وقتی که شیطان نا امید شد!
وقتی که شیطان نا امید شد!
آتشی که از خورشید می بارید، زمین را تنور داغ کرده بود حالا تشنگی بیشتر خودش را نشان می داد. چند روز بود که در محاصره دشمن بودند و در این بیابان داغ و سوزان دشمن نمی گذاشت که آنها از رودخانه آبی بردارند.
صدای طبل ها و شیپورهای شیطان تمام صحرا را پر کرده بود و فریادهایشان نمی گذاشت که صدا به صدا برسد.
شمشیر زدن در چنین وضعیتی واقعاً دشوار بود. آن هم با دشمنی که صدها برابر آنها سرباز داشت.
آنروز میدان جنگ، بیش از 70 قهرمان شیر دل را یک جا در خودش می دید. آن ها یکی پس از دیگری به میدان می آمدند و انبوهی از دشمنان خدا را به خاک می انداختند و پس از نبردی دلاورانه به دیدار خدایشان می شتافتند ...
خورشید که به وسط آسمان رسید سربازان دشمن صحنه ای دیدند که از تعجب سرجایشان میخ کوب شدند!
امام حسین(ع) به همران یاران باوفایش خسته و تشنه به نماز ایستادند.
لشکریان یزید خندیدند و مسخره کردند. سپس کمان ها را کشیدند و باران تیر ها شروع شد. مثل این که شیطان اصلاً دوست نداشت نماز اول وقت امام حسین(ع) و دوستانش را ببیند.
صحنه ای باور نکردنی به وجود آمده بود؛
تعدادی از یاران فداکار امام در برابر امام صف کشیدند تا شیطان به نقشه ای که در سر داشت نرسد ... .
پیامبر اعظم (ص) می فرماید :
شیطان همواره از کسی که مواظب نماز های پنج گانه اش باشد ترسان و گریزان است اما همین که او در نمازش کوتاهی کند شیطان نیز جرأت پیدا می کند و آنرا به گناهان بزرگتر گرفتار می کند.1
1) کافی جلد3، ص269
ادامه مطلب
من نماز رادوست دارم ولی نمازم را نمی خوانم ؟
من نماز رادوست دارم ولی نمازم را نمی خوانم ؟
دوست گرامی!
انجام و به خصوص استمرار در هر عملی مستلزم ایجاد شوق و رغبت به آن است. خوشبختانه عبادات به گونه ای است كه خود عمل به آن به تدریج ایجاد اشتیاق می كند.
شیرینی
عبادت به مفهوم عام كلمه ـ به خصوص نماز ـ به طور قطع اگر در دل مؤمنی نشست، دیگر ترك آن محال است. هر كس توانسته نماز را ترك كند حتما نمازهایش بی روح بوده است. این حقیقتی است كه تجربه های شخصی بسیاری شاهد آن است.
درك لذت های معنوی مثل درك لذتهای مادی، ابزار سالم می خواهد. و ابزار درك لذتهای معنوی دل ـ و فقط دل ـ است. همه دل دارند، اما دل هم، به مانند حس، آباد و ویران، مریض و صحیح، زنده و مرده دارد! پس باید مراقب بود و از آنچه دل را می میراند یا مریض می كند و آسیب می رساند، بر حذر بود.
رسول خدا(ص) فرمود: «لولا تمزغ قلوبكم و تزیدكم فی الحدیث لسمعتم ما اسمع» یعنی اگر پراكندگی قلوب شما و پرگوئی های شما نبود، هر آینه می شنیدید هر آنچه من می شنوم. (میزان الحكمة، ج8)
بطور كلی، گناه موجب سنگدلی، و در نتیجه درك نكردن لذایذ معنوی می شود، حال چه گناهان فقهی و چه گناهان اخلاقی.
امام علی(ع) فرمود: «ما قست القلوب الا لكثرة الذنوب» یعنی سخت نمی شود قلبها، مگر به علت زیادی گناهان.(علل الشرایع، ص81)
روایات عواملی مثل پرخوری، پرگویی، شنیدن لهویات و موسیقی های غنایی و…. به طور خاص مورد تأكیدند.
دوری از اینها دل را سالم و آباد نگه می دارد، و موجب می شود تا بتواند لطائف معنوی را درك كند.
اما در باره معنویت
نماز، باید گفت كه برای تحصیل آن دو گام اصلی لازم است: اول باید بتوان مفاهیم نماز را فهمید و قلب را در كلاس نماز حاضر كرد؛ و سپس باید كاری كرد تا قلب از درك این مفاهیم اثر بپذیرد و خاشع شود. از اولیاء خدا در باره لذت این درك عجائب بسیاری نقل شده است.
اما در گام اول: چنانچه برای لذتهای مادی نوعاً مقدماتی می چینیم و گاهی سالها زحمت می كشیم تا به لذتی برسیم، باید برای درك حضور قلب و توجه به
نماز نیز باید تلاش كرد.
