نماز ریایی

نماز ریایی

84799045834079116349.jpg

 ابن طاووس از يکي از پارسايان نقل کرده نمازهاي سي ساله خود را که در صف اول جماعت به جاي ميآوردم اعاده کردم و سبب اعاده آنها آن بود ، روزي به خاطر عذري دير به مسجد آمده و محل خالي در صف اول نيافته که به ايستم ناچار در صف دوم اقتدا کردم در خاطرم احساس شرمندگي نموده که مردم پس از سي سال مرا در صف دوم مشاهده ميکنند ، دانستم همه نمازهاي سي ساله من توام با رياکاري بوده و از اينکه مردم مرا در صف اول مي ديده و مصداق سابقان در خيرات ميدانسته لذت مي بردم. 

کشکول شيخ بهايي جلد 1 صفحه 13


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 26 اسفند 1394  ] [ 8:32 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

داستان زیر رو حتما بخونید تا بیشتر متوجه بشیم که چرا بهتره عربی خوند تا فارسی

داستان زیر رو حتما بخونید تا بیشتر متوجه بشید که بهتره نماز تون را عربی بخونیم یا فارسی

178244196177163142168106111236116119554136

 

سال یک هزار و سیصد و سی و دو شمسی بود، من و عده ای از جوانان پر شور آن روزگار، پس از تبادل نظر و بحث و مشاجره، به این نتیجه رسیده بودیم که چه دلیلی دارد نماز را به عربی بخوانیم؟ چرا نماز را به زبان فارسی نخوانیم؟

عاقبت تصمیم گرفتیم نماز را به فارسی بخوانیم  و همین کار را هم کردیم. والدین کم کم از این موضوع آگاهی یافتند و به فکرچاره افتادند. آن ها، پس از تبادل نظر با یکدیگر، تصمیم گرفتند با نصیحت ما را از این کار باز دارند و اگر مؤثر نبود، راهی دیگر برگزینند. چون پند دادن آن ها مؤثر نیفتاد؛ ما را نزد یکی از روحانیان آن زمان بردند.

آن روحانی وقتی فهمید ما به زبان فارسی نماز می خوانیم، به تندی و عصبانیت با ما برخورد کرد. این عمل او ما را در کارمان راسخ تر و مصرتر ساخت. عاقبت یکی از پدران، والدین دیگر افراد را به این فکر انداخت که ما را به محضر حضرت آیت الله حاج آقا رحیم ارباب اصفهانی ببرند و این فکر مورد تأیید قرار گرفت. آن ها نزد حضرت ارباب شتافتند و موضوع را با وی در میان نهادند. او دستور داد در وقتی معیّن ما را خدمتش رهنمون شوند. در روز موعود ما را که تقریباً پانزده نفر بودیم، به محضر مبارک ایشان بردند.

 

در همان لحظه ی اول، چهره ی نورانی و خندان وی ما را مجذوب ساخت؛ آن بزرگ مرد را غیر از دیگران یافتیم و دانستیم که با شخصیتی استثنایی روبه رو هستیم. آقا در آغاز دستور پذیرایی از همه ی ما را صادر فرمود. سپس به والدین ما فرمود: شما که به زبان فارسی نماز نمی خوانید، فعلاً تشریف ببرید و ما را با فرزندانتان تنها بگذارید. وقتی آن ها رفتند، به ما فرمود: بهتر است شما یکی یکی خودتان را معرفی کنید و بگویید در چه سطح تحصیلی و چه رشته ای درس می خوانید. آن گاه، به تناسب رشته و کلاس ما، پرسش های علمی مطرح کرد و از درس هایی مانند جبر و مثلثات و فیزیک و شیمی و علوم طبیعی مسائلی پرسید که پاسخ  اغلب آن ها از توان ما بیرون بود.

