طریق نماز امام رضا(ع)

طریق نماز امام رضا(ع)

23557945807142188503.jpg;

   ابوالحسن صائغ از عمویش که همراه امام رضا علیه‏ السلام بود نقل می‏کند که گفت: چند ماه پشت سر امام رضا علیه ‏السلام برای نماز اقتدا کردیم، در نمازهایواجب روزانه، همواره در رکعت اول بعد از حمد سوره‏ ی (انا انزلناه...) را می‏خواند، و در سوره‏ ی دوم بعد از حمد سوره ‏ی توحید (قل هو الله احد...) می‏خواند. [1] [2] .

پی نوشت ها :

[1] عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 205 و 206.

[2] نگاهی بر زندگی امام رضا علیه ‏السلام، ص 86.

 


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 4:48 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز و سایر عبادات، معمولاً سه مرتبه دارند

نماز و سایر عبادات، معمولاً سه مرتبه دارند

06882229130051973032.jpg;

  نماز و سایر عبادات، معمولاً سه مرتبه دارند. مرتبه اول، نماز صحیح است. نماز صحیح نمازی است که مقدّمات و مقارنات آن مطابق دستور اسلام انجام شود؛ اگر کسی مطابق فتوای مراجع تقلید نماز بخواند، نماز او صحیح است و قضا ندارد و در روز قیامت تارک نماز محسوب نمی‌شود. در مقابل این نماز، نماز باطل قرار دارد.

مرتبه دوّم نماز که اهمیّت بیشتری دارد، نماز همراه با خضوع و خشوع است. نمازگزار، در این مرتبه از نماز،علاوه بر خضوع و رعایت آداب ظاهری و ادای صحیح کلمات و حرکات، خشوع دارد ودل او نیز به یاد خدا خاشع است. به عبارت دیگر، دل انسان هم همراه زبان اونماز می‌خواند. افراد متّقی چنین نماز می‌خوانند و خداوند هم نماز آنها را قبول می‌کند. چنان که در قرآن کریم می‌فرماید:

«إِنَّما یَتَقَبَّلُ اللَّهُ مِنَ الْمُتَّقین»[2]

خداوند فقط از متّقین می‌پذیرد.

مرتبه سوّم از نماز، «نماز مبرور» است. نماز مبرور بدین معناست که علاوه بر اینکه نماز صحیح است و خداوند متعال آن را قبول می‌کند، پروردگار عالم به اقامه کننده آن تبریک و آفرین می‌گوید.

همه باید تلاش کنند نماز مقبول و نماز مبرور داشته باشند. کسی تصور نکند که اقامه چنین نمازی غیر ممکن یا سخت است؛ زیرا اساساً وضع نمازبرای رسیدن انسان به چنین جایگاه ارزشمندی است. جایگاهی که در آن، بنده باخدای خویش معاشقه و مکالمه می‌کند و بالاترینِ لذّت‌ها را می‌برد. جایگاهیکه اگر تمام دنیا را یک طرف و دو رکعت نماز را طرف دیگر قرار دهند، آن بنده به تمام دنیا و آنچه در آن است، پشت پا می‌زند تا توفیق درک آن دو رکعت نماز را بیابد.

«ألَرَکْعَتَانِ فِی جَوْفِ اللَّیْلِ أَحَبُّ إِلَیَّ مِنَ الدُّنْیَا وَ مَا فِیهَا»[3]

پی‌نوشت‌ها:

1. علل الشرائع، ج 2، ص 363

2. مائده/ 27                                         

3. علل الشرائع، ج 2، ص 363


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 4:46 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

عبادت شبانه در ادیان گذشته

عبادت شبانه در ادیان گذشته

58448180550255862031.jpg;

   عبادت و راز و نیاز شبانه ، ناله شبانه و.... در ادیان پیشین و سیره صالحان گذشته بوده است . گویی تا بوده رسم بر این بوده که شب میعادگاه عاشقان باشد، گویا خصلت عشق است که درشب خواب از دیده فراق زده مبتلایانش بگیرد. «شب ز سودای سر توام خواب کجاست.»
و ترجیح محبوب این است که رخ در نهان بگشاید که دیده اغیار در خواب است و دیده عشاق در خون تا جایی که خداوند عشق به خود را عبادت شبانه بیان می فرماید:
ای فرزند عمران ، دروغ می گوید آن کس که گمان می کند مرا دوست می دارد و همین که شب می رسد از من روی می گرداند و می خوابد، مگرنه این است که هر محبی خلوت با محبوب خویش را می خواهد؟ هان ای فرزند عمران بدان که من بر احبای خود مطلع هستم ...
از روی مشاهده با من خطاب می کنند واز روی حضور با من سخن می گویند، ای فرزند عمران ! در تاریکی شب از قلب خویش برای من خشوع را نثار کن و از بدن خویش خضوع را و از چشمانت اشک را که تو مرا نزدیک خواهی یافت . (1)
1- حر عاملی / کلیات حدیث قدسی / ص 165


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 4:45 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

مردم و نماز

 مردم و نماز

 53370429423689090596.jpg;

   پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند: امت من چهار گروه هستند.
گروهینماز می خوانند ولی در نمازشان سهل انگارند «ویل» برای آنهاست و «ویل» نامیکی از طبقات زیرین جهنم است. خداوند متعال فرمود: « فویل للصلین الذینهم عن طاتهم ساهون» (1)
گروهی گاهی نمازمی خوانند و گاهی نمی خوانند پس «غی» مال آنهاست و «غی» نام یکی ازطبقات پایین جهنم است خداوند متعال فرمود: « فخلف من بعدهم خلف اضاعوا الصلواة و اتبعوا الشهوات فسوف یلقون غیّا».(2)
سپس جانشین آن مردم خداپرست قوی شد که نماز را ضایع کرده و از شهوت پیروی می کردند و اینها به زودی در «غی» افکنده خواهند شد.
گروهیهیچ وقت نماز نمی خوانند «سقر» برای آنهاست. «سقر» هم نام یکی از طبقات زیرین جهنم است که خداوند متعال فرمود: «ما سللکم فی سقر قالوا لم نک من المصلین»، (اهل بهشت از اهل جهنم سؤال می کنند) چه چیزی شما را به «سقر» کشاند؟ در جواب می گویند: ما از نماز گزاران نبودیم. (3)
گروهی همیشه نماز می خوانند و در نمازشان خشوع دارند، خداوند متعال فرمودند: «قدافلح المؤمنون الذین هم فی صلاتهم خاشعون»، «مؤمنان رستگار شدند. آنهایی که در نمازشان با خشوع هستند.» (4)

پی نوشت ها

1- سوره ی ماعون، آیه ی 4 و 5.
2- سوره‏مریم، آیه‏ 59 و60
3- سوره ی مدثر، آیه ی 42.
4- سوره ی مؤمنون، آیات 1و 2.


ادامه مطلب


[ پنج شنبه 29 بهمن 1394  ] [ 4:44 PM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]