نقش محیط مدرسه در هدایت به سوى نماز

نقش محیط مدرسه در هدایت به سوى نماز

91721563834264107965.jpg;

فضاى آموزشى سالم و پویا، در شکل گیرى و تثبیت شخصیت کودک و نوجوان نقش بسیار مهم و کـلیـدى دارد. اگر مجموعه عناصر تعلیم و تربیت یعنى مدیران ، معلمین ، کارکنان مدرسه به اندیشه الهى و عمل صالح آراسته و پاى بند باشند، به یقین کودک و نوجوان در چنین فضایى رشد معنوى یافته و به وظایف الهى و عبادت با پروردگار مشتاق مى شود.

بـه یـک مـعـنـى مـى توان گفت که معلم بیشترین نقش و تاءثیر را بر روحیات ، عقاید، اخلاق و رفـتـار کـودک و نـوجـوان دارد تـاحـدى کـه نـظـر و عـمـل مـعـلم بـراى آنـان حـجـت بـى بدیل است .

طبق تحقیقات1به عمل آمده ، دبیران دینى در گرایش نوجوانان به نماز داراى نقش مؤ ثرى بوده اند. در ذیل برخى از عوامل این تاءثیرگذارى را به ترتیب برمى شمریم :

1 ـ تلاش آنها در آگاه کردن دانش آموزان نسبت به اهمیت و اسرار نماز.

2 ـ شـخـصـیـت عـلمـى و مـیـزان تـوانـایـى دبـیـران دیـنـى در پـاسـخـگـویـى بـه سـؤ ال هاى مذهبى و دینى نوجوانان .

3 ـ محبوبیت دبیران دینى ، نزد دانش آموزان .

4 ـ مطابقت بین گفتار و عمل دبیران دینى (الگوپذیرى )

5 ـ یادآورى مکرر دبیران دینى درباره نماز.

هـمـچـنـیـن نقش توصیه ها و سفارش هاى دبیران غیردینى در مورد نماز و تاثیر حضور آنان در نـمـاز جـمـاعـت مـدرسـه ، در گـرایـش دانش آموزان به نماز مؤ ثر بوده است . همچنین تطابق بین گـفـتـار و عـمـل دبـیـران غـیـر دیـنـى بـیـش از تـطـابـق گـفـتـار و عمل دبیران دینى در گرایش آنان به نماز مؤ ثر است .2

علاوه بر عوامل مذکور، تاثیر عواملى همچون تحویل نگرفتن ، بى اعتنایى و بى حرمتى نسبت به کودکان و نوجوانان در اماکن مذهبى ، مشاهده انحراف ، فساد، ریاکارى، احساس تحجر و بى مـنـطـقى از مدعیان و طرفداران دین ، دیدن ناتوانى ها وعقب ماندگى جوامع اسلامى و مسلمانان و تـعـمـیم دادن آن به اصل دین ، ایجاد نوعى توقع و مزد فورى پس از عبادت ، در روحیه آنان را مى توان از عوامل اجتماعى دور شدن از نماز و عبادت کودکان و نوجوانان برشمرد.

1 فصلنامه تعلیم و تربیت ص78

2 فصلنامه تعلیم و تربیتص80


ادامه مطلب


[ سه شنبه 29 دی 1394  ] [ 4:46 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نقش دوستان و معاشران در نماز کودک و نوجوان

نقش دوستان و معاشران در نماز کودک و نوجوان

66342258871569006149.jpg;

بـسـیـارى ازرفتارها و افکار کودک و نوجوان متاءثر از فکر و رفتار دوستان آنها است. وقتى کودک و نوجوان هم سن و سالان خود را در کوچه، مدرسه ، محلّه ، مسجد، پارک و... مى بیند و یا بـا آنـهـا آشـنـا مى شود، خواسته یا ناخواسته از آنان تاءثیر مى پذیرد و خود را همچون آنان قـرار داده و عمل دیگران را براىخود الگو قرار مى دهد. لذا دوستان ، خصوصاً با آنهایى که صمیمى ترند، نقش بسزایى در ترغیب کودک و نوجوان به نماز یا غفلت و ترک نماز دارند.

تـحـقـیقات نشان مى دهد، هر قدر نزدیک ترین دوستان افراد در سنین نوجوانى به انجام رفتار نـمـاز پـاى بندى بیشترى داشته باشند، بر روى آنها تاءثیر مستقیم گذاشته و نقش مؤ ثرى در تـشـویـق و تـرغـیـب آنـهـا خـواهد داشت و به عکس هر چه نزدیک ترین دوستان افراد در دوران نوجوانى نگرش منفى نسبت به نماز داشته باشند بر روى آنها نیز تاثیر منفى گذاشته و از گرایش آنان به نماز خواهد کاست .1

بـنابراین والدین با مراقبت منطقى و صحیح ، لازم است کودک و نوجوان را از دوستى با کسانى کـه بـه نـمـاز بـى اهـمـیـت انـد بـرحـذر دارنـد و دلیـل ایـن عـمـلرا نـیـز بـرایـشـان بـیـان کـنـند تا با رغبت و میل باطنى از دوستى با چنین افرادى پرهیز نمایند

  1 فصلنامه تعلیم و تربیت ، شماره 47، ص 79.


ادامه مطلب


[ سه شنبه 29 دی 1394  ] [ 4:45 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

مال حرام و شبهه ناک یکی از عوامل بی توجهی به نماز

مال حرام و شبهه ناک یکی از عوامل بی توجهی به نماز

91709885118412864191.jpg;

   خـوراکـى کـه انـسـان مـى خـورد بـه مـنـزله بذرى است که در زمین ریخته مى شود، پس اگر آن خوراک پاکیزه و حلال باشد اثرش در قلب که به منزله سلطان بدن است از رقّت و صفا ظاهر مـى شـود و از اعـضاء و جوارحش جز خیر و نیکى تراوش نمى کند. و اگر آن خوراک پلید و حرام بـاشـد قـلب را کدر و تیره نموده ، در اثرقساوت و ظلمت امید خیرى به او نخواهد بود و پند و اندرز در او اثر نمى کند
شهید آیت ا... سید عبدالحسین دستغیب


ادامه مطلب


[ سه شنبه 29 دی 1394  ] [ 4:40 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

...مانع بزرگى درتوفیق کودک و نوجوان به نماز و عبادت است

...مانع بزرگى درتوفیق کودک و نوجوان به نماز و عبادت است
58133549851242259269.jpg;

در اثـر هـدایـاى حرامى که به دست شما رسیده و در اثر غذاهاى آلوده و لقمه هاى غیر مشروعى کـه شـکـم هـاى شـمـا از آن انـبـاشـتـه شـده ، اسـت کـه خـدا ایـن چـنـیـن بـر دل هاى شما مُهر زده است .1بـنـابـرایـن غـذا و امـکـانـات حـرام و شـبـهه ناک خود مانع بزرگى درتربیت و توفیق کودک و نوجوان به نماز و عبادت است.

1. سخنان حسین بن على از مدینه تا کربلا، محمدصادق نجمى ، ص 234.

 


ادامه مطلب


[ سه شنبه 29 دی 1394  ] [ 4:40 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]