نماز پل ارتباطی قوی بین خداوند و نمازگزار ایجاد می کند.
نماز پل ارتباطی قوی بین خداوند و نمازگزار ایجاد می کند.
در هنگام نماز انسان با حالتی تمنا گونه درخواست خود را ابراز می دارد که باید علت این حالت را بررسی کرد. خداوند در قرآن می فرمایند:
الَّذِینَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِکْرِ اللَّهِ أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ (٢٨)رعد
" آن ها که ایمان آورده اند، دل هایشان با یاد خدا آرام می گیرد، به درستی که با یاد خدا دل ها آرام می گیرد." سوره رعد آیه ۲۸
همچنین خداوند در جای دیگری می فرمایند:
أَقِمِ الصَّلاهَٔ لِدُلُوکِ الشَّمْسِ إِلَی غَسَقِ اللَّیْلِ وَقُرْآنَ الْفَجْرِ إِنَّ قُرْآنَ الْفَجْرِ کَانَ مَشْهُودًا (٧٨)اسرا وَمِنَ اللَّیْلِ فَتَهَجَّدْ بِهِ نَافِلَهًٔ لَکَ عَسَی أَنْ یَبْعَثَکَ رَبُّکَ مَقَامًا مَحْمُودًا (٧٩) اسرا
"۷۸.نمازرا اقامه کن، از غروب خورشید تا تاریکی شب و خواندن نماز صبح را، که نماز صبح را همگان گواه اند. ۷۹. قسمتی از شب را برای خواندن نماز بیدار باش، کهنمازی اضافه برای تو است، باشد که به زودی پروردگارت مقام تو را به جایگاهی بالا ببرد." سوره اسرا
حضرتمحمد (سلام و درود خداوند بر او و خاندانش باد) زمانی که ناراحتی ایشان رافرا می گرفت می فرمودند: ای بلال، اذان بگو و با آن ما را به آرامش برسان.
ادامه مطلب
انگیزۀ نماز ادب باشد یا محبت؟
انگیزۀ نماز ادب باشد یا محبت؟
حالاهر کسی میخواهد نماز بخواند باید انگیزۀ اولیۀ خود را با این تعریف هماهنگکند. یعنی انسان به عنوان عبد خدا باید در مواقعی که خداوند متعال دستور داده، در برابر او مودبانه به این عبادت بپردازد. طبیعی است با این انگیزه آداب نماز را هم بیشتر رعایت خواهد کرد. به این ترتیب برخی از آسیبهای تعاریف دیگر برطرف میشوند مثلا اگر نماز خواندن را اظهار محبت به پروردگار بدانیم، وقتی حس وحال محبت نداشته باشیم انگیزه نماز خواندن را از دست میدهیم. ولی انسان معمولا در بیحالترین شرایط روحی نیز میتواند انگیزه رعایت ادب را در خود پیدا کند. اساساً سعی در رعایت ادب در برابر خدا برای انسان بسیار تعالی بخش است و پایه کسب محبت و تقویت اعتقاد است. البته انگیزه ادب برای نماز با دیگر انگیزه های عرفانی و حبی هیچ منافاتی ندارد، وضمن اینکه رعایت کردن ادب در برابر خدا حداقل ارتباط و اظهار ارادت است، تا آخرین مراحل کمال هم همراه سالک و بندگان کامل وجود دارد.
حجت الاسلام علیرضا پناهیان
ادامه مطلب
آثار نماز، با ذکر شروط
حجت الاسلام دکتر ساجدی در توضیح آثار نماز، با ذکر شروط این آثار بیان کرد: از شرایط صحت نماز، نیت اطاعت فرمان الهی است. آنچه باید هدف و نیت اصلی نمازگزار باشد، انجام وظیفه است؛ هرچند آرامش روان و برکات عظیم اخرویو دنیوی نمازی در پرتوی رعایت شرایط آن حاصل میشود. از طرفی در بر شمردن آثار نماز بایسته است به همة آثار دنیوی و اخروی فعل و ترک نماز توجه داشت وآن را به یک اثر خاص دنیوی محدود نساخت.
نکتة مهم اینکه، بهرهمندی از تأثیرات نماز در فرد و جامعه درگرو ترکیب جسم و روح آن است. به تعبیری، به مقداری که آداب و شرایط نماز بیشتر رعایت و به معانی و حکمتهای آن بیشتر توجه شود، روح نماز تقویت شده،از فیض حضور الهی بهرة بیشتری نصیب نمازگزار میگردد و آثار مترتب بر آن افزایش مییابد. از طرفی، اگر فرد به حداقل آن اکتفا کند، آثار آن نیز به حداقل میرسد.
یکی از علما نقل میکنند: در کاظمین، اولین بار در جوانی آیت الله بهجت را که دیدم، به ایشان گفتم: شما یک راهی را نشان بدهید تا آدم بشویم! گفتند: نماز اول وقت بخوانید. در دلم گفتم: حاج آقا تحویلمان نگرفتند!
سال بعد جایی دیگر دیدمشان و گفتم این بار بپرسم ببینم راهی را که میخواهند پیشنهاد کنند، چه راهی است؟ جلو رفتم، هنوز چیزی نگفته بودم. همینجور که داشتند حرف میزدند، گفتند: بعضیها می آیند پیش من میگویند چه کار کنیم آدم بشویم، رشد بکنیم. سال بعد هم میآیند میگویند حاج آقا ما را تحویل نگرفته، دوباره میخواهند سؤال کنند؛ در حالی که همان حرف بنده را گوش نکردند. بابا جواب همان است، همیشه جواب همان است. البته خود آن آقا میگفت: آقای بهجت درست میفرمودند! من نماز عصرهایم را به وقت نمیخواندم.[1]
مرحوم علامه طباطبایی و آیت الله بهجت از علامه قاضی نقل میکنند که ایشان میفرمودند: اگر کسی نماز واجبش را اول وقت بخواند و به مقامات عالیه نرسد، مرا لعن کند![2]
پی نوشت ها:
[1]. مرکز تخصصی نماز، منبر و محراب، ص 61.
[2]. مقاله توصیه های علامه قاضی به شاگردانش، نوشته: مجید ملکی.
ادامه مطلب
خداوند تو را ضایع کند، همان گونه که تو مرا ضایع کردى

طبق آیات وروایات ، کارهاى انسان در برزخ وقیامت در برابر او مجسّم مى شود.کار خوب در قالب نیکو و کار زشت در قالب زشت . زشتى و زیبایى کارها بدست خود ماست .
در روایات مى خوانیم نماز خوب را فرشته در قیافه زیبا بالا مى برد و نماز مى گوید: ((حفظک اللّه کما حفظتنى )) خدا ترا حفظ کند همان گونه که تو مرا حفظ کردى . ولى نمازى که با شرائط و دستوراتش اقامه نشود، فرشته آن را به صورت تاریک بالا مى برد و نماز مى گوید: ((ضیّعک اللّه کما ضیّعتنى )) خداوند تو را ضایع کند، همان گونه که تو مرا ضایع کردى .(1)
منبع:
1- اسرارالصلوة امام خمینى ، ص 6 - 8.
ادامه مطلب