نماز عامل تأثيرگذار بر اخلاق

بي ترديد برخي از پديدهها تأثيري عميق در رفتار و شخصيت انسان باقي گذاشته و آينده زندگي انسان را به كلي دگرگون مينمايد، هر انساني به خوبي به خاطر دارد كه از چه زماني و چگونه، سنت و شيوهاي را ترك گفته و روش ديگري را پس از مواجهه با خاطرهاي برگزيده است.به فرموده قرآن مجيد(سوره المعارج (70)، آيات 19 تا 22) يكي از اعمالي كه اخلاق و شخصيت انسان را تحت تأثير و نفوذ قرار ميدهد نماز و مداومت بر اين عمل عبادي است(رضوانطلب، 1381: 43)نماز وسيله پرورش فضايل اخلاقي و تكامل معنوي انسان است، چرا كه انسان را از جهان محدود ماده و چهار ديوار عالم طبيعت بيرون ميبرد و به ملكوت آسمان ها دعوت ميكند و با فرشتگان هم صدا و هم راز ميسازد و او خود را بدون نياز به هيچ واسطهاي در برابر خدا ميبيند و با معبود به گفتگو برميخيزد.تكرار اين عمل در شبانه روز آن هم با تكيه روي صفات خدا، رحمانيت و رحيميت و عظمت او، مخصوصاً با كمك گرفتن از سورههاي مختلف قرآن، بعد از حمد، كه بهترين دعوت كننده به سوي نيكي ها و پاكيهاست، اثر قابل ملاحظهاي در پرورش فضايل اخلاقي در وجود انسان دارد(دزفولي، 1387: 23.)
منبع: راسخون
ادامه مطلب
گسستن از خویش
گسستن از خویش
نماز، نردبان صعود، امید سالکان مسیر سعادت و کمال، و زمزمه دل نشینِ پرستش پروردگار است. زیباترین حالت انسانْ لحظه نماز، و زیباترین لحظه نماز، هنگام سجده است. در سجده، ما با خاک نزدیک ترین فاصله را داریم. انانیت و غرور در سجده شکسته می شود و انسان، ناچیز بودن خویش را به نمایش می گذارد و کبریایی را فقط از آنِ خداوند می داند. سجده گسستن از خویش، و پیوستن به معبود است.
منبع: حوزه
ادامه مطلب
ایمنی بخشی نماز
ایمنی بخشی نماز
گسترش فرهنگ نماز، مایه ایجاد مصونیّت، تعالی، بالندگی و همدلی در جامعه است. مگر می شود کسی نماز بخواند و در زمزمه های آن، هر روز «مغضوبین» و «ضالّین» را نفی کند و جاده روشنی را که به خدا ختم می شود مرور کند و به مصونیّت و بالندگی نرسد؟ مگر می شود روزی پنج بار، در هفده رکعت، پیشانی بر خاک بگذاریم و از خاک بودن خود را به یاد آریم و آن گاه به دامگاه غرور فرو لغزیم؟ مگر می شود هر روز به «عباد صالح» سلام دهیم و خود در سلک صالحان قرار نگیریم؟ نماز، تجدید نظر در باورها و گرایش ها و تصحیح راه است.
نماز، انسان را از گرداب خودخواهی و از گردباد هواوهوس نجات بخشیده، به نمازگزار قدرت ایمان و جان فشانی در راه حق عطا می کند. نماز، نور الهی را بر قلبِ نمازگزار می تاباند و او را از لغزش های روزمرّگی نگاه می دارد. پس بیایید تاروپود وجود خویش را با عشق نماز عجین نماییم، طاغوت خودخواهی را به زیر پا افکنیم، و روحمان را در معراج نماز به پرواز درآوریم.
منبع: حوزه
ادامه مطلب
محیط خانه نمازگزار
محیط خانه نمازگزار
انسانِ نمازگزار و آشنا با نماز، با خوبی ها آشناست. انسان نمازگزار نمی تواند روزی دست کم بیست بار حمد و سوره بخواند و این سوره ها را با بسم الله الرحمن الرحیم آغاز کند اما در او نشانی از رحمت و مهربانی، نباشد. او هر روز خدایش را رحمن و رحیم می خواند بدون تردید این تکرار و القای مداوم عطوفت و مهربانی او را به رحمت و مهربانی خواهد کشاند و محصول این رحمت، ساختن محیطی لبریز از رأفت و مهرورزی خواهد شد. خانه نمازگزاران، از لبخند و عاطفه و هم اندیشی و شادابی سرشار است و اگر نماز به جماعت برگزار شود، روحیه همراهی و همدلی و هماهنگی در آن محیط تجلّی و تموّج بیشتری خواهد یافت. بیایید با نور نماز، قلب های خویش را روشن نماییم و با آتش عشقِ عبادت، خودخواهی و ناپاکی های وجودمان را برطرف سازیم. مبادا سیاهی و گناه، قلب های پاک ما را که جایگاه رحمن است تیره و تار نماید!
منبع: حوزه
ادامه مطلب