لذت نماز

حدیثی است از رسول گرامی صلی الله علیه وآله که می فرمایند:
شرط قبولی همه اعمال نماز است .شرط قبولی نماز داشتن حب ولایت حضرت علی علیه
السلام و شرط قبولی حب ولایت داشتن اخلاق حسنه است.
نماز در کلام آیت الله بهجت اینگونه است:
فرمودند:
اگر کسی بخواهد حضور قلب تحصیل کند، لحظه ای که درنماز، توجه پیدا می کند، اختیارا قلب خود را منصرف [به غیر} نکند.
همین اقدام، سبب دوام حضور می شود.[تا] عمل نکند، نمی فهمد.
(یعنی نمی تواند آثار و برکات این دستورالعمل را بفهمد.)
همچنین می فرمایند:
نماز، ملاک قبولی و متبوع تمام اعمال
سؤال:
معنای این روایت که می فرماید: «إِنَّ کُلَّ شَیْ ءٍ مِنْ عَمَلِکَ تَبَعٌ لِصَلاتِکَ. به راستی که تمام اعمالت تابع نمازت می باشد.» (نهج البلاغه، ص 383) چیست؟
جواب:
شاید مقصود این باشد که در روایت دیگر می فرماید: «إِنْ قُبِلَتْ قُبِلَ ما سِواها، وَ إِنْ رُدَّتْ رُدَّ ما سِواها. اگر نماز پذیرفته شود، سایر اعمال نیز مورد پذیرش قرار می گیرد؛ و اگر پذیرفته نشود، سایر اعمال نیز مورد قبول قرار نمی گیرد.»(فلاح السائل، ص 127)
لذّت از نماز، از هر لذّتی بالاتر است
در روایت است که رسول اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم فرمود:
«حُبِّبَ إِلَیَّ مِنْ دُنْیاکُمْ: أَلطِّیبُ، وَ النِّساءُ، وَ جُعِلَ قُرَّةُ عَیْنِی فِی الصَّلاةِ. iز دنیای شما مورد علاقه و محبوب من است: عطر و بوی خوش، زنان، و نور چشم من در نماز قرار داده شده است.»(وسائل الشیعة، ج 1، ص 442)
تمام لذّتها روحی است و آن چه از لذّات که در طیب و یا از راه نساء، به صورت حلال تکوینا مطلوب است، بیش از آن و به مراتب بالاتر، در نماز است؛ امّا طفل کم درک را با لذت حجله و عروسی کاری نیست و حجله گاه برای او لذّت ندارد، بلکه برای او حصار و قفس و زندان است و خود او در آن جا زندانی و بی تحرّک است، برای او دویدن و بازی لذت دارد، او دوچرخه و سه چرخه دوست می دارد و از این لذّت می برد که از جایی به جایی در حرکت و سیر باشد، بازی در کوچه برای او از حجله و عروسی لذّت بخش تر است.
برای ما هم آبگوشت لذت دارد. برای تریاکی ها و شیره کشها و... کارهایشان از همه چیز چنان که مدّعی هستند لذیذتر است.
لذّتها همه روحی است، وگرنه کوه به این عظمت، در جهالتِ از لذتهای روحی است.
در روایت است:
«تَنَعَّمُوا بِعِبادَتِی فِی الدُّنْیا، فَإِنَّکُمْ تَتَنَعَّمُونَ بِها فِی الاْآخِرَةِ. در دنیا از عبادت من برخوردار شوید و لذّت ببرید، چرا که در آخرت از آن لذّت خواهید برد.»(اصول کافی، ج 2، ص 83)
ادامه مطلب
تأثير سحرخيزى زن
تأثير سحرخيزى زن
زنى به خدمت حضرت صادق عليه السلام آمد و عرض كرد:
اى پسر پيغمبر! شوهرم مرا دوست نمى دارد، چه كنم؟
حضرت فرمود: «عليك بصلوة اللّيل». برو نماز شب بخوان.
آن زن پس از چندى خدمت حضرت رسيد و تشكّر كرد و گفت: شوهرم از آن وقت هيچ كس را به اندازه من دوست نمى دارد. پس آن حضرت فرمود:
خدا رحمت كند زنى را كه سحر برخيزد و شوهرش را بيدار كند، و همچنين مردى كه برخيزد و زنش را بيدار كند و نماز شب بخوانند.
منابع:
کتاب داستان های شیرین از نماز شب، سید عبدالله حسینی.
ادامه مطلب
آیا نماز تکرار مکررات نیست؟!
آیا نماز تکرار مکررات نیست؟!
در جواب به این سؤال تنها به ذکر دو مطلب اکتفا می شود:
مطلب اوّل: ما همه روزه خود را با آب شستشو می دهیم و مراقب هستیم که آلودگی بر بدنمان ننشیند. آیا تا به حال کسی به ذهنش خطور کرده که آب برایم تکراری شده؟! در روایات از نماز به عنوان نهری یاد شده که روزی پنج بار روح و روان خود را با آن شستشو می دهیم. طبیعی است که وقتی کسی از نماز به عنوان کاری تکراری و بدون فایده یاد می کند، در واقع از فایده ی نماز که همان شستشوی روح و روان است در غفلت است.
مطلب دوم: ما انسان ها در زندگی روزمره بارها به دیگران سلام می دهیم و از زحمات آن ها تشکر می کنیم. بارها به دیگران ابراز محبّت می کنیم و از کارهای خوبشان تقدیر و تشکر می کنیم. آیا می توان گفت این کارها تکراری شده؟! درست است که تقدیر و تشکرها با الفاظی تکراری واقع می شوند؛ اما هر تقدیر و تشکری روحی مخصوص به خود دارد و در این روح هیچ تکراری وجود ندارد. نماز، در واقع تشکر از نعمت های پی در پی الهی، بهانه ای برای ابراز محبّت به خدای یکتا و نیز مدح و ثنای او می باشد. هر چند الفاظ نماز تکراری است؛ امّا روح نماز برای نمازگزارِ واقعی، هیچ وقت تکراری و خسته کننده نخواهد بود.
منبع: کتاب پیوند جوان با نماز، احمد نباتی.
ادامه مطلب
تا حالا نشده من از نماز شب ايشان بيدار شوم
تا حالا نشده من از نماز شب ايشان بيدار شوم
در خاطرات مربوط به امام خمينى رحمه الله عليه مى خوانيم: خويشاوندان ايشان مى گفتند:
از پانزده سالگىِ ايشان كه ما در خمين بوديم، آقا يك چراغ موشی (نوعى چراغ كه در سابق بوده است) كوچك می گرفتند و مى رفتند به يك قسمت ديگر كه هيچ كس بيدار نشود و نماز شب مى خواندند.
همسر امام رحمه الله عليه مى گويند:
(تا حالا نشده كه من از نماز شب ايشان بيدار شوم). چون چراغ را مطلقاً روشن نمى كردند. نه چراغ اتاق را روشن مى كردند، نه چراغ راهرو را و نه حتى چراغ دستشويى را او ازيك چراغ قوه كوچك كه تنها جلوى پايشان را روشن مى كرد، استفاده مى كردند. و براى اين كه كسى بيدار نشود، هنگام وضوى نماز شب، يك ابر زير شير مى گذاشتند كه آب چكّه نكند و صداى آن، كسى را بيدار نكند.
رسول خدا صلى الله عليه و آله فرمود:
زمستان براى مؤمن فصل خوبى است، زيرا روزهاى كوتاهش را روزه مى گيرد وشبهاى طولانى اش را براى نماز (شب) بر مى خيزد. (ارشاد القلوب: ج 2، ص 17، باب 22)
منابع:
1- کتاب گلهاى باغ خاطره: ص 130.
2- کتاب امام در سنگر نماز: ص 70.
ادامه مطلب