‌الاول سال 1355 ه.ق از دنیا رفت و در نجف اشرف به خاک سپرده شد. روحش شاد.

منبع: گلشن ابرار ج 2


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 30 دی 1394  ] [ 5:13 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

پرهیز از سستى در نماز

پرهیز از سستى در نماز
02883491606873663801.jpeg

قال الصادق - علیه السلام -:

 ایاکم و الکسل ، ان ربکم رحیم ، یشکر القلیل ، ان الرجل لیصلى الرکعتین تطوعا یرید بهما وجه الله فیدخله الله بهما الجنة ؛

از سستى دورى کنید، زیرا پروردگارشما مهربان است ، اندک را مى پذیرد، هر آینه مرد دو رکعت نماز مستحبى مى خواند، و با آن دو خدا را اراده مى کند، و خداوند به سبب این دو رکعت ، او را به بهشت داخل مى کند.

(وسائل الشیعه ، ج 3، ص 30.اصول وافى ، ج 2، ص 61)


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 30 دی 1394  ] [ 5:11 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

کیفر سبک شمارنده نماز

کیفر سبک شمارنده نماز

01971134532521479133.jpeg

عن سیدة النساء فاطمة - سلام الله علیها - ابنة سید الانبیاء - صلى الله علیه و آله -:

فاطمه زهرا (س ) از پدر بزرگوارش پرسید: پدر جان ، یا رسول الله !زنان و مردانى که نسبت به نماز بى اعتنا هستند و نماز را سبک مى شمارند، چه عواقبى را در پیش دارند؟ رسول خدا (ص ) فرمود: اى فاطمه جان !هر کس ‍ از مردان و زنان نمازش را سبک بشمارد خداوند او را به پانزده بلا مبتلا مى سازد: شش مورد در دنیا، سه مورد در وقت مرگ وسه مورد آنها در قبر و سه مورد در قیامت زمانى که از قبر خارج شود:

الف ) اما آن شش بلاهایى که دردنیا دامنگیرش مى شود:

1 - خداوند برکت را از عمرش مى برد.

2 - خداوند برکت را از رزقش مى برد.

3 - خداوند عز و جل سیماى صالحین را از چهره اش محو مى کند

4 - هر عملى که انجام مى دهد پاداش داده نمى شود.

5 - دعایش به آسمان نمى رود.

6 - بهره اى از صالحین براى او نیست .

ب ) اما آن سه بلاهایى که هنگام مرگ گرفتارش خواهد شد:

1 - ذلیل از دنیا مى رود

2 - هنگام مرگ در حال گرسنگى خواهد بود.

3 - تشنه از دنیا خواهد رفت اگرچه آب همه نهرهاى دنیا را به او بدهند.

ج ) اما آن سه بلایى که در قبر دامنگیرش مى شود:

1 - خداوند ملکى در قبر براى او مى گمارد تا او را زجر دهند.

2 - قبرش براى او تنگ خواهد شد.

3 - گرفتار ظلمت و تاریکى قبر خواهد شد.

د) اما آن سه بلایى که درروز قیامت گرفتار خواهد شد:

1 - خداوند ملکى را موکل مى سازد او را با صورت بر روى زمین بکشد، در حالى که خلائق تماشا مى کنند.

2 - محاسه اعمالش به سختى انجام مى شود.

3 - خدا به نظر لطف به او نمى نگرد و براى اوست عذاب همیشگى .

(سفینة البحار، ج 2، ص 44)


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 30 دی 1394  ] [ 5:10 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]