استعانت از نماز

ادامه مطلب
رفتن به مسجد چه آثار وفوايدي دارد ؟
رفتن به مسجد چه آثار وفوايدي دارد ؟
امام مجتبي فرمودند : کسي مدام به مسجد نمي رود مگر اينکه يکي از هشت مورد زير را بدست مي آورد :[1]
1. حکمتي محکم واستوار؛
2. رفيقي سودمند؛
3. مطلب آموزنده جديد؛
4. برخورداي از رحمتي که انتظار دارد؛
5. سخني که اورا هدايت کند؛
6. سخني که اورا از گمراهي بازدارد؛
7. ترک گناه از روي حيا وشرم از مردم؛
8. ترک گناه از روي ترس از خداوند؛
9. درک رحمت الهي وآمرزش گناه: از آثار وضعي مسجد آمرزش گناهان است پيامبر اكرم (ص) به ابوذر فرمودند خداوند تا زماني كه در مسجد نشسته اي ، براي هر نفست يك درجه به شما اعطا مي كند و فرشتگان بر تو درود مي فرستند ، و براي هر نفست 10 ثواب نوشته و 10 گناه از گناهانت پاك مي شود. [2]
10. طلب مغفرت همه اشياء براي اهل مسجد امام صادق صادق -عليه السلام مى فرمايد:هر كس به طرف مسجدى برود، پايش را روى هيچتر و خشكى نمى گذارد، مگر آنكه آن اشياء تا اعماق زمين براى او استغفار مى كند.[3]
11. نجات از آتش سوزان قيامت»: پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله مي فرمايند : در روز قيامت فرمان ميرسد كه گروهي را به سوي آتش ببرند، خداوند به نگهبان دوزخ مي فرمايد:قدمهاي آنان را به آتش مسوزان ، زيرا آنان به سوي مساجد گام برداشتند.[4]
12-تکفير گناهان: پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله مي فرمايند : باقي نميماند از امت من بنده اي مگر اينكه نيكو وضو بگيرد ،سپس به سمت مسجد رود،مگر اينكه كفاره اي باشد براي او تا جمعه آينده. [5]
13-همراهي با شهدا وصديقين: پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله مي فرمايند : قدم برداشتن به سوي مسجد اطاعت از خداوند و پيامبر اوست. هر كس از خدا و رسولش اطاعت كن خداوند او را به همراه صديقين و شهدا داخل بهشت قرار مي دهد. [6]
14- ورود به بهشت: پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله مي فرمايند : كسي كه به سوي مسجد گام بر مي دارد مومن و اهل بهشت است. [7]و در روايت ديگري فرمودند: كسي كه وضوي خويش را نيكو بگيرد و به سوي مسجد و محل نماز حركت كند اگر در راه مرگش فرا رسد، خداوند بهشت را براي او ضمانت مي كند. [8]
پی نوشت ها
[1] تحف العقول ؛ النص ؛ ص235. مَنْ أَدَامَ الِاخْتِلَافَ إِلَى الْمَسْجِدِ أَصَابَ إِحْدَى ثَمَانٍ آيَةً مُحْكَمَةً وَ أَخاً مُسْتَفَاداً وَ عِلْماً مُسْتَطْرَفاً وَ رَحْمَةً مُنْتَظَرَةً وَ كَلِمَةً تَدُلُّهُ عَلَى الْهُدَى أَوْ تَرُدُّهُ عَنْ رَدًى وَ تَرْكَ الذُّنُوبِ حَيَاءً أَوْ خَشْيَةً.
[2] بحارالانوار جلد 85 صفحه 206
[3] عن ابي عبد الله -عليه السلام قال:«من مشى الى المسجد لم يضع رجله على رطب ولا يابس الا سبحت له الى الارضين». بحارالانوار،ج81، ص13.
[4] علل الشرايع جلد 2 صفحه 466
[5] جامع الاحاديث شيعه جلد 4 صفحه 433
[6] مستدرك الوسائل جلد 3 صفحه 368
[7] لَا يَمْشِي إِلَى الْمَسْجِدِ إِلَّا مُؤْمِنٌ مِنْ أَهْلِ الْجَنَّة بحارالانوار جلد 81 صفحه 154
[8] مستدرك الوسائل جلد 3 صفحه 364
مرکز تخصصی نماز
ادامه مطلب
پرستش هدف مسجد

و اءن المساجد لله فلا تدعوا مع الله اءحدا . (1)
مساجد از آن خداست ، پس بايد احدى جز او را نخوانيد.
در اين آيه شريفه ، مراد از دعا، عبادت و پرستش است ، زيرا در جاى ديگر دعا به معناى عبادت آمده است :
و قال ربكم ادعونى اءستجب لكم ان الذين يستكبرون عن عبادتى سيد خلون جهنم داخرين . (2)
پروردگارتان گفت مرا بخوانيد تا دعايتان را مستجاب بكنم ، كسانى كه از عبادت من سركشى كنند بزودى با كمال خوارى داخل جهنم خواهند شد.
در اينكه منظور از كلمه مساجد در اين آيه چيست ، ميان مفسران اختلاف است ، برخى برآنند كه منظور از مساجد تمام مكانهايى است كه در آنجا براى خدا سجده مى شود و از مصاديق آن ، مسجد الحرام و ساير مسجد است . (3)
برخى مساجد را اعضاى هفتگانه سجده دانسته اند. اين گروه در تاءييد ادعاى خود، روايتى از امام محمد تقى عليه السلام نقل مى كنند كه مراد از مسجد، عضوهاى هفتگانه بدن آدمى است كه در هنگام سجده بايد روى زمين قرار گيرد. (4)
مبيدى نيز گفته است :
مراد از مساجد، مكان هايى است كه براى نماز و ذكر خدا بنا شده است و از قتاده در تفسير اين آيه روايت كرده است كه : يهوديان و مسيحيان هنگامى كه وارد معابد خود مى شدند، به خداوند شرك مى ورزيدند. از اين رو خداوند مؤ منان را فرمود: هنگامى كه وارد مساجد مى شويد خدا را با خلوص نيت بخوانيد. (5)
از مجموع آراى مفسران در اين زمينه چنين استفاده مى شود كه مراد از مساجد، همان مكان هايى است كه براى عبادت خداوند بنا شده است و از مصاديق آن ، مسجد الحرام و ديگر مساجد است . تفسيرى كه مساجد را عضوهاى هفتگانه سجده دانسته ، ممكن است از قبيل توسعه در مفهوم آيه باشد كه اين معنا نيز در اين آيه منظور شده است .
نكته جالب توجه اينكه ، خداوند به جهت اهميت و فضيلت مساجد بر ديگر مكان ها، مسجد را به خود منسوب كرده و متعلق به خود دانسته است تا مزيت آن بر ديگر مكان ها روشن شود.
اختصاص مساجد به خداوند كه منزه از صفات حسى است ، جنبه سمبليك دارد و اشارتى است بر اينكه مساجد مورد توجه خاص ذات اقدس اوست ، بنابراين ، در مساجد جز كار خدايى نبايد كار ديگرى صورت پذيرد و جز مصالح مسلمانان ، امر ديگرى نبايد مطرح شود؛ با اين توضيح در تاءسيس مساجد هم نمى توان نيتى بجز خدا، و هدفى غير از اعتلاى كلمه توحيد داشت .
برگرفته از: کتاب جايگاه مساجد در فرهنگ اسلامى
پی نوشت
1-جن / 18.
2-غافر / 60.
3-الميزان ، ج 20، ص 206.
4-الميزان ، ج 20، ص 206.
5-مبيدى ، رشيد الدين : كشف الاسرار و عدة الابرار، به انضمام على اصغر حكمت ، تهران 1339، ج 10، ص 256.R
ادامه مطلب
جنبه های عبادی مسجد در گفتار معصومان (علیهم السلام)
جنبه های عبادی مسجد در گفتار معصومان (علیهم السلام)
پیشوایان معصوم نیز به پیروی از قرآن، بر جنبه های عبادی مسجد بسیار تاکید کرده اند. نیم نگاهی به آداب و احکام مسجد، این نکته را روشن می کند. بیشتر این احکام نشان می دهد که اسلام در پی آن است که مسجد جایگاهی مناسب برای یاد کردن پروردگار باشد و مۆمنان بتوانند در آن جا با حضور قلب، خدا را پرستش کنند. به این منظور، در احکام اسلامی، انجام دادن هر کاری که ممکن است مسجد را از ایفای چنین نقشی باز دارد، نامطلوب شمرده شده است.
آراستن مسجد با طلا، نقاشی کردن مسجد، خرید و فروش، قضاوت کردن و اجرای حدود در مسجد، ورود دیوانگان و خردسالان به مسجد، هم چنین انجام کارهایی چون بلند کردن صدا و بیان سخنان بیهوده و اعلام اشیای گم شده و کارهایی از این دست در مسجد، هر کدام می تواند انسان را از توجه به نماز و عبادت باز دارد. تاکید بر حضور در مسجد، با حالت طهارت و پاکیزگی، ترغیب نمازگزاران نسبت به آراستن خود و استفاده از عطر و بوی خوش و زدودن بوی بد از دهان و بدن به هنگام حضور در مسجد نیز به همین سبب است.
امور فرهنگی و آموزشی در مسجد، فعالیت های اجتماعی، سیاسی و بخشی از امور نظامی که انجام آن در مسجد روا است، با آن که هر یک فضیلت ویژه ای دارد، ولی نباید به جنبه عبادی مسجد و پرستش گاه بودن آن خدشه وارد کند و نمازگزاران را از نماز خواندن در مسجد باز دارد. جالب است بدانیم فقیهانی همچون امام خمینی (ره) که همواره بر جنبه های اجتماعی، سیاسی و انقلابی مسجد تاکید می کنند، انجام هر عملی را که مانع عبادت مۆمنان در مسجد باشد، روا نمی دانند. در فتواهای گوناگونی از امام خمینی بر لزوم پرهیز از عملیات ورزشی و حتی آموزش نظامی در مسجد با همه اهمیتی که دارد، تاکید شده است.
تبیان
ادامه مطلب