بازگشت به سوي خدا، زمينه ساز توجه به نماز

بازگشت به سوي خدا، زمينه ساز توجه به نماز

25954844598213786377.jpg;

 به هر حال، احتمال ملاقات خداوند و بازگشت به سوي خدا، براي آسان شدن كارهاي سخت كفايت مي كند، چه رسد به نماز كه خود آسان ترين پرستش و عبادت در ميان عبادات است. البته از آيات 3 سوره نمل و 4 سوره لقمان، به دست مي آيد كه يقين و قطع كامل به موضوعي چون قيامت مي تواند رفتار انساني را به گونه اي خاص تحت تأثير قرار دهد و نه تنها شخص را به نماز و ديگر اعمال مقبول شرعي گرايش دهد، بلكه عامل مهمي در تغيير كامل رفتاري مي باشد؛ زيرا كسي كه يقين به آخرت يابد دايم الذكر و الصلاه مي شود و هيچ گاه از نماز و ذكر الهي غافل نمي شود. از اين رو در اين آيات با آوردن فعل مضارع يقيمون الصلاه، به اقامه دايمي نماز از سوي افرادي كه در مقام يقين هستند، اشاره مي كند. كسي كه در مقام شهود و علم يقين است، هرگز دمي از خدا و نمازگزاري و ذكر او غافل نمي شود. پس آناني كه دايم در نمازند، همان اهل يقين هستند؛ حال چه اين يقين ايشان از باب علم اليقين يا عين اليقين يا حق اليقين باشد.
براين اساس مي توان زمينه ها و بسترهاي لازم در آساني اقامه نماز را در امور شناختي و بينشي و نگرشي انسان جست وجو كرد.
بي گمان پذيرش فلسفه آفرينش و هدفمندي آن در كنار پذيرش خدا و معاد و پروردگاري خداوند، مهم ترين عامل در انجام كارهايي است كه ما از آن به شريعت ياد مي كنيم. كساني كه حقيقت هستي و پروردگاري را درك كرده باشند، مي كوشند تا خود را با فلسفه و هدف آفرينش هماهنگ سازند. لذا به نماز به عنوان يك عامل مهم در اين همانند و هماهنگ سازي توجه ويژه داشته و آن را انجام مي دهند. از اين رو خداوند در آياتي چند ايمان را مهم ترين بستر و زمينه ساز براي اقامه نماز مي داند. (مائده، آيه 55؛ انعام، 92؛ توبه آيات، 18 و 71)
خداوند همچنين در آيات 15 تا 17 سوره اعلي به نقش پذيرش معاد و آخرت طلبي در برپايي نماز اشاره مي كند. در اين آيات خداوند مي فرمايد اگر دوزخيان دنيا را بر آخرت مقدم نمي داشتند و به آن چه موجب فلاح و رستگاري آنان مي شد، روي مي آورند، نماز خواندن بر آنان آسان مي شد و آن را به جا مي آوردند.
 

عليرضا شعاعي
kayhannews.ir


ادامه مطلب


[ یک شنبه 11 مرداد 1394  ] [ 11:45 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

بهترین و زیباترین شکل نماز از دیدگاه معصومین

بهترین و زیباترین شکل نماز از دیدگاه معصومین

33225903974982117672.jpg;

  
  واقیموالصلوة و اتوا الزکوة و ارکعوا مع الراکعین. و نماز را برپا دارید، و زکات بپردازید و با رکوع کنندگان رکوع کنید. (1) 
  قرآن کریم دستور داده تا مسلمانان نماز را به بهترین و زیباترین شکلش، که جماعت است بخوانند. حتی در قبل از اسلام، در ادیان گذشته نیز، نماز جماعت مورد تأکید خداوند بوده است.  روایات اسلامی در پاداش و ارزش نماز جماعت فراوان است.   در حدیث معروفی که پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) از جبرئیل نقل کرده اند، می فرمایند:  خداوند متعال وعده داده است که اگر عدد حاضران در نماز جماعت بیش از ده نفر باشد، اگر تمام دریاها مرکب و درخت ها قلم و جن و انس و ملائکه نویسنده شوند، نتوانند ثواب یک رکعت آن را بنویسند. (2)
   بر اساس احادیث گهربار معصومین (علیهم السلام) رفتن به مسجد برای شرکت در نماز جماعت و درک نماز جماعت از مبتدای تکبیرة الاحرام اجر و پاداش بسیار زیادی دارد و نماز جماعت کوتاه و مختصر بر نماز طولانی برتری دارد؛ و نیز پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) فرموده اند: «در نماز جماعت حاضر شوید، اگر چه با دشواری و سختی باشد.»    حضرت امام صادق (علیه السلام) فرمودند:  « در زمان پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) مردی به علت نابینایی در نماز جماعت شرکت نمی کرد.    روزی به خدمت پیامبر (صلی الله علیه و آله و سلم) رسید و عرض کرد: من نابینایم و صدای اذان را می شنوم، اما کسی نیست که دستم را بگیرد و مرا به مسجد بیاورد حضرت فرمودند: طنابی از خانه تا مسجد  قرار بده و با آن خود را به نماز جماعت برسان.» (3)
   پیوست
1 - سوره ی آل عمران، آیه ی 43.   2- عروة الوثقی، ج1، باب طاه الجماعه.   3- وسایل الشیعه، ج5، ص


