دمیدن در جایگاه سجده
دمیدن در جایگاه سجده
قال ابوعبدالله - علیه السلام -:
یکره النفخ فی الرقی و الطعام و موضع السجود؛
دمیدن در لقمه غذا و خود غذا و جایگاه سجده کراهت دارد.
(بحارالانوار، ج 85، ص 135)
ادامه مطلب
حقیقت سجده
حقیقت سجده
قال الصادق - علیه السلام -:
به خدا قسم! کسی که حقیقت سجود را به جای آورد، زیان نکند، اگر چه در تمام عمرش تنها یک بار چنی کند و رستگار نشود کسی که در چنین حالتی مانند کسی که خود را فریب میدهد با خدایش خلوت کند و از آنچه که برای ساجدان آماده کرده غافل باشد (یعنی) انسی دنیوی و آسایشی اخروی و آنکس که به واسطه تعلق قلب خویش به جز خدا در حال سجود ادبش را نگاه ندارد و حرمتش را ضایع کند او را قربی نباشد پس چون شخص متواضع و ذلیلی سجده کن که میداند او را از خاکی که مردمان بر آن پای مینهند بیافریدهاند و او در نطفهای بوده که همه از بویش متنفرند و قبلا نبوده و بعدا موجود شده است و خداوند حقیقت سجود را وسیلهای قرار داد تا انسان به قلب و باطن و روحش بدو تقرب جوید. پس هر کسی که بدو نزدیک شود، از غیر او دور گردد آیا نمیبینی که ظاهر سجده درست نیاید جز با مخفی شدن از جمیع اشیاء و مستور گشتن از هرآنچه چشمها میبینند؛ همین طور، خداوند نیز امر باطن را خواهان است پس کسی که قلبش در نماز به چیزی جز خداوند تعلق یابد، از آنچه که خدا در نماز از او خواسته دور و به آن چیز که بدان تعلق یافته نزدیک است. خداوند - عزوجل - میفرماید: خداوند در سینه کسی دو قلب ننهاده است و پیامبر خدا (ص) فرمود: خداوند میفرماید: قلب هیچ بندهای را نبینم که در آن حب اخلاص برای عبادتم و طلب رضایم باشد، مگر آن که قوام و اداره امورش را عهدهدار شوم و آنکس که در نمازش به کسی جز من مشغول شود از کسانی باشد که خود را به استهزاء گرفتهاند، و نامش در دیوان زیانکاران نوشته شود.
(بحارالانوار، ج 85، ص 136)
ادامه مطلب
مواضع سجده
مواضع سجده
قال الباقر - علیه السلام -:
السجود علی سبعة اعظم: الجبهة والکفین و الرکبتین و الابهامین و ترغم بأنفک، اما المفترض فهذه السبعة و اما الارغام فسنة؛
سجده بر هفت موضع است: پیشانی کف دستها، زانوها و دو انگشت ابهام (پا) و بینی را بر زمین میگذاری، لیکن واجب همان هفت موضع است و گذاشتن بینی مستحب است.
(بحارالانوار، ج 85، ص 134)
ادامه مطلب
سجده ناقص
سجده ناقص
عن علی بن جعفر عن موسی ابن جعفر - علیهماالسلام - قال:
سألته عن الرجل یسجد ثم لا یرفع یدیه من الارض حتی یسجد الثانیة هل یصلح له ذلک؟ قال: ذلک نقص فی الصلاة؛
علی بن جعفر گوید: از موسی بن جعفر (ع) پرسیدم: اگر کسی سجده کند و سر از سجده بردارد، ولی دستها را همچنان تا سجده دوم بر زمین نگاه دارد؟ آیا نمازش درست است، فرمود: این کار نقصی در نماز است.
(بحارالانوار، ج 85، ص 134)
ادامه مطلب