هر کس از عهده ی پاسخ برنمی آمد، با اظهار لطف وی و پاسخ درست پرسش روبه رو می شد. پس از آن که همه ی ما را خلع سلاح کرد، فرمود: والدین شما نگران شده اند که شما نمازتان را به فارسی می خوانید، آن ها نمی دانند من کسانی را می شناسم که نعوذبالله اصلاً نماز نمی خوانند. شما جوانان پاک اعتقادی هستید که هم اهل دین هستید و هم اهل همت. من در جوانی می خواستم مثل شما نماز را به فارسی بخوانم؛ ولی مشکلاتی پیش آمد که نتوانستم. اکنون شما به خواسته ی دوران جوانی ام جامه ی عمل پوشانیده اید، آفرین به همت شما. در آن روزگار، نخستین مشکل من ترجمه  ی صحیح سوره ی حمد بود که لابد شما آن را حلّ کرده اید. اکنون یکی از شما که از دیگران مسلط   تر است، بگوید بسم الله الرحمن الرحیم را چگونه ترجمه کرده است. یکی از ما به عادت دانش آموزان دستش را بالا گرفت و برای پاسخ دادن داوطلب شد. آقا با لبخند فرمود: خوب شد طرف مباحثه ما یک نفر است؛ زیرا من از عهده ی پانزده جوان نیرومند برنمی آمدم. بعد به آن جوان فرمود: خوب بفرمایید بسم الله را چگونه ترجمه کردید؟

آن جوان گفت: طبق عادت جاری به نام خداوند بخشنده  ی مهربان.حضرت ارباب لبخند زد و  فرمود: گمان نکنم ترجمه   ی درست بسم الله چنین باشد. در مورد«بسم» ترجمه   ی«به  نام» عیبی ندارد. اما«الله» قابل ترجمه نیست؛ زیرا اسم علم(خاص) خدا است و اسم خاص را نمی  توان ترجمه کرد؛ مثلاً اگر اسم کسی«حسن» باشد، نمی توان به آن گفت«زیبا». ترجمه  ی«حسن» زیبا است؛ امّا اگر به آقای حسن بگوییم آقای زیبا،خوشش نمی آید. کلمه ی الله اسم خاصی است که مسلمانان بر ذات خداوند متعال اطلاق می کنند. نمی توان«الله» را ترجمه کرد، باید همان را به  کار برد.

خوب«رحمن» را چگونه ترجمه کرده اید؟ رفیق ما پاسخ داد: بخشنده. حضرت ارباب فرمود: این ترجمه بد نیست، ولی کامل نیست؛ زیرا«رحمن» یکی از صفات خدا است که شمول رحمت و بخشندگی او را می   رساند و این شمول در کلمه   ی بخشنده نیست؛«رحمن»  یعنی خدایی که در این دنیا هم بر مؤمن و هم بر کافر رحم می کند و همه را در کنف لطف و بخشندگی خود قرار می دهد و نعمت رزق و سلامت جسم و مانند آن عطا می   فرماید. در هر حال، ترجمه ی بخشنده برای«رحمن» در حد کمال ترجمه نیست.

خوب، رحیم را چطور ترجمه کرده اید؟ رفیق ما جواب داد:«مهربان». حضرت آیت  الله ارباب فرمود: اگر مقصودتان از رحیم من بودم چون نام وی رحیم بود بدم نمی   آمد«مهربان» ترجمه کنید؛ امّا چون رحیم کلمه ای قرآنی و نام پروردگار است، باید درست معنا شود. اگر آن را«بخشاینده» ترجمه کرده   بودید، راهی به دهی می برد؛ زیرا رحیم یعنی خدایی که در آن دنیا گناهان مؤمنان را عفو می کند. پس آن   چه در ترجمه ی«بسم الله» آورده اید، بد نیست؛ ولی کامل نیست و اشتباهاتی دارد.

 

من هم در دوران جوانی چنین قصدی داشتم؛ امّا به همین مشکلات برخوردم و از خواندن نماز فارسی منصرف شدم. تازه این فقط آیه ی اول سوره ی حمد بود، اگر به دیگر آیات بپردازیم، موضوع خیلی پیچیده تر می شود. امّا من معتقدم شما اگر باز هم بر این امر اصرار دارید، دست از نماز خواندن به فارسی برندارید؛ زیرا خواندنش از نخواندن نماز به طور کلی بهتر است.

در این جا، همگی شرمنده و منفعل و شکست خورده از وی عذرخواهی کردیم و قول دادیم، ضمن خواندن نماز به عربی، نمازهای گذشته را اعاده کنیم. ایشان فرمود: من نگفتم به عربی نماز بخوانید، هر طور دلتان می خواهد بخوانید. من فقط مشکلات این کار را برای شما شرح دادم. ما همه عاجزانه از وی طلب بخشایش و از کار خود اظهار پشیمانی کردیم. حضرت آیت الله ارباب، با تعارف میوه و شیرینی، مجلس را به پایان برد. ما همگی دست مبارکش را بوسیدیم و در حالی که ما را بدرقه می کرد، خداحافظی کردیم.