ادامه مطلب


[ شنبه 10 مرداد 1394  ] [ 11:35 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

نماز خواندن در صف اول نماز جماعت چه شرایط و وظایفی دارد؟

نماز خواندن در صف اول نماز جماعت چه شرایط و وظایفی دارد؟
34941903982448176802.jpg;
   پرسش
 نماز خواندن در صف اول نماز جماعت چه شرایط و وظایفی دارد که بعضی‌ها با آن‌که اصرار هم می‌کنیم حاضر نیستند که در صف اول نماز بخوانند. می‌خواهم بدانم اگر وظایف خاصی دارد که کوتاهی در آن باعث گناه و حرمتی است، در جریان باشم و رعایت کنم. ممنون
پاسخ اجمالی
۱. صف اول نماز جماعت، از پاداش فراوانی برخوردار است
۲. از طرف دیگر، توصیه شده است که افرادی در صف اول نماز جماعت باشند که دانش بیشتر و منش بهتری داشته باشند.
پیامبر اکرم(ص) فرمود: افرادی مستقیماً در نماز جماعت پشت سر من باشند که منش بهتر و دانش بیشتری دارند و سپس افرادی از اولویت برخوردارند که یک رتبه از آنان پایین‌­ترند.[1]
امام باقر(ع) نیز در همین زمینه می‌­فرمایند: افراد دانشمند و خوش اخلاق در صف اول قرار گیرند تا اگر امام جماعت در بخشی از نماز دچار فراموشی شده و یا از ادامۀ نماز بازماند، او را مورد پشتیبانی قرار دهند.[2]
۳. شاید برخی افرادی که از اقامۀ نماز در صف اول خودداری می­‌کنند خود را دارای این ویژگی‌­ها ندانند و منتظرند افرادی با این خصوصیات در صف اول قرار گیرند، اما به هر حال نباید در این زمینه وسواس بیش از اندازه و تواضعی افراطی داشته و صف اول را خالی از مأموم رها کرد.
 

[1]. ورام بن أبی فراس، تنبیه الخواطر و نزهة النواظر، ج 2، ص 266، مکتبة الفقیه، قم، 1410 ق.

[2]. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، ج 3، ص 372، ح 7، دار الکتب الإسلامیة، تهران، 1407 ق.


ادامه مطلب


[ شنبه 10 مرداد 1394  ] [ 11:29 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]

چه آثار و برکاتی در نماز ادا و اول وقت وجود دارد که در نماز قضا نیست؟

چه آثار و برکاتی در نماز ادا و اول وقت وجود دارد که در نماز قضا نیست؟

06164964009783952107.jpg;
  پرسش
  میان نماز ادا و قضا چه فرقی هست؟ و چه اشکالی پیش می‌آید اگر نمازی قضا شود؟
پاسخ اجمالی

انسان مسلمان و متعبد به اوقات عبادت، بویژه نماز اهمیت می‌دهد؛ چراکه نماز از مهم‌ترین عبادات است؛ مؤمن باید تلاش کند نماز را در وقت فضیلتش انجام دهد و در آن اوقات خود را به کارهای دیگری مشغول نکند؛ آن‌گونه ‌که برای کسب مال و ثروت، تحصیل علم و دانش، و دیگر امور زندگی وقت خاصی قرار می‌دهد. انسان مؤمن اگر به دلایلی این عبادت مهم را به تأخیر اندازد، این عبادت دیگر آن نورانیت را نخواهد داشت، و اگر از تأخیرش از سر سهل انگاری باشد، در زمره کسانی است که نماز را سبک می‌شمارند: «عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ (ع) قَالَ، قَالَ: لَا تَتَهَاوَنْ‏ بِصَلَاتِکَ‏ فَإِنَّ النَّبِیَّ (ص) قَالَ عِنْدَ مَوْتِهِ لَیْسَ مِنِّی مَنِ اسْتَخَفَّ بِصَلَاتِهِ... لَا یَرِدُ عَلَیَّ الْحَوْضَ لَا وَ اللَّهِ».[1] زراره از امام باقر(ع) نقل می‌‌کند که رسول خدا(ص) هنگام مرگ فرمود: کسی که نماز را سبک شمارد از من نیست و در حوض کوثر بر من وارد نمی‌‌شود....


ادامه مطلب


[ شنبه 10 مرداد 1394  ] [ 11:24 AM ] [ فروزان ]
[ نظرات(0) ]