اولین گام آن كه انسان پیش از
نماز لحظاتی را به تفكر مشغول گردد و توجه خود را به خدا معطوف سازد. برای چند دقیقه در مصلا و جایگاه نماز خود را از غیر خدا فارغ كند و دل را از افكار و خیالات واهی خالی سازد، و با متمركز ساختن حواس خود و به فراموشی سپردن گرایشهای دنیوی، سعی كند حضور قلب پیدا كند.(ر.ك. به كتاب "با راهیان كوی دوست"، استاد مصباح یزدی، درس ششم)
عارف ربانی حضرت آیه الله العظمی بهجت به عنوان نقطه شروع می فرمایند: «هر آنی كه متوجه شدید، اختیاراً منصرف نشوید.» (رساله "بسوی محبوب"، آیه الله بهجت، ص57) یعنی وقتی در حین
نماز متوجه معانی و معنویت آن شدید، خود را اختیاراً از این توجه منصرف نكنید. این كار به مرور باعث می شود كه حالت توجه شما بیشتر از انصراف شما باشد.
اما گام دوم(خشوع قلب): واقع امر این است كه اگر قلب انسان حاضر شد و مفاهیم را درك كرد و فهمید در محضر خداست، قلب او خاشع خواهد شد. اما توجه به برخی نكات به این امر كمك می كند.
امام سجاد(ع) فرمود: «اذا صلیت، فصل صلوة مودّع» یعنی وقتی
نماز می خوانی فرض كن در آستانه مرگ هستی و آخرین نمازت را می خوانی. ("بحارالانوار"، ج69، ص408) این به خشوع قلب ما كمك می كند.
باز از حضرت آیه الله بهجت در باره راه خشوع قلب در
نماز سئوال شد، فرمودند: در اول نماز توسل حقیقی به امام زمان عجل الله تعالی فرجه كردن كه عمل را با تمامیت مطلقه انجام بدهید. ("بسوی محبوب"، ص52، س4) توسل واقعی به ولی مطلق خدا كمك می كند، چرا كه آنان امكان ایجاد انقلاب در قلوب آدمیان دارند و می توانند قلبها را به حالت نیكو بگردانند و انسان می بایست با توسل خود را در معرض لطف خداوند قرار دهد.
منبع : تبیان
ادامه مطلب
چند نکته شنیدنی در مورد نماز !
چند نکته شنیدنی در مورد نماز !
اشتباه می کنند کسانی که با هر کسی یک ساعت حرف می زنند ولی با خالقشان صحبت نمی کنند. گاهی فردی یک ربع جلوی آینه می ایستد تا موهایش را درست کند ولی حاضر نیست که پنج دقیقه با خدا حرف بزند.
حجت السلام قرائتی درباره برکات نماز و آثارش در زندگی می فرمایند: خداوند در قرآن چندین راهکار برای دعوت به نماز داده است. یکی توجه به نعمت های خداوند است. یعنی کسی که به نعمت های خداوند توجه داشته باشد روحیه ی شکر در او پیدا می شود. پس نعمت های خدا را بشمارید. در اول قرآن داریم که عبادت کنید زیرا خدا شما را خلق کرده است. در آخر قرآن داریم که مردم باید بندگی کنند.
به خاطر نعمت اکسیژن، دریا، جنگل ،خاک و... در قرآن داریم :آیا ما به تو چشم ندادیم؟ اگر خداوند ساده ترین نعمت ها را از ما بگیرد ما فلج می شویم. مثلا نعمت غلتیدن. همه بطور اتوماتیک در شب غلت می خورند ولی کسی شکر این نعمت را بجا نمی آورد. اگر ما شب تا صبح را بطور صاف بخوابیم وغلت نمی خوردیم، فلج می شدیم. اگر گوش ما مثل پیشانی صاف بود، سمت صدا را تشخیص نمی دادیم. همه ی دنیا حکمت است.
خدا در قرآن می فرماید: اگر ما بخواهیم درخت ها را خشک می کنیم، چطور درختان سبز می شوند. اگر بخواهیم حرکت زمین را کند می کنیم تا گردش خورشید مختل بشود. اگر خورشید خیلی از زمین دور بود از سرما خشک می شدیم. بچه ای که شیطان و چموش است. اگر شما لطف هایی که در حق بچه ای کرده اید بگویید، او شرمنده می شود.
قرآن به پیامبر می فرماید :تو بگو ممکن است که عده ای حرف تو را گوش نکنند. آنها به پیامبر گفتند که اگر ماه را به دونیم بکنی ما به تو ایمان می آوریم. پیامبر این کار را کرد ولی آنها ایمان نیاوردند. ما نمی توانیم به فرزندانمان اجبار کنیم یا آنها را بزنیم. خدا به پیامبر فرمود که تو رسول هستی و باید رسالت را بگویی.
دیگر اینکه اگر مردم برکات نماز را بدانند به آن علاقمند می شوند. در کتاب پیوندهای نماز 135 برکت نماز نوشته شده است.
