ذکر سجده آخر نماز امام
ذکر سجده آخر نماز امام
امام در سجده آخر نماز ذکری را خیلی آهسته می خواندند که من هر چه دقت می کردم، نمی شنیدم که چه ذکری را می گویند تا اینکه یک روز که با امام از حرم حضرت امیر المؤمنین (ع) می آمدیم در مسیر از ایشان پرسیدم: آقا در سجدهآخر نمازتان یک ذکری را آهسته می گویید این ذکر چی هست؟ فرمودند: «اللهم ارزقنی التجافی عن دار الغرور و الانابه الی دار الخلود و الاستعداد للموت قبل حلول الفوت» . (1)
ادامه مطلب
سجده بر مهر چرک دار چگونه است؟
سجده بر مهر چرک دار چگونه است؟
سجده زیاد بر روی مهر و تماس پوست پیشانی باعث می شود در طی زمان رنگ مهر تغییر کرده و لایه ای از چرک بر روی آن تشکیل شود. این لایه می تواند باعث عدم تماس پوست سر با مهر شود که در این صورت صحت سجده مورد اشکال قرارمی گیرد.
در این زمینه، از مراجع تقلید استفتاء شده است، که متن آن در ادامه می آید:
سجده بر مهر چرک دار چگونه است؟
همه مراجع: باید بین پیشانی و چیزی که سجده بر آن صحیح است، چیزی حایل نشود. پس اگر مهر به قدری چرک باشد که پیشانی به خود مهر نرسد، سجده باطل است. امّا اگر رنگ مهر تغییر کرده است، اشکال ندارد.
منبع: رساله دانشجویی، نشر معارف، پرسش 126
ادامه مطلب
اسرارطهارت از خاک
اسرارطهارت از خاک
زیرا طهارت ظاهری با آب حاصل میشود وطبق آنچه فرمود:(...وینزّل علیکم منالسّماء ماءً لیطهّرکم به ویذهب عنکم رجز الشیطان)ازبین برنده پلیدی شیطاناست(۲)
گرچه با تیمم بر خاک فراهم نمی آید ،لیکن فروتنی وبندگی رابه ارمغان می آورد پس از این جهت ،آب وخاک با یکدیگر یکسانند،وچون لازم نیست کمیت وکیفیتتیمم،که بدل از وضو باشد،مسح سر و پا ها در تیمم لازم نیست،نه برای اینکه خاک بر سر نهادن ،علامت فراق و جدایی است،در حالی که منظور از نماز،پیوند وارتباط است،چنان که برخی از بزرگان فرموده اند(۳)
پی نوشت ها:
(۱)سورهمائده،آیه ی6؛با خاک تیمم کنید واز آن به صورت ودستهایتان بکشید،خدا نمی خواهد برشما تنگ بگیرد،لفیکن می خواهد شمارا پاک و نعمتش رابر شماتمام گرداند،باشد که سپاس او بدارید
(۲)سوره ی انفا ل ،آیه ی11؛برای شما آبی رااز آسمان فرو می فرستد تا شما راپاک وپلیدی شیطان را از شما بزداید
(۳)قاضی سعید قمی در اسرار العبادات
ادامه مطلب
خشک کردن دست و صورت قبل از وضو لازم نیست
خشک کردن دست و صورت قبل از وضو لازم نیست
سوال: آیا خشک بودن دست و صورت قبل از وضو لازم است؟
جواب: خشک کردن دستها و صورت لازم نیست و چنانچه آب وضو بر رطوبت صورت و دست غلبه کند کفایت میکند. .(استفتائات جدید امام خمینی(ره), ج1, س37 و38)
سوال: در هنگام وضو گرفتن اگر خود فرد در کمال سلامت باشد ولی آب را کسی دیگر بریزد و وی وضو بگیرد، آیا وضوی وی باطل است؟
جواب:اگر دیگری دست و صورت او را شتسشو دهد وضو باطل است. اما اگر دیگری آب میریزد و خود شخص شستشو میدهد و وضو می گیرد اشکال ندارد و وضو صحیح می باشد.
(توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, ص185, شرط یازدهم)
سوال: در دین اسلام آمده مستحب است فرد مسلمان قبل از خواب با وضو باشد تا بستر او حکم معبد را داشته باشد، در حالیکه در رسالهی احکام آمده است که خواب ، وضو را باطل میکند. آیا با وضو رفتن به بستر با مبطل وضو بودن خواب تناقض ندارد؟!
اگرچه خواب در ظاهر وضو را باطل میکند و دیگر نمیتوان با آن نماز خواند و ...، اما آثار معنوی باطنی وضو همچنان ادامه خواهد یافت؛ زیرا خواب از ضروریات طبیعت انسان است و هر آنچه انسان در زمان هوشیاری و قدرت بدان اقدام میکند، هنگام ناهشیاری و ناتوانی نیز پاداش آن لحاظ خواهد شد؛ از اینرو است که در مورد شخص روزهدار در ماه رمضان میفرماید: «... نَوْمُکُمْ فِیهِ عِبَادَة»؛[1]خواب روزهدار عبادت است، در حالی روزهدار هنگام خواب کاری در ارتباط با روزه انجام نمیدهد، اما از آنجا که شخص روزهدار در حال بیداری به عبادت مشغول است و دستورات الهی را اطاعت میکند، آن حالت در زمان خواب نیز برایشمحاسبه میشود.
پی نوشت:
[1]. شیخ صدوق، امالی، ص 93
ادامه مطلب