حضرت موسی و نماز
حضرت موسی و نماز
حضرت موسی وقتی که همراه زن و فرزندانش به سوی مصر باز میگشت در بیابان طور، و در آن تاریکی که همسرش هم کمی بد حال شده بود ناگهان از جانب طور آتشی را مشاهده نمود، رو به همراهان و خانوادهاش کرد و گفت: شما همین جا بمانید من آتشی را دیدم شاید شعلهای از آن را برای شما بیاورم و یا راهی پیدا کنم.
موسی به سوی آتش روان شد، چون نزدیک آن رسید، درخت سبزی را دید که از آن آتش شعله ور است و چون نزدیک رفت ندای جان بخشی از سمت راست آن درخت به گوشش خورد، که میگفت: همانا من خدای یکتا، پروردگار جهانیانم، ای موسی من پروردگار توام کفش خویش را بیرون آور که در سرزمین مقدس هستی و من معبودی جز من نیست. مرا پرستش کن و به یاد من نماز بر پا دار. میبینیم که در این آیه خداوند بزرگ بعد از شناساندن خود اولین دستوری که میدهد سفارش به پرستش و عبادت و بر پا داشتن نماز است. (1)
پی نوشت:
1) قصص قرآن (تاریخ انبیاء) جلد دوم صفحه 75.
ادامه مطلب
نامها و اوصاف نماز
نامها و اوصاف نماز
در قرآن کریم چند نام و وصف برای نماز بیان شده است: قرآن، ایمان، حسنه .
قرآن کریم میفرماید: و ما کان الله لیضیع ایمانکم (1) قبله ی مسلمانان در صدر اسلام و در ایامی که پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم در مکه تشریف داشتند و حتی بعد از مدت کوتاهی در مدینه به طرف بیت المقدس بود، ولی بعد از آن مسلمانان به طرف کعبه متوجه شدند و کعبه ی معظمه قبله ی مسلمانان شد و این تغییر قبله به دلیل این بود که یهودیها به مسلمانان اعتراض میکردند و میگفتند شما استقلال ندارید و به طرف قبله ی ما نماز میخوانید . بعد از این که قبله تغییر پیدا کرد، این ذهنیت برای مسلمانان پیش آمد که نمازهایی که به طرف بیت المقدس خواندهایم باطل است، در اینجا بود که آیه نازل شد و قرآن کریم بشارت داد که: خداوند ایمان شما را ضایع نمیسازد؛ یعنی نمازهای شما همگی درست است، بنابراین در آیه ی شریفه به نماز اطلاق ایمان شده است و این به دلیل اهمیت و ارزش و قداست نماز است .
وصف دیگر نماز حسنه است . قرآن کریم میفرماید: و أقم الصلوة طرفی النهار و زلفا من اللیل ... ان الحسنات یذهبن السیئات.(2)
هم چنین به نماز، قرآن فجر اطلاق شده است؛ و قرءان الفجر ان قرءان الفجر کان مشهودا . در اهمیت نماز صبح همین بس که هم اطلاق قرآن بر آن شده و هم به طور جداگانه از نمازهای دیگر بیان شده است . چون میفرماید: أقم الصلوة لدلوک الشمس الی غسق اللیل ، که در این آیه نماز ظهر و عصر و مغرب و عشا در یک جمله بیان شده است، اما نماز صبح به طور ویژه و خاص بیان شده است . دلوک شمس یعنی زوال خورشید که مقصود موقع ظهر است و غسق اللیل تاریکی شب است، بنابراین اقامه ی نماز از هنگام زوال خورشید تا تاریکی شب شامل چهار نماز میشود: ظهر و عصر و مغرب و عشا.
پی نوشت ها:
1) بقره / 143 .
2) هود / 114 .
ادامه مطلب
مسجد غمامه یاد آور نماز ملکوتی پیامبر صلی الله علیه و آله
مسجد غمامه یاد آور نماز ملکوتی پیامبر صلی الله علیه و آله
عصر پیامبر صلی الله علیه و آله بود، آن حضرت در مدینه بود، و روز به روز بر تعداد مسلمانان میافزود، هنگامی که عید فطر و عید قربان میشد، آن حضرت، نماز عید را با جماعت مسلمین، در بیابان، در فضای باز میخواند، آن هنگام که تابستان و هوا گرم بود، مسلمانان میدیدند یک پاره ابر در بالای سر آن حضرت میآمد و بر رسول خدا صلی الله علیه و آله و نمازگزاران سایه میافکند.
و اکنون در این محل که در امتداد صحن جدید حرم نبودی صلی الله علیه و آله در مدینه قرار گرفته، مسجدی وجود دارد که گاهی به آن مسجد مصلی میگویند، ولی نام معروف آن مسجد غمامه است، واژه غمامه به معنی یک پاره ابر است، این نام یاد آور خاطره نماز پر شکوه و ملکوتی پیامبر صلی الله علیه و آله با مسلمانان، و سایه افکندن ابر به سر پیامبر صلی الله علیه و آله و مسلمین میباشد.(1)
پی نوشت:
1) حکایتهای شنیدنی جلد 5 صفحه 30.
ادامه مطلب
نماز وابسته به سود و زیان
نماز وابسته به سود و زیان
حسن بصری را گفتند: نماز نمیخوانی؟ بازاریان نمازشان را بخواندند.
گفت: بازاریان هرگاه کارشان سود دهد، نماز به تأخیر اندازند و هر وقت کسادی حاصل شود در آن تعجیل کنند.(1)
ما باید همیشه سعی نمائیم که اینطور نباشیم و نماز را مقدم بر همه چیز بشماریم و بدین کار پایبند باشیم.
پی نوشت:
1) کشکول شیخ بهائی صفحه 430.
ادامه مطلب