سرود قدسى اذان
سرود قدسى اذان
هنوز نغمه سحر
به گوش شب نيامده
زمين و آسمان به خواب
سپيده دم نيامده
سرود قدسى اذان
به آسمان چو پر كشيد
كلام آسمانى اش
سكوت تيره را دريد
بيا در انتهاى شب
سپيده را صدا كنيم
به پيشواز روشنى
ستايش خدا كنيم
نماز صبح مى رسد
روى نما به سوى دوست
ركوع كن براى او
بدان كه مهربان تر اوست
ببين نماز تو پلى است
ميان خاك و آسمان
مثل چراغ روشنى است
درون تاريكى جان
ياد خدا براى ما
عشق و نياز و باور است
نماز را اقامه كن
به نام او كه ياور است
سهيلا مختارى (1)
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. قبله عشق، سهيلا مختارى، (ص 25)
ادامه مطلب
رخش می باید تن رستم کشد
رخش می باید تن رستم کشد
نماز زيبا است و لكن از جوان زيباتر، نماز زينت است براي جوانان زيبنده تر، نماز سوزنده و شوينده گناهان است و براي جوانان بيشتر نماز كانال محبت الهي است و براي جوانان حركت در اين مسير ضروري تر، نماز بازدارنده از تباهي و منكرات است و براي جوانان اثرگذار تر، نماز سازنده جان، روح و روان است و براي جوانان سازنده تر، نماز قلبي دارد و قالبي! اگر به قلب ان راه يافتي به گنج عالم هستي دست يافته اي و اگر به قلب آن رسيدي به تدريج نقبي براي رسيدن به قلب آن خواهي زد! در روايت آمده است كه:
شخصي خدمت رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم رسيد و عرض كرد جواني است در مدينه در نماز جاعت شما شركت مي كند ولي گناه هم از او سرميزند. با او چه كنيم؟
پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند:
بگذاريد نمازهايش را بخواند بالاخره يك روز همين نماز او را به راه مي اورد و مدرسان او به سوي راه سداد و صلاح خواهد بود.1
نكته نابي كه از اين سخن ويژه پيامبر مي توان آموخت آن است كه:
براي مسجدي شدن و نماز خوان شدن جوانان سطح انتظارات را بايد پايين آورد از اصول اساسي و واجبات شروع كرد و به تدريج آنان را به فروع و نوافل آشنا ساخت، رخش مي بايد تن رستم كشد! از آغاز نبايد توقع سلمان شدن و اباذر شدن از آنان داشت بايد گام به گام آنان را آشنا ساخت تا چهره كريه گناه از رفتارآنان رخت بربندد و چهره زيباي عبوديت در رفتار آنان رخ بنمايد و اين كاري است كارستان، كه جلودار آن معلمان روحاني و مبلغان مذهبي هستند و مساجد بايد پايگاه آغاز چنين حركت هايي باشد.2 «ان شاءالله»
ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
1. مجمع البيان/طبرسي/ج7-8/ص285.
2.قسمتي از مقاله ابوالقاسم يعقوبي برگزيده هجدهمين اجلاس سراسري نماز.
ادامه مطلب
صف اول نماز جماعت
صف اول نماز جماعت
قال علی (علیه السلام): افضل الصفوف اولها و هو صف الملائکه و أفضل المقدم میامن الام.(1)
بهترین صفهای نماز جماعت، صف اول است که صف ملائکه است و بهترین جای صف اول، سمت راست امام است.
در حدیثی می خوانیم که پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) تأکید فراوانی در زمینه شرکت در صف اول نماز جماعت فرمود، و گفت: خداوند و فرشتگان درود می فرستند بر آنهائی که پیشگامند در این صفوف و به دنبال این تأکید مردم برای شرکت در صف اول فشار آوردند، قبیله بنام بنی عذره بودند که خانه هایشان از مسجد دور بود گفتند ما خانه هایمان را می فروشیم و خانه هائی نزدیک مسجد پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) خریداری می کنیم تا به صف اول برسیم، ایه «ولقد علمنا المستقدمین منکم و لقد علمنا المستئخرین» هجر، 24، «ما هم پیشینیان شما را دانستیم و هم متأخران را» نازل شد (و به آنها گوشزد کرد که خدا نیات شما را می داند حتی اگر در صف آخر قرار گیرید چون تصمیم بر این دارید که در صف اول باشید پاداش نیت خود را خواهید داشت. در تفسیر عیاشی از جابر از امام باقر (علیه السلام) روایت کرده که در ذیل آیه «و لقد علمنا المستقدیمن منکم و لقد علمنا المستاخرین» فرموده: اینها مؤمنین از این امتند. و در تفسیر برهان از شیبانی – در کتاب نهج البیان – از صادق، جعفربن محمد (علیهما السلام) روایت کرده که فرمود: مستقدمین، اصحاب حسنات و مستاخرین اصحاب سیئات اند. (2)
قال ابوالحسن موسب بن جعفر علیه السلام: إن الصلاة فی الصف الاول کالجهاد فی سبیل الله عزوجل.
امام موسی بن جعفر علیه السلام فرمود: نماز در صف اول جماعت همانند جهاد در راه خداوند متعال است. (3)
قال رسول الله صلی الله علیه و اله و سلم: ان الله و ملائکته یصلون علی الذین یصلون الصوف الاول.
پیامب رخدا صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: خدا و فرشتگانش بر کسانی که صفهای اول –نماز جماعت- را بهم پیوند می دهند، درود می فرستند. (4)
امام صادق (علیه السلام) فرمودند: من صلی معهم فی الصف الاول کان کمن صلی خلف رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) فی الصف الاول» هر کس در صف اول با آنان [اهل تسنن] نماز بخواند همانند کسی است که پشت سر پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) در صف اول نماز بخواند. (5)
پي نوشت :
1- بحارالانوار ج88، ص 18.
2- تفسیر المیزان، ذیل آیه 24 سوره حجر.
3- وسائل الشیعه، ج5، ص 387.
4- کنزالعمال، ج7، ص 633.
5- من لا یحضره الفقیه، ج1، ص 375.
ادامه مطلب
محرومیت از امور اجتماعی
محرومیت از امور اجتماعی
بلغه ان قوما لا یحضرون الصلوة فی المسجد. فخطب فقال: ان قوما لا یحضرون الصلوة معنا فی مساجدنا، فلا یواکلونا و لا یشاربونا و لا یشاورونا و لایناکحوا و لا یاءخذوا من فیئنا شیئا، او یحضروا معنا صلوتنا جماعه. (1)
به امیرالمؤمنین علی (علیه السلام) خبر رسید که گروهی برای نماز در مسجد حاضر نمی شوند. حضرت خطبه ای خواند و در آن خطبه چنین فرمود: به درستی که گروهی برای نماز در مساجد ما حاضر نمی شوند. پس با ما هم، نه غذا بخورند، نه آب بیاشامند و نه مشورت کنند و نه از ما (زن) بگیرند و از غنائم ما چیزی اخذ نکنند، تا این که در نماز جماعت با ما حاضر شوند.
1- دعائم الاسلام، ج1، ص 151.
ادامه مطلب