مثلا شما لباس تان را می شویید، در این لباس شستن علاوه بر اینکه لباس تان تمیز می شود، دست تان هم تمیز می شود، عرق تان هم درمی آید. ،وقت تان هم پر می شود. لباس که تمیز شد شما شاد می شوید و کسی هم که به این لباس تمیز نگاه می کند شاد می شود. نماز بر اساس روایات شستشوی انسان است.
در شیر مادر همه ی احتیاجات نوزاد گذاشته شده است. نماز مثل شیر است که همه چیز در آن وجود دارد. اگر بچه ای شیر مادرش را بخورد، نیاز به تزریق ویتامین دیگری ندارد.
اگر ما نماز درستی بخوانیم همه ی کمالات در نماز وجود دارد. پس در نماز کمال هم وجود دارد.
حتی ورزش هم در نماز وجود دارد یعنی رکوع و سجود. در نماز خاک وجود دارد یعنی مُهر.
در نماز آب وجود دارد یعنی وضو و غسل . در نماز ماه وجود دارد یعنی برای تشخیص نماز اول ماه.
برای تشخیص قبله در نماز از ستاره استفاده می شود.
در نماز انتخابات وجود دارد که اگر شما پیش نمازمسجدی را قبول ندارید به مسجد دیگری بروید.
در نماز آزادی وجود دارد: مثلا شما می توانید در رکعت دوم نماز جماعت قصد فرادی کنید .
در نماز رنگ وجود دارد یعنی رنگ سفید لباس که مستحب است.
در نماز عطر وجود دارد که ثواب نماز را زیاد می کند.
کسی که ازدواج کند ثواب نمازش هفت صد برابر می شود.
اگر کسی بد همسرداری بکند نمازش قبول نیست: روایت داریم که اگر کسی به همسرش نیش بزند نمازش قبول نیست.
فریاد در نماز وجود دارد: یعنی اذان.
در نماز سلام وجود دارد: یعنی سلام بر بندگان صالح خدا.
در نماز حق مردم هم وجود دارد: لباس نمازگزار و مکان نباید غصبی باشد. حق حیوان در نماز وجود دارد که اگر سگ تشنه باشد شما نمی توانید با آب وضو بگیرید. باید آب را به سگ بدهید و تیمم کنید.
در نماز حق فرزند وجود دارد: یعنی اگر بچه در نماز گریه کرد مادر باید نمازش را زود تمام کند.
نماز مهندسی شده است: اگر مهندسی خودکاری طراحی کند که چهل تا کار انجام بدهد ما او را تشویق می کنیم. در مهندسی نماز ، تابه حال 135 مطلب بدست ما آمده است. اشتباه می کنند کسانی که با هر کسی یک ساعت حرف می زنند ولی با خالق شان صحبت نمی کنند. گاهی فردی یک ربع جلوی آینه می ایستد تا موهایش را درست کند ولی حاضر نیست که پنج دقیقه با خدا حرف بزند. بی انصافی است که ما نماز نخوانیم.بهشتیان از جهنمیان می پرسند که چرا جهنمی شدید؟ آنها می گویند: زیرا ما از نماز گزاران نبودیم.
منبع : فرهنگ نیوز
ادامه مطلب
اصلاح نماز یعنی اِعمال معانی باطنیه
اصلاح نماز یعنی اِعمال معانی باطنیه
نماز یکی از اعمال عبادی است که انجام آن بر انسان واجب گردیده و فرد ناگزیر در هر شرایطی باید کمر همت به انجام آن بندد و چه نیکوست آن را با آداب و شرایط حقیقی خود به نحود احسنت به انجام رساند بنابراین با رفع نقص ها و کاستی های نماز، که همان عدم توجه به معانی باطنیه آن است می توان گفت اصول و پایه بسیاری از اعمال انسان نیز مورد بهبود قرار گرفته و اصلاح می شود. چرا که بنده روزانه پنج مرتبه به درگاه حق روی می کند و همین نشان از تمرین و ممارست در بندگی دارد و اگر در این تمرین قواعد و قوانین به درستی رعایت شود لاجرم سایر اعمال نیر مطلوب واقع شده و بنده را به سرمنزل حقیقی اش یعنی وصال به حضرت حق رهنمون می سازد. از همین روست که در روایت داریم: معاویة بن وهب از امام صادق علیه السّلام پرسید: بالاترین و برترین چیزى كه بندگان بدان وسیله به پروردگارشان تقرّب میجویند و نیز دوست داشتنىترین و خوشایندترین آنها نزد خداوند عزّ و جلّ چیست؟ آن حضرت فرمود: من چیزى را بعد از معرفت به خدا نمىشناسم كه بهتر از این نماز باشد، مگر نمىبینى بنده صالح خدا عیسى بن مریم علیه السّلام گفته: پروردگارم مرا (تا زندهام) به نماز سفارش و امر فرموده است». (من لا یحضره الفقیه / ترجمه غفارى، على اكبر ومحمد جواد و بلاغى، صدر / ج1)
نخواهم این جهان و آن جهان را
مرا این بس كه دانم رمز جان را
سجودی ده كه از سوز و سرورش
به وجد آرم زمین و آسمـــان را
« اقبال لاهوری»
ادامه مطلب