بعد نمازها را اعاده کردیم و از کار جاهلانه  ی خود دست برداشتیم. بنده از آن به بعد گاه به حضور آن جناب می رسیدم و از خرمن علم و فضیلت وی خوشه ها بر می  چیدم. وقتی در دوره ی دکترای زبان و ادبیات فارسی دانشگاه تهران به تحصیل مشغول بودم، گاه نامه  ها و پیغام های استاد فقید مرحوم بدیع الزمان فروزان    فر را برای وی می  بردم و پاسخ های کتبی و شفاهی حضرت آیت الله را به آن استاد فقید می رساندم. و این افتخاری برای بنده بود. گاه ورقه  های استفتایی که به محضر آن حضرت رسیده بود، روی هم انباشته می شد. آن جناب دستور می داد آن ها را بخوانم و پاسخ را طبق نظر وی بنویسم. پس از خواندن پاسخ، اگر اشتباهی نداشت، آن را مهر می کرد. در این مرحله با بزرگواری  های بسیار آن حضرت روبه رو بودم که اکنون مجال بیان آن  ها نیست.  

خدایش بیامرزد و در دریای رحمت خویش غرقه سازد؛«انّه کریمٌ رحیم»

تبیان 

 


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 26 اسفند 1394  ] [ 8:23 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

کسب توفیق خواندن نماز شب

کسب توفیق خواندن نماز شب

http://file.tebyan.net/a433b6090c/%D9%BE%D9%88%D8%B4%D9%87%20%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%86%20%D9%86%D8%A7%D9%85/%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%B2/shutterstock_57999796.jpg


امام جواد علیه السلام فرمودند : سه چیز است که بنده را به رضوان خدا می رساند : 1 - زیادی استغفار ، 2 - نرمخویی ، 3 - صدقه بسیار دادن.( مستند الامام الجواد، ص 247)

1- شب زود بخوابید، خود به خود بیدار می‌شوید، باور کنید ندیدن سریال‌ و امثالش هیچ ضرری به شما نمی‌زند!

2- خستگی زیاد ناشی از گناه است، وگرنه خستگی کار با استراحت اندکی برطرف می‌شود. پس گناه نکنید تا بتوانید نماز شب بخوانید.

3- هنگام خواب با خود عهد کنید حتماً برای نماز شب بیدار شوید، مطمئن باشید بیدار می‌شوید. اگر نشدید ثوابش را برایتان می‌نویسند. البته این‌کار منافی ساعت کوک‌کردن نیست!

4- شاید امشب شب آخر زندگی‌تان باشد باز هم همین‌طور می‌خوابیدید؟

5- از رختخواب جدا شوید، مطمئن باشید با وضو گرفتن حالت خواب‌آلودگی از بین می‌رود. این را تجربه ثابت کرده!

6- از اول لازم نیست 11 رکعت نماز شب را با مستحباتش بخوانید. آهسته و پیوسته بروید. برای شروع همان دورکعت کافی است.

7 - سعی کنید با کلاس باشید. نماز شب را برای زیبایی، ازدیاد رزق و … نخوانید، شما نیت‌تان را برای خدا خالص کنید، خدا بلد است چه‌طور خدایی کند! خودتان هم گول نزنید.

سعی کنید کیفیت نمازتان را بالا ببرید. دورکعت نماز درست بهتر است از چندین رکعت نماز بی‌کیفیت

8- انتظار نداشته باشید بعد از شب چهلم باب کشف و شهود بر شما باز شود، باور کنید خواندن نماز شب یک کار ساده و معمولی عبادی است و از اولیات است. این مسیر 50-60 ساله است نه چند روزه! و چه بسا کلاً قرار نباشد در این دنیا به شما کرامتی داده شود. پس انتظار بی‌خودی نکشید.

9- سعی کنید کیفیت نمازتان را بالا ببرید. دورکعت نماز درست بهتر است از چندین رکعت نماز بی‌کیفیت.

