نماز خود بینی و کبر را در هم میشکند

چرا که انسان در هر شبانه روز هفده رکعت و در هر رکعت دو بار پیشانی بر خاک در برابر خدا میگذارد، خود را ذره کوچکی در برابر عظمت او میبیند، بلکه صفری در برابر بینهایت.
پردههای غرور و خود خواهی را کنار میزند، تکبر و برتری جویی را در هم میکوبد.
به همین دلیل علی (ع) در آن حدیث معروفی که فلسفههای عبادات اسلامی در آن منعکس شده است بعد از ایمان، نخستین عبادت را که نماز است با همین هدف تبیین میکند میفرماید:« فرض اللَّه الایمان تطهیرا من الشرک و الصلاة تنزیها عن الکبر ...:" خداوند ایمان را برای پاکسازی انسانها از شرک واجب کرده است و نماز را برای پاکسازی از کبر" [1] »
[1] - نهج البلاغه کلمات قصار 252.
ادامه مطلب
پروردگارا فرزندانم را در كنار خانهای تو ساكن ساختم تا نماز را برپای دارند
پروردگارا فرزندانم را در كنار خانهای تو ساكن ساختم تا نماز را برپای دارند
ربّنا انّی اسكنت من ذرّیّتی بواد غیر ذی زرع عند بیتك المحرّم ربّنا لیقیموا الصّلوه فاجعل أفئدهً من النّاس تهوی الیهم و ارزقهم من الثّمرات لعلّهم یشكرون.
پروردگارا من بعضی از فرزندانم را در سرزمین بیآب و علفی در كنار خانهای كه حرم تو است ساكن ساختم تا نماز را برپای دارند تو قلبهای گروهی از مردم را متوجّه آنها ساز و از ثمرات به آنها روزی ده شاید آنان شكر تو را بجای آورند.«ابراهیم ، 37»
در این آیه گوشهای از دعاها و خواستههای ابراهیم بنده مقاوم و شاكر خدا را بیان میكند. تا سرمشق و الگویی برای آنها كه میخواهند از نعمتهای الهی بهترین بهره را بگیرند.
و چنین دعا و نیایش خود را بیان میكند: ای پروردگارا من بعضی از فرزندانم را در سرزمین فاقد هر گونه زراعت و آب و گیاه نزد خانهای كه حرم تو است گذاشتم تا نماز را برپای دارند.[1]
مراد ابراهیم ـ علیه السّلام ـ از ذریّهاش همان اسماعیل و فرزندانی است كه از وی پدید میآیند، نه اسماعیل به تنهایی برای این كه دنبالش گفته است (ربّنا لیقیموا الصّلوه)پروردگارا تا نماز به پای بدارند، و اگر اسماعیل به تنهایی مقصود بود نمیبایست لفظ جمع بكار برد.
و این كه گفته است:(ربنا لیقیموا الصلاه) منظورش بیان غرض خود از اسكان اسماعیل و مادرش میباشد كه به انضمام جمله قبلیش (بواد غیر ذی زرع)، و جملهای كه دنبال آن آورده و گفت (فاجعل افئده من النّاس تهوی الیهم و ارزقهم من الثمرات) این معنا را افاده میكند: كه اگر در میان نقاط مختلف زمین نقطهای غیر قابل كشت و خالی از امتعه و زندگی، یعنی آب گوارا و روئیدنیهای سبز و خرم و درختان زیبا، و هوای معتدل، و خالی از مردم را اختیار كرد برای این بوده كه ذریّهاش در عبادت خدا خالص باشند و شواغل دنیا دلهایشان را مشغول نسازد.[2]
[1] . نمونه، ج 10، ص 362.
[2] . المیزان، ج 12، ص 111.
منبع: اندیشه قم
ادامه مطلب
نماز رحمت الهی
نماز رحمت الهی
|
و اقیموا الصّلوه و اتوا الزّكوه و اطعیوا الرّسول لعلكم ترحمون. و نماز را برپا دارید و زكات را بدهید و رسول (خدا) را اطاعت كنید تا مشمول رحمت (او) شوید.«نور، 56» در آیه گذشته (در همین سوره) وعده خلافت روی زمین به مؤمنان صالح داده شده بود و این دو آیه مردم را برای فراهم كردن مقدمات این حكومت بسیج میكند، در ضمن نفی موانع بزرگ را نیز خودش تضمین مینماید، در حقیقت یكی از این دو آیه در صدد بیان مقتضی است و آیه دوم نفی موانع. ـ نخست میگوید: (و اقیموا الصلوه ، نماز را برپا دارید) همان نمازی كه رمز پیوند خلق با خالق است، و ارتباط مستمر آنها را با خدا تضمین میكند، و میان آنها و فحشاء و منكر حایل میشود. (و اتوا الزكاه ، وزكات را ادا كنید).[1] ـ وظایف عبادتهای كه برای بندگانش تشریع كرده و اگر از میان همه وظایف تنها نماز و زكات را یادآوری كرد، برای این بود كه این دو تكلیف در میان تكالیف راجعه به خدا و خلق به منزله ركن است.[2] نمازگزار مشمول رحمت الهی قرار میگیرد. [1] . نمونه، ج 14، ص 535. [2] . المیزان، ج 15، ص 223. |
ادامه مطلب
عواقب سبک شمردن و اعراض از نماز
عواقب سبک شمردن و اعراض از نماز
قرآن کريم ميفرمايد: واي به کسي که مسلمان حسابي نيست و در وقت نماز غافل از نماز است. واي به کسي که در وقت نماز به دنبال غذا خوردن يا کسب و کار يا مشغول گذراندن امور دنيوي است.
«فَوَيْلٌ لِّلْمُصَلِّينَ، الَّذِينَ هُمْ عَن صَلَاتِهِمْ سَاهُونَ»[1]
قرآن کريم، در آيۀ ديگري ميفرمايد که چنين کسي به يک زندگي ناخوش در دنيا و آخرت مبتلا خواهد شد.
«و َمَنْ أَعْرَضَ عَن ذِكْرِي فَإِنَّ لَهُ مَعِيشَةً ضَنكًا وَ نَحْشُرُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَعْمَى»[2]
کسي که از نماز اعراض ميکند، نه آنکه نماز نميخواند، بلکه کسي که بد نماز ميخواند، يا اوّل وقت نميخواند، به نماز اهميّت لازم را نميدهد و در مسجد و با جماعت نميخواند، دچار يک زندگي ناخوش و توأم با گرفتاريها و نگرانيهاي پيدرپي ميشود که حاصل آن دلهره، اضطراب خاطر و پريشاني دائمي است. اما مهمتر از آن، اينکه در قيامت کور وارد صف محشر ميشود و بيکس و بيپناه است. در آن هنگام، با خداوند نجوا ميکند که خدايا! من که چشم داشتم پس چرا اکنون کور هستم؟ خطاب ميشود براي اينکه در دنيا نماز نميخواندي، نماز خوب نميخواندي و اهميّت به نماز نميدادي و به عبارت ديگر ما را فراموش کردي، و اکنون نيز ما تو را فراموش کرديم و تو به اين حالت رسيدي.
«قالَ رَبِّ لِمَ حَشَرْتَني أَعْمى وَ قَدْ كُنْتُ بَصيراً، قالَ كَذلِكَ أَتَتْكَ آياتُنا فَنَسيتَها وَ كَذلِكَ الْيَوْمَ تُنْسى»[3]
در روايات ميخوانيم: نماز، در اولين منزل دم مرگ، مونس و راهنماي انسان ميشود و در عوالم قبر، برزخ و قيامت به ياري او ميشتابد و او را به بهشت رهنمون ميشود.[4] از اينرو به همگان توصيه ميشود که اگر ميخواهيد در دنيا و آخرت کمک کار و راهنما داشته باشيد، نماز بخوانيد و با نماز، انس بگيريد تا رستگار شويد.
پینوشتها :
1. بقره / 45
2. مصباج المتهجّد، ص 302
3. الامالي المفيد، ص 118: «مَنْ أَدَّى فَرِيضَةً فَلَهُ عِنْدَ اللَّهِ دَعْوَةٌ مُسْتَجَابَة»
1. ماعون / 5-4
2. طه / 124
3. طه / 126 – 125
4. الخصال، ج 2، ص 522
منبع: پایگاه اطلاع رسانی دفتر آیت الله مظاهری
ادامه مطلب