نماز به ساير اعمال انسان ارزش و روح مي دهد

نماز به ساير اعمال انسان ارزش و روح مي دهد

81876291108779971431.jpg

نماز به ساير اعمال انسان ارزش و روح مي دهد ـ چرا كه نماز روح اخلاص را زنده مي كند, زيرا نماز مجموعه اي است از نيت خالص و گفتار پاك و اعمال خالصانه, تكرار اين مجموع در شبانه روز بذر ساير اعمال نيك را در جان انسان مي پاشد و روح اخلاص را تقويت مي كند.
لذا در حديثي معروفي مي خوانيم كه امير مؤمنان علي ـ عليه السّلام ـ در وصاياي خود بعد ازآن كه فرق مباركش با شمشير ابن ملجم جنايتكار شكافته شد فرمود: الله الله في الصلوة فانها عمود دينكم : « خدا را خدا دربارة نماز , چرا كه ستون دين شما است».[1] مي دانيم هنگامي كه عمود خيمه در هم بشكند يا سقوط كند هر قدر طنابها و ميخهاي اطراف محكم باشد اثريندارد, همچنين هنگامي كه ارتباط بندگان با خدا از طريق نماز از ميان برود اعمال ديگر اثر خود را از دست خواهد داد. در حديثي از امام صادق ـ عليه السّلام ـ مي خوانيم: اول ما يحاسب به العبد الصلوة فان قبلت قبلا سائل عمله, و ان ردت رد عليه سائل عمله: « نخستين چيزي كه در قيامت از بندگان حساب مي شود نماز است اگر مقبول افتاد سائر اعمالشان قبول مي شود, و اگر مردود شد سائر اعمال نيز مردود مي شود»!
شايد دليل اين سخن آن باشد كه نماز رمز ارتباط خلق و خالق است, اگر به طور صحيح انجام گردد قصد قربت و اخلاص كه وسيله قبولي سائر اعمال است در او زنده مي شود, و گرنه بقية اعمال او مشوب و آلوده مي گردد و از درجه اعتبار ساقط مي شود.

پی نوشت:

[1] . نهج البلاغه, نامه ها ( وصيت ) 47.


ادامه مطلب


[ شنبه 15 اسفند 1394  ] [ 7:03 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

برپا داشتن نماز، با نشاط و شادابی

برپا داشتن نماز، با نشاط و شادابی

44303394543333977811.jpg

در دو آیه از قرآن، نماز خواندن با کسالت از ویژگی‏های منافقان شمرده شده است: «و اذا قاموا الی الصلوة قاموا کسالی . . . ; (1) و هنگامی که به نماز می‏ایستند از روی کسالت می‏ایستند . . .» .
«. . . و لا یاتون الصلوة الا و هم کسالی . . . ; (2) و نماز به جا نمی‏آورند جز با کسالت .»
و ویژگی چنین نمازی جز نماز بی‏کیفیت که به همه چیز جز نماز شبیه است، نیست . در روایتی از حضرت امام سجاد (علیه السلام) می‏خوانیم:
«ان المنافق ینهی و لاینتهی و یامر بما لایاتی و اذا قام الی الصلوة اعترض; همانا منافق (از کار زشت) نهی می‏کند، ولی خود از آن کار دست نمی‏کشد و فرمان می‏دهد (به خوبی) ولی خود انجام نمی‏دهد و چون به نماز بایستد اعتراض می‏کند» . راوی می‏گوید: پرسیدم: «ما الاعتراض; اعتراض چیست‏» ؟ حضرت فرمود: «الالتفات و اذا رکع ربض; رو به راست و چپ گردانیدن و چون رکوع کند خود را مانند گوسفند به زمین اندازد (یعنی بعد از رکوع نایستد و به همان حال به سجده رود .» (3)

پی نوشت ها:

10) نساء (4) آیه 142 .
11) توبه (9) آیه 54 .
12) اصول کافی، جلد دوم، ص‏396 (باب ضعة النفاق والمنافق حدیث‏3) .


ادامه مطلب


[ شنبه 15 اسفند 1394  ] [ 7:02 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

دوام در نماز

دوام در نماز

32786858140356249154.jpeg


از مصادیق اقامه نماز «دوام نماز» است .
در سوره معارج پس از آن که خداوند برخی صفات ناشایست انسان‏ها را مورد تذکر قرار می‏دهد، اوصاف شایسته آنها را هم ذکر می‏کند که از جمله آن: «الا المصلین الذین هم علی صلاتهم دائمون; (1) مگر نمازگزارانی که بر نماز خود تداوم دارند» . ظاهر آیه دوام است; یعنی هم به وقت نماز می‏خوانند و هم همیشه نماز می‏خوانند، این گونه نیست که نماز خواندن آنها مقطعی باشد و چنین نمازی است که اگر جزو برنامه زندگی شد و با حدود آن به جای آورده شد انسان را از فحشا و منکر باز می‏دارد . و اصولا برنامه‏های تربیتی جز با تداوم کارآیی لازم را ندارند، لذا در حدیثی از پیغمبر اکرم (ص) می‏خوانیم: «ان احب الاعمال الی الله مادام و ان قل; (2) محبوب‏ترین اعمال نزد خداوند کاری است که انسان بر آن مداومت داشته باشد هر چند کم باشد» .

پی نوشت ها:

1) معارج (70) آیه‏22 .
2) اصول کافی، ج‏2، ص‏82، (چاپ آخوندی) .


ادامه مطلب


[ شنبه 15 اسفند 1394  ] [ 7:01 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز كمكي براي برطرف نمودن وسواس

نماز كمكي براي برطرف نمودن وسواس


72645157014492190441.jpeg 

وسواس(1) از قديمي‌ترين اختلالات شناخته شده رواني است كه بين مردم از شيوع نسبتاً بالايي (حدود دو درصد جامعه) برخوردار است، و آن را امروزه در دو عنوان كلي «وسواس فكري» مانند احتياط يا تنفر مربوط به ترشحات و مواد دفعي بدن، ترس از وقوع اتفاقات وحشتناك مانند آتش سوزي و مرگ، افكار آلوده جنسي و ترسهاي فرضي و ... و «وسواس عملي» مانند شستشوي دست، استحمام، آرايش مفرط، امتحان درها و قفلها، مرتب و منظم كردن، احتكار و جمع آوري و ... طبقه‌بندي مي‌كنند.
در مورد وسواس فكري كه مي‌تواند مشكلات متعدد و مسايل آزار دهنده بسياري را براي شخص مبتلا و اطرافيانش به همراه داشته باشد، همچون تصاوير و صحنه‌هاي وحشتناكي كه هرچه بيمار سعي در مقاومت در برابر آنها را دارد نمي‌تواند از آنها خلاص شود،‌ به نظر مي‌رسد «مذهب» و شكوهمندترين جلوه آن يعني «نماز» در زدودن آن نقش بسيار مهمي را ايفا كند.
گواهي اين موضوع نيز يادآوري اين مسأله است كه در منابع اسلامي وسواس پديده شناخته شده ايست و از آن به عنوان «وسوسه‌اي از سوي شيطان» اشاره مي‌شود.به عنوان نمونه روايتي از امام صادق – عليه السلام – كه يكي از ياران ايشان در نزد ايشان شخصي را به عقل و درايت يادآور شد ولي شخص نسبت به وضو و نماز خود گرفتار وسواس بود. حضرت فرمود:
«و أيُّ عقلٍ لَه و هُوَ يُطيعُ الشَيْطان» «كدام عقل را دارد كه فرمانبر شيطان است.(2) »در اين مورد حتي منابع اسلامي از قول معصومين - عليهم السلام – روشهاي متعددي را براي پيشگيري و درمان وسواس پيشنهاد كرده‌اند كه از آن جمله بهره از ادعيه و اذكار خاصي از جمله «لاحول و لا قوه الا بالله» مي‌باشد(3) و ما حصل همه آن روشها در «ذكر خدا» خلاصه مي‌شود و در رواياتي نيز براي درمان و دفع وسوسه كمك گرفتن از نماز را به شخص وسواسي پشنهاد نموده‌اند.(4) و در مورد وسواس عملي كه نمونه هاي آشناي زيادي را در اطراف و جامعه مي‌توان يافت از جمله افرادي كه به انجام مكرر فعاليتهاي معين مانند وضو و غسل و ... شك دارند اين نكته را بايد عنوان نمود كه عليرغم اين كه اسلام، آيين نظم و ترتيب و مسلك پاكيزگي و طهارت است اما آنجا كه كار به افراط و مبالغه مي‌كشد آن را مذموم تلقي نموده و براي نزديك نمودن آن به تعادل راه حل عملي پيشنهاد مي‌كند و بخش قابل توجهي از تعاليم اسلامي و نمود برجسته آن يعني «نماز» به زدودن وسواس از زندگي انسانها اختصاص دارد.نمونه آن شخص كثير الشك است كه در اجزاي نماز زياد دچار شك مي‌شود و به فتواي مراجع نبايد به شك خود اعتنا نمايد و نمونه ديگر مسائل شكيات در نماز كه به برخي نبايد اعتنا كند و برخي را به يك طرف شك عمل مي‌كند بدين ترتيب آموزشهاي نماز،(5) بسي قدرتمندتر از روشهاي معمول در علم غرب مانند روش حساسيت زدايي تدريجي، در زدودن وسواس مطرحند چرا كه انسان نمازگزاري كه در شبانه روز بارها به تعاليم ضد وسواس همراه نماز گردن مي‌نهد به نحو مؤثري دور از وسواس خواهد زيست(6).
پی نوشت ها:
1- Obsession.
2- شيخ كليني، اصول كافي، ترجمه محمد باقر كمره‌اي، ج 1، ص 38.
3- شيخ عباس قمي، حاشيه مفاتيح الجنان، ص 413 تا ص 415.
4- رك به محمد باقر مجلسي، همان، ج 91، ص 354، روايت 17.
5- رساله مراجع.
6- سايت درمانگران ايران، نكته هفدهم و هجدهم‌، ص 417 و ص 418
 

 


ادامه مطلب


[ شنبه 15 اسفند 1394  ] [ 7:01 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]