10- اگر شبی بیدار نشدید در روز قضای نماز شب را به جا آورید! این‌طوری نفس‌تان می‌فهمد همان شب بیدار شود بهتر است.

11- اگر توانستید قرآن هم به برنامه‌تان اضافه کنید. می‌توانید به جای سوره‌های کوچک و معمول بعد از حمد از روی قرآن سوره‌های مختلف و بلندتر را تلاوت کنید. گفته‌اند خانه‌ای که در آن قرآن تلاوت شود برای اهل آسمان، مانند ستاره‌ای درخشان است برای اهل زمین.

12- از قنوت و سجده غافل نشوید. همچنین دعا برای دیگران! احیا و اموات! مادی و معنوی!

امام جواد علیه السلام فرمودند : سه چیز است که بنده را به رضوان خدا می رساند : 1 - زیادی استغفار ، 2 - نرمخویی ، 3 - صدقه بسیار دادن

13- انجام این‌ها در ماه رمضان خیلی ساده‌است، سعی کنید در بقیه سال هم ادامه دهید.

14- شما کار عجیب و غریبی نمی‌کنید که اطلاع دیگران موجب «ریا» شود. ریا امری درونی است و به قضاوت دیگران ربطی ندارد. حتی می‌توانید فرزندتان، همسرتان، خواهر یا برادرتان یا دوست‌تان که با هم صمیمی هستید با خودتان همراه کنید. برخی ساعات شب را تقسیم می‌کردند بین اهل خانه، تا ساعتی از شب خانه‌شان خالی از ذکر الله نباشد.

15- بگذارید خداوند به خاطر شما به ملائکه‌اش افتخار کند. جواب دادن به منادی آسمانی کجا و بول کردن شیطان کجا؟

16- شام را سعی کنید زود و کم بخورید، مایعات زیاد هم در بیدار نشدن تاثیر دارد. پس شب کمتر آب و دوغ و نوشابه و چای و … بخورید!

17- یک راه بیدار شدن از خواب، خواندن آیه آخر سوره کهف «قل انّما انأ بشر مثلکم…» است. امکان ندارد فرد از خواب بیدار نشود؛ مگر اینکه بیدار شود و  دوباره بخوابد.

امام جواد علیه السلام فرمودند : سه چیز است که بنده را به رضوان خدا می رساند : 1 - زیادی استغفار ، 2 - نرمخویی ، 3 - صدقه بسیار دادن.( مستند الامام الجواد، ص 247)


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 26 اسفند 1394  ] [ 8:19 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

هر چیزی چهره ای دارد و چهره دین اسلام (نماز) است

هر چیزی چهره ای دارد و چهره دین اسلام (نماز) است
 
38180427121933485560.jpg

رسول الله فرموده اند: «نماز نور مؤمن و معراج مؤمن و مایه ی نزدیکی هر پرهیزکاری به خدا و کلید بهشت است.»
«هر چیزی چهره ای دارد و چهره دین اسلام (نماز) است و خداوند (جل ثناوه) نور دیده مرا در نماز قرار داده است ونماز را محبوب من گردانید به گونه ای که من از نماز سیر نمی شوم. همانا نماز ستون دین است و (نماز) نخستین عمل فرزند آدم است که به آن رسیدگی می شود؛ اگر درست بود؛ به دیگر اعمالش رسیدگی می شود و اگر درست نبود، به سایر اعمالش رسیدگی نمی شود. کسی که در نمازش خشوع و فروتنی ندارد نمازش (نماز) نیست و هر که نمازش او را از هر کار زشت و ناپسند باز ندارد، جز بر دوری او از خدا افزوده نشود. هر کس دو رکعت نماز همراه با تفکر بخواند بهتر است از این که شبی را که به صبح نماز بگذارد و تفکر نکند. میان مسلمانان و کافر فاصله جز این نیست که نماز واجب را عملاً ترک کند یا از روی سبک شمردن آن را نخواند، هر که پنج نماز را با جماعت بخواند، به او گمان نیک برید و بدانید که نماز چهره ی شیطان را سیاه می کند و انسان را از زشتکاری باز خواهد داشت.»(1)


1- میزان الحکمه، باب صلاة/ ص 452 تا 445- نهج البلاغه / ترجمه ابراهیم احمدیان، ص 579.


ادامه مطلب


[ چهارشنبه 26 اسفند 1394  ] [ 8